Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Όταν οι κρατούμενοι ζητούν βιβλία

Αναδημοσίευση από: www.protagon.gr

Του Μόδεστου Σιώτου

Το κατά πόσο οι ελληνικές φυλακές επιτελούν ορθά το σωφρονιστικό τους ρόλο, είναι ένα μεγάλο ερώτημα. Βοηθάνε οι φυλακές τους κρατούμενους να βγουν από το μονοπάτι της παρανομίας και να ενταχθούν μετά την αποφυλάκιση τους στη κοινωνία; Μάλλον όχι. Τι πρέπει ν’ αλλάξει; Πολλά, αν και δυστυχώς, η ελληνική Πολιτεία μάλλον αδιαφορεί.

Ωστόσο, όπως και σε άλλα ακανθώδη κοινωνικά ζητήματα, η κοινωνία των πολιτών δύναται να δώσει κάποιες ανάσες βοήθειας. Στη περίπτωση των φυλακών έχει ξεκινήσει μία αξιέπαινη προσπάθεια από το ραδιοφωνικό σταθμό «Δίκτυο FM 91,5» που εδρεύει στα Χανιά. Το «Δίκτυο», κατόπιν αιτήματος ενός κρατουμένου, έλαβε τη πρωτοβουλία να συγκεντρώσει βιβλία, τα οποία θα διαθέσει στη συνέχεια στους κρατούμενους των φυλακών Χανίων. Σύμφωνα με το σταθμό, διαθέτουν ήδη στα χέρια τους αρκετά βιβλία που έχουν στείλει πολίτες από διαφορές περιοχές της χώρας. Υπάρχει, βέβαια, ένα πρόβλημα: εξαιτίας του μεγάλου αριθμού αλλοδαπών κρατουμένων στις φυλακές, αρκετοί έγκλειστοι δεν μπορούν να διαβάσουν τα βιβλία, μιας και είναι γραμμένα στην ελληνική γλώσσα. Για παράδειγμα, δεν είναι λίγοι οι αραβόφωνοι κρατούμενοι οι οποίοι αδυνατούν να διαβάσουν ελληνικά και ζητούν βιβλία γραμμένα στη γλώσσα τους.

Το "Δίκτυο FM 91,5" ζητά από τον κόσμο που θέλει να συμβάλλει σε αυτή τη προσπάθεια, να στείλει βιβλία γραμμένα στην αραβική, στην ελληνική και σε όποια άλλη γλώσσα επιθυμεί. Οι κρατούμενοι δεν είναι λιγότερο ή περισσότερο "άνθρωποι" από τους υπόλοιπους πολίτες. Ας τους βοηθήσουμε με όποιον τρόπο μπορούμε και η αποστολή ενός βιβλίου είναι μία καλή αρχή.

*Τα βιβλία μπορείτε να τα στείλετε στη διεύθυνση: «Δίκτυο FM 91,5, Κορνάρου 11, 73132 Χανιά»,

* τηλ/φαξ: 2821043979, diktyofm915@gmail.com, www.diktyofm.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου