Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

ΙΡΑΚΙΝΟΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΒΑΝΑΥΣΟΤΗΤΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΕΝΟΣ ΦΙΛΟΥ ΤΟΥ

Αναδημοσίευση από: www.enet.gr

Καταγγέλλει βασανιστήρια στο Αλλοδαπών

Ακόμη ένα κρούσμα ακραίας αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας έρχεται να προστεθεί στο μακρύ κατάλογο των περιστατικών βάναυσης συμπεριφοράς των διωκτικών αρχών. Αυτή τη φορά θύμα των ένστολων νταήδων έπεσε ο κρατούμενος Ηλίας Ριβόν από το Ιράκ, ο οποίος δέχθηκε βάρβαρη επίθεση από αστυνομικούς στα υπόγεια της Πέτρου Ράλλη, με αποτέλεσμα να καταλήξει στο νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού με κακώσεις στη μύτη, τα πόδια και το θώρακα.

Από τα υπόγεια της Πέτρου Ράλλη μεταφέρθηκε σε κακό χάλι στον «Ερυθρό» ο Ηλίας Ριβόν. Στα χέρια του εισαγγελέα η υπόθεση, ενώ προανάκριση διενεργεί και η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της αστυνομίας Από τα υπόγεια της Πέτρου Ράλλη μεταφέρθηκε σε κακό χάλι στον «Ερυθρό» ο Ηλίας Ριβόν. Στα χέρια του εισαγγελέα η υπόθεση, ενώ προανάκριση διενεργεί και η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της αστυνομίας Εντός των ημερών αναμένεται να κατατεθεί μήνυση για βαριά, σκοπούμενη σωματική βλάβη, βασανιστήρια (είναι κακούργημα και τιμωρείται με κάθειρξη) και αρπαγή από το δικηγόρο του, Φρ. Ραγκούση, ενώ ο εισαγγελέας Πρωτοδικών έχει ήδη στα χέρια του αναφορά που έκαναν σωφρονιστικοί υπάλληλοι, όταν έκπληκτοι τον είδαν, σε κακό χάλι, να επιστρέφει από το Εφετείο όπου θα δικαζόταν, στον Κορυδαλλό. Η αναφορά, που γράφει «εμφανώς χτυπημένος», διαβιβάστηκε από τον ειδικό γραμματέα του υπουργείο Δικαιοσύνης Μ. Σκανδάμη στον εισαγγελέα και παράλληλα διενεργείται προανάκριση από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της αστυνομίας.

Λογόφεραν

Το περιστατικό έγινε την περασμένη Δευτέρα, όταν ο Ριβόν, κρατούμενος στις φυλακές της Κέρκυρας, μαζί με το συγκρατούμενό του Γιουνάν Λέι, μετήχθη στην Αθήνα για να δικαστούν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Ενώ περίμενε να τον φωνάξουν για την εκδίκαση της υπόθεσής του, ένας αστυνομικός του Τμήματος Μεταγωγών λογόφερε με έναν επίσης κρατούμενο που καθόταν δίπλα του. Ο Ριβόν παρενέβη για να διαμαρτυρηθεί και, απευθυνόμενος προς τον αστυνομικό, του είπε: «Τι του βρίζεις τη γυναίκα». Το επεισόδιο φάνηκε να τελειώνει εκεί. Παρουσιάστηκε στο δικαστήριο, η υπόθεσή του αναβλήθηκε και στη συνέχεια αστυνομικοί τον οδήγησαν μαζί με το φίλο του σε χώρο των δικαστηρίων, όπου, σύμφωνα με την καταγγελία του, 15 με 20 αστυνομικοί άρχισαν να τον βρίζουν, να τον φτύνουν και να τον απειλούν: «Θα σε πάμε στην αμερικανική πρεσβεία και θα σε γ......».

Στα μπουντρούμια

Ομως η ιστορία δεν είχε λήξει. Αντί να τους επιβιβάσουν σε λεωφορείο, όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις, για να επιστρέψουν στις φυλακές Κορυδαλλού, αστυνομικοί τούς έβαλαν σε ένα αυτοκίνητο, μάρκας «Citroen Xsara», στο οποίο επέβαιναν τρία άτομα, και τους μετέφεραν στην Πέτρου Ράλλη. Τους οδήγησαν στο υπόγειο, όπου περίμεναν, μόνοι, περίπου για 20 λεπτά. Κάποια στιγμή εισέβαλαν πέντε άτομα. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του, ενώ οι δύο παρακολουθούσαν, οι άλλοι τρεις τούς σακάτεψαν στο ξύλο. Πήδαγαν πάνω στο θώρακά τους, τους πατούσαν στο λαιμό και τη γνάθο φτύνοντας μέσα στο στόμα τους, ενώ ο ένας έβγαλε το πιστόλι, το κόλλησε στον κρόταφο του Ριβόν, φωνάζοντας: «Θα σε σκοτώσω σαν σκυλί», «Θα σε κάνω ό,τι θέλω». Ο Ριβόν θυμάται μέχρι εκεί. Γιατί μετά λιποθύμησε. Οταν συνήλθε, τους έβαλαν και τους δύο στο αυτοκίνητο και τους επέστρεψαν, κακήν κακώς, στον Κορυδαλλό, όπου λιποθύμησε για δεύτερη φορά, για να διακομιστεί στον Ερυθρό Σταυρό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου