Της Άντρης Δανιήλ
Σε κλινικές απεξάρτησης και όχι στη φυλακή θα παραπέμπονται οι χρήστες ναρκωτικών που θα καταδικάζονται με ποινές για αδικήματα που αφορούν χρήση ναρκωτικών ουσιών, λιγότερο από δυόμισι χρόνια. Εκσυγχρονισμός του νομοσχεδίου από το 1992, περί θεραπείας και μεταχείρισης ουσιοεξαρτωμένων και χρηστών, συζητήθηκε χθες στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Ιωνά Νικολάου, μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν τα κατάλληλα θεραπευτικά κέντρα που να μπορέσουν να υποδεχθούν αυτά τα άτομα που είχαν ανάγκη τη θεραπεία, αντί την ποινή φυλάκισης.
Τα μέλη της Επιτροπής ζήτησαν από το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας να δώσει σχετικά στοιχεία για τα κατάλληλα κέντρα αποτοξίνωσης από τις ναρκωτικές ουσίες, με σκοπό να είναι εφικτή η εφαρμογή της νομοθεσίας. Η υπόδειξη των κέντρων αποθεραπείας ουσιοεξαρτημένων, θα γίνει με διάταγμα του Υπουργού Υγείας, ότι είναι κατάλληλα να αξιοποιηθούν για θεραπευτικούς σκοπούς. Τα κέντρα, ωστόσο, σύμφωνα με τον Ιωνά Νικολάου, θα πρέπει να γίνουν αποδεκτά και από το ίδιο το δικαστήριο, που θα επιθυμεί να διαπιστώσει αν τα κέντρα αυτά και οι διαδικασίες θα διασφαλίζουν την παροχή θεραπευτικής ανάγκης και δεν θα χρησιμοποιηθούν για να αποφύγουν κάποιοι την καταδίκη ή την έκτιση της ποινής φυλάκισης.
Τρεις κατηγορίες
Εξαιρετικής σημασίας χαρακτήρισε τη νομοθεσία αυτή ο Ιωνάς Νικολάου, ο οποίος υπογράμμισε ότι θα ρυθμίσει τρεις κατηγορίες χρηστών ναρκωτικών και ουσιοεξαρτώμενων προσώπων.
- Η πρώτη κατηγορία είναι αυτοί που καταδικάζονται από το δικαστήριο για ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα δυόμισι χρόνια και αντί να εκτίσουν ποινή φυλάκισης θα οδηγούνται σε θεραπευτικά κέντρα.
- Η δεύτερη κατηγορία αφορά εκείνους που καταδικάζονται από το δικαστήριο, αλλά αναστέλλεται η επιβολή της ποινής ώστε να παραπεμφθούν σε θεραπευτικά κέντρα.
- Η τρίτη κατηγορία αφορά εκείνους που βρίσκονται ήδη στη φυλακή, αλλά επειδή υπάρχουν αυτά τα θεραπευτικά κέντρα οδηγούνται σε αυτά αντί να εκτίουν την ποινή φυλάκισής τους.
Οι ανήλικοι χρήστες
Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία ανέφερε ο κ. Νικολάου, ρυθμίζονται και οι περιπτώσεις ανήλικων χρηστών ναρκωτικών. «Το προτεινόμενο νομοσχέδιο, όπως έχει κατατεθεί, δεν επιτρέπει τη μεταχείριση των ανήλικων χρηστών ναρκωτικών με αυτό τον τρόπο».
Αυτής της δυνατότητας θα πρέπει να μπορούν να τύχουν και οι χρήστες ηλικίας 16 - 17 ετών, κατέληξε ο κ. Νικολάου, σημειώνοντας ότι «έχουμε ζητήσει από το αρμόδιο Υπουργείο να επαναξιολογήσει τη θέση του. Συνεπώς, είναι πολύ σημαντικό και θα πρέπει οι αρμόδιοι να δουν και την περίπτωση των ανήλικων χρηστών ναρκωτικών.
Ελπίδα σωτηρίας
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστοφάνης Γεωργίου εξέφρασε ικανοποίηση που «επιτέλους μετά το 1992 που έχει ξεκινήσει η συζήτηση, για το νομοσχέδιο κατά το οποίο οι χρήστες και οι καταδικαζόμενοι για ποινές φυλάκισης κάτω από 2 1/2 χρόνια για σχετικό με χρήση αδίκημα δεν θα πηγαίνουν στη φυλακή». «Στους καταδικαζόμενους», πρόσθεσε, «θα εκδίδεται διάταγμα μέσα από το οποίο θα υποχρεούνται να τύχουν θεραπείας, σε ένα από τα κέντρα, τα οποία το κράτος θα διατηρεί και τα δικαστήρια θα υποδεικνύουν. Με τον τρόπο αυτόν, εξήγησε ο κ. Γεωργίου, η κοινωνία θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια, άνθρωποι που βρέθηκαν σε αυτόν τον κύκλο του λευκού θανάτου να αποκτούν ελπίδα για να σωθούν».
Ο Αριστοφάνης Γεωργίου είπε πως οι διαδικασίες που έχουν εισαχθεί στην προτεινόμενη νομολογία είναι τέτοιες που δίνουν τη δυνατότητα σε τριμελή επιστημονική επιτροπή να εισηγείται στο δικαστήριο εκείνο που είναι το καταλληλότερο για τον άνθρωπο που καταδικάζεται. Αυτό το θέμα θα πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο από το Κοινοβούλιο, κατέληξε, ώστε συνάνθρωποί μας να μη βρίσκονται στις φυλακές, ενώ πρέπει να βρίσκονται κάπου για απεξάρτηση.
Πηγή: http://www.sigmalive.com/simerini/news/local/347139 21/01/2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου