Δραματικές οι επιπτώσεις στους χρήστες, στις οικογένειές τους, στους εργαζόμενους, αλλά και στην ουσία της δημόσιας και δωρεάν απεξάρτησης
Οι μακροχρόνιοι σχεδιασμοί της υποτιθέμενης «αντιναρκωτικής» πολιτικής που υλοποιούνται και ουσιαστικά σαρώνουν τις δημόσιες και δωρεάν δομές πρόληψης, θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης, αποτυπώθηκαν χθες στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ). Η συνέντευξη επικεντρώθηκε στις δραματικές επιπτώσεις της περικοπής κατά 51% της επιχορήγησης του ΚΕΘΕΑ, στους χρήστες ουσιών, στις οικογένειές τους, στους εργαζόμενους, αλλά και ευρύτερα στον τομέα αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, με κεντρικούς ομιλητές τον πρόεδρο του ΚΕΘΕΑ Γ. Νοταρά και τον διευθυντή του Οργανισμού Χ. Πουλόπουλο. Την ίδια στιγμή, στο ΚΕΘΕΑ εκκρεμούν 20 αιτήματα τοπικών κοινωνιών που ζητούν τη δημιουργία «στεγνών» προγραμμάτων.
Συγκεκριμένα, μειώθηκε η επιχορήγηση προς το ΚΕΘΕΑ από τα 23 εκατομμύρια ευρώ στα 11.270.000, περικοπή που αντιστοιχεί σε 51%. Τα 11.270.000 είναι το ποσό που έχει ήδη λάβει το ΚΕΘΕΑ φέτος μέχρι και τον Ιούλιο και αφορά τις ανάγκες του πρώτου εξαμήνου. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του ΚΕΘΕΑ, αυτό πρακτικά σημαίνει στάση πληρωμών, που, αν δεν ανακληθεί, θα στερήσει από τις υπηρεσίες του Οργανισμού χιλιάδες άτομα (15.000 άτομα εξυπηρετεί συνολικά), μεταξύ των οποίων και πολλοί άνθρωποι που θα βρεθούν κυριολεκτικά στο δρόμο. Παράλληλα, επισημάνθηκε ότι τα 23 εκατομμύρια ευρώ, που ήταν εγγεγραμμένα στον προϋπολογισμό του Οργανισμού για το 2011, αποτελούν την «κόκκινη γραμμή» για την εύρυθμη λειτουργία του και καλύπτουν πραγματικές και ανελαστικές δαπάνες, όπως: μισθοδοσία του προσωπικού, δαπάνες στέγασης, διατροφής και θέρμανσης στα θεραπευτικά προγράμματα, καθώς και δαπάνες για απολύτως απαραίτητα έργα ασφάλειας και υγιεινής.
«Δεν είμαστε απλοί τραυματιοφορείς των θυμάτων που σπέρνει πίσω του ένα σύστημα. Το διακύβευμα σήμερα είναι η απεξάρτηση να συνεχίσει να υπάρχει στη χώρα μας. Αν εγκαταλειφθεί το πεδίο της απεξάρτησης θα δούμε κοινωνικά προβλήματα να πολλαπλασιάζονται. Διαλέγουμε το δρόμο της κινητοποίησης, του αγώνα, της αντίστασης, τον οποίο θα πορευτούμε μαζί με τους γονείς και τους θεραπευόμενούς μας», υπογράμμισε ο Θανάσης Τζιούμπας, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ.
«Δεν έχουμε να κάνουμε με νούμερα, αλλά με ανθρώπους. Σε αυτές τις ανθρώπινες ζωές δεν μπορεί να μπει καμία τιμή, κανένας οικονομικός συσχετισμός, δεν μπορούν να γίνουν αντικείμενο οικονομικής συναλλαγής. Η ανθρώπινη ζωή είναι δική μας και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να την πάρει τη δική μας, των παιδιών μας. Από πείρα και εμπειρία δεν μπορούμε να επιλέξουμε και να υποκύψουμε να ζούμε σε μια "φτιαγμένη" κοινωνία», σημείωσε ο Δημήτρης Γεωργιάδης, εκ μέρους των Συλλόγων Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ.
Ξεκινώντας με τη διαπίστωση ότι όλα τα παραπάνω (περικοπές, ευρεία χορήγηση υποκατάστατων) συνθέτουν το παζλ συγκεκριμένης πολιτικής, η Λούλα Καρατζά, υπεύθυνη του Τμήματος Κατά των Ναρκωτικών της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφέρθηκε στην τελευταία νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Δικαιοσύνης για αποποινικοποίηση των ναρκωτικών: «Επιδιώκει να περάσει στη συνείδηση του κόσμου ότι "τα ναρκωτικά δεν είναι τίποτα, μπορείτε να τα πάρετε". Και επειδή η ελληνική κοινωνία αντιστέκεται, επιδιώκει να βάλει κάποιες διατάξεις που όφειλε να τις είχε περάσει εδώ και χρόνια, για βελτίωση των φυλακών και να μην μπαίνουν οι χρήστες φυλακή. Το ΚΚΕ έχει δώσει μάχες και εμείς έχουμε βρεθεί στο πλευρό όποιου έκανε αγώνα για όσα γίνονται μέσα στις φυλακές. Σε μια φυλακή ισχυρίζονται ότι έχει τοξικομανείς. Δεν πρέπει να έχει. Αν τον βάλεις στη φυλακή στις 20 μέρες έχει στερητικά σύνδρομα. Πού βρίσκει τα ναρκωτικά και συνεχίζει να είναι τοξικομανής; Ποιος βάζει ναρκωτικά μέσα στη φυλακή; Πού είναι οι υπηρεσίες που λένε ποιος θα είναι τοξικομανής και ποιος όχι, τόσα χρόνια; Τα ναρκωτικά είναι "όπλο" κοινωνικού ελέγχου. Αυτό το σύστημα τα θέλει τα ναρκωτικά. Το μόνο που ξέρουν είναι καταστολή και μάλιστα όχι της ουσίας, αλλά των χρηστών. Απαιτείται αντεπίθεση εφ' όλης της ύλης», τόνισε.
Τη συμπάραστασή τους εξέφρασαν, μεταξύ άλλων, οι εργαζόμενοι στο «18 ΑΝΩ» και εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου