Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ, ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΑ, Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ

Αναδημοσίευση από: www.epohi.gr

Κουτσουρεμένη και άτολμη

*Το υπουργείο Δικαιοσύνης αναγνωρίζει ότι το 60% των κρατουμένων είναι εντελώς άποροι

Βήματα προς τα πίσω έκανε, για άλλη μια φορά, το υπουργείο Δικαιοσύνης. Ενώ τελικά κατέθεσε στη Βουλή την περιβόητη τροπολογία για την αποσυμφόρηση των φυλακών, περιέχει τόσες προϋποθέσεις – αποκλεισμούς, που ουσιαστικά ακυρώνει σε μεγάλο βαθμό τον αρχικό στόχο για 1.500 αποφυλακισμένους κρατούμενους.

Η τροπολογία, που εδώ και εβδομάδες έκανε βόλτες σε διάφορα συρτάρια, ήρθε κουτσουρεμένη, απόρροια ασφυκτικών πιέσεων, από την αστυνομία, αλλά και από πολιτικές ακροδεξιές δυνάμεις. Έτσι, στους αρχικούς αποκλεισμούς (αδικήματα σε βάρος του δημοσίου, τρομοκρατία), προστέθηκαν και άλλοι, όπως οι ληστείες με κουκούλα, φοροδιαφυγή, αποπλανήσεις, βιασμοί, αρπαγές κ.λ.π.
Να σημειώσουμε ότι η σχετική τροπολογία, η οποία αναμένεται καλώς εχόντων των πραγμάτων, να ψηφιστεί μέσα στον Ιανουάριο, προβλέπει ρυθμίσεις για καταδικασμένους έως και μέχρι 10 χρόνια κάθειρξη. Βασική προϋπόθεση για την εφαρμογή του μέτρου είναι να έχουν εκτίσει οι κρατούμενοι μέρος της ποινής τους και να μην υποπέσουν σε νέο αδίκημα τα επόμενα τρία χρόνια. Σε διαφορετική περίπτωση θα εκτίσουν αθροιστικά την παλαιότερη, αλλά και τη νέα ποινή. Για τους καταδικασμένους με ποινές έως 3 χρόνια προβλέπεται η έκτιση του 1/10 της ποινής με οποιονδήποτε τρόπο. Από 3 έως 5 χρόνια το 1/5 με οποιονδήποτε τρόπο και από 5 έως 10 χρόνια εφόσον εκτίσουν το 1/3 της ποινής τους, χωρίς, όμως, αυτή τη φορά να υπολογίζονται τα μεροκάματα. Για τους ανήλικους κρατούμενους ισχύει ότι για τους ενήλικες με τη διαφορά ότι όσοι είναι στην κατηγορία έως και δέκα χρόνια αποφυλακίζονται εφόσον έχουν εκτίσει το 1/3 με οποιονδήποτε τρόπο. Στη σχετική τροπολογία δεν προβλέπεται απολύτως τίποτα για τους αλλοδαπούς κρατούμενους, οι οποίοι έχουν απέλαση, με αποτέλεσμα το μέτρο, επί της ουσίας, να μην τους αφορά. Επίσης, προβλέπεται παραγραφή και μη εκτέλεση ποινών έως ένα έτος, εφόσον δεν είναι αμετάκλητες και δεν έχουν εκτελεστεί. Τέλος με δικαστική απόφαση δύναται η εξαγορά πλημμεληματικών ποινών, που δεν έχουν εκτελεστεί ούτε μετατραπεί σε χρηματικές.
Να σημειωθεί ότι οι ευνοϊκές ρυθμίσεις ισχύουν για όσους βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε καταστήματα κράτησης. Το μέτρο, δηλαδή, δεν είναι μόνιμο με συνέπεια να γεννιούνται ερωτηματικά για την αποτελεσματικότητά του. Πόσο περισσότερο, που στην αιτιολογική έκθεση του υπουργείου Δικαιοσύνης γίνονται αναφορές που καταδεικνύουν την ταξικότητα της πληθυσμιακής σύνθεσης μέσα στις φυλακές, αλλά και τις αδικίες που απορρέουν από νομοθετικές ρυθμίσεις. Για παράδειγμα, η αιτιολογική έκθεση αναφέρει ότι “αυτή τη στιγμή υπάρχουν 800 κρατούμενοι, οι οποίοι δεν μπορούν να εξαγοράσουν (εξαγοράσιμες) ποινές φυλάκισης, καθότι αδυνατούν να βρουν τα χρήματα γι αυτό”. Και συνεχίζει αναφέροντας ότι “όσοι κατάδικοι διαθέτουν χρήματα μπορούν να εξαγοράζουν ποινές και να αποφεύγουν τη φυλάκιση, ενώ όσοι δεν διαθέτουν πόρους είναι τελικά αυτοί που καταλήγουν στις φυλακές για ήσσονος απαξίας πλημμεληματικές πράξεις”.
Το υπουργείο, επίσης, αναγνωρίζει ότι η λήψη μέτρων αποσυμφόρησης, με έκτακτες και όχι μόνιμες ρυθμίσεις δεν έχουν αποδώσει. Παράλληλα, επισημαίνει ότι το 60% των κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές είναι άποροι και δεν έχουν, όπως λέει, τη δυνατότητα να προμηθευτούν ούτε τα στοιχειώδη είδη προσωπικής υγιεινής και ένδυσης.
Σημείωση “Εποχής”: Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αναλγησίας του σωφρονιστικού συστήματος είναι ότι αυτή τη στιγμή κρατείται στις φυλακές 92χρονος, ο οποίος συνελήφθη για παλαιότερα οικονομικά αδικήματα, τα οποία δύο ημέρες μετά τη σύλληψή του θα είχαν παραγραφεί!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου