Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Κρατούμενοι στο πάτωμα στη Δικαστική Φυλακή Χανίων!

Αναδημοσίευση από: www.goodnet.gr

Για «απαράδεκτες συνθήκες κράτησης» στη Δικαστική Φυλακή Χανίων κάνουν λόγο οι ίδιοι οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι καθώς οι κρατούμενοι δεν χωράνε με αποτέλεσμα κατά δεκάδες να κοιμούνται στο πάτωμα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Δικαστική Φυλακή διαθέτει 120 κρεβάτια, το ένα δίπλα στο άλλο και οι κρατούμενοι αυτή τη στιγμή είναι 164!

Με αφορμή και την κατάσταση αυτή, το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Υπαλλήλων Καταστήματος Κράτησης Χανίων αποφάσισε την πραγματοποίηση στάσης εργασίας αύριο, από τις 8 έως τις 11 το πρωί.

Εξηγώντας τους λόγους της κινητοποίησης αυτής, σε ανακοίνωσή του αναφέρει τη «μη καταβολή των νυχτερινών και εξαιρέσιμων ωρών από το τέλος του 2010 έως σήμερα καθώς και της εκλογικής αποζημίωσης των εθνικών εκλογών του 2009 με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να βρίσκονται μέρα με τη μέρα σε δεινότερη οικονομική θέση, συνυπολογίζοντας και τις μέχρι τώρα περικοπές, αλλά και αυτές που σύντομα έρχονται».

Παράλληλα, όμως, οι υπάλληλοι τονίζουν: «Έχει παγιωθεί η υπερπλήρωση του καταστήματός μας και αισθανόμαστε ιδιαιτέρως άσχημα με τις εικόνες που καθημερινά αντικρίζουμε (κρατούμενοι να διαμένουν στο πάτωμα σε ένα ακατάλληλο κτήριο). Οι σημερινές συνθήκες κράτησης είναι απαράδεκτες π.χ. για να γίνει καταμέτρηση κρατουμένων πρέπει να μαζευτούν τα απλωμένα στο πάτωμα στρώματα για να μπορέσουμε να διασχίσουμε τους διαδρόμους των θαλάμων με αποτέλεσμα να τίθεται θέμα ασφαλούς λειτουργίας της φυλακής».

Επίσης, επισημαίνουν την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης του νέου καταστήματος κράτησης Χανίων «που έχει καταντήσει 'γεφύρι της Άρτας' και όλο παρατείνεται ο χρόνος παράδοσής του παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις».

Τέλος, τονίζουν την «ανάγκη κάλυψης όλων των κενών οργανικών θέσεων σε όλους τους κλάδους και τις ειδικότητες, γιατί και αν ακόμα παραδοθεί το νέο κτήριο θα είναι αδύνατο να στελεχωθεί με το υπάρχον προσωπικό. Σε πλήρη λειτουργία το νέο κατάστημα χρειάζεται τουλάχιστον διπλάσιο από το υπάρχον προσωπικό».

Κατά τη διάρκεια της τρίωρης στάσης εργασίας δεν θα πραγματοποιούνται: Επισκεπτήρια συγγενών κρατουμένων, επισκεπτήρια συνηγόρων, παραλαβές και μεταγωγές κρατουμένων.

Αποφυλακίσεις, μεταγωγές των κρατουμένων από και προς τις Αρχές που εξετάζουν την παράταση ή μη της κράτησής τους, δικαστήρια που υπόκεινται σε παραγραφή ή συμπλήρωσης 18μήνου, τακτικές ή έκτακτες παραλαβές και μεταγωγές από και προς τα νοσηλευτικά και ψυχιατρικά Ιδρύματα καθώς και όλες οι εσωτερικές λειτουργίες των φυλακών θα γίνονται κανονικά. Για τον λόγο αυτό ορίζεται ως προσωπικό ασφαλείας το σύνολο του προσωπικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου