Η Ευρωπαϊκή Επιτρoπή για τηv Πρόληψη τωv Βασαvιστηρίω και της Απάvθρωπης ή Ταπειvωτικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας (CPT) επιμένει με ιδιαίτερα αυστηρό τόνο στην κριτική που έχει διατυπωθεί επανειλημμένα εις βάρος της χώρας μας για τις συνθήκες κράτησης των παράνομων μεταναστών. Κριτική, η οποία σε ένα βαθμό έχει υιοθετηθεί από την κυβέρνηση και έχουν αναληφθεί σχετικές πρωτοβουλίες.
Ωστόσο, η Επιτροπή CPT αρνήθηκε να λάβει υπόψη της την έντονη μεταναστευτική πίεση που δέχεται η Ελλάδα. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του οργανισμού FRONTEX το 90% των παρανόμως εισερχομένων σε χώρες της Ε.Ε., εισέρχεται μέσω της Ελλάδας και των Ε/Τ συνόρων. Η CPT αρνείται επίσης να αναγνωρίσει τη μεγάλη προσπάθεια της χώρας μας για την αντιμετώπιση του ακανθώδους προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης. Μια προσπάθεια που αναγνωρίζεται τόσο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και τον πρώην Επίτροπο Manfred NOWAK, διευθυντή του προγράμματος «Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Ευρώπη».
Όταν αντιμετωπίζονται παράνομες μεταναστευτικές ροές ύψους 200-300 ατόμων καθημερινά, η στοιχειώδης υποχρέωση ταυτοποίησης, καταγραφής και ιατρικής εξέτασης των ατόμων αυτών, διαρκεί τουλάχιστον μία εβδομάδα. Τούτο σημαίνει ότι σε περίοδο μίας εβδομάδας οι Ελληνικές Υπηρεσίες καλούνται να διαχειριστούν περί τα 2.000 άτομα, γεγονός που από μόνο του αντικατοπτρίζει το βάρος που καλούνται οι υπηρεσίες να φέρουν εις πέρας.
Η χώρα μας παραμένει σταθερή στην υλοποίηση των μέτρων που έχει εξαγγείλει, τα οποία έχουν εγκριθεί από την Ε.Ε. και ανάγονται στην ίδρυση νέας υπηρεσίας ασύλου , στην εγκαθίδρυση Κέντρων Πρώτης Υποδοχής, στην εφαρμογή ενός ορθολογικού συστήματος διεθνούς προστασίας. Πρωτίστως δε, και κατά προτεραιότητα, στην διασφάλιση συνθηκών υποδοχής και παραμονής, με ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης. Σ’ αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση εργάζεται με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα.
Υπενθυμίζουμε σχετικά ότι μόλις πρόσφατα (Π.Δ. 114/22-11-2010 και Ν.3907/ 26-01-2011) τέθηκε σε εφαρμογή το νέο νομοθετικό πλαίσιο με το οποίο, αφενός μεν αντιμετωπίζονται τα αιτήματα χορήγησης ασύλου σε α΄ και β΄ βαθμό, καθώς και η εκκαθάριση των εκκρεμουσών υποθέσεων backlog 45.000 αιτήματα.
Σε κάθε περίπτωση είναι άδικο να εξετάζονται τα θέματα που αφορούν τη διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης ως αποκλειστικό ελληνικό θέμα. Είναι όμως, ενθαρρυντικό το γεγονός ότι μόλις πρόσφατα έχει ευρέως θεωρηθεί ως Ευρωπαϊκό πρόβλημα και έχουν αναληφθεί από άλλα κράτη της ΕΕ πρωτοβουλίες υποστήριξης του Ελληνικού Σχεδίου Δράσης για τη Διαχείριση των Μεταναστευτικών Ροών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου