Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Διαμαρτυρία κρατούμενων στον Κορυδαλλό κατά του νομοσχεδίου για τις φυλακές

Αναδημοσίευση από: www.in.gr

Αρνούνται να μπουν στα κελιά τους

(Φωτογραφία: Eurokinissi )



Αθήνα
Αναστάτωση επικρατεί από το μεσημέρι της Τετάρτης στις φυλακές Κορυδαλλού, καθώς κρατούμενοι από τις δύο πτέρυγες αρνούνται να μπουν στα κελιά τους, διαμαρτυρόμενοι για το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με την αποσυμφόρηση των φυλακών.

Οι κρατούμενοι βρίσκονται εντός κτιρίου και πραγματοποιούν στάση, αρνούμενοι να μπουν στα κελιά τους.

Παρόμοια κινητοποίηση πραγματοποιείται στις φυλακές Λάρισας, Τρικάλων και Αλικαρνασσού.

Η συζήτηση επί του συγκεκριμένου νομοσχεδίου εξελίχθηκε το βράδυ της Τρίτης σε δοκιμασία για την κοινοβουλευτική συνοχή της κυβέρνησης, καθώς ΝΔ και ΛΑΟΣ αποχώρησαν από τη Βουλή.

Τα δύο κόμματα ζήτησαν από τον αρμόδιο υπουργό, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, να τροποποιήσει την διάταξη η οποία προβλέπει την αποφυλάκιση όσων εκτίουν ποινές έως 10 έτη (και) για κακουργηματικές πράξεις, κάτι που αποδέχθηκε τελικώς ο υπουργός Δικαιοσύνης περιορίζοντας τις ευεργετικές διατάξεις σε όσους εκτίουν ποινές φυλάκισης έως 5 έτη.

Η ρύθμιση της πρόωρης αποφυλάκισης, θα αφορά πλέον κατάδικους με ποινές φυλάκισης έως 3 χρόνια υπό την προϋπόθεση έκτισης του 1/10 της ποινής τους, καθώς και κατάδικους με ποινές φυλάκισης ή και κάθειρξης έως 5 έτη, εφόσον έχουν εκτίσει το 1/5 της ποινής τους.

Τελικά, το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της αρχής και επί των άρθρων, από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και της Δημοκρατικής Αριστεράς, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε «παρών».

Σχολιάζοντας τη συζήτηση στη Βουλή για τις φυλακές ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Δυστυχώς, η απόσυρση βασικών άρθρων του νομοσχεδίου για την αποσυμφόρηση των φυλακών και ο πόλεμος που έχει εξαπολύσει το συντηρητικό πολιτικό τόξο εναντίον του νομοσχεδίου για τα ναρκωτικά, μας προϊδεάζει για τη συνέχεια».

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου