Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

«Οξυγόνο» μέσα στις φυλακές

Αναδημοσίευση από: www.ethnos.gr
Την περσινή χρονιά σημειώθηκε το υψηλότερο επίπεδο συμμετοχής έγκλειστων και αποφυλακισμένων στα προγράμματα του Οργανισμού. Στον δρόμο της θεραπείας και της επανένταξης κατάφεραν να μπουν το 2010 199 τοξικομανεί.

Ο πραγματικός αριθμός των εξαρτημένων κρατουμένων στις φυλακές είναι πάνω από 50%
Ο πραγματικός αριθμός των εξαρτημένων κρατουμένων στις φυλακές είναι πάνω από 50%

Το γεγονός στέλνει μάλιστα ακόμα πιο αισιόδοξα μηνύματα, καθώς την περσινή χρονιά σημειώθηκε το υψηλότερο επίπεδο συμμετοχής έγκλειστων και αποφυλακισμένων στα προγράμματα του Οργανισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2007 είχαν ζητήσει βοήθεια από το ΚΕΘΕΑ 1.221 άτομα, το 2008 1.462, το 2009 1.789, ενώ το 2010 έφτασαν στους 1.956.

Τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ αποδεικνύεται ότι λειτουργούν σαν «οξυγόνο» στο σωφρονιστικό σύστημα, καθώς η οξύτητα του προβλήματος των εξαρτημένων στα καταστήματα κράτησης βρίσκεται στο ζενίθ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τρεις στους τέσσερις χρήστες που απευθύνονται στις υπηρεσίες του Οργανισμού έχουν κάποια εμπλοκή με τον νόμο, ενώ τουλάχιστον τέσσερις στους δέκα κρατούμενους στις ελληνικές φυλακές βρίσκονται εκεί για αδικήματα που σχετίζονται με τα ναρκωτικά. Η πλειονότητα αυτών είναι τοξικομανείς. Ετσι ο πραγματικός αριθμός των εξαρτημένων στις φυλακές είναι πάνω από 50%.

Το 2010 οι υπηρεσίες του ΚΕΘΕΑ, στο πλαίσιο του σωφρονιστικού συστήματος, περιελάμβαναν (και συνεχίζουν και φέτος) τη λειτουργία 21 προγραμμάτων συμβουλευτικής και τρία προγράμματα απεξάρτησης (θεραπευτικές κοινότητες). Τα προγράμματα αυτά συνδέονται οργανικά με τα δύο κέντρα υποδοχής και επανένταξης του ΚΕΘΕΑ, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, για αποφυλακισμένους.

Επίσης το 2010 άρχισαν να λειτουργούν νέα προγράμματα συμβουλευτικής στο νοσοκομείο κρατουμένων Κορυδαλλού, στο κατάστημα κράτησης Ελεώνα Θηβών και στη δικαστική φυλακή Γρεβενών.

Μετά την ολοκλήρωση του πρώτου βήματος (που είναι το πρόγραμμα συμβουλευτικής), οι κρατούμενοι παραπέμπονται για την κύρια φάση θεραπείας είτε σε Κοινότητα εκτός φυλακής -με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, εφόσον συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος- είτε εντός του σωφρονιστικού καταστήματος (εφόσον αυτή υπάρχει).

Παράλληλα το ΚΕΘΕΑ διαθέτει συμβουλευτικό σταθμό στα δικαστήρια ανηλίκων, όπου δέχεται -μετά από παραπομπή από τους επιμελητές ανηλίκων- εφήβους παραβάτες οι οποίοι έχουν εμπλακεί στη χρήση ψυχοτρόπων ουσιών.

ΓΚΕΛΥ ΑΛΜΑΛΙΩΤΟΥ-ΚΑΛΑΜΠΑΛΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου