Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Σύγχρονα κολαστήρια τα κρατητήρια στην Θεσσαλονίκη - Στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλο οι κρατούμενοι

Αναδημοσίευση από: www.newsit.gr

- 67 ψυχές επι μέρες στα βρόμικα και τριτοκοσμικά κρατητήρια
- Δεν πλένονται ποτέ οι κουβέρτες και το φαγητό είναι άθλιο

- Στο πλευρό των κρατουμένων που απέχουν από τις 31/03 από το συσσίτιο και οι αστυνομικοί

Φωνές απόγνωσης από τις 31 Μαρτίου των κρατουμένων στα σύγχρονα κολαστήρια αστυνομικών υπηρεσιών της Θεσσαλονίκης, για τις απάνθρωπα ασφυκτικές συνθήκες παρατεταμένου εγκλεισμού και οι αρμόδιες αρχές αδυνατούν να βρουν τη λύση του προβλήματος.

Οι δεσμώτες του εφιάλτη, στην επιστολή τους την οποία απευθύνουν στο γενικό αστυνομικό διευθυντή Θεσσαλονίκης, στο υπουργείο Δικαιοσύνης και στο Συνήγορο του Πολίτη δηλώνουν ότι:

"από σήμερα 31/3/2011 αρνηθήκαμε να παραλάβουμε το απογευματινό συσσίτιο 17 κρατούμενοι, αρχίζοντας σταδιακά αποχή από το συσσίτιο, αποφασισμένοι να την μετατρέψουμε και...σε καθολική απεργία πείνας. Από την αυριανή ημέρα 1/4/2011 οι παρακάτω υπογράφοντες αρνούμαστε να λάβουμε ολοκληρωτικά συσσίτιο, διεκδικώντας καλύτερες και δικαιότερες συνθήκες διαβίωσης".

Στη συνέχεια της επιστολής, οι κρατούμενοι προχωρούν σε συνοπτική απαρίθμηση 7 καίριων για την ασφάλεια και την υγιεινή προϋποθέσεων που καταπατούνται βάναυσα κι έξω από κάθε έννοια στοιχειωδώς ανθρώπινου εγκλεισμού.

1. Θεωρούμε παράνομη και καταχρηστική την παρατεταμένη παραμονή μας στο αστυνομικό μέγαρο δεδομένου του γεγονότος ότι δεν πρέπει να ξεπερνά η παραμονή μας εντός τις 72 ώρες.

2. Το συσσίτιο είναι κακής ποιότητας και με κακής ποιότητας υλικά, που πολλές φορές προκαλούν στομαχικές διαταραχές. Ζητούμε την κατάργηση κι αντικατάσταση του με παραγγελίες της επιλογής μας απ' όπου θεωρήσει καλύτερα ο ταξίαρχος του ΑΜΘ.

3. Τα κλινοσκεπάσματα είναι σε άθλια κατάσταση, άπλυτα και βρόμικα για άγνωστο χρονικό διάστημα με συνέπεια με τα ίδια κλινοσκεπάσματα να κοιμούνται δεκάδες κρατούμενοι, γεγονός που προκαλεί αλλεργικές και δερματολογικές διαταραχές.

4. Να επιδίδεται η οικονομική ενίσχυση των 5,87 ευρώ σε όλους τους κρατούμενους διότι μεγάλη μερίδα αυτών δεν έχουν οικονομική ενίσχυση από τους οικείους τους, αδυνατώντας έτσι με το παρόν καθεστώς να αγοράσουν τα πλήρως απαραίτητα για την ατομική τους καθαριότητα.

5. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα υγιεινής στις τουαλέτες διότι καθαρίζονται μόνο τις πρώτες πρωινές ώρες με κίνδυνο να υπάρχουν βάσιμες υποψίες μετάδοσης μολυσματικών παθήσεων, όπως ηπατίτιδα Β'.

6. Άμεση κατάργηση της λογοκρισίας όσον αφορά στα ΜΜΕ. Ειδικότερα επιτρέπουν να φέρουν οι οικείοι μας μόνο αθλητικές εφημερίδες και όχι πολιτικού περιεχομένου, γεγονός που παραβιάζει τα δικαιώματα μας που έχουμε ως Έλληνες κι αλλοδαποί κρατούμενοι να πληροφορούμαστε γύρω από τις διεθνείς κι εγχώριες εξελίξεις.

7. Να γίνει δεκτό το αίτημα μας ν' αγοράζονται είδη πρώτης ανάγκης από Super Market της επιλογής της αστυνομικής διεύθυνσης".

Όπως σημειώνεται στην αρχή, η επιστολή υπογράφεται από 17 κρατούμενους, προοδευτικά ωστόσο προστέθηκαν στην επιστολή τα ονόματα και οι υπογραφές άλλων 22 κρατούμενων κι όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, η συντριπτική πλειοψηφία των αιτημάτων τους, υποστηρίζονται και από τους αστυνομικούς των υπηρεσιών στις οποίες κρατούνται "σαλαμοποιημένοι".

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι και σήμερα στα κρατητήρια των διευθύνσεων Αστυνομίας, Ασφαλείας κι Αλλοδαπών της Θεσσαλονίκης κρατούνται στοιβαγμένοι 67 υπόδικοι και κατάδικοι, οι οποίοι δεν παραλαμβάνονται από το Γενικό Κατάστημα Κράτησης της πόλης, εξαιτίας της ... ασφυκτικής πληρότητας του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου