Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Απάνθρωπες οι συνθήκες κράτησης στις φυλακές

Αναδημοσίευση από: www.zougla.gr

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2011, 18:26

Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Ακόμα μια δήλωση έρχεται να επιβεβαιώσει -το ήδη επιβεβαιωμένο γεγονός- ότι το σωφρονιστικό σύστημα της Ελλάδας δεν είναι σε θέση να προσφέρει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, καθιστώντας την ζωή των κρατουμένων μαρτύριο.

Αυτή τη φορά το -όχι και τόσο κολακευτικό- «ραβασάκι» έρχεται από την «Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης Μεταχείρισης του Συμβουλίου της Ευρώπης» στο οποίο αναγράφεται ότι «οι συνθήκες διαβίωσης στις ελληνικές φυλακές είναι κατάφωρα αντίθετες προς τις διατάξεις που απαγορεύουν την απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση».

Ταπεινωτικές οι συνθήκες κράτησης

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο πρόεδρος των σωφρονιστικών υπαλλήλων Ελλάδος, κ. Αντώνης Αραβαντινός, σε επικοινωνία του με τη zougla.gr επιβεβαίωσε τους παραπάνω ισχυρισμούς επισημαίνοντας πως το πρόβλημα εντοπίζεται στις επιλογές και τις προτεραιότητες των εκάστοτε κυβερνήσεων.

Τα κύρια προβλήματα των φυλακών είναι η υπερσυμφόρηση, η παλαιότητα των κτηριακών εγκαταστάσεων καθώς επίσης και οι τεράστιες ελλείψεις τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε υλικοτεχνική δομή.

«Εμείς μπορούμε να βεβαιώσουμε ότι όντως είναι έτσι οι συνθήκες κράτησης. Ο Κορυδαλλός είναι μια φυλακή για 1000 άτομα και έχει 2300 κρατουμένους. Υπάρχουν φυλακές που οι κρατούμενοι κοιμούνται κάτω γιατί δεν έχουμε κρεβάτια» αναφέρει χαρακτηριστικά πρόεδρος της Ο.Σ.Υ.Ε..

Το κράτος θα πρέπει να επέμβει

Όσον αφορά τη συμπεριφορά των σωφρονιστικών υπαλλήλων απέναντι στους φυλακισμένους, ο κ. Αραβαντινός σημειώνει πως δεν χαρακτηρίζεται από τίποτα το μεμπτό λέγοντας ωστόσο ότι μερικές φορές υπάρχουν μικροεντάσεις μεταξύ κρατουμένων και υπαλλήλων οι οποίες όμως αντιμετωπίζονται.

Αναφερόμενος μάλιστα στους αλλοδαπούς κρατούμενους, υπογραμμίζει ότι αυτό που δεν τους φέρεται με τον δέοντα τρόπο είναι πρώτο και κύριο το κράτος.

«Απέναντι στους αλλοδαπούς υπάρχει ειδική μεταχείριση από τον νόμο. Αυτοί δικάζονται έξι μήνες φυλακή και 3000 ευρώ πρόστιμο. Αυτοί δεν έχουν ψωμί να φάνε και λήγει η ποινή τους και τους κρατάμε μετά για το πρόστιμο», σημειώνει.

Ο Κορυδαλλός φυλάσσεται μόνο από οχτώ υπαλλήλους

Ο πρόεδρος της Ο.Σ.Υ.Ε. τονίζει πως ουκ ολίγες φορές η ομοσπονδία στην προσπάθειά της να επιτύχει βελτίωση των συνθηκών κράτησης, έχει ζητήσει από τους αρμόδιους φορείς τη δημιουργία καινούργιων φυλακών αλλά «φωνή βοώντος εν τη ερήμω».

Παράλληλα, επιτακτική φαντάζει πλέον η ανάγκη πρόσληψης επιπλέον προσωπικού καθώς μεγάλος αριθμός οργανικών θέσεων είναι κενές με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστια προβλήματα. Επίσης ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι μια από τις μεγαλύτερες φυλακές της Ελλάδας, ο Κορυδαλλός, μετά τις 12 τα ξημερώματα δεν έχει ούτε καν τα στοιχειώδη μέτρα φύλαξης.

«Είχαμε 40% κενές οργανικές θέσεις. Έχουμε τεράστιες ελλείψεις. Σας πληροφορώ ότι τον Κορυδαλλό μετά τις 12 το βράδυ τον φυλάνε 8 υπάλληλοι. 2.300 κρατούμενους τους φυλάνε οχτώ άτομα» λέει ο κ. Αραβαντινός κλείνοντας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου