Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Ένας κόσμος χωριστά στα κρατητήρια

Αναδημοσίευση από: www.citypress.gr

ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΛΑΚΗ
Λουκάς Γερμανός

Ο Δ.Π. είναι 33 ετών, κρατούμενος από τις 15 Σεπτεμβρίου 2011 στην Α΄ πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού. Μέσα από τη φυλακή εξομολογείται τηλεφωνικά το δικό του γολγοθά και μας εξηγεί τους λόγους για τους οποίους έχει αρχίσει απεργία πείνας. Μπήκε για πρώτη φορά στη φυλακή ανηλίκων του Αυλώνα το 1995. Έκτοτε μπαινοβγαίνει στα σωφρονιστικά ιδρύματα, ενώ σήμερα κρατείται για 13 μικροκλοπές και για κατοχή 6 γραμμαρίων χασίς. Είναι η έβδομη φορά που κρατείται σε φυλακή.
Η απεργία πείνας που κάνει άρχισε στις 8 Φεβρουαρίου και όπως ο ίδιος αναφέρει, «θα συνεχίσω μέχρι να δικαιωθώ ή έστω να εισακουστώ». Όπως χαρακτηριστικά τονίζει, αφενός δεν έχει επαρκή νομική στήριξη, αφετέρου δεν έχει καταφέρει να ενταχθεί σε πρόγραμμα απεξάρτησης από την ηρωίνη που υποτίθεται ότι παρέχεται σε τοξικοεξαρτημένους κρατούμενους.


Ο Δ.Π. είναι κλασική περίπτωση ανθρώπου προϊόν ενός φαύλου σωφρονιστικού συστήματος που αναπαράγει αδιέξοδα ετών, όπου τα ναρκωτικά, η διαφθορά και η συντριβή της αξιοπρέπειας αποτελούν δομικά χαρακτηριστικά. Ο ίδιος διατείνεται ότι διέπραξε μόνο δύο κλοπές, ενώ οι υπόλοιπες κατηγορίες του «φορτώθηκαν» συμπληρωματικά, μια μέθοδο που όπως ο ίδιος εξηγεί αποτελεί «πάγια πρακτική των αστυνομικών αρχών στη χώρα μας».

«Σαν παιδί το έκανα...»
«Όλα άρχισαν όταν ήμουν 13 ετών, στο χώρο των ιπποδρομιών. Βλέπετε, έχω μεγάλο πάθος με τα άλογα και δυστυχώς ο χώρος του ιππόδρομου είναι πολύ βρόμικος. Στα 14 έγινα βοηθός σταβλίτη και έμπλεξα. Εκείνη την εποχή κάποιος άλλος σταβλίτης μού πρότεινε ναρκωτικά σαν καλαμπούρι. Σαν παιδί το έκανα, δοκίμασα χασίσι και ενώ αρχικά δεν με επηρέασε προς το κακό, μετά από 4-5 φορές έγινε συνήθεια» εξηγεί στην «F.S.» ο νεαρός κρατούμενος.
«Δεν έχω πουλήσει ποτέ ναρκωτικά. Είμαι μόνο χρήστης και βέβαια, φυλακισμένος χρήστης. Δεν θέλω να πουλήσω ποτέ γιατί δεν θέλω να μπλέξουν και άλλοι άνθρωποι. Γενικά, όμως, αυτή είναι η εύκολη λύση για πολλούς. Ιδιαίτερα για ηρωίνη, επειδή ο χρήστης έχει μεγάλη κατάπτωση, οπότε ούτε να κλέψεις δεν μπορείς. Άρα το να αγοράσεις ένα γραμμάριο με 20 ευρώ και να το ξαναπουλήσεις 25 ευρώ για να σου μείνει και κάτι να φας είναι το πιο εύκολο» μας εξηγεί.


Όπως και πολλοί άλλοι κρατούμενοι, ο συνομιλητής μας δεν έχει επαρκή νομική υποστήριξη αλλά ούτε και την οικονομική άνεση να βρει δικηγόρο. Μετά από απεγνωσμένες προσπάθειες του ορίστηκε δικηγόρος από ένα μοναστήρι, χωρίς όμως «ο συγκεκριμένος συνήγορος να εκδηλώνει το παραμικρό ενδιαφέρον», όπως χαρακτηριστικά δηλώνει. «Η επικοινωνία είναι υποτυπώδης. Ουσιαστικά έχω εκπροσώπηση μόνο την ώρα του δικαστηρίου και αυτό δεν με βοηθά καθόλου να υποστηρίξω την περίπτωσή μου και να διεκδικήσω τα όποια αιτήματά μου».

Συνωστισμός χρηστών
Στην Ελλάδα σήμερα το μεγαλύτερο μέρος του προβλήματος στις φυλακές οφείλεται στα ναρκωτικά. Αφενός ο υπερπληθυσμός, αφετέρου η ανενόχλητη διακίνηση ναρκωτικών μέσα στα σωφρονιστικά ιδρύματα, αποτελούν μόνιμες καταστάσεις. «Ενώ οι χρήστες θεωρούνται άρρωστοι, τους επιβάλλονται εξαθλιωτικές ποινές, ενώ οι ποινές είναι αντίστοιχα πολύ μικρές για σοβαρά αδικήματα, όπως η παιδεραστία» τονίζει με ένταση στη φωνή του ο συνομιλητής μας.
Παρά τις όποιες προσπάθειες, ο πρόσφατος νόμος Παπαϊωάννου, ενώ κινείται προς την κατεύθυνση της αποσυμφόρησης των φυλακών και της αποποινικοποίησης των ναρκωτικών, στην πράξη φαίνεται πως δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ. «Ζήτημα είναι αν έχει καλυτερέψει η κατάσταση για το 10% των κρατούμενων» λέει ο Δ.Π. Η εσωτερική λίστα αναμονής για τους τοξικοεξαρτημένους κρατούμενους είναι απελπιστικά μεγάλη. «Από τις 22.9.2011 που μπήκα έχουν περάσει 5 μήνες και δεν με έχουν καλέσει ακόμα. Στον Κορυδαλλό βρίσκονται 2.500-3.000 κρατούμενοι, εκ των οποίων οι μισοί έχουμε θέμα με τα ναρκωτικά. Μόνο 300-400 άτομα έχουν καταφέρει να ενταχθούν στο ειδικό πρόγραμμα, που ολοκληρώνεται σε 1-2 χρόνια. Στις φυλακές, για κάθε 10 νέους κρατούμενους που μπαίνουν την ημέρα ζήτημα είναι αν βγαίνει ένας. Αυτή είναι η πραγματική εικόνα σήμερα» εξηγεί.


«Όταν κάποιος θέλει να περάσει ναρκωτικά, οι τρόποι και οι ιδέες είναι πολλές. Ακόμα και διά μέσου αλληλογραφίας» συνεχίζει. Το κόστος των ναρκωτικών είναι πάντα διπλάσιο ή τριπλάσιο μέσα στη φυλακή, ενώ η ποικιλία είναι άφθονη, με πιο συνηθισμένα την ηρωίνη, το χασίς, το έκσταση και την κοκαΐνη (βλ. αναλυτικό πίνακα).

Κόστος στην Ομόνοια (ανά γρ. ή χάπι) Κόστος στη φυλακή (ανά γρ. ή χάπι)
Ηρωίνη 15-30 ευρώ 120-200 ευρώ
Χασίς ελληνικό 6-15 ευρώ 20-40 ευρώ
Χασίς αλβανικό 2-4 ευρώ 20-40 ευρώ
Έκσταση 10-15 ευρώ 20-40 ευρώ

Οι Ελληνικές φυλακές σήμερα

  • Χωρητικότητα: 9.100 θέσεις
  • Αριθμός κρατουμένων: 12.500
  • 60% των φυλακισμένων είναι αλλοδαποί
  • 40% των φυλακισμένων είναι παραβάτες του νόμου περί ναρκωτικών
  • Υπερπληθυσμός μέχρι και 50%
  • Υποτροπή και εκ νέου φυλάκιση για 6 από τους 10 εγκλείστους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου