Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

«Σωφρονιστικό σύστημα» και δικαστικοί στο στόχαστρο

Του Δημήτρη Μπεκιάρη


Η «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» χρησιμοποιώντας το συνοδευτικό του αναρχικού και επί δεκαετίες κρατουμένου στις φυλακές της Ιταλίας Horst Fantazzini με την προκήρυξη ανάληψης της ευθύνης για την έκρηξη στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, εξαπολύουν σφοδρότατη επίθεση (για άλλη μια φορά) στην δικαιοσύνη και στο σωφρονιστικό σύστημα.

Η οργάνωση αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «Εν όψει λοιπόν του πολιτικού στρατοδικείου που ετοιμάζεται στις 17 Γενάρη για την Ε.Ο. ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ ΠΥΡΗΝΩΝ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ θα είμαστε αιχμηροί και αδυσώπητοι στις επιλογές και τις πράξεις μας» για να συμπληρώσουν λίγο πιο κάτω ότι «Σύγχρονοι ιεροεξεταστές-δικαστές, δεσμευόμαστε δημόσια πως για κάθε χρόνο φυλακής που θα ακούνε τα αδέρφια μας, θα τοποθετούμε από ένα κιλό εκρηκτικής ύλης στις αυλές των σπιτιών σας, στα αυτοκίνητά σας, στα γραφεία σας, ενώ δεν αποκλείουμε και τις προσωπικές συναντήσεις τετ α τετ μαζί σας, εφαρμόζοντας τη στρατηγική του αιφνιδιαστικού πλησιάσματος».

Για άλλη μια φορά η «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» πραγματοποιεί εκτενείς αναφορές σε ποινικούς κρατουμένους "μιλά στην γλωσσα τους" και χρησιμοποιεί λόγια του κρατούμενου Βασίλη Στεφανάκου.

Εκτός αυτών πραγματοποιεί αναφορά στις αντιδράσεις κρατουμένων για τις συνθήκες κράτησης στα «σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας», σε σωφρονιστικούς υπαλλήλους και δικαστές, όπως επίσης και στο «συνδικάτο του εγκλήματος».

Η «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» αναφέρεται και στο παράδειγμα της Χιλής, ως εξής: "Πρόσφατα 83 φυλακισμένοι πέθαναν στις φυλακές της Χιλής. Σε αντίποινα η αναρχική ομάδα «κομάντος της εκδίκησης 8 Δεκέμβρη» επιτέθηκε στο τμήμα τεχνολογίας και πληροφορικής των μπάτσων για τους νεκρούς της φυλακής san Miguel στέλνοντας ένα σαφέστατο μήνυμα πως σε αυτόν τον αγώνα κανείς δεν είναι μόνος του».


Ποινικοί και φυλακές

Πριν προκύψουν αυθαίρετα συμπεράσματα σχετικά με την πιθανότητα συνεργασίας της οργάνωσης ή όποιας άλλης οργάνωσης με το λεγόμενο «κοινό ποινικό έγκλημα», θα πρέπει να σημειώνεται πάντα ότι σε κάθε περίπτωση οργανώσεις, πολιτικές φράξιες ή ομάδες, όπως για παράδειγμα η «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» αντιμετωπίζουν με αλληλεγγύη, όλους όσους διώκονται από το κράτος, ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για πολιτικές διώξεις ή για άλλες.

Τα περί συνεργασίας, εφόσον δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής απολύτως διασταυρωμένα στοιχεία, οργανώσεων με ποινικούς θα πρέπει με βάση το «τεκμήριο αθωότητας» να περιορίζονται στον εξοπλισμό των οργανώσεων, δηλαδή στις πηγές αναζήτησης οπλισμού και εκρηκτικών υλών που μπορεί να προμηθευτεί κανείς μέσω των δικτύων του κοινού εγκλήματος. Όμως, επειδή οι καιροί είναι περίεργοι και επειδή, πάντοτε ο ρόλος που διαδραματίζουν ένοπλες οργανώσεις δεν είναι διακριτός και ξεκάθαρος, τότε δεν θα πρέπει να αποκλείεται οποιαδήποτε συνεργασία σε οποιοδήποτε επίπεδο.

Επίσης πριν ξεκινήσει η αναπαραγωγή σεναρίων σχετικά με την «προσχώρηση μελών του Επαναστατικού Αγώνα στη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι οι ευρεία ομάδα που συγκροτεί την οργάνωση, διδάχτηκε από τη δράση του Επαναστατικού Αγώνα, την παρακολούθησε και αναβάθμισε τη δική της.
Σε κάθε περίπτωση με την προκήρυξη αυτή είναι οφθαλμοφανές ότι η "Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς" θέλει να δημιουργήσει συνθήκες μαζικής εξεγερσιακής διαδικασίας στα σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας.


Ο συμβολισμός και ο Fantazzini

Η οργάνωση στην προκήρυξη ξεδιαλύνει το τοπίο αναφορικά με τις στοχεύσεις της ως εξής «…ψάχνουμε εντατικά περάσματα για να πάρουμε πίσω τους συντρόφους μας και να είμαστε αύριο και πάλι μαζί στον αγώνα, στο ΝΕΟ ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ ΠΟΛΗΣ». Το " νέο αντάρτικο πόλης", πιο διευρυμένο, πιο διεθνοποιημένο και πιο μαζικό είναι ο αντικειμενικός σκοπός της οργάνωσης σε αυτή τη φάση της ιστορίας και της δραστηριότητάς της.

Το «νέο αντάρτικο πόλης» περιλαμβάνει την αλληλεγγύη των οργανώσεων σε ολόκληρο τον κόσμο. Η ιταλική «FAI» (Άτυπη Αναρχική Ομοσπονδία - Federazione Anarchista Informale) η οποία ανέλαβε την ευθύνη για την αποστολή παγιδευμένων δεμάτων σε πρεσβείες ξένων κρατών στην Ιταλία, επιλέγει, παραδοσιακά, να δίνει συμβολικές ονομασίες σε όλες τις της ενέργειες. Κάθε ενέργεια συνοδεύεται από μια συμβολική ονομασία όπως για παράδειγμα «Επαναστατικός Πυρήνας – Horst Fantazzini» ή «Επαναστατικός Πυρήνας – Λάμπρος Φούντας» ή "FAI -Ένοπλοι Πυρήνες για τη Διεθνή Αλληλεγγύη".

Η «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» έχει μιμηθεί το μοντέλο υλοποίησης ενεργειών και ονοματοδοσίας αυτών της «FAI». Στην προκήρυξη ανάληψης της ευθύνης για την αποστολή παγιδευμένων με εκρηκτική ύλη δεμάτων στην Ιταλία η «FAI» χρησιμοποίησε ως συνοδευτικό συμβολισμό τον εξής: «Επαναστατικός Πυρήνας – Λάμπρος Φούντας». Η «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» ανταποδίδει την αλληλεγγύη χρησιμοποιώντας ως συνοδευτικό της ενέργειας το όνομα του Ιταλού Αναρχικού «Κομάντο Horst Fantazzini».

Το όνομα του Horst Fantazzini είχε χρησιμοποιήσει και η ιταλική FAI σε παλαιότερη προκήρυξη. Όμως σε συνάρτηση με το περιεχόμενο της τελευταίας προκήρυξης της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» το όνομα του Horst Fantazzini είναι εξαιρετικά συμβολικό. Ο Horst Fantazzini είχε συλληφθεί για ληστείες το 1968 στην Γαλλία και εκδόθηκε στην Ιταλία το 1972 ζώντας για περίπου 32 χρόνια στις φυλακές (και αφού μεσολάβησε μια περίοδος στην οποία έζησε σε καθεστώς ημιελευθερίας), μέχρι το 2001 όταν πέθανε στις φυλακές της Μπολόνια.

Σε συνέντευξή του το 1998 δήλωνε «Είμαι ο Horst Fantazzini και βρίσκομαι στη φυλακή εδώ και τριάντα περίπου χρόνια. Με συνέλαβαν στη Γαλλία το ’68, εκδόθηκα στην Ιταλία το ’72 και έκτοτε βρίσκομαι στη φυλακή, με εξαίρεση ένα μικρό διάστημα που είχα αποδράσει. Τώρα, ο καθένας θα αναρωτιέται πόσους έχω σκοτώσει και τι είδους εγκλήματα έχω διαπράξει. Λοιπόν, δεν έχω σκοτώσει ποτέ κανέναν». Και, όμως, η ποινή στις φυλακές, έφθανε να λήγει το 2022, μέσα από μια διαδικασία συσσώρευσης καταδικαστικών αποφάσεων!

Είναι εύκολο λοιπόν να αντιληφθεί κανείς για ποιους λόγους, το όνομά του ως φόρος τιμής μπορεί να συνοδεύει μια προκήρυξη που αναφέρεται στο σωφρονιστικό σύστημα και στις φυλακές.

Αναδημοσίευση από: www.newscode.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου