Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

ΠΡΟΒΟΛΕΙΣ Από φυλακή... χορτάσαµε!

Αναδημοσίευση από: www.tanea.gr
ΤΗΣ ΣΙΛΑΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Να είχαμε και φυλακές... Ευτυχώς που προνόησε το υπουργείο ∆ικαιοσύνης και άδειασε κάπως τα κελιά. Οχι ότι τα µέτρα για την αποσυµφόρηση των φυλακών καταπολεµούν ριζικά τον συνωστισµό, αλλά – έστω για λίγο – όσοι µένουν µέσα παίρνουν µια ανάσα. Γιατί αµέσως µετά ή και ταυτόχρονα πολλές φορές, τη θέση των παλιών καταλαµβάνουν οι καινούργιοι.

Πού θα µπουν λοιπόν όλοι οι κατά τα άλλα έντιµοι και ευυπόληπτοι πολίτες που απειλούνται ακατάπαυστα µε φυλάκιση, στο πλαίσιο των αυστηρών µέτρων της κυβέρνησης για την είσπραξη φόρων, ΦΠΑ, εισιτηρίων και διοδίων; Σε µια εποχή όπου η προσωποκράτηση έχει καταργηθεί, όχι µόνο ως επαχθές µέτρο, αλλά και για λόγους πρακτικούς που λειτουργούν προς το συµφέρον του ∆ηµοσίου, δεν υπάρχει κανένας προσφορότερος τρόπος για το κυνήγι των οφειλετών;

Είναιγνωστό ότιο φυλακισµένος οφειλέτης στερείται µαζί µε την ελευθερία του και τη δυνατότητα απόκτησης των χρηµάτων που οφείλει, ώστε να µπορέσει να τα καταβάλει.

Χωρίς να είναι επικίνδυνοι λοιπόν για τη δηµόσια ασφάλεια, εκατοντάδες πολίτες θα βρεθούν στη φυλακή – κάποιοι για 1,40 ευρώ – και το κράτος, οι φορολογούµενοι δηλαδή, θα πληρώνει για τη διαβίωσή τους στα σωφρονιστικά καταστήµατα, ισοφαρίζοντας έτσι (µε πολλαπλάσιες της οφειλής δαπάνες) το χρέος τους. Η απειλή της φυλάκισης είναι σοβαρή αναµφίβολα. Και ενδεχοµένως να οδηγήσει στη συµµόρφωση των πολιτών προ του κινδύνου να χάσουν την ελευθερία τους. Αλλά, πώς να το κάνουµε, το κλίµα τρόµου που καλλιεργείται, όταν η φυλακή αποτελεί την επωδό των νέων νοµοθετικών πρωτοβουλιών, βαραίνει πολύ την ατµόσφαιρα. Το στριµωγµένο – και ψυχολογικά – από τα οικονοµικά µέτρα κοινωνικό σύνολο, που βιώνει – όπως και η κυβέρνηση άλλωστε – τις άγριες διαθέσεις της τρόικας, δεν έχει άλλα περιθώρια αντοχής. Βλέποντας µάλιστα τους πρώην υπουργούς να απαλλάσσονται από κάθε ποινική ευθύνη λόγω παραγραφής, δεν είναι σε θέση να κατανοήσει πώς ξαφνικά ποινικοποιείται η δική του µικροπαραβατική συµπεριφορά. Και αν µεν έτσι εκδηλώνει την αντίδρασή του, ίσως να επιδιώκει την αντεπίθεση. Αν όµως οι πενιχρές αποδοχές του δεν του επιτρέπουν να είναι απολύτως συνεπές, το κοινωνικό κράτος τι άλλο έχει να προτείνει; Γιατί από φυλακίσεις χορτάσαµε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου