Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΗΜ. ΠΑΠΟΥΤΣΗ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Αναδημοσίευση από: dpapoutsis.gr

Από το γραφείο του Βουλευτή ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ν. Καβάλας κ. Δημήτρη Παπουτσή γνωστοποιούνται τα παρακάτω:

Αντιπροσωπεία βουλευτών της Ειδικής Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για την εξέταση του σωφρονιστικού συστήματος της χώρας και των συνθηκών διαβίωσης των κρατουμένων, στην οποία συμμετέχει και ο κ. Παπουτσής επισκέφθηκε το Ψυχιατρείο των Δικαστικών Φυλακών Κορυδαλλού.

Τα μέλη της επιτροπής μέσα από μια μακρά και διεξοδική συζήτηση, τόσο με τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, όσο και με τους τροφίμους του Ψυχιατρείου των Δικαστικών Φυλακών θέλησαν να διαμορφώσουν πρωτογενή αντίληψη για τις συνθήκες κράτησης και νοσηλείας των κρατουμένων.

Από την επίσκεψη αυτή τα μέλη της Επιτροπής έβγαλαν χρήσιμα συμπεράσματα, τα οποία θα συμβάλουν στην ολοκληρωμένη διατύπωση προτάσεων προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης και νοσηλείας όλων των κρατουμένων.

Πιο συγκεκριμένα ο Βουλευτής Καβάλας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Δημήτρης Παπουτσής, έχοντας πλήρη ενημέρωση από τον Ευρωβουλευτή Σταύρο Λαμπρινίδη, τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αυτή που θα θέσει τις ελάχιστες προδιαγραφές κράτησης που θα ισχύουν σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε, ώστε να γίνονται σεβαστά τα θεμελιώδη δικαιώματα ενόψει και της δημοσίευσης της Πράσινης Βίβλου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα δικαιώματα των κρατουμένων η οποία αναμένεται την άνοιξη του 2011.

Στη συνέχεια των δηλώσεων του ο Δημήτρης Παπουτσής υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή διατάξεις για την ενίσχυση των ανεξάρτητων μηχανισμών ελέγχου των φυλακών, όπως ακριβής η συγκεκριμένη δυνατότητα επίσκεψης στα Καταστήματα Κράτησης της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για το Σωφρονιστικό Σύστημα αλλά και του Συνηγόρου του Πολίτη. Επίσης λειτουργεί και εσωτερικός μηχανισμός ελέγχου, το Σώμα Επιθεώρησης και Ελέγχου των Καταστημάτων Κράτησης, που εκτελεί τακτικές και έκτακτες επιθεωρήσεις. Τέλος, η Ελλάδα βρίσκεται στην τελική διαδικασία υπογραφής του Προαιρετικού Πρωτοκόλλου κατά των βασανιστηρίων (OPCAT).

Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις φυλακές της Ε.Ε. πραγματικά αποτελεί ι ένα από τα στοιχεία για τη μελλοντική ομαλή επανένταξη των κρατουμένων στις κοινωνίες αλλά και για την συνεπακόλουθη μείωση της επαναλαμβανόμενης παραβατικότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου