Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ: Απαιτούμε την άμεση απόταξη των βασανιστών !!!!

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

Αναδημοσίευση από: www.keli.gr

Στις 12 Σεπτέμβρη οι προσωρινά κρατούμενοι στον Δομοκό Γεράσιμος Τσάκαλος και Παναγιώτης Αργυρού ήρθαν αντιμέτωποι με το πλέον βάναυσο και απάνθρωπο πρόσωπο της φυλακής.

Αφορμή στάθηκε, όπως επώνυμα καταγγέλλουν, η άρνησή τους να υποστούν τον εξευτελιστικό για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια ενδοσωματικό έλεγχο.

Θυμίζουμε εδώ πως σύμφωνα και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κατά των Βασανιστηρίων, η απαράδεκτη αυτή διαδικασία συνιστά βασανιστήριο για κάθε γυναίκα και άντρα κρατούμενο, γεγονός που, έπειτα από τις συνεχείς παρεμβάσεις της Πρωτοβουλίας, και άλλων ομάδων, φορέων, οργανώσεων και συλλογικότητων, αλλά κυρίως έπειτα από επίμονους και επίπονους αγώνες των ίδιων των εγκλείστων, το Υπουργείο Δικαιοσύνης αναγκάστηκε να παραδεχτεί. Δεσμεύτηκε μάλιστα δημόσια, μέσω του ειδικού γραμματέα Μάριου Σκανδάμη, πως τυχόν έλεγχοι -σε κρατούμενους για τους οποίους υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες- θα γίνονται με άλλους, μη ατιμωτικούς τρόπους και πως η άρνηση του κρατούμενου δεν θα γίνεται αντικείμενο εκδικητικότητας από τους υπαλλήλους των φυλακών μέσω πειθαρχικών διώξεων. Στην προκειμένη περίπτωση, το αυτονόητο αυτό δικαίωμα όχι μόνο παραβιάστηκε, αλλά έδωσε την ευκαιρία στους ανθρωποφύλακες Κλιάρη και Κοντοπούλη να επιδείξουν την πλέον κτηνώδη συμπεριφορά, απειλώντας, ξεγυμνώνοντας και ξυλοκοπώντας τους εν λόγω κρατούμενους.

Θέλουμε να προειδοποιήσουμε τόσο τους συγκεκριμένους σωφρονιστικούς υπάλληλους, όσο και στους πολιτικούς τους προϊστάμενους, πως όποιος σπέρνει οργή θερίζει θύελλες. Η επιλογή τους να επιβάλλουν μέσω γρονθοκοπημάτων αυτού του είδους την έρευνα σε ανθρώπους που καμία σχέση δεν έχουν με παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών, ενώ αντίθετα διώκονται για αδικήματα πολιτικής φύσης, φανερώνει την επιθυμία για επιστροφή σε παλαιότερους, σκοτεινούς χρόνους. Μολονότι δεν είχαμε ποτέ αυταπάτες για το σωφρονιστικό σύστημα, και παρότι γνωρίζουμε καλά πως τα βασανιστήρια ποτέ έλειψαν στις φυλακές, δεν πρόκειται να ανεχθούμε συμπεριφορές που στοχεύουν στη σωματική - ψυχολογική ισοπέδωση και τρομοκράτηση των κρατουμένων.

Απαιτούμε την άμεση απόταξη των Κλιάρη, Κοντοπούλη και όσων συμμετείχαν στο επεισόδιο του Δομοκού αλλά και την εξέταση όλων των καταγγελιών για ενδοσωματικούς ελέγχους και βασανιστήρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου