Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Τα αιτήματα των κρατουμένων στις Φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης

Αναδημοσίευση από: www.zougla.gr

Τα αιτήματα τους προβάλλουν με κείμενο που συνέταξαν οι ίδιοι οι κρατούμενοι των Φυλακών Διαβατών στα πλαίσια των κινητοποιήσεων που την τελευταία περίοδο παρατηρούνται στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας. Οι κρατούμενοι με διάφορες ενέργειες όπως την άρνηση παραλαβής συσσιτίου ή εισόδου στα κελιά κατά τις μεσημεριανές ώρες, όπως συνέβη την περασμένη εβδομάδα στον Κορυδαλλό, την Πάτρα και την Λάρισσα, επιχειρούν να κλιμακώσουν την κινητοποίηση τους προκειμένου να πετύχουν την βελτίωση των συνθηκών κράτησης αλλά και την θεσμική αλλαγή θεμάτων που αφορούν την ζωή στις φυλακές.

Οι κρατούμενοι στις φυλακές Διαβατών συνέταξαν κείμενο με εννέα κύρια αιτήματα που αφορούν το σύνολο σχεδόν των συνθηκών διαβίωσης τους .

Τα αιτήματα

1. Να περιληφθεί διάταξη στο νόμο περί αποσυμφόρησης των φυλακών έτσι όπως είχε προταθεί στο σχέδιο νόμου και να αποφυλακιστούν οι κρατούμενοι με ποινές στερητικές της ελευθερίας μέχρι 10 ετών υπό τους εκεί τιθέμενους ειδικότερους όρους.
Να διευρυνθεί η δυνατότητα μετατροπής και των ποινών από 5 έως 10 έτη, τόσο των ποινών φυλάκισης όσο και των των ποινών κάθειρξης.

2. Πραγματική αποσυμφόρηση των φυλακών με μέτρα μόνιμα και όχι μέτρα που λαμβάνονται για ψηφοθηρικούς λόγους και για ευκαιριακή αντιμετώπιση των φαινομένων υπερπληθυσμού των φυλακών.

3. Υποχρεωτικός μηνιαίος δειγματοληπτικός έλεγχος των Δικαστών, οι οποίοι διατάσσουν προσωρινή κράτηση ή αποφασίζουν την εξακολούθηση αυτής, χωρίς να πληρούνται με στενότητα και ακρίβεια οι προϋποθέσεις του νόμου προς αποφυγή του φαινομένου των αθρόων προφυλακίσεών για αστείους λόγους.

4. Εξαίρεση από την εφαρμογή της αθροιστικής εκτίσεως ποινών σε περίπτωση παραβίασης των όρων της υφ' όρων απολύσεως ειδικά και μόνο από τοξικομανείς, δεδομένου ότι εξαιτίας της μη θεραπείας τους κατά τον χρόνο της κράτησής τους, υπάρχει πιθανότητα 99% ότι αποφυλακιζόμενοι θα διαπράξουν εκ νέου ποινικά αδικήματα.

5. Κατάργηση της επιβαρυντικής περιστάσεως της υποτροπής για τους τοξικομανείς δεδομένου ότι η έννοια της τοξικομανίας αφεαυτής περιλαμβάνει την ανάγκη συνεχούς αναζήτησης ναρκωτικών ουσιών για την κάλυψη των αναγκών τους με τη διάπραξη και αξιοποίνων πράξεων.

6. Να ισχύει και για τις πειθαρχικές ποινές ότι ισχύει για τις ποινές φυλακίσεως και κρατήσεώς, ήτοι να υπάρχει δυνατότητα συγχώνευσης αυτών και να μην εκτίονται αθροιστικά, ώστε να μην δίνετε η δυνατότητα σε οποιονδήποτε απλό φύλακα να επιβάλλει πειθαρχικές ποινές σε οποιονδήποτε μη αρεστό σε αυτόν κρατούμενο και να τον οδηγεί στην έκτιση ολόκληρης της ποινής που έχει επιβληθεί, στερούμενου της εφαρμογής των διατάξεων της υφ' όρων απόλυσης.

7. Να μην συναγελάζονται τοξικομανείς και μη τοξικομανείς κρατούμενοι και οι πρώτοι να κρατούνται σε ειδικά καταστήματα κράτησης στα οποία να εκπονούνται προγράμματα απεξάρτησης ενώ να εφαρμοστούν επιτέλους στα καταστήματα κράτησης τα προγράμματα υποκατάστασης ώστε αυτός που συμμετέχει σε αυτά εκτός των φυλακών να έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει τη θεραπεία του και μέσα σε αυτές.

8. Να αλλάξουν οι προϋποθέσεις χορήγησης αδειών και να διευκολυνθεί η χορήγηση αυτών ώστε να αποφεύγεται η ιδρυματοποίηση κρατουμένων που παραμένουν για τεράστιο χρονικό διάστημα φυλακισμένοι προτού μπορέσουν να απολαύσουν τον ανωτέρω ευεργετικό για αυτούς θεσμό.

9. Τέλος να βελτιωθούν οι συνθήκες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης εντός των φυλακών με τη συνεχή παρουσία ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού εντός αυτών 24 ώρες το εικοσιτετράωρο ώστε να περιοριστεί ο αριθμός των κρατουμένων που κάθε χρόνο πεθαίνουν στις φυλακές χωρίς να τους παρέχεται καμία ιατρική βοήθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου