Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Κρατητήρια - κόλαση στον Εβρο

Αναδημοσίευση από: www.ethnos.gr

Ανδρες, γυναίκες, έγκυες και ασυνόδευτοι ανήλικοι βιώνουν καθημερινά μια βάναυση πραγματικότητα. Στα κέντρα κράτησης μεταναστών στον Εβρο, εκατοντάδες άνθρωποι διαβιούν σε άθλιες συνθήκες, προσβλητικές για την ανθρώπινη υπόσταση.

Κρατητήρια - κόλαση στον Εβρο

Ταλαιπωρημένοι από το μακρύ ταξίδι της προσφυγιάς, στοιβάζονται ανά δεκάδες σε μικροσκοπικά κελιά που στερούνται προδιαγραφών υγιεινής, αγνοώντας την ελληνική γλώσσα και αγωνιώντας για το μέλλον τους.

Η Διεθνής Αμνηστία χαρακτηρίζει βάναυση, απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση τις συνθήκες κράτησης μεταναστών στον Εβρο και υπογραμμίζει ότι παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Η Διεθνής Αμνηστία χαρακτηρίζει βάναυση, απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση τις συνθήκες κράτησης μεταναστών στον Εβρο και υπογραμμίζει ότι παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Στα κελιά «φιλοξενείται» έως και τετραπλάσιος αριθμός ατόμων από τη χωρητικότητά τους, με αποτέλεσμα να μη διατίθεται ούτε στο πάτωμα χώρος για να ξαπλώσουν οι κρατούμενοι. Η θέρμανση συχνά δεν λειτουργεί, με αποτέλεσμα οι μετανάστες να παγώνουν σε θερμοκρασίες υπό του μηδενός ενώ οι παθήσεις από τις οποίες υποφέρουν παρουσιάζουν έξαρση.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, οι οποίοι έχουν αναπτύξει με αποστολές τους πλούσια δράση στα κέντρα κράτησης του Εβρου, υποστηρίζουν ότι τα περισσότερα περιστατικά συνδέονται με τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης.

Οπως λένε, έχουν εξετάσει περισσότερα από 1.380 άτομα -ανάμεσα στα οποία και 11 παιδιά κάτω των 5 ετών- τα οποία υποφέρουν από αναπνευστικές λοιμώξεις, γαστρεντερικά προβλήματα και δερματικές μολύνσεις.

Παράλληλα, παρείχαν ιατρική βοήθεια σε 15 μετανάστες με κρυοπαγήματα, με 4 εξ αυτών να βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, ενώ αύξηση παρουσιάζουν τα ποσοστά των μεταναστών που εμφανίζουν ψυχοσωματικά προβλήματα σχετιζόμενα με έντονο άγχος, όπως πόνους σε όλο το σώμα, στομαχόπονους και πονοκεφάλους.

Η ψυχολόγος της οργάνωσης παρακολουθούσε άτομα με κατάθλιψη και αυτοκτονικές τάσεις μέχρι τις αρχές Μαρτίου, οπότε οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέδωσαν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στο υπουργείο Υγείας. Πλέον περιορίζονται στη διανομή ειδών υγιεινής, υπνόσακων, ρούχων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης.

Παρά τα θετικά βήματα που έχουν συντελεστεί μετά τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις και συστάσεις διεθνών οργανισμών, οι συνθήκες στα τμήματα συνοριακής φύλαξης του Σουφλίου, του Τυχερού και των Φερών, αλλά και στο Κέντρο Κράτησης Φυλακίου, δεν έχουν βελτιωθεί.

Εξαιρετικά επείγουσα χαρακτηρίζει την κατάσταση η οργάνωση, ενώ από την πλευρά της η Διεθνής Αμνηστία με δημόσια δήλωσή της κάνει λόγο για «βάναυση, απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση». Παράλληλα, επισημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να σταματήσει αμέσως τη συστηματική κράτηση αλλοδαπών λόγω της μεταναστευτικής τους ιδιότητας και τονίζει ότι αυτό συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος με επιστολή του προς το Ευρωπαϊκό Γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ζητά την επίσκεψη κλιμακίου του Οργανισμού στην Ελλάδα, ώστε να αξιολογηθεί το θέμα των προσφύγων, και προτείνει τη συνεργασία του Π.Ο.Υ. με το ΚΕΕΛΠΝΟ με στόχο τη μετάγγιση τεχνογνωσίας.

Επίσης, κάνει λόγο για ανάγκη διαχείρισης των κινδύνων που προκύπτουν για τη δημοσία υγεία από το φαινόμενο της παράνομης μετανάστευσης. «Είναι σαφές ότι ο σημαντικός αυτός κίνδυνος δεν έχει σύνορα και σε περίπτωση που δεν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, αφορά εν δυνάμει πολλές ευρωπαϊκές χώρες» αναφέρει, προσθέτοντας ότι προτίθεται να αναδείξει το θέμα στην προγραμματισμένη συνάντηση Ευρωπαίων υπουργών Υγείας στις αρχές Απριλίου.

Η διαβίωση
Δεν βλέπουν ήλιο μέχρι και έξι μήνες

«Σκεφτείτε ότι βρίσκεστε σε έναν χώρο όπου δεν μπορείτε να ξαπλώσετε ή να απλώσετε τα πόδια σας για 24 ώρες. Οτι δεν προαυλίζεστε και δεν βλέπετε τον ήλιο για διάστημα έως και 6 μηνών. Οτι υπάρχει μόνο μία τουαλέτα για εκατοντάδες άτομα ή ότι αυτή έχει ξηλωθεί για να ξαπλώνουν άνθρωποι. Τα πατώματα να είναι γεμάτα υγρασία και ο χώρος χωρίς θέρμανση υπό το μηδέν. Αυτές είναι οι συνθήκες που αντιμετωπίζουν άνθρωποι ταλαιπωρημένοι από το ταξίδι που τους έφερε παράτυπα στη χώρα μας», διηγείται την εμπειρία της η Ιωάννα Περτσινίδου, επικεφαλής της αποστολής των Γ.Χ.Σ στα κέντρα κράτησης του Εβρου. «Αμεσα απαιτείται η αποσυμφόρηση των χώρων, η οποία είναι εφικτή με σωστή διαχείριση και μακροπρόθεσμα η εφαρμογή ολοκληρωμένου σχεδίου για τις νομικές και ιατρικές ανάγκες των μεταναστών», λέει.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΡΟΒΒΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου