Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Με νέες φυλακές «αντιμετωπίζεται» το πρόβλημα του υπερπληθυσμού

Αναδημοσίευση από: www.tvxs.gr

Με την κατασκευή τριών νέων καταστημάτων κράτησης αντιμετωπίζει το πρόβλημα του υπερπληθυσμού στις φυλακές το υπουργείο Δικαιοσύνης. «Δεν είναι λύση το χτίσιμο καμίας φυλακής και πόσο μάλλον έτσι όπως κατασκευάζονται πλέον αυτές οι φυλακές», τονίζει από την πλευρά της η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων.

Με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Παπουτσή, για τις συνθήκες κράτησης, αναφέροντας ότι αντιμετωπίζει συνολικά το πρόβλημα υπερπληθυσμού των καταστημάτων κράτησης, υλοποιώντας ολοκληρωμένο πρόγραμμα σωφρονιστικής πολιτικής. Στο τελευταίο περιλαμβάνεται ένα «ταχύρρυθμο πρόγραμμα κατασκευής τριών νέων Καταστημάτων Κράτησης συνολικής χωρητικότητας 2.500 κρατουμένων, στη Νιγρίτα Σερρών (που άρχισε ήδη να λειτουργεί), στα Χανιά και στη Δράμα (αναμένεται να λειτουργήσουν εντός του 2011). Ταυτόχρονα, γίνονται κατασκευαστικές παρεμβάσεις σε ήδη λειτουργούντα Καταστήματα Κράτησης προς δημιουργία πρόσθετων χώρων κοιτωνισμού».

«Δεν είναι λύση το χτίσιμο καμίας φυλακής και πόσο μάλλον έτσι όπως κατασκευάζονται πλέον αυτές. Είδαμε στη Νιργίτα Σερρών που άνοιξε τη φυλακή και είχε πολλά οικοδομικά προβλήματα γιατί χτίστηκε γρήγορα, είδαμε τις φυλακές Μαλανδρίνου με τι συνθήκες κατασκευάστηκαν, είδαμε τη νέα φυλακή στη Θήβα, όπου αυτή τη στιγμή έχουν καταστραφεί όλα τα ηλεκτρολογικά και υδραυλικά συστήματα. Το υπουργείο προχωρά σε πολύ γρήγορες διαδικασίες γιατί δεν το ενδιαφέρει. Βάζει ανθρώπους μέσα σε φυλακές, ασχέτως των συνθηκών», σχολιάζει στο tvxs.gr, η κ. Ιωάννα Δρόσου, από την Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων.

Πάντως, ο κ. Καστανίδης στο έγγραφο-ενημέρωση στον τον κ. Παπουτσή αναφέρει πως για την υλοποίηση του παραπάνω προγράμματος έχει ήδη συσταθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή, για την αναμόρφωση των διατάξεων του Σωφρονιστικού Κώδικα.

Προσωρινά και μέχρι την ολοκλήρωση του κατασκευαστικού προγράμματος, σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, το πρόβλημα αντιμετωπίζεται προσωρινά με τη μεταγωγή κρατουμένων σε άλλα καταστήματα κράτησης, που έχουν τη δυνατότητα να δεχθούν ένα συγκεκριμένο αριθμό κρατουμένων.

Η κ. Δρόσου επιμένει πως η κατασκευή νέων φυλακών «δεν αποτελεί λύση» και τονίζει: «Λύση είναι η αποποινικοποίηση και η αποεγκληματοποίηση. Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει υπερσυσσώρευση των φτωχών μέσα στις φυλακές και αυτό είναι ενδεικτικό του συστήματος απονομής δικαιοσύνης που έχουμε. Θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει άμεσα αποσυμφόρηση και όχι να χτίζονται φυλακές προκειμένου να μπει κι άλλος κόσμος μέσα. Έχουμε φτάσει να έχουμε τους μεγαλύτερους πληθυσμούς κρατουμένων στην Ευρώπη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου