Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΚΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΠΕΡΙ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ


Αναδημοσίευση από: www.epohi.gr






Οι κρατούμενοι ως παράπλευρη απώλεια

Την εβδομάδα που μας πέρασε η περίφημη τροπολογία για την αποσυμφόρηση των φυλακών, που εδώ και καιρό έχει καταθέσει προς ψήφιση το υπουργείο Δικαιοσύνης, αποσύρθηκε για μία ακόμη φορά κάτω από την πίεση των βουλευτών της Ν.Δ. και του ΛΑΟΣ, για να επανέλθει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ως νομοσχέδιο αυτή τη φορά, και να ξαναδοκιμάσει την τύχη της στην ολομέλεια την επόμενη ή τη μεθεπόμενη εβδομάδα.
Ένα ημίμετρο, όπως παραδέχεται και η ίδια η αιτιολογική έκθεση που το συνοδεύει, που θα έχει ως αποτέλεσμα την αποφυλάκιση το πολύ 1.000 κρατουμένων με ποινές μικρότερες των 10 ετών, με πολλές εξαιρέσεις και μια σειρά από όρους, έδωσε καθώς φαίνεται στα μέλη της συγκυβέρνησης τη μοναδική ευκαιρία να κάνουν αντιπολίτευση σε μια εποχή νομοθετικής καταιγίδας. Πολύ χαρακτηριστική ήταν η παράκληση του υπουργού Δικαιοσύνης, Μ. Παπαϊωάννου, στο τέλος της συζήτησης «οι εκτός των τειχών να σκεφτούν την επόμενη φορά λίγο και τους εντός των τειχών», ενώ είχαν προηγηθεί από την πλευρά των «διαφωνούντων» εσκεμμένες ανακρίβειες και απίστευτοι λαϊκισμοί περί εγκληματιών που αφήνονται να κυκλοφορούν ελεύθεροι στους δρόμους.
Οι ισορροπίες της κλυδωνιζόμενης συγκυβέρνησης δοκιμάστηκαν για μία ακόμη φορά στις πλάτες των κρατουμένων και το ίδιο αναμένεται να συμβεί τις επόμενες μέρες με ένα ακόμη πολύ σημαντικό νομοσχέδιο, τον Κώδικα περί ναρκωτικών, ο οποίος είναι έτοιμος προς ψήφιση εδώ και μήνες, μπήκε σε διαβούλευση, βγήκε από τη διαβούλευση, μπήκε στο συρτάρι, ξαναβγήκε από το συρτάρι και περιφέρεται εδώ και καιρό μεταξύ υπουργείου και Βουλής, αφού συναντά σοβαρές αντιδράσεις από ΝΔ, ΛΑΟΣ και ΚΚΕ.
Προχτές ψηφίστηκε τελικά επί της αρχής στην αρμόδια επιτροπή από ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ και αναμένεται να περάσει στην Ολομέλεια. Τα πρακτικά της συζήτησης είναι αποκαλυπτικά. Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Αθ. Πλεύρης είπε ξεκινώντας την ομιλία του: «Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να έχει κάποιες ιδεολογικές κατευθύνσεις αλλά σε θέματα που δεν διακυβεύεται κάτι, θα πρέπει να σέβεται και τις ιδεολογικές κόκκινες γραμμές των άλλων κομμάτων που συμμετέχουν». Δήλωσε μάλιστα ότι το ΛΑΟΣ θα προκαλέσει ονομαστική ψηφοφορία για «να δούμε τότε έναν έναν τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να προσέρχονται για να ψηφίσουν να φυλακίζονται δέκα χρόνια αυτοί που πουλάνε ναρκωτικά στα παιδιά». Ο δε αγορητής της ΝΔ Κ. Τζαβάρας διαπίστωσε ότι «Το φαινόμενο ότι το 40% των κρατουμένων σήμερα στις φυλακές προέρχεται από κατηγορούμενους οι οποίοι αντιμετώπισαν αδικήματα που έχουν σχέση με τα ναρκωτικά είναι ένα πρόβλημα και φοβάμαι ότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με το να απελευθερώσουμε τη χρήση των ναρκωτικών αλλά να κοιτάξουμε με συμπάθεια σε εκείνες τις κοινωνικές κατηγορίες και ομάδες, που αναγκάζονται να καταφύγουν στα ναρκωτικά, γιατί αυτό είναι το πρόβλημα». Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε δηλαδή – και να κοροϊδεύουμε τους κρατούμενους οι οποίοι περιμένουν εδώ και μήνες την ψήφιση των δύο νόμων, τους οποίους βέβαια το υπουργείο έχει φροντίσει να τους παρουσιάσει μέσω των διευθύνσεων των φυλακών ως τη λύση όλων τους των προβλημάτων.
Όπως και να έχει δύο σε θετική κατεύθυνση ρυθμίσεις χρησιμοποιούνται από τη μία ως μπαλάκι για μικροπολιτικά παιχνίδια και από την άλλη ως καρότο για τους κρατούμενους που ζουν το τελευταίο διάστημα κυριολεκτικά σε συνθήκες πείνας και κρύου, αφού το φαΐ του συσσιτίου έχει μειωθεί, λεφτά δεν υπάρχουν για να το συμπληρώσουν και το πετρέλαιο δεν έφτασε ποτέ σε μια σειρά από φυλακές με αποτέλεσμα τα κελιά και το νερό να είναι παγωμένα. Σ’ αυτή την άθλια διελκυστίνδα είναι ακόμα άγνωστο ποιος θα κερδίσει. Θα φανεί μέσα στις επόμενες μέρες. Το σίγουρο είναι πως η υπομονή των κρατουμένων έχει εξαντληθεί, αλλά αν και οι «εκτός των τειχών» –που λέει και ο όψιμα «ευαίσθητος» κ. Παπαϊωάννου– δεν πιέσουν ή θεωρήσουν ότι «δεν διακυβεύεται τίποτα» θα μιλάμε για μία ακόμη παράπλευρη απώλεια.

Ρόζα Κοβάνη

Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων δίνει συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη στην ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20) στις 12 το μεσημέρι, στην οποία θα παρέμβουν τηλεφωνικά και κρατούμενοι, και μας καλεί όλους και όλες να είμαστε εκεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου