Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Σε δίκη σωφρονιστικοί για την αποφυλάκιση Λαγουδάκη

Αναδημοσίευση από: www.goodnet.gr

Για παράβαση καθήκοντος δικάζονται αύριο στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου ο πρώην αρχιφύλακας και ένας σωφρονιστικός υπάλληλος της Φυλακής Αλικαρνασσού, οι οποίοι κατηγορούνται ότι συνέβαλαν στην αποφυλάκιση του Ζαχαρία Λαγουδάκη, ο οποίος σκότωσε τον φοιτητή Μάνο Χορευτάκη στο Ρέθυμνο το 2008.

Οι κατηγορούμενοι με επιστολές τους είχαν επιβεβαιώσει την καλή συμπεριφορά του Λαγουδάκη κατά την παραμονή του στο σωφρονιστικό κατάστημα και σ’ αυτές είχε στηριχτεί σε μεγάλο βαθμό το Συμβούλιο Εφετών Κρήτης, που ενέκρινε την αποφυλάκισή του. Ωστόσο, λίγο καιρό μετά βρέθηκε στον δρόμο του 20χρονου τότε φοιτητή στην πόλη του Ρεθύμνου και για ασήμαντη αφορμή τον σκότωσε μαχαιρώνοντάς τον.

Τον Οκτώβριο του 2009 το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου καταδίκασε τον Ζαχαρία Λαγουδάκη σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία του φοιτητή. Ο 30χρονος κρίθηκε ένοχος για τις κατηγορίες της απόπειρας ανθρωποκτονίας με δόλο, της οπλοφορίας και οπλοχρησίας. Ο εισαγγελέας έδρας κατά την αγόρευσή του είχε τονίσει ότι το σωφρονιστικό σύστημα στην Ελλάδα έχει αποτύχει και μαζί του ο θεσμός της υφ’ όρων απόλυσης των φυλακισμένων. Αυτό γιατί αν και ο Λαγουδάκης είχε καταδικαστεί και στο παρελθόν για ανθρωποκτονία, βρέθηκε ελεύθερος να κυκλοφορεί στους δρόμους του Ρεθύμνου και όπως αποδείχτηκε δεν είχε σωφρονιστεί, αφού λίγο μετά την αποφυλάκισή του σκότωσε και πάλι.

Σημειώνεται ότι οι γονείς του Μάνου Χορευτάκη έχουν προσφύγει κατά της ελληνικής κυβέρνησης στο Διεθνές Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καταγγέλλοντας ότι ο Λαγουδάκης είχε αποφυλακιστεί έπειτα από πολιτικές παρεμβάσεις. Οι γονείς του άτυχου φοιτητή κίνησαν αυτή τη διαδικασία ζητώντας να διερευνηθεί το παρασκήνιο αποφυλάκισης του δράστη πριν τη δολοφονία του παιδιού τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου