Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Ενστάσεις σε νομοσχέδιο για την Ποινική Δικαιοσύνη

Αναδημοσίευση από: www.newscode.gr

Ενστάσεις για το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον εξορθολογισμό και τη βελτίωση της απονομής της Ποινικής Δικαιοσύνης προέβαλε η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Η Επιτροπή τονίζει ότι το ΕΔΑΔ έχει καταδικάσει τη χώρα μας 73 φορές για καθυστερήσης στην απονομή της Δικαιοσύνης, ενώ έχει επιβάλλει άλλες δύο καταδίκες λόγω κακών συνθηκών κράτησης σε σωφρονιστικά καταστήματα. Σχετικά με τη μετατροπή των ποινών των κρατουμένων σε χρηματικές ποινές και κοινωφελή εργασία, η Εθνική Επιτροπή υπογραμμίζει ότι ένας από τους λόγους σύνταξης του επίμαχου νομοσχεδίου είναι η αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού των φυλακών, κάτι που έγινε και με ανάλογα νομοθετικά μέτρα κατά το παρελθόν με μόνη διαφορά ότι το παρόν νομοσχέδιο επιφέρει «μονιμότερες λύσεις και όχι εφάπαξ μέτρα».

Επίσης, εκφράζει την αντίθεσή της στη διάταξη του νομοσχεδίου που θέτει ως όρο για τη μετατροπή της ποινής φυλάκισης σε κοινωφελή εργασία την παροχή της συναίνεσης του κρατουμένου, ενώ χαρακτηρίζει «ατυχή» τη διάταξη που απαγορεύει τη μετατροπή της ποινής σε περίπτωση καταδίκης για κακούργημα εμπορίας ναρκωτικών. Επίσης, η Επιτροπή έχει αντιρρήσεις για τη διάταξη που προβλέπει την αφαίρεση κάθε δυνατότητας άσκησης οιουδήποτε ένδικου μέσου κατά βουλεύματος από τον πολιτικώς ενάγοντα.

Παράλληλα, στο κείμενο της επιτροπής υπάρχει διαφωνία για την άμεση σύνδεση των αναβλητικών αποφάσεων με τον πειθαρχικό έλεγχο και την αξιολόγηση των δικαστών, καθώς αυτό «εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, λόγω της αυστηροποίησης που αναμένεται να επιφέρει, αλλά και της πιθανής αυτοματοποίησης».

newscode.gr με πληροφορίες ΑΝΑ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου