Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Κρατούμενες σε απόγνωση

Αναδημοσίευση από: www.ethnos.gr

ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΑΠΟΠΕΙΡΕΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ

Από τα μέσα Ιουνίου μέχρι σήμερα, 21 έγκλειστες στις φυλακές Ελεώνα Θηβών έχουν αυτοτραυματιστεί 32 φορές. Τα περιστατικά σημειώνονται κυρίως στην αρχή της έκτισης της ποινής και λίγο πριν από την αποφυλάκιση
.

Διαστάσεις έχoυν πάρει τα περιστατικά απόπειρας αυτοκτονιών και αυτοτραυματισμών στις γυναικείες φυλακές. Είναι ενδεικτικό ότι από τα μέσα Ιουνίου του 2011 μέχρι τώρα, 21 έγκλειστες στις φυλακές Ελεώνα Θηβών έχουν αυτοτραυματιστεί συνολικά 32 φορές. Στη συντριπτική τους πλειονότητα (οι 19 από αυτές) έχουν ιστορικό εξάρτησης από ναρκωτικά.

Επίσης, από τον Ιανουάριο του 2009 μέχρι τα μέσα Ιουνίου του 2011 στο ίδιο κατάστημα κράτησης σημειώθηκαν 193 περιστατικά αυτοτραυματισμών από κρατούμενες, οι οποίες χρειάστηκαν νοσηλεία. Να σημειωθεί ότι 80 γυναίκες εξ αυτών μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο από μία έως 21 φορές. Οι αυτοκτονικές και αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές σημειώνονται κυρίως στην αρχική φάση έκτισης ποινής ή προφυλάκισης και λίγο πριν από την αποφυλάκισή τους.

Από τις περίπου 380 έγκλειστες στον Ελεώνα, μεγάλος αριθμός αντιμετωπίζει προβλήματα ψυχικής και σωματικής υγείας, εξάρτησης από ναρκωτικές ουσίες, δυσκολίες προσαρμογής και συσσωρευμένα προβλήματα προσωπικά και οικογενειακά. Παρ' όλα αυτά δεν υπάρχει στη φυλακή ειδικό πλαίσιο για τα έγκλειστα κορίτσια εφηβικής και μετεφηβικής ηλικίας, ούτε μόνιμος ειδικός γιατρός.

"Ανάσα" για τις περιπτώσεις των έγκλειστων γυναικών που παρουσιάζουν τέτοιου είδους προβλήματα επιχειρούν να δώσουν η κοινωνική υπηρεσία της φυλακής και η εθελοντική παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας από τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση (Μ.Κ.Ο.) "ΚΛΙΜΑΚΑ" (με επικεφαλής τον ψυχίατρο κ. Κυριάκο Κατσαδώρο, ο οποίος είναι υπεύθυνος και της τηλεφωνικής γραμμής παρέμβασης για την αυτοκτονία, 1018).


Κρατούμενες σε απόγνωση

Η "ΚΛΙΜΑΚΑ" ξεκίνησε να λειτουργεί μέσα στον Ελεώνα τον Ιανουάριο του 2011. Είχε προηγηθεί σχετικό αίτημα της Μ.Κ.Ο στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ο οποίος είχε αποφασίσει αυτή τη συνεργασία αναγνωρίζοντας "την αναγκαιότητα προσφοράς ψυχιατρικών υπηρεσιών" στην εν λόγω φυλακή.

Οπως είπε στο "Εθνος" η κ. Γεωργία Ψαράκη, κοινωνική λειτουργός της φυλακής, "εκτός από την προσφορά της ''ΚΛΙΜΑΚΑΣ'', σανίδα σωτηρίας για τις κρατούμενες αποτελούν και τα θεραπευτικά προγράμματα όπως του ΚΕΘΕΑ, αλλά και η συνεργασία της υπηρεσίας με τους ψυχολόγους".

Η ίδια πρόσθεσε ότι "από την πλευρά τους στόχος είναι η δημιουργία προγραμμάτων και η ανάπτυξη διαφόρων δράσεων που ανεβάζουν την αυτοεκτίμηση και την ψυχική τους διάθεση".

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΚΟ "ΚΛΙΜΑΚΑ"
Διαδικτυακό ιατρείο για τις έγκλειστες

Ο κ. Κατσαδώρος και οι συνεργάτες του βρίσκονται εθελοντικά επί ποδός σχεδόν όλο το 24ωρο (για τα έκτακτα περιστατικά). Η ψυχιατρική εκτίμηση, η διάγνωση, η θεραπεία, η συνταγογράφηση κ.λπ. γίνονται (εκτός των φυσικών επισκέψεων) με την πρωτοποριακή μέθοδο της τηλεδιάσκεψης (με τη χρήση τηλεψυχιατρικής). Η "ΚΛΙΜΑΚΑ" έστησε με τον κατάλληλο εξοπλισμό ένα διαδικτυακό ιατρείο μέσα στη φυλακή, όπου εκεί (μέσω τηλεφωνικής γραμμής ISDN) οι κρατούμενες ασθενείς βλέπουν από οθόνη Η/Υ τους γιατρούς της ΜΚΟ.

Οι ειδικοί επιστήμονες, από την πλευρά τους, με τον ίδιο τρόπο, μέσω οθόνης που υπάρχει στο γραφείο τους, "μπαίνουν" στο ιατρείο της φυλακής, συνομιλούν με τις έγκλειστες και συνεργάζονται μαζί τους. Το σύστημα έχει κερδίσει την αποδοχή των ίδιων των κρατουμένων που έχουν δεχτεί αυτές τις υπηρεσίες αλλά και του προσωπικού της φυλακής, ενώ παράλληλα τον τελευταίο καιρό διαπιστώθηκε μείωση των ψυχοφαρμάκων.

Της: ΓΚΕΛΥ ΑΛΜΑΛΙΩΤΟΥ-ΚΑΛΑΜΠΑΛΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου