Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ "ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ - Πλειάδες" ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ κ. ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΑΝΑΦΟΡΑ


Της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης με την επωνυμία «Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα - Πλειάδες», νόμιμα εδρεύουσας στην Αθήνα, οδός Μουσών αριθ. 1Α, Τ.Κ. 115 24, όπως νόμιμα εκπροσωπείται από την Πρόεδρό της, Δικηγόρο Αθηνών, κ. Ηλέκτρα – Λήδα Κούτρα (ΑΜ: 30484 ΔΣΑ).-

Κ. Εισαγγελέα,
Κατόπιν καταγγελιών κρατουμένων στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού (οι οποίες επιθυμούν να διατηρηθεί η ανωνυμία τους σε αυτό το στάδιο), επακόλουθου δημοσιεύματος (βλέπετε ΣΧΕΤΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ Νο1), αλλά και ενημέρωσης της κοινής γνώμης διαμέσω του ραδιοφωνικού σταθμού ΣΚΑΪ 100,3 στις 22-01-2011 (βρείτε συνημμένη τη δισκέτα με την ηχογράφηση του επίμαχου μέρους της εκπομπής, ΣΧΕΤΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ Νο2), πληροφορηθήκαμε, αφενός εμείς, αφετέρου η κοινωνία μας, τις απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες στις οποίες διαβιώνουν οι κρατούμενες (σήμερα) του παραπάνω καταστήματος κράτησης, οι οποίες ανήκουν σε δυο ειδικές ομάδες: είναι υπόδικες (συν τοις άλλοις, δηλαδή, καλυπτόμενες και από το τεκμήριο αθωότητας) και επίτοκοι (ετοιμόγεννες), ενδεχομένως συνοδεύουσες μωρά παιδιά / βρέφη, οι οποίες μετήχθησαν από άλλες φυλακές στο συγκεκριμένο κατάστημα προκειμένου να βρίσκονται σε άμεση τοπική σχέση με το μαιευτήριο.
Συγκεκριμένα, η απομαγνητοφώνηση της καταγγελίας που είδε το φως της δημοσιότητας και σόκαρε την κοινή γνώμη έχει ως εξής:
(ραδιοφωνικός σταθμός ΣΚΑΪ 100,3 στις 22-01-2011 και ώρα 09.54)

«Δημ: Μας πήρε πριν από λίγο μια γυναίκα κρατούμενη στις φυλακές του Κορυδαλλού. Υπάρχει ένα ζήτημα εκεί. Για να την βρούμε. Η Ουρανία είναι στην τηλεφωνική μας γραμμή
Δημ: Καλημέρα Ουρανία
Ουρ: Καλημέρα σας
Δημ: Καταρχή πες μου κάτι σε παρακαλώ. Επέτρεψε μου να μιλάμε στον ενικό. Υπάρχουν ακόμα; Εγώ ξέρω ότι οι γυναικείες φυλακές έχουν μετακινηθεί. Υπάρχει ακόμα τμήμα ;
Ουρ: Όχι είμαστε υπόδικες εδώ, δεν έχουμε δικαστεί. Είμαστε 220-230 γυναίκες.
Δημ: Και ποιο είναι τώρα το πρόβλημα εκεί; Δεν έχετε νερό ;
Ουρ: Το πρόβλημα μας είναι ότι δεν έχουμε ζεστό νερό εδώ και δέκα μέρες και δεν έχουμε και θέρμανση.
Δημ: Ο λόγος ;
Ουρ: Ο λόγος δεν έχουν πετρέλαιο. Δεν έχουν λεφτά να βάλουν πετρέλαιο. Περιττό να σας πω ότι οι συνθήκες εδώ διαβίωσης είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση.
Δημ: Ο χώρος φτάνει, δηλαδή, μου λες για 220 άτομα 220 γυναίκες ;
Ουρ: Είμαστε σ ένα θάλαμο από 20 γυναίκες. Έχουμε εδώ ψείρες, ψώρα, δεν μας παρέχει κατ ‘ αρχή η φυλακή τίποτα . Ούτε χαρτιά υγείας , ούτε χλωρίνες τίποτα για την υγιεινή μας. Απολύμανση δεν κάνουνε και οι συνθήκες εδώ είναι άθλιες με λίγα λόγια.
Δημ: Υποψιάζομαι ότι οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι στη συζήτηση που θα κάνετε μαζί η απάντηση που θα σας δίνουν είναι ότι δεν υπάρχουν λεφτά.
Ουρ: Δεν υπάρχουν χρήματα.
Δημ: Οι παραπάνω από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους ;
Ουρ: Δεν μπορούμε να τους δούμε εμείς.
Δημ: Δεν τους βλέπετε εσείς ;
Ουρ: Γιατί εμείς είμαστε μέσα από τα κάγκελα. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, κάναμε εχτές μια στάση, δεν μπήκαμε στα κελιά, κάναμε μια διαμαρτυρία μήπως ακουστούμε, και πήραμε και εσάς για να μας ακούσει και ο κόσμος έξω εν πάση περιπτώσει να γίνει κάτι.
Δημ: Θα μιλήσουμε και με το υπουργείο δικαιοσύνης το αρμόδιο αλλά νομίζω αυτό πως είναι το αυτονόητο.
Ουρ: Εμείς από δω δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε με κανένα, η φωνή μας είσαστε εσείς.
Δημ: Κρατάω λοιπόν ότι δεν υπάρχει ζεστό νερό.
Έπειτα εδώ για να συντηρηθούμε θέλουμε και πάρα πολλά λεφτά , από 300 - 600 ευρώ το μήνα η κάθε μια κρατούμενη.
Δημ: Αυτό έχει να κάνει με τις ανάγκες που έχουν να κάνουν με τα αυτονόητα όπως χαρτί τουαλέτας ;
Ουρ: Χαρτί τουαλέτας, σαμπουάν , αφρόλουτρο, να φάμε γιατί το φαγητό είναι απαράδεκτο Εντάξει καταλαβαίνετε.
Δημ: Πόσο καιρό είσαστε στις φυλακές ;
Ουρ: Εγώ 3 μήνες
Δημ: Και προφανώς υπάρχουν κυρίες οι οποίες είναι σαφώς που έχουν περισσότερο χρονικό διάστημα
Ουρ: Περισσότερο 18 μήνες γιατί τα δικαστήρια αργούν, τα ξέρετε αυτά. Δικηγόρους πληρώνουμε αλλά είμαστε πάνω από όλα είμαστε άνθρωποι. Δεν μπορούμε να μένουμε γυναίκες χωρίς να έχουμε ζεστό νερό να πλυθούμε. Πλενόμαστε με κρύο νερό και έχουμε προβλήματα.
Δημ: Μα και η θέρμανση . τώρα δεν είναι δυνατόν
Ουρ: Υπάρχει υγρασία εδώ, καταλαβαίνετε. Όλες είμαστε άρρωστες, πέρα από τις επιδημίες που υπάρχουν.
Δημ: Λοιπόν σας ευχαριστώ για την επικοινωνία θα μιλήσουμε με το υπουργείο να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε.
Ουρ: Και εμείς σας ευχαριστούμε.


Δεδομένων των κινδύνων που συνεπάγονται αυτές οι συνθήκες διαβίωσης για τις κρατούμενες, τα βρέφη και τα έμβρυα, οι οποίοι (κίνδυνοι) συνδέονται κατ’ αρχήν με την ευδοκίμηση πάσης φύσεως «συνηθισμένων» λοιμώξεων που απειλούν (σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία) ακόμα και την ίδια τη ζωή των εμβρύων, των βρεφών και των επιτόκων, και αφετέρου –όσο και σε συνδυασμό- με την πτώση του ανοσοποιητικού συστήματος λόγω των συνθηκών ψύχους (ας μην λησμονούμε ότι η καταγγελία για έλλειψη θέρμανσης και ζεστού νερού αφορούσε στο μήνα Ιανουάριο – από 12/1 έως και 23/1, όταν η θερμοκρασία στην Αθήνα «φλέρταρε» τους 0 βαθμούς Κελσίου), θεωρούμε επιβεβλημένο να σας αναφέρουμε εγγράφως την καταγγελθείσα κατάσταση, καθότι, εκτός του ότι συνιστά μεταχείριση που απαγορεύεται από το άρθρο 3 της ΕΣΔΑ, εκτιμούμε ότι έχει έκδηλη ποινική διάσταση, καθώς διακινδυνεύει σοβαρά τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των ιδιαίτερα ευάλωτων κρατουμένων, ενώ παράλληλα η ηθικοκοινωνική απαξία της μεταχείρισης αυτής επιτάσσεται από το γεγονός ότι πρόκειται για πρόσωπα που καλύπτονται από το τεκμήριο αθωότητας (υπόδικες), εντελώς αθώα (βρέφη και έμβρυα) και άξια ειδικής μέριμνας και προστασίας από το Σύνταγμά μας (προστασία της μητρότητας και της λοχείας).

ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΛΟΓΟΥΣ

Σας αναφέρουμε την παρούσα κατάσταση και

ΖΗΤΑΜΕ

Να πράξετε τα δέοντα.-


Πειραιάς, 10/02/2011

Η Πρόεδρος και νόμιμη εκπρόσωπος της ΜΚΟ

«Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου