Αναδημοσίευση από: www.tvxs.gr
Δούλευε μέρα-νύχτα σε ένα αραβικό εστιατόριο κοντά στην Ομόνοια για να μπορέσει να βγάλει ένα τίμιο μεροκάματο. Μόλις με 10 ευρώ την ημέρα, ο Κασάμ εργαζόταν τίμια για να μπορέσει να επιβιώσει σε μια χώρα, στην οποία δεν είχε τίποτα. Πρόσφυγας από το Ιράκ, το μόνο χαρτί που είχε στα χέρια του ήταν ένα υπηρεσιακό σημείωμα που βεβαίωνε την είσοδο του στη χώρα, γεννημένος το 1984... Για να μπορέσει να αντεπεξέλθει μάλιστα, κοιμόταν μέσα στο εστιατόριο, που λειτουργούσε σε μία από τις άθλιες πολυκατοικίες της Μενάνδρου στο κέντρο της Αθήνας.
Της Μαρίας Ψαρά
Η δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου τον Δεκέμβρη του 2008 έμελλε να σημαδέψει και τη ζωή του άτυχου Κασάμ. Μετά τις πορείες και τις αναταραχές, ακολούθησαν τα “σπασίματα” στα μαγαζιά και το πλιάτσικο στα καταστήματα. Αστυνομία και Δήμος Αθηναίων αποφάσισε επιχείρηση-σκούπα στα “κτίρια των αλλοδαπών” της Μενάνδρου.
Κατά την έρευνα, η αστυνομία πράγματι βρήκε αρκετά αντικείμενα, κάποια από τα οποία κλεμμένα, όχι μόνο τον Δεκεμβρίο, αλλά και από παλαιότερα . Υπό την πίεση της κοινής γνώμης ότι κάτι έπρεπε να γίνει αποφασίστηκε η σύλληψη συλλήβδην όλων όσων βρέθηκαν εκείνη τη στιγμή στο κτίριο της οδού Μενάδρου. Είκοσι οκτώ άτομα προσήγαγαν οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. Ανάμεσά τους και ο Κασάμ, που κοιμόταν για μια ακόμη νύχτα πάνω στα τραπέζια του άτυπου εστιατορίου...
Χωρίς να εξετάσουν ποιος είναι πραγματικά ένοχος και ποιος όχι, χωρίς άλλα αποδεικτικά στοιχεία όπως να αναγνωριστούν έστω και ένας από τους παθόντες, δακτυλικά αποτυπώματα κλπ, τα 28 άτομα κρίθηκαν ένοχα στο πρωτόδικο δικαστήριο. Μόνο η παρουσία τους στο κτίριο εντός του οποίου υπήρχαν 4 αποθήκες όπου βρέθηκαν κλοπιμαία ήταν αρκετή για να κριθούν ένοχοι ότι ενώθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι για να διαπράττουν κλοπές. Δεν λήφθηκε υπόψη το ότι υπήρχαν πολλά άλλα διαμερίσματα από τα οποία μερικά λειτουργούσαν ως κουρεία ή εστιατόρια για αλλοδαπούς, ποιοι ήταν οι ιδιοκτήτες των εν λόγω αποθηκών, ότι πολλά κλοπιμαία είχαν κλαπεί πολύ πριν τα γεγονότα του Δεκεμβρίου που πολλοί από τους κατηγορούμενους δεν βρίσκονταν στη χώρα, ότι πολλά από τα ευρήματα δεν ταυτοποιήθηκαν και δεν διευκρινίστηκε αν ήταν προϊόν κλοπής ή όχι, ότι οι περισσότεροι κατηγορούμενοι ήταν άγνωστοι μεταξύ τους κλπ.
Μάταια ο Κασάμ φώναζε δυνατά για την αθωότητά του. “Δεν έχω κλέψει”, θα πει με λυγμούς λίγο καιρό αργότερα στην Τίνα Τόρρονεν, τη Φιλανδή ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τους φυλακισμένους στην Ελλάδα. Αλλά η φωνή του πνίγηκε σε μια τεράστια δικογραφία με μόνο αποδεικτικό στοιχείο την παρουσία του στο κτίριο.
“Σε όλους τους συλληφθέντες, αποδόθηκαν κατηγορίες για κλοπές σε βαθμό κακουργήματος. Χωρίς να αποδειχθεί ποιός είχε κλέψει, τι και πότε ή ακόμη αν πολλά από τα ευρήματα αποτελούσαν προϊόν κλοπής...”, εξηγεί ο δικηγόρος των κατηγορουμένων Χαράλαμπος Δήμου. “Η Σολομώντεια λύση που έδωσε η απόφαση του Δικαστηρίου ήταν ότι όσοι είχαν δηλώσει κάτω των 21 τους επέβαλε 3,5 χρόνια αναγνωρίζοντας το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας, ενώ στους άλλους επέβαλε 7 χρόνια, ποινή υψηλή, αν σκεφτεί κανείς ότι το σύνολο των ετών για τέτοιες υποθέσεις δεν ξεπερνούν τα 10 χρόνια”, μας λέει. “Το θέμα είναι ότι τους τσουβαλιάσανε όλους μαζί, και μόνο με την ποινική διαδικασία που ακολουθήθηκε, η πολιτεία επιχείρησε να δώσει λύση σε ζέοντα θέματα όπως η λαθρομεταστευση, τα επισόδεια του δεκεμβρίου του 2008, η εγκληματικότητα και η υποβάθμιση στο κέντρο της Αθήνας...”.
Έκτοτε, ο Κασάμ έμεινε στη φυλακή. Τριάμισι χρόνια τώρα, δεν έχει σταματήσει να μιλά για την αθωότητά του. Σημειωτέον ότι όλοι οι συλληφθέντες έχουν υποδείξει ως ενόχους τρεις συλληφθέντες, οι οποίοι τυχαίνει μάλιστα να έχουν νόμιμα χαρτιά. Κανείς όμως, ούτε αστυνομία, ούτε -κυρίως- Δικαιοσύνη δεν μπήκε στον κόπο να ελέγξει τα στοιχεία...
Το μόνο που ελπίζουν τώρα οι αθώοι της ιστορίας είναι η αναγνώριση ελαφρυντικών της καλής διαγωγής στη φυλακή...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου