Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Σαν βγω απ΄ αυτή τη φυλακή...

Αναδημοσίευση από: www.tovima.gr

ΚΑΠΟΤΕ εκεί μέσα κρατούσαν τους αντιρρησίες συνείδησης επειδή αρνούνταν να πάρουν όπλο. Σήμερα κρατούν ορισμένα παιδιά τα οποία κατηγορούνται
ότι θέλησαν «να πάρουν τα όπλα». Το Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα (πρώην στρατιωτικές φυλακές)- ή
«Φυλακές Ανηλίκων» όπως οι πάντες τις γνωρίζουν- δεν διαφέρει ίσως από καμία άλλη φυλακή της χώρας,παρά μόνον
από τα σχολεία που διαθέτει. Πίσω από τα κάγκελα λειτουργούν ένα ημερήσιο δημοτικό σχολείο και ένα ημερήσιο γυμνάσιο-λύκειο, στο οποίο οι ανήλικοι κρατούμενοι φοιτούν κερδίζοντας ως αντάλλαγμα μία ημέρα ελευθερίας για κάθε
ημέρα παρακολούθησης μαθημάτων.Αυτό το προνόμιο,να κερδίζουν δηλαδή μία ημέρα ελευθερίας για κάθε ημέρα φοίτησής τους,ορισμένοι κρατούμενοι,υπόδικοι ακόμα,το έχουν αποποιηθεί για λόγους που ουδείς γνωρίζει.

Στις φυλακές του Αυλώνα βρίσκονται και οι δύο συλληφθέντες ανήλικοι οι οποίοι κατηγορήθηκαν για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις, ο ένας στους «Πυρήνες της Φωτιάς» και ο άλλος σε μια άλλη τρομοκρατική οργάνωση, στην οποία, όπως κατέληξαν οι ανακριτικές αρχές, δεν έχει δοθεί ακόμα ονομασία. «Είναι από τους πλέον ήσυχους και υπάκουους κρατουμένους. Δεν δημιουργούν κανένα πρόβλημα, δεν διατυπώνουν ιδιαίτερα αιτήματακαι η συμπεριφορά τους μέσα στις φυλακές είναι ίδιαμε αυτή που έχουν οι έφηβοι» λένε οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι.

Οι «Πυρήνες» είναι ήσυχοι
Η έκπληξη, λένε, είναι όταν αντικρίζει κάποιος τα πρόσωπα των δύο νεαρών. Γαλήνια, ήσυχα, «σαν τα παιδιά της διπλανής πόρτας», δύσκολα μπορεί κάποιος να πιστέψει ότι κατηγορούνται για τόσο σοβαρά αδικήματα. Αποφεύγουν, όπως βεβαιώνουν οι φύλακες, τις πολιτικές συζητήσεις, επιλέγουν με πολλή προσοχή τις παρέες με τις οποίες προαυλίζονται και συνηθίζουν να περνούν πολλές ώρες στα κελιά τους, στον πρώτο όροφο των φυλακών: «Είναι ήσυχοι. Οχι,όπως ο Π.Μ. (σ.σ.: λέει ένα όνομα κρατουμένου, ο οποίος μεταφέρθηκε στο μεταξύ στις Φυλακές Κορυδαλλού και κάθησε στο εδώλιο του κατηγορουμένου στην επεισοδιακή δίκη για τους «Πυρήνες της Φωτιάς» ), που πολλές φορές μας επετίθετο φραστικά και για το πολιτικό σύστημα,αλλά και για τις συνθήκες διαβίωσης στις φυλακές.Οι συγκεκριμένοι δύο κρατούμενοιδεν έχουν σχέση με τον Π.Μ. Μάλλον περισσότερο φαίνεται ότι περνούν τον χρόνο της προφυλάκισής τους μένοντας στα κελιά τους, παίζοντας playstation,παρακολουθώντας κανένα DVD και τηλεόραση» περιγράφουν οι σωφρονιστικοί φύλακες. Δεν τους θεωρούν «ξεχωριστούς», αφού στα διπλανά κελιά «φιλοξενούνται» νεαροί για σοβαρά αδικήματα και κακουργήματα- ναρκομανείς, έμποροι ναρκωτικών, βιαστές, ληστές τραπεζών, ακόμη και καταδικασμένοι για φόνο.

Οι δύο νεαροί πάντως δεν εμφανίστηκαν την περασμένη Τρίτη το πρωί, όταν η Διακομματική Επιτροπή για την Αναμόρφωση του Σωφρονιστικού Συστήματος, υπό τον πρόεδρό της και βουλευτή του ΠαΣοΚ κ. Δ.Λυντζέρη, επισκέφθηκε τις φυλακές του Αυλώνα για να προσφέρει δώρα στους κρατουμένους (δύο ηλεκτρονικούς υπολογιστές, δεκάδες CD, τηλεκάρτες κτλ. - όλα προσφορά διαφόρων εταιρειών) και να διαπιστώσει τις συνθήκες κράτησής τους. Μια επίσκεψη βουλευτών σε φυλακή δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση- μάλιστα όταν τα ίδια μέλη της Επιτροπής είχαν επισκεφθεί πριν από μερικές εβδομάδες τις Φυλακές Κορυδαλλού δέχθηκαν έντονη φραστική επίθεση από τα μέλη των «Πυρήνων της Φωτιάς» που κρατούνται στον Κορυδαλλό. Οι βουλευτές κατέγραψαν τα προβλήματα, συνομίλησαν για αρκετή ώρα με τους κρατουμένους, επισκέφθηκαν τα κελιά τους και επιχείρησαν μια-δυο φορές να λύσουν επιτόπου διάφορα προβλήματα, επικοινωνώντας τηλεφωνικά με υπουργούς.

Δώρα ΡC και τηλεκάρτες
Οι βουλευτές πήγαν στον Αυλώνα με τρία πουλμανάκια που διέθεσε η Βουλή των Ελλήνων. Αν εξαιρέσει κανείς μια βουλευτή της αντιπολίτευσης η οποία πήγε με οκτάποντα παπούτσια, συνοδευόμενη από μια συνεργάτιδά της και από μια γυναίκα... φωτογράφο, οι υπόλοιποι πήγαν στο σωφρονιστικό κατάστημα σεμνά και ταπεινά. Δεν τους ζητήθηκε να περάσουν από κανένα μέτρο ασφαλείας ούτε και να αφήσουν τα κινητά τους στην είσοδο, όπως ζητείται σε κάθε επισκέπτη κρατουμένου. Τους υποδέχθηκε ο διευθυντής των φυλακών κ. Π.Δουλάμης.

ΒΟΡΕΙΟΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΝΟΤΙΩΝ

Στις φυλακές του Αυλώνα κρατούνται σήμερα 374 ανήλικοι, ηλικίας 15-21 ετών, και από αυτούς μόνον οι 84 είναι Ελληνες. Ακολουθούν οι Αλβανοί (82), οι Αφγανοί (42), οι Παλαιστίνιοι (38), οι Ιρακινοί (23), οι Πακιστανοί (20), οι Αλγερινοί (11), οι Τούρκοι και οι Σομαλοί (από 10). Και τέλος υπάρχουν κρατούμενοι από 31 χώρες, ανάμεσά τους από τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Αρμενία, την Ουκρανία, τη Ρουμανία, κ.ά. Από τους Ελληνες οι 48 είναι υπόδικοι και περιμένουν τη δίκη τους. Ενας από αυτούς, μόλις 20 ετών, πλησίασε τους βουλευτές και παραπονέθηκε για το ύψος της ποινής που του επιβλήθηκε. Ζητούσε να του δοθεί κάποια εκπαιδευτική άδεια ώστε να μπορέσει να παρακολουθήσει τις σπουδές του εν όσω περίμενε την εκδίκαση της υπόθεσής του σε δεύτερο βαθμό: «Είναι καλό παιδί», βεβαίωσε ακόμα και ο διευθυντής των φυλακών.
Πολλές φορές οι νεαροί, κυρίως οι αλλοδαποί, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα. Μάχες κανονικές, όπως αποκάλυψαν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι στους βουλευτές, διεξάγονται στο προαύλιο... Πρώτα απ΄ όλα υπάρχει η διαρκής αντιπαράθεση ανάμεσα στους βόρειους Αλβανούς και στους νότιους Αλβανούς. Ποτέ βόρειος Αλβανός δεν μένει στο ίδιο κελί με νότιο. Δεύτερον, υπάρχει αντιπαράθεση ανάμεσα στους σουνίτες και στους σουίτες μουσουλμάνους.Τρίτον, υπάρχει διαμάχη ανάμεσα σε κρατουμένους των οποίων οι χώρες απ΄ τις οποίες κατάγονται βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση και τέλος δημιουργούνται εντάσεις για τη γυμναστική. Μοναδική διέξοδός τους μια μπασκέτα (πρόχειρα στημένη) έξω από τα κτίρια που βρίσκονται τα σχολεία. Κάποια στιγμή είχαν τοποθετήσει στο σημείο εκεί και μονόζυγα, για να γυμνάζονται. «Τα έσπασαν όμως και χρησιμοποιούσαν τα σίδερα σαν φονικό όπλο» βεβαιώνουν οι φύλακες.

«ΠΩΣ ΒΡΕΘΗΚΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΓΚΕΛΑ»
«Από μικρός έκανα εύκολα παρέες και μπορούσα να βρίσκω φίλους. Αυτό δεν ήταν ό,τι καλύτερο, όπως αποδείχθηκε. Για μένα μέτραγε η γνώμη των φίλων μου παραπάνω απ΄ ό,τι με συμβούλευε η οικογένειά μου.

Μπορούσα να τους εμπιστεύομαι και να περνάω πολλές ώρες μαζί τους μακριά από το σπίτι μου. Ακόμα και ημέρες. Κάποια μέρα αυτοί ήταν που με έμπλεξαν και μπήκα φυλακή. Από τους φίλους μουπήρα λίγα πράγματα και έχασα πολλά. Οταν βγω από τη φυλακήθα δω διαφορετικά τα πράγματα και δεν πρόκειται να εμπιστευτώ κανέναν άνθρωπο»γράφει ο κρατούμενος Α.Κ., μόλις 16 ετών, στην εφημερίδα του Γυμνασίου και Λυκείου των φυλακών«ΠΡΟΣΠΑΘΩΝΤΑΣ... για το αύριο», η οποία μοιράστηκε στους βουλευτές.

Ενας άλλος, οΝ.Κ. ετών 19, παράνομος μετανάστης που συνελήφθη γιατί δεν είχε διαβατήριο, γράφει στην ίδια εφημερίδα:«Τριάντα άνθρωποι διαφορετικής ταυτότητας ήμασταν σε ένα μικρό πλοιαράκι. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορούσαμε να το κατανοήσουμε και όλοι μαζί κλαίγαμε. Με συνέλαβαν χωρίς διαβατήριο. Με έβαλαν σε ένα κελί. Ο δικαστής μού είπε ότι πρέπει να καθήσω για εννέα μήνες στη φυλακή για το πρόστιμοπου δεν μπόρεσα να πληρώσω. Ετσι ανακάλυψα μια άλλη ζωή εδώ στη φυλακή, αφού ήρθα σε επαφή με ανθρώπους που είναι μέσα για ναρκωτικά, για κλοπές, καθώς και για άλλα εγκλήματα. Βέβαια υπήρχαν και άλλοι σαν και εμένα που δεν είχαν κάνει τίποτα...».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου