Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Δεν διαγράφουν τις πειθαρχικές ποινές των κρατουμένων !!!

Βροχή καταγγελιών σε βάρος διοικήσεων των φυλακών σύμφωνα με τις οποίες αρνούνται να εφαρμόσουν το νέο νόμο του υπουργείου Δικαιοσύνης, που ψηφίστηκε μόλις πριν από δύο μήνες για διαγραφή των πειθαρχικών ποινών των εγκλείστων, έχει δεχτεί η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, ενώ το θέμα έρχεται στη Βουλή με ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Τ. Κουράκη.

Η εφάπαξ διαγραφή των πειθαρχικών ποινών έγινε με το νόμο 3904/2010 μετά τις πολυήμερες κινητοποιήσεων των κρατουμένων που εξαπλώθηκαν σε σχεδόν όλες τις φυλακές της χώρας, στην αρχή με αποχή συσσιτίου και στη συνέχεια με μαζική απεργία πείνας. Υπό την πίεση του κινήματος των κρατουμένων, η πολιτική ηγεσία της Δικαιοσύνης αποφάσισε να προχωρήσει στην παραγραφή των πειθαρχικών ποινών, που αποτέλεσε μια μικρή αλλά ουσιαστική κατάκτηση των φυλακισμένων. Και αυτό διότι η επιβολή της πειθαρχικής ποινής δεν σήμαινε μόνον την πειθαρχική τιμωρία του κρατουμένου (παραμονή στην απομόνωση, μεταγωγή, στέρηση επισκεπτηρίου κ.λπ.) αλλά του στερούσε και την άδειά του, ενώ παράλληλα αποτελούσε ανασταλτικό παράγοντα για να αποφυλακιστεί με όρους με τα 3/5, με αποτέλεσμα να εκτίει μεγαλύτερη ποινή.

Οι ίδιοι οι κρατούμενοι εκτιμούσαν ότι περίπου 2.000 αιτήσεις αποφυλάκισης με όρους, που είχαν μπλοκαριστεί εξαιτίας των πειθαρχικών, θα γίνονταν δεκτές με βάση τη νέα ρύθμιση. Δυστυχώς, το βαθύ κράτος των φυλακών αρνείται να εφαρμόσει το νόμο. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, διευθύνσεις και συμβούλια φυλακών απορρίπτουν αιτήσεις για υφ' όρον αναστολές και για άδειες, με την πρόφαση ότι οι αιτούντες κρατούμενοι έχουν πειθαρχικές ποινές. Οι καταγγελίες κρατουμένων, τις οποιες γνωρίζει και το υπουργείο Δικαιοσύνης, είναι δεκάδες από όλες τις φυλακές της χώρας.

«Αναρωτιόμαστε», αναφέρει η Πρωτοβουλία, «αν οι διευθυντές και οι δεσμοφύλακες είναι πάνω από τις αποφάσεις της ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης και τους νόμους. Από πότε δρουν ως παράπλευρο κέντρο με εξουσίες που υπερβαίνουν ακόμη και αυτές του υπουργού; Φαίνεται ότι η ανομία και η ανυπακοή την οποία οι κυβερνώντες καταγγέλλουν καθημερινά σε χαζοκούτια και σε παπαγαλίστικη αρθρογραφία περίοπτης θέσης είναι επιλογή και προνόμιο του κρατικού μηχανισμού».

Ο βουλευτής Τ. Κουράκης ερωτά τον υπουργό Δικαιοσύνης αν θα διερευνήσει πώς εφαρμόζεται ο νόμος από τις διευθύνσεις των φυλακών και τι μέτρα θα πάρει στις περιπτώσεις που δεν γίνεται εφαρμογή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου