Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Περιμένουν τη δίκη 3.700 έγκλειστοι



Αναδημοσίευση από:www.kathimerini.gr
Της Ευας Kαραμανωλη

Σε ασφυκτική κατάσταση, η οποία «εκτονώνεται» με εξεγέρσεις ή απεργίες πείνας των κρατουμένων ανά τακτά χρονικά διαστήματα, εξακολουθούν να βρίσκονται οι φυλακές της χώρας, παρά το γεγονός ότι τα νέα μέτρα του υπουργείου Δικαιοσύνης για αποσυμφόρηση των σωφρονιστικών καταστημάτων σταδιακά φαίνεται να αποδίδουν.
Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, στα 33 καταστήματα κράτησης ανά την Ελλάδα βρίσκονται συνολικά 11.760 κρατούμενοι έναντι 12.622 τον Δεκέμβριο του 2010. Τον τελευταίο μήνα, οπότε και άρχισε η ισχύς των μέτρων του υπουργείου με στόχο την αποσυμφόρηση των φυλακών, 862 άτομα αποφυλακίστηκαν βάσει των νέων διατάξεων. Οι αποφυλακισθέντες βαρύνονται με πλημμεληματικά αδικήματα τα οποία αφορούν κυρίως μικροκλοπές, παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, σωματικές βλάβες, εξύβριση, ενώ κάποιοι εξ αυτών βρίσκονταν στη φυλακή καθώς δεν μπορούσαν να καταβάλουν τα δικαστικά έξοδα ή τις χρηματικές ποινές που τους είχαν επιβληθεί. Ειδικά για τις δύο αυτές τελευταίες περιπτώσεις υπάρχει ειδική μέριμνα, καθώς οι διατάξεις του νέου νόμου προβλέπουν μεταξύ άλλων ότι εφ’ εξής απαγορεύεται η κράτηση σε περίπτωση αδυναμίας καταβολής των δικαστικών εξόδων, ενώ όσον αφορά στις χρηματικές ποινές, δίνεται η δυνατότητα στα δικαστήρια να προσδιορίζουν το ποσό της μετατροπής ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του κατηγορουμένου. Περαιτέρω προβλέπεται δυνατότητα τμηματικής καταβολής της χρηματικής ποινής, ενώ εναλλακτικά θα μπορεί να εφαρμόζεται και το μέτρο της κοινωφελούς εργασίας.
Παρά ταύτα, τα σωφρονιστικά καταστήματα βρίσκονται σε κατάσταση «εμφράγματος», με αποτέλεσμα στα ελάχιστα τετραγωνικά κάθε κελιού να καλούνται να συμβιώσουν τουλάχιστον τέσσερις κρατούμενοι.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, πάνω από το 60% των κρατουμένων στις φυλακές είναι αλλοδαποί –6.900 επί συνόλου 11.760 κρατουμένων–, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία είναι άνδρες. Συνολικά στις φυλακές βρίσκονται 490 γυναίκες και 580 ανήλικοι.
Oπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης, η συμφόρηση των φυλακών οφείλεται εν πολλοίς στο μέτρο της προφυλάκισης που εφαρμόζεται καταχρηστικά – όπως έχουν καταγγείλει κατά καιρούς οι αρμόδιες δικαστικές ενώσεις. Συνολικά, στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας κρατούνται 3.700 άτομα των οποίων οι δίκες εκκρεμούν, ενώ λόγω της βραδύτητας απονομής της Δικαιοσύνης, ο συγκεκριμένος αριθμός εμφανίζει –παγίως τα τελευταία χρόνια– ανοδική τάση. Εκ των υπολοίπων 8.000 κρατουμένων, 880 άτομα εκτίουν ποινή ισόβιας κάθειρξης.
Την ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στα σωφρονιστικά καταστήματα έχουν αναγνωρίσει όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και οι δικαστικές ενώσεις. Από την πλευρά του το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει προχωρήσει την τελευταία δεκαετία τουλάχιστον πέντε φορές στη λήψη ειδικών μέτρων για την αποσυμφόρηση των φυλακών, τα οποία, ωστόσο, δεν τελεσφόρησαν μέχρι σήμερα, αφού όπως προκύπτει από τα αριθμητικά στοιχεία, το 50% των σωφρονιστικών καταστημάτων εκτιμάται ότι «φιλοξενεί» σχεδόν διπλάσιο αριθμό κρατουμένων από την προβλεφθείσα χωρητικότητά του...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου