Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Αποφυλακίζονται αυθαίρετα οι ληστές και οι άλλοι κατάδικοι;


Αναδημοσίευση από: www.tovima.gr

Για μια ακόμη φορά το σαθρό πολιτικό σύστημα της χώρας μας έδωσε ένα απίστευτο ρεσιτάλ εικονικότητας , επ’ ευκαιρία του νομοσχεδίου για την περίφημη βελτίωση των συνθηκών κράτησης στις ελληνικές φυλακές.
Τι εννοώ; Όταν αδικαιολόγητα και πάλι «ο κόμπος έφθασε στο κτένι» και διαπιστώθηκε ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος εξέγερσης στις φυλακές, λόγω του υπερπληθυσμού (κρατούνται σε άθλιες συνθήκες 12.500 άτομα, ενώ οι φυλακές χωρούν μόλις 9000), τότε ο Υπουργός της Δικαιοσύνης αποφάσισε να βγάλει έξω ακόμη και τους δράστες του εγκλήματος της βασικής ληστείας, αν είχαν εκτίσει ήδη το 1/3 της ποινής τους!

Ποια είναι η εικονικότητα των άλλων πολιτικών πρωταγωνιστών της επίμαχης υπόθεσης, που απειλούσαν να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση Παπαδήμου, αν ψηφιζόταν αυτή η ρύθμιση;

Ότι ο εκπρόσωπος του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας και παλιός Υπουργός της Δικαιοσύνης κ. Δένδιας είχε ακριβώς ακολουθήσει το 2008 τον ίδιο κακό τρόπο αποσυμφόρησης των φυλακών, βγάζοντας έξω «τεχνητά» καταδίκους, όχι βέβαια για κακουργήματα (αλλά η μεθοδολογία ήταν το ίδιο θεσμικά άθλια, όπως και η σημερινή , αφού όλα αυτά τα πράγματα είναι ασύμβατα με ένα δυτικό κράτος δικαίου).\

Ποιος είναι, λοιπόν, ο γενικότερος κακός συμβολισμός, που στέλνεται στην κοινωνία με τέτοια τριτοκοσμικά μέτρα αποσυμφόρησης (που υιοθέτησαν όλοι σχεδόν οι Υπουργοί Δικαιοσύνης μετά την μεταπολίτευση, γιατί θα ήταν άδικο να κατακρίνουμε μόνο τον σημερινό);

Ότι χωρίς να έχει εκτίσει πλήρως την ποινή του, μπορεί λ.χ να βγει έξω ο δράστης μιας βαριάς σωματικής βλάβης , γεγονός που παραβιάζει το – συνταγματικά κατοχυρωμένο- ατομικό δικαίωμα του πολίτη στην ασφάλεια ( με απλούστερα λόγια τέτοια μέτρα μας κάνουν να νοιώθουμε ανασφαλείς)!

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια αφελώς, ότι εκείνοι που εκτίουν πλήρως την ποινή τους, επιστρέφουν στην κοινωνία ως άγγελοι και πλήρως εξαγνισμένοι (και τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι τα άτομα αυτά ξαναπέφτουν στο έγκλημα και υποτροπιάζουν σε ένα υψηλό ποσοστό, αν δεν υπάρχουν προγράμματα λ.χ για την επαγγελματική τους αποκατάσταση).

Όμως ένα κράτος δεν μπορεί να λειτουργεί, λαμβάνοντας υπόψη την ανώμαλη εξέλιξη των πραγμάτων, και έτσι τέτοια πυροσβεστικά μέτρα αποσυμφόρησης των φυλακών είναι επικίνδυνα και αναποτελεσματικά (και μετά από λίγο οδηγούν και πάλι στην απαράδεκτη αύξηση του αριθμού των φυλακισμένων).

Και το δομικό ερώτημα είναι το εξής: Υπάρχει πρόβλημα; Η απάντηση είναι σαφής : Ναι, υπάρχει , αφού κατακρινόμαστε συνεχώς- ως χώρα- από διεθνείς αρχές, τόσο για τον υπερπληθυσμό των φυλακών, όσο και για τις άθλιες ή μεσαιωνικές συνθήκες, κάτω από τις οποίες ζουν οι κρατούμενοι σε αυτές .

Μάλιστα, έξοχα αποκαλυπτική είναι η τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόληψη των βασανιστηρίων , γιατί καυτηριάζει τις προκείμενες εξευτελιστικές συνθήκες κράτησης (CPT, Report to the Goverment of Greece on the visit to Greece from 19 to 27 January 2011).

Όμως η λύση του προβλήματος δεν βρίσκεται στα παραπάνω τετριμμένα μέτρα αποσυμφόρησης.

Γιατί; Γιατί ο μεγάλος πληθυσμός των ελληνικών φυλακών συντίθεται αδικαιολόγητα από προφυλακισμένους (προσωρινά κρατούμενους), λαθρομετανάστες και χρήστες ναρκωτικών ουσιών.

Αν δεν «κτυπήσουμε», λοιπόν, (ή δεν ανατάξουμε) τη λογική των ανακριτών που προφυλακίζουν αφειδώς και καταχρηστικά σχεδόν όλους τους κατηγορούμενους (με τη φιλοσοφία «βάλε τους όλους μέσα προσωρινά» για να είμαστε εμείς ήσυχοι), τότε δεν θα αλλάξει τίποτε στις ελληνικές φυλακές και σε λίγο σε ένα κελί θα στοιβάζονται σαν ζώα 15 άτομα!

Επομένως, μια συστηματική λύση στο παραπάνω πρόβλημα θα ήταν η δραστική μείωση του απαράδεκτα υψηλού ποσοστού των προφυλακίσεων (μέγεθος ένεκα του οποίου κατακριθήκαμε πρόσφατα και από το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο και σωστά).

‘Όταν όμως το 2009 έγινε μια τέτοια νομοθετική προσπάθεια, τότε όλοι ξεσηκώθηκαν (και αυτή είναι η ανυπόφορη υποκρισία του πολιτικού μας συστήματος, που έδειξε την ευαισθησία του μόνο για την προσωρινή κράτηση του περίφημου γενειοφόρου μοναχού Εφραίμ)!

Ποιο είναι το συμπέρασμα; Με τέτοια «φθηνά» και αναποτελεσματικά μέτρα αποσυμφόρησης δεν θα λύσουμε το φοβερό πρόβλημα των φυλακών μας!

Όμως οι πολιτικοί μας για μια ακόμη φορά υποκρίνονται αφόρητα (και μάλιστα ακόμη και τώρα , που η χώρα μας καταρρέει)!


Ο κ. Γρ. Καλφέλης είναι Καθηγητής της Νομικής Σχολής στο ΑΠΘ
kalfelis@law.auth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου