Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

"Βελτίωση των συνθηκών στις φυλακές..."

Αναδημοσίευση από: www.daypress.gr




Λήψη μέτρων ώστε να «δεσμεύσει» τα κράτη-μέλη για καλύτερες συνθήκες κράτησης στις φυλακές της Ευρωπαϊκής Ενωσης ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου κ. Σταύρος Λαμπρινίδης και άλλοι τέσσερις ευρωβουλευτές.

Ειδικότερα, με Γραπτή Δήλωση του ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, κ. Λαμπρινίδης, ζητά να ορίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ελάχιστες προδιαγραφές κράτησης, που θα ισχύουν σε όλα τα Κράτη-Μέλη της ΕΕ, ώστε να γίνονται σεβαστά τα θεμελιώδη δικαιώματα των κρατουμένων.

Η πρωτοβουλία λαμβάνει χώρα εν όψει της δημοσίευσης της Πράσινης Βίβλου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα δικαιώματα των κρατουμένων στην ΕΕ, η οποία αναμένεται την άνοιξη του 2011.

Τη Γραπτή Δήλωση συνυπογράφουν ευρωβουλευτές από το σύνολο σχεδόν των Πολιτικών Ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και συγκεκριμένα οι Φρανσουάζ Καστέξ (Σοσιαλιστές, Γαλλία), Κάρλος Κοέλο (ΕΛΚ, Πορτογαλία), Νταιάνα Γουόλις (Φιλελεύθεροι, Ηνωμένο Βασίλειο) και Γιαν Φίλιπ Αλμπρεχτ (Πράσινοι, Γερμανία).

Σε συνέντευξη Τύπου από το Στρασβούργο, οι ευρωβουλευτές παρουσίασαν το περιεχόμενο της Γραπτής Δήλωσης, η οποία καλεί:

  • την Επιτροπή να ορίσει τις ελάχιστες προδιαγραφές κράτησης οι οποίες θα πρέπει να εφαρμοστούν σε όλα τα κράτη μέλη
  • τα Κράτη-Μέλη να εφαρμόσουν αποτελεσματικούς και ανεξάρτητους εθνικούς μηχανισμούς ελέγχου στις φυλακές και τα κέντρα κράτησης, όπως προβλέπεται από το προαιρετικό πρωτόκολλο της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών κατά των βασανιστηρίων (OPCAT) της 18ης Δεκεμβρίου 2002
  • τα Κράτη-Μέλη, να επιτρέψουν την απρόσκοπτη πρόσβαση μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις φυλακές και στα κέντρα κράτησης
  • τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων να προβεί σε ενέργειες για την πρόληψη παραβιάσεων των θεμελιωδών δικαιωμάτων των κρατουμένων
Στη συνέντευξη Τύπου των πέντε ευρωβουλευτών ο κ. Λαμπρινίδης τόνισε ότι η Ελλάδα έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή διατάξεις για την ενίσχυση των ανεξάρτητων μηχανισμών ελέγχου των φυλακών, όπως η δυνατότητα επίσκεψης στα Καταστήματα Κράτησης της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για το Σωφρονιστικό Σύστημα και του Συνηγόρου του Πολίτη.

Επίσης λειτουργεί και εσωτερικός μηχανισμός ελέγχου, το Σώμα Επιθεώρησης και Ελέγχου των Καταστημάτων Κράτησης , που εκτελεί τακτικές και έκτακτες επιθεωρήσεις. Τέλος, η Ελλάδα βρίσκεται στην τελική διαδικασία υπογραφής του Προαιρετικού Πρωτοκόλλου κατά των βασανιστηρίων (OPCAT).

Ο κ. Λαμπρινίδης υπογράμμισε επίσης ότι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις φυλακές της ΕΕ είναι ένα από τα στοιχεία για τη μελλοντική ομαλή επανένταξη των κρατουμένων στις κοινωνίες τους και για την συνεπακόλουθη μείωση της επαναλαμβανόμενης παραβατικότητας.

Η Γραπτή Δήλωση 06/2011 θα πρέπει να υπογραφεί μέχρι τις 16 Μαΐου από την πλειοψηφία των ευρωβουλευτών, ώστε να αποτελέσει επίσημη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου