Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Βουλή - Ερωτήσεις

Αναδημοσίευση από: www.kourakis.gr

EΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ :Οι τραγικές και απάνθρωπες συνθήκες στις φυλακές θα πυροδοτήσουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις αν δεν ληφθούν δραστικά και άμεσα μέτρα από την πολιτεία. Για οτιδήποτε συμβεί την ευθύνη θα φέρει αποκλειστικά η κυβέρνηση.


20/02/2012
Προς:
τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Ερώτηση:

Την τελευταία δεκαετία έχουν γίνει πέντε απόπειρες αποσυμφόρησης των φυλακών (2005, 2008, 2009, 2010 και η πρόσφατη το 2012). Στοχεύουν στην πρόσκαιρη μείωση του αριθμού των κρατουμένων και αποτελούν αποσπασματικές και χαριστικές ρυθμίσεις οι οποίες δεν ανταποκρίνονται σε μία άλλη προσέγγιση του εγκλήματος και της ποινής, σε επανεκτίμηση της κοινωνικής απαξίας κάποιων πράξεων και της οριστικής ρύθμισης ζητημάτων, γι’ αυτό και είναι αναποτελεσματικές.

Στην χώρα μας υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην απονομή της δικαιοσύνης, που έχει αγγίξει το όριο της αρνησιδικίας,αυστηροποίηση στην απονομή των ποινών με τις υψηλότερες ποινές ανά αδίκημα, την μεγαλύτερη αναλογία φυλακισμένων ανά τετραγωνικό μέτρο κελιού, τους περισσότερους προφυλακισμένους και τους περισσότερους ισοβίτες σε όλη την Ευρώπη. Επιπλέον οι μισοί περίπου κρατούμενοι είναι για υποθέσεις ναρκωτικών, ενώ το 60% των κρατουμένων είναι άποροι.
Στάσιμη παραμένει η κατάσταση στο «νοσοκομείο» του Κορυδαλλού, επειδή δεν έχει εκδοθεί ακόμη η αναμενόμενη διυπουργική απόφαση για την ένταξή του στο ΕΣΥ.
Σε αναστάτωση οι κρατούμενοι οι οποίοι κατά φυλακή αρνούνται την είσοδο στα κελιά τους το μεσημέρι, απέχουν από το συσσίτιο, από τις εργασίες (μεροκάματα), απειλούν με εξεγέρσεις και στέλνουν καθημερινά κείμενα με τα αιτήματά τους. Αλλά και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι συνηγορούν στη διαπίστωση της εκρηκτικής κατάστασης που επικρατεί και ζητούν βοήθεια.
Πλέον το συνομολογούν όλοι, οι φυλακές είναι σε τραγική κατάσταση. Τα ήδη συσσωρευμένα προβλήματα έχουν επιδεινωθεί από την οικονομική κρίση. Οι κρατούμενοι πεινάνε λόγω της δραματικής μείωσης της ποιότητας και της ποσότητας της τροφής. Η εξάπλωση ασθενειών, όπως η φυματίωση στις φυλακές Δομοκού, συμπληρώνει τις ψηφίδες της σωφρονιστικής κόλασης. Επιπλέον έτοιμα νομοσχέδια μπλοκάρονται, αποσύρονται είτε κατατίθενται αγνώριστα λόγω της φοβικής και μικροπολιτικής αντιμετώπισης των προβλημάτων από την ιδιότυπη συγκυβέρνηση (ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ, ΝΔ).
Σε αυτό το επικίνδυνο σκηνικό που διαμορφώνεται από την αβουλία, την ατολμία και τις παλινωδίες των συγκυβερνώντων
Ερωτάσθε κ. υπουργέ
  1. Πώς θα αντιμετωπίσετε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επικρατεί στις φυλακές;
  2. Πότε θα φέρετε για ψήφιση τον ήδη έτοιμο αναθεωρημένο Σωφρονιστικό Κώδικα;
  3. Πότε θα φέρετε για ψήφιση τον νέο Κώδικα Ναρκωτικών ο οποίος αντιμετωπίζει τον εξαρτημένο όχι με καταστολή, αλλά με την ένταξή του σε θεραπευτικά προγράμματα και επιπλέον αντιμετωπίζει εν μέρει και το πρόβλημα της σώρευσης ενός μεγάλου πληθυσμού εξαρτημένων μικροδιακινητών στη φυλακή;
Ο ερωτών βουλευτής
Τάσος Κουράκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου