Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Μείωση ποινών προβλέπει ο νέος Ποινικός Κώδικας – Αναλυτικά στοιχεία


Αναδημοσίευση από: www.newsit.gr

Καταργείται η διάκριση μεταξύ φυλάκισης και κάθειρξης και προβλέπεται πλέον ενιαία ποινή φυλάκισης. Τι προβλέπει το σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα, που έδωσε για δημόσια διαβούλευση ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτ. Παπαϊωάννου

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου παρουσίασε σήμερα το σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα, το οποίο έχει συνταχθεί από ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή πανεπιστημιακών καθηγητών της Θεσσαλονίκης, υπό την προεδρία της καθηγήτριας του Ποινικού Δικαίου, Ελισάβετ Συμεωνίδου- Καστανίδου.

Το σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα δεν θα κατατεθεί στη Βουλή, αλλά δόθηκε στη δημοσιότητα για δημόσιο διάλογο μεταξύ των αρμοδίων φορέων (δικαστών, δικηγόρων, κλπ) και των πολιτών.

Στην παρουσίαση παραβρέθηκε η ηγεσία του Αρείου Πάγου, οι πρόεδροι δικαστικών ενώσεων, οι εκπρόσωποι Δικηγορικών Συλλόγων κλπ.

Με το σχέδιο της επιτροπής, επέρχονται ριζικές αλλαγές στον ισχύοντα εδώ και 61 χρόνια Ποινικό Κώδικα (στο μεσοδιάστημα υπήρξαν και επιμέρους τροποποιήσεις).

Ειδικότερα, με το σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα, μεταξύ άλλων, προβλέπονται και τα εξής:

1) Καταργείται η διάκριση μεταξύ φυλάκισης και κάθειρξης και προβλέπεται πλέον ενιαία ποινή φυλάκισης. Τα ισόβια μπορούν πλέον να μην είναι μονόδρομος για το δικαστήριο αν δεν αναγνωριστούν ελαφρυντικά στο δράστη (σε περιπτώσεις βαρέων αδικημάτων όπως ανθρωποκτονίες, απάτη σε βάρος του Δημοσίου κλπ), αλλά μπορεί να επιβάλλεται διαζευκτικά φυλάκιση από 15 έως 20 έτη. Σε κάθε άλλη περίπτωση, η φυλάκιση για τα κακουργήματα κυμαίνεται από 5 έως 15 έτη (ενώ μέχρι σήμερα η ανώτατη είναι 20 χρόνια) και για τα πλημμελήματα κυμαίνεται από 1 μήνα έως 5 έτη.

2) Καταργείται το μέτρο της μετατροπής της ποινής σε χρηματική, καθώς, όπως ειπώθηκε, είναι ένα μέτρο άνισο αφού οι εύποροι έχουν τη δυνατότητα εξαγοράς της ποινής αντίθετα με τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα. Παράλληλα επεκτείνεται το μέτρο της αναστολής εκτέλεσης της ποινής για όλες τις ποινές έως 3 χρόνια. Δηλαδή ο δικαστής θα έχει να επιλέξει μεταξύ του εγκλεισμού του κατηγορουμένου ή της αναστολής της ποινής του.

3) Καταργείται από τις παρεπόμενες ποινές η απαρχαιωμένη αποστέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων και παραμένει η αποστέρηση θέσεων και αξιωμάτων, η απαγόρευση άσκησης επαγγέλματος, η δημοσίευση καταδικαστικής απόφασης και η δήμευση, ενώ προστίθεται ως παρεπόμενη ποινή και η αφαίρεση άδειας οδήγησης ή εκμετάλλευσης μεταφορικού μέσου.

4) Καταργούνται τα πταίσματα από την κατηγορία των εγκλημάτων, τα οποία πλέον διακρίνονται μόνο σε κακουργήματα και πλημμελήματα, ανάλογα με την απειλούμενη γι΄ αυτά ποινή. Για αυτά (πχ υγειονομικές παραβάσεις, πολεοδομικές παραβάσεις, κλπ) θα προβλέπονται διοικητικές κυρώσεις με αποτέλεσμα την αποσυμφόρηση μεγάλου όγκου υποθέσεων από τα δικαστήρια.

Κάλεσμα για εθελοντικές δράσεις στην «Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα – Πλειάδες»

Εθελοντές για την «Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα – Πλειάδες» στην Αθήνα.

Η «Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα – Πλειάδες» είναι Μη Κυβερνητική Οργάνωση με αντικείμενο την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παρέχει νομική, ιατρική, εκπαιδευτική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε ευάλωτους συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε ανάγκη, ενώ παράλληλα είναι αναγνωρισμένη ως Πολιτιστικός Οργανισμός (Α.Μ. 419 ΥΠΠΟΤ), στηρίζεται δε μέχρι σήμερα εξ ολοκλήρου στον εθελοντισμό, στις εισφορές των μελών της και σε μικρές δωρεές, προκειμένου να παράσχει το ανθρωπιστικό της έργο.
Είναι εγγεγραμμένη στο Εθνικό Μητρώο Φορέων Κοινωνικής Φροντίδας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με αριθμό Εθνικού Μητρώου: 09110ΑΕΕ12066Ο21Ν-1032, αλλά και στο Ειδικό Μητρώο Εθελοντικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, το οποίο τηρείται στη Διεύθυνση Κοινωνικής Αντίληψης / Αλληλεγγύης του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με αριθμό Ειδικού Μητρώου: 09110ΑΕΕ12066Ο21Ν-0945. Η οργάνωση βρίσκεται σε άτυπη σχέση συνεργασίας με Διεθνείς Φορείς και Οργανώσεις, όπως την CPT («Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης ή Ταπεινωτικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας» του Συμβουλίου της Ευρώπης) και είναι εγγεγραμμένη σε διεθνή δίκτυα, όπως UNODC, ENAR, Picum και EUROCHIPS (Ευρωπαϊκό Δίκτυο για τα παιδιά των φυλακισμένων γονέων).
Μεταξύ πολλών, προβαίνει σε δημόσιες παρεμβάσεις σε ζητήματα που άπτονται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχει κληθεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης να διατυπώσει προτάσεις για την ενσωμάτωση Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, καλύπτει παιδιατρικά τις φυλακές στη Θήβα, παρέχει ψυχολογική υποστήριξη στις συντρόφους και τα παιδιά των κρατουμένων (έμμεσα θύματα εγκλεισμού μέλους οικογένειας) καθώς συμμετέχει από τον Αύγουστο του 2011, μαζί με 5 άλλες Ευρωπαϊκές οργανώσεις, στο πρόγραμμα GRUNDTVIG LEARNING PARTNERSHIP (Δία Βίου Μάθησης / Εκπαιδευτικές συμπράξεις) με την ονομασία: “Learning and Healing through Expression” (Μάθηση και Θεραπεία μέσω Έκφρασης). Έχει δε συνεργαστεί, ως συνδιοργανωτής, με το Συμβούλιο της Ευρώπης σε θέματα επιμόρφωσης Δικηγόρων πάνω στη διεθνή νομολογία και πράξη.

Ζητούνται εθελοντές προκειμένου να πλαισιώσουν τις δραστηριότητες της οργάνωσης και ειδικότερα:

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ
Λογιστής / Λογίστρια
Γραμματειακή υποστήριξη
Fundraiser – Promoter
Graphics designer

ΝΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
Δικηγόροι
Ασκούμενοι δικηγόροι
Φοιτητές Νομικής

ΤΜΗΜΑ ΦΥΛΑΚΩΝ
Συντονιστές για την δημιουργία των εξής ομάδων:

Ομάδες στήριξης οικείων κρατουμένων
Ψυχολόγος
Παιδοψυχολόγος
Κοινωνικός λειτουργός
Εγκληματολόγος

Υποστήριξη Σωφρονιστικών υπαλλήλων και υπαλλήλων κοινωνικών υπηρεσιών
Ψυχολόγος
Εγκληματολόγος

“ΦυλακόBIOS” – Οργάνωση εκδηλώσεων
Δημιουργία ομάδας οργανωτών διαφόρων πολιτιστικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σε ζητήματα που σχετίζονται με τις φυλακές, την οικονομική ενίσχυση των κρατουμένων, αγορά αναγκαίων ειδών καθώς και για την διοργάνωση πολιτιστικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων στους χώρους κράτησης όπως μουσικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις κλπ.

Εάν έχετε διάθεση και κάποιες ώρες ελεύθερες να διαθέσετε για εθελοντική εργασία, επικοινωνήστε μαζί μας στις ακόλουθες διευθύνσεις:
Στα τηλέφωνα: 6974 171144 / 6991 208469 (κ. Tina Törrönen / Υπεύθυνη
Τμήματος Φυλακών και Εθελοντισμού)

Παρακαλούμε, να αποστείλετε το βιογραφικό σας σημείωμα στο κάτωθι
email: prisonersmail@gmail.com (Θέμα: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ)

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την υποστήριξή σας.

Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

ΣΟΚ στο Τμήμα Μεταγωγών Ιωαννίνων

Αναδημοσίευση από: www.epiruspost.gr

Σοκ έχει προκαλέσει στο Τμήμα Μεταγωγών Ιωαννίνων η εικόνα ενός κρατούμενου που μεταφέρθηκε τις τελευταίες ώρες αλλά και όσα ο ίδιος εξιστόρισε και είναι αποφασισμένος να καταγγείλει εγγράφως σε όλες τις αρμόδιες αρχές.

Πρόκειται για έναν 35χρονο άνδρα, Αλβανικής καταγωγής, τα πλήρη στοιχεία του οποίου είναι στην διάθεση του Epiruspost.gr φορέα του aids και με τραύματα σε όλο του το σώμα.

Ο 35χρονος μεταφέρθηκε στο Τμήμα Μεταγωγών Ιωαννίνων από τις φυλακές Κορυδαλλού.

Με εντολή εισαγγελέα διατάχθηκε η μεταγωγή του στις Φυλακές της Κέρκυρας, προφανώς όμως ο δικαστικός λειτουργός δεν είχε την εικόνα του εν λόγω κρατούμενου, παρά μόνο περιορίστηκε σε ότι διάβασε στα χαρτιά.

Ο 35χρονος που βρίσκεται στο Τμήμα Μεταγωγών αδυνατεί να περπατήσει, αδυνατεί να σταθεί στην καρέκλα από τα τραύματα που έχει σε όλο του το σώμα, το πρόσωπό του είναι παραμορφωμένο από τα χτυπήματα και η γενική του κατάσταση παραπέμπει σε άλλη χώρα και όχι στην Ελλάδα του πολιτισμού.

Ο ίδιος καταγγέλλει ότι κακοποιήθηκε από σωφρονιστικούς υπαλλήλους στο Νοσοκομείο των Φυλακών Κορυδαλλού με το αιτιολογικό ότι παρέσυρε κι άλλους κρατούμενους σε απεργία πείνας.

Κλαίγοντας έδειχνε στους αστυνομικούς των Ιωαννίνων την φωτογραφία των τριών παιδιών του λέγοντας ότι δεν είναι εγκληματίας για να του φέρονται με τέτοιο τρόπο.

Οι αστυνομικοί του Τμήματος Μεταγωγών, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, έμειναν άναυδοι από το δράμα που έβλεπαν μπροστά τους και τον αντιμετώπισαν με έναν απίστευτα ανθρώπινο τρόπο. Ίσως αυτή να ήταν η πρώτη φορά που τον αντιμετώπισαν έτσι.

Τον βοηθούν για να κάνει ακόμη και την παραμικρή κίνηση, πράγμα που τους τιμά και τους αξίζει ένα μεγάλο μπράβο.

Όμως αυτό δεν αρκεί για τον 35χρονο, καθώς σε μικρό χρονικό διάστημα θα μεταφερθεί στην Κέρκυρα και το σίγουρο είναι ότι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται δεν του επιτρέπει ούτε να αυτοεξυπηρετηθεί.

Βαριά άρρωστος αλλά και βαριά κακοποιημένος, αρνούμενος να δεχθεί τροφή, έχει το κουράγιο να καταγγείλει εγγράφως όπως λέει τους υπαίτιους τόσο στον Υπουργό Δικαιοσύνης όσο και στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Μόνο που το Υπουργείο Δικαιοσύνης αλλά και κάθε άλλος αρμόδιος οφείλουν να παρέμβουν άμεσα και να διαλευκάνουν την υπόθεση.

Κρατούμενος καταγγέλλει άγριο ξυλοδαρμό στον Κορυδαλλό

Αναδημοσίευση από: www.lifo.gr

Ενώ είναι σε άθλια κατάσταση, διατάχθηκε η μεταγωγή του στις Φυλακές Κέρκυρας


Κρατούμενος καταγγέλλει άγριο ξυλοδαρμό στον Κορυδαλλό

Σοκ έχει προκαλέσει στο Τμήμα Μεταγωγών Ιωαννίνων, σύμφωνα με το epiruspost.gr, η εικόνα ενός κρατουμένου, φορέα του aids, ο οποίος μεταφέρθηκε εκεί από τις Φυλακές Κορυδαλλού με τραύματα σε όλο του το σώμα. Ο ίδιος, 35 ετών και αλβανικής καταγωγής κατήγγειλε κλαίγοντας ότι κακοποιήθηκε από σωφρονιστικούς υπαλλήλους με το αιτιολογικό ότι προσπάθησε να παρασύρει άλλους κρατουμένους σε απεργία πείνας. Σύμφωνα με το site, διατάχθηκε η μεταγωγή του στις Φυλακές Κέρκυρας, προφανώς όμως ο δικαστικός λειτουργός δεν είχε εικόνα του κρατουμένου, περιοριζόμενος σε ότι διάβασε στα έγγραφα.

Όμως ο κρατούμενος που βρίσκεται στο Τμήμα Μεταγωγών Ιωαννίνων αδυνατεί να περπατήσει, αδυνατεί να σταθεί στην καρέκλα από τα τραύματα που έχει σε όλο του το σώμα, το πρόσωπό του είναι παραμορφωμένο από τα χτυπήματα και η γενική του κατάσταση παραπέμπει, όπως γράφει το epiruspost.gr «σε άλλη χώρα και όχι στην Ελλάδα του πολιτισμού». Το σάιτ αναφέρει ότι διαθέτει τα πλήρη στοιχεία του 35χρονου ο οποίος θέλει να καταγγείλει και επισήμως τον άγριο ξυλοδαρμό του στον Κορυδαλλό.

Ο κρατούμενος κλαίγοντας έδειχνε στους αστυνομικούς των Ιωαννίνων την φωτογραφία των τριών παιδιών του λέγοντας ότι δεν είναι εγκληματίας για να του φέρονται με τέτοιο τρόπο. Οι αστυνομικοί του Τμήματος Μεταγωγών, σύμφωνα με έγκυρες πηγές που επικαλείται το σάιτ , έμειναν άναυδοι από το δράμα που έβλεπαν μπροστά τους και τον αντιμετώπισαν με έναν απίστευτα ανθρώπινο τρόπο. Ίσως αυτή να ήταν η πρώτη φορά που τον αντιμετώπισαν έτσι. Τον βοηθούν για να κάνει ακόμη και την παραμικρή κίνηση.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, αναφέρει το σάιτ, αλλά και κάθε άλλος αρμόδιος οφείλουν να παρέμβουν άμεσα και να διαλευκάνουν την υπόθεση.


Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Αναδημοσίευση από: Athens - Indymedia

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Συχνά ακούω να μιλάνε για τον άνθρωπο που διαπράττει ένα έγκλημα σαν να μην είναι κάποιος από εμάς, αλλά κάτι παράξενο και παρείσακτο στο κόσμο μας.

Εγώ σας λέω ότι με τον ίδιο τρόπο που ο πιο άγιος και ο πιο δίκαιος δεν μπορούν να υψωθούν πάνω από τη μεγαλύτερη εξύψωση που υπάρχει στον καθένα σας,

έτσι ούτε ο πιο αδύναμος και ο πιο μοχθηρός μπορούν να πέσουν κάτω από τη μεγαλύτερη πτώση που υπάρχει μέσα στον καθένα σας.

Χαλίλ Γκιμπράν

Σε μια κοινωνία όπου τις αποφάσεις τις παίρνει η εξουσία, οι υπόλοιποι υποχρεώνονται να λειτουργούν μέσω των δικών της καταναγκαστικών κανόνων. Η συμμετοχή των υπηκόων στις αποφάσεις περιορίζεται στο εκλογικό τους «δικαίωμα».

Όσοι και όσες υπέπεσαν σε παραβάσεις κανόνων-νόμων του κράτους, είναι οι ίδιοι και οι ίδιες που ποτέ δεν συμφώνησαν με αυτούς, ούτε δέχτηκαν ποτέ ελεύθερα να τους προσυπογράψουν. Παρόλα αυτά είναι εκείνοι και εκείνες που γεμίζουν τις φυλακές εδώ και κάμποσους αιώνες. Είναι αυτοί που δέχονται τη θεσμική βία με ξυλοδαρμούς, κακοποιήσεις, συνεχή παρακολούθηση και το περιορισμό τους σε λίγα τετραγωνικά. Είναι αυτοί που δέχονται το βάναυσο εξευτελισμό των ίδιων αλλά και του φιλικού και οικογενειακού τους κύκλου, που βιώνουν την έλλειψη βασικών ζωτικών τους αναγκών και πόσα ακόμα…

Πάνω από ένα μήνα κρατούμενοι και κρατούμενες από τις περισσότερες φυλακές της χώρας, βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις για τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης τους.

Αφορμή, η επικείμενη τροπολογία για την αποσυμφόρηση των φυλακών και τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης που ψηφίστηκε πετσοκομμένη από τη βουλή , το νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά που αποσύρθηκε πλήρως, όπως και η αναμόρφωση του «σωφρονιστικού» κώδικα που δεν έγινε ποτέ.

Εκατοντάδες άνθρωποι που βρίσκονται έγκλειστοι στα σύγχρονα κολαστήρια της χώρας, αρνούνται να μπουν στα κελιά τους ,πραγματοποιούν στάσεις από τις εργασίες τους, αποχή συσσιτίου και εναντιώνονται στον εξευτελισμό που τους παρέχει απλόχερα το ελληνικό κράτος.

Παραθέτουμε αποσπάσματα κειμένων, καθώς και αιτήματα κρατούμενων, από διάφορες φυλακές της χώρας:

Φυλακές νέων Αυλώνας

…ήρθε η ώρα να μιλήσουμε εμείς για το τι σημαίνει «γεμάτες φυλακές». Σημαίνει τετραγωνικά μέτρα σε κελιά που έχουν διαμορφωθεί για δύο άτομα, να “φιλοξενούν” κατά κανόνα, πέντε και έξι. Σημαίνει κρατούμενοι να κοιμούνται σε σταθερή και μόνιμη βάση στο πάτωμα (και θα είναι τυχεροί αν αυτό το πάτωμα δε θα’ναι κελιού απομόνωσης, μόνο και μόνο επειδή “δεν χωράνε αλλού”. Σημαίνει μερίδιο από το συσσίτιο που δεν αρκεί ούτε για κατοικίδιο (κι εδώ ας αφήσουμε την ποιότητα στην άκρη). Σημαίνει θέρμανση πέντε λεπτών τη μέρα και ζεστό νερό που οφείλεις να προλάβεις να το καταναλώσεις σε χρόνο dt...

…εμείς σαν μια ελάχιστη πράξη αντίστασης απέναντι στα πολιτικά παιχνίδια που βαραίνουν τις πλάτες των κρατουμένων, επιλέγουμε την άρνηση να δεχόμαστε παθητικά άλλο ένα κλείδωμα στα κελιά μας και προχωρούμε από σήμερα Παρασκευή 3/2, σε στάση κατά το μεσημεριανό κλείσιμο της φυλακής. Να είναι σίγουροι, κράτος, κοινή γνώμη και εξουσία, ότι αυτοί οι αγώνες μας είναι μόνο μια αρχή. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι με όλους τους φυλακισμένους αγωνιστές.

Κανένας φυλακισμένος δεν θα είναι ποτέ μόνος του!!!

Προσυπογράφουν 340 κρατούμενοι

Πτέρυγα Δ2 των φυλακών Τρικάλων

* Άμεση κατάργηση των φυλακών Ανηλίκων σε εναλλακτική εργασία.

* Να αφαιρεθούν 3 μήνες από τον κάθε χρόνο έως 25 έτη κάθειρξη.

* Να εφαρμοσθεί ο νόμος του 1/3 έως 10 έτη κάθειρξη.

* Να διαγραφούν και να συγχωνευθούν τα πειθαρχικά.

* Αυτόματη χορήγηση αδειών χωρίς να περνάμε από εισαγγελέα και να μας την κόβει λέγοντας ότι είμαστε ύποπτοι φυγής ή τέλεσης νέων αδικημάτων, γιατί ο εισαγγελέας δεν είναι ούτε ψυχολόγος ούτε μέντιουμ. Γι’ αυτό υπάρχει και η αστυνομία.

* Να μπορούμε να συγχωνεύσουμε την παλιά με την καινούρια ποινή εφόσον μας δικάζετε για το παρελθόν μας , μαζί με την αναστολή γιατί στην ουσία βγάζουμε όλη την ποινή αθροιστικά.

* Άμεση κατάργηση και λίαν συντόμως του αντιτρομοκρατικού νόμου, εφόσον δεν υπάρχουν θύματα από τις νεοσύστατες ομάδες.

* Να κοπεί το γνωστό καλημέρα -5 έτη από τους δικαστές , ως υπότροποι και μετά τα 5 χρόνια να ξεκινάει η ποινή, αφού το 80% είμαστε υπότροποι.

Αιτήματα που υπεγράφησαν με συνολικά 65 υπογραφές

Φυλακές Μαλανδρίνου

…εμείς οι κρατούμενοι των φυλακών Μαλανδρίνου, που αποτελεί ένα ακόμη από τα κολαστήρια της Ελλάδας, επικαλούμενο κατ’ επίφαση «σωφρονιστικό κατάστημα», σας ανακοινώνουμε ότι πλέον η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Οι πάντες ομολογούν δημοσίως και χωρίς ίχνος ντροπής την αποτυχία του συστήματος και το γεγονός ότι οι συνθήκες που επικρατούν σε όλες τις φυλακές της χώρας είναι απάνθρωπες, εξευτελιστικές και αδιανόητες για οποιοδήποτε κράτος…

…Σας ενημερώνουμε λοιπόν ότι από σήμερα 08-02-2012,και μέχρι να γίνουν αποδεκτά τα αιτήματα μας, ο αγώνας θα κλιμακωθεί με αποχή όλων των κρατουμένων από την εργασία τους, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να προσλάβετε προσωπικό και να το πληρώνετε για τις εργασίες που πραγματοποιούμε εμείς, μια και το μόνο που φαίνεται ότι ενδιαφέρει τους πολιτικούς είναι τα χρήματα…

…οι ποινές που επιβάλλονται στη χώρα μας είναι και άδικες και εξοντωτικές, εξαιρώντας ορισμένα αυτόφωρα αδικήματα και κάποιες περιπτώσεις σκληρών εγκληματιών, στις φυλακές βρίσκονται οι φτωχοί που δεν έχουν χρήματα να εξαγοράσουν την ποινή τους ή χρήματα να εξασφαλίσουν την υπεράσπισή τους…

…και φυσικά, οι εξοντωτικές ποινές δεν αγγίζουν τους πραγματικά εγκληματίες, οι οποίοι είτε έχουν τα χρήματα και τη δύναμη να ξεφεύγουν, είτε είναι μέρος του διεφθαρμένου αυτού συστήματος…

Ζητάμε:

1) Να υποχρεωθούν δια νόμου οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί της χώρας να εφαρμόζουν κατά γράμμα τους Νόμους, το Σύνταγμα, την Παγκόσμια Διακήρυξη Ατομικών και Πολιτικών Δικαιωμάτων του Ο.Η.Ε. και τις υπόλοιπες Διεθνείς συμβάσεις, καθώς και τους Διεθνώς Παραδεγμένους Κανόνες Δικαίου, για να σταματήσουν επιτέλους η υπερπαραγωγή κρατούμενων ,η φυλάκιση αθώων και οι εξοντωτικές ποινές που επιβάλλουν αδικαιολόγητα και αυθαίρετα…

2) Να σταματήσει η κατάχρηση των διατάξεων για την προφυλάκιση και να τεθούν ουσιαστικές προϋποθέσεις για την προσωρινή κράτηση κατηγορουμένων, η οποία βασίζεται στην αυθαίρετη και γελοία εκτίμηση ότι πρόκειται για «ύποπτους τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων»,ακόμη και όταν δεν υπάρχει καμιά σχετική ένδειξη, με αποτέλεσμα την προφυλάκιση αθώων, τον υπερπληθυσμό των φυλακών και την μετατροπή των διατάξεων σε αθρόα προκαταβολή ποινής.

3) Να γίνουν επιτελούς σεβαστά τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στην χωρά μας. Στερηθήκαμε την ελευθερία μας, είτε δικαία είτε άδικα, καμιά όμως Δικαστική απόφαση δεν μας μετατρέπει σε βαρέλια με τοξικά απόβλητα για να μας αποθηκεύετε. Έχουμε δικαίωμα να κοιμόμαστε σε κρεβάτι, να πληρούνται οι οροί υγιεινής, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στη χορήγηση ατομικών ειδών καθαριότητας, στη μόρφωση, στην πρόσβαση στην πληροφόρηση, στην εργασία, να τρώμε ανθρώπινο φαγητό, στη συνεύρεση με τον/την σύντροφο μας, στην επανένταξη μας στην κοινωνία και στην επαγγελματική μας αποκατάσταση. Είναι έγκλημα κατά της Ανθρωπότητας να μας στερείτε σκόπιμα τα Βασικά Ανθρώπινα Δικαιώματα μας.

4) Να σταματήσουν επιτελούς οι Ελληνικές φυλακές να αποτελούν αποθήκες ψυχών, τις οποίες στοιβάζεται αδιακρίτως σε χώρους που μόνο σωφρονισμό δεν είναι ικανοί να επιβάλλουν. Ποιος θα επανενταχθεί στην κοινωνία όταν έχει ξεριζωθεί βίαια, για ατελείωτα χρόνια από το οικογενειακό, κοινωνικό και επαγγελματικό περιβάλλον του ; Απαιτούμε άμεση και πραγματική μείωση του χρόνου έκτισης των ποινών για να αποσυμφορηθούν και οι φυλακές : Έκτιση των 2/7 με οποιονδήποτε τρόπο για ποινές φυλάκισης. Έκτιση των 3/7 με οποιονδήποτε τρόπο για ποινές κάθειρξης. Έκτιση 12 ετών πραγματικής κράτησης για την ισόβια κάθειρξη και χορήγηση απόλυσης με ορούς υποχρεωτικά όταν ο κρατούμενος επέδειξε καλή συμπεριφορά και δεν τιμωρήθηκε πειθαρχικά. Μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι όσο παρατείνεται η κράτηση ενός ανθρώπου ,τόσο πιο πολύ αποκόπτεται και αποξενώνεται από την κοινωνία που θέλετε ,υποτίθεται, να προστατέψετε. Όπως είναι Διεθνώς παραδεκτό και διαφαίνεται και από επιστημονικές μελέτες, ακόμη και στην περίπτωση που θα πληρούσαν οι φυλακές τους ορούς κράτησης ανθρώπων, ο σωφρονισμός τους ακυρώνεται από τον υπερβολικά μεγάλο χρόνο παραμονής στη φυλακή.

5) Κατάργηση των διατάξεων που προβλέπουν έκτιση 4/5 της ποινής για να χορηγηθεί υφ’ όρων απόλυση για ισόβια κάθειρξη ,σε όσους κρατουμένους έχουν καταδικαστεί με τις επιβαρυντικές περιπτώσεις του νομού για τα ναρκωτικά. Οι τακτικές άδειες και η υφ’ όρων απόλυση πρέπει να χορηγούνται με τις ίδιες ακριβώς προϋποθέσεις για όλους ανεξαιρέτως τους κρατούμενους, ανεξαρτήτως του αδικήματος που φέρονται να διέπραξαν, διότι είναι ανεπίτρεπτη η άνιση μεταχείριση τους και η σκληρότερη τιμωρία κάποιων κρατούμενων επιλεκτικά.

6)Αθροιστική έκτιση του υπολοίπου της ποινής σε περίπτωση υποτροπής κατά την διάρκεια του χρόνου δοκιμασίας και μάλιστα χωρίς ευεργετικό υπολογισμό των ημερών εργασίας ,για να πάψει το φαινόμενο υπότροπων κρατούμενων αμέσως μόλις βγαίνουν από τις φυλακές. Αναγνωρίζουμε ότι η απόλυση υπό ορούς μόλις εκτιθεί μέρος της ποινής αποτελεί μια επιπλέον δοκιμασία και είναι απαράδεκτο ο υπότροπος, ο οποίος ευεργετήθηκε ουσιαστικά εκτίοντας μέρος της πρώτης ποινής ,να εκτίει και τις επόμενες με τους ιδίους όρους και τα ίδια ευεργετήματα με όσους διέπραξαν ένα και μοναδικό αδίκημα στη ζωή τους.

7) Να σταματήσει το φαινόμενο της αναιτιολόγητης και με φθηνές προσχηματικές δικαιολογίες ,άρνησης χορήγησης τακτικής αδείας.

8) Εργασία για όλους, γιατί είναι δικαίωμα όλων των κρατουμένων να εργάζονται, εάν επιθυμούν ,ώστε να μειώνουν το χρόνο έκτισης της ποινής τους ή να εργάζονται για δικό τους όφελος. Σε καμιά περίπτωση δεν ευθύνεται ο κρατούμενος όταν θέλει να εργαστεί και η Πολιτεία δεν του το επιτρέπει, με οποιαδήποτε προσχηματική δικαιολογία.

9) Άμεση ίδρυση θεραπευτικών κοινοτήτων για τους τοξικό-εξαρτημένους, σε όλα τα Σωφρονιστικά καταστήματα της χωράς. Είναι αδιανόητο να αρνείται η Πολιτεία στους τοξικομανείς να απεξαρτηθούν, αλλά να τους σπρώχνει τεχνηέντως όλο και βαθύτερα στον καιάδα της εξάρτησης, για να μην σκέφτονται και να μην αντιδρούν για όσα συμβαίνουν

κρατούμενοι του Γ.Κ.Κ. Β τύπου Μαλανδρίνου

Φυλακές Αλικαρνασσού

Η πρώτη μας ενέργεια ήταν να αρνηθούμε να μπούμε στα κελιά μας στο μεσημεριανό κλείσιμο. Αυτό ξεκίνησε την 1 -2- 12 και συνεχίζουμε επ’ αόριστων.

Η δεύτερη ενέργεια των κρατουμένων είναι η αποχή από κάθε εργασία και ξεκίνησε τις 7- 2- 12. Και ενώ αναμέναμε την απόφαση του υπουργού «Δικαιοσύνης» και ενώ οι ανθρωποφύλακες θα έπρεπε να μεριμνήσουν για την σίτισή μας, επέλεξαν να μας προσβάλουν την αξιοπρέπεια δίνοντας μας ένα κομμάτι τυρί και μια φρατζόλα ψωμί για όλη την ημέρα. Μόλις καταλάβαμε για ακόμα μια φορά πόσο σκουλήκια είναι οι ανθρωποφύλακες – βασανιστές πήραμε την τρίτη μας απόφαση, να κατεβούμε σε αποχή από αυτό το εξευτελιστικό συσσίτιο.

Εμείς οι κρατούμενοι των φυλακών Αλικαρνασσού αρνούμαστε το συμβιβασμό με κάθε σωφρονιστικό σύστημα.

Ο αγώνας συνεχίζεται.

Το πάθος για τη λευτεριά είναι δυνατότερο απ’ όλα τα κελιά.

Γυναικείες φυλακές Θήβας

…Άρχισε να γίνεται λόγος για ένα νομοσχέδιο που θα προέβλεπε την αποφυλάκιση καταδικασθέντων μέχρι 10 έτη που θα πληρούσαν την προϋπόθεση έκτισης των 2/5 της ποινής τους.

Εν τέλη όχι μόνο κάτι τέτοιο δεν εφαρμόστηκε αλλά το όριο των ποινών όσον αφορά το νομοσχέδιο έπεσε στα 5 χρόνια με αποτέλεσμα να αφορά τελικά ένα πολύ μικρό έως μηδαμινό ποσοστό κρατουμένων. Αυτό το γεγονός προκάλεσε αντανακλαστικές κινητοποιήσεις σε διάφορες φυλακές της Ελλάδας όπου οι κρατούμενοι αρχίσαμε να διεκδικούμε μια σειρά αιτημάτων σκοπεύοντας στην βιωσιμότητα της κατάστασης των φυλακών και φυσικά στην προσγείωση του νομοθετικού συστήματος σε φυσιολογικά επίπεδα το οποίο προς το παρόν δρα άδικα, εξοντωτικά και ανεξέλεγκτα διαλύοντας ανθρώπινες ζωές και ολόκληρες οικογένειες. Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για την ψήφιση του νομοσχεδίου ακούσαμε διάφορους να αναφέρονται στους κρατούμενους χαρακτηρίζοντάς τους εγκληματικές προσωπικότητες και κοινωνικούς κινδύνους γενικώς και αορίστως. Όλοι αυτοί που μιλούν εκ του ασφαλούς και προφανώς δεν έχουν περάσει ούτε έξω από τις φυλακές…

…Δεν είναι όλοι οι κρατούμενοι κίνδυνοι για την κοινωνία, είμαστε ένα κομμάτι της κοινωνίας και ας αρνούνται να το αναγνωρίσουν κάποιοι. Η φυλάκιση, είναι δυστυχώς κάτι που μπορεί να συμβεί στον καθένα και ειδικά στους καιρούς που ζούμε….

…Οι άνθρωποι που αποφασίζουν για εμάς είναι αυτοί που δεν έχουν νιώσει στο πετσί τους ποτέ τι θα πει έλλειψη ζωτικών αναγκών και μάλιστα υπό το καθεστώς εγκλεισμού που δεν επιτρέπει στους κρατούμενους την αυτόνομη κάλυψη τους αλλά εξαρτώνται πάντα από τις οικονομικές δυνατότητες της φυλακής. Δεν έχουν νιώσει τι θα πει να γίνεται ο νόμος- όπλο οικονομικής αφαίμαξης και εξόντωσης όσων τυγχάνει να έχουν παρτίδες με αυτόν…

…Εμείς αυτό που έχουμε την ανάγκη να γνωστοποιήσουμε στην κοινωνία, είναι ότι η Ελλάδα είναι η μόνη Ευρωπαϊκή χώρα που η ποινή των ισοβίων (καμιά φορά διπλή και τριπλή) μοιράζεται αφειδώς σε άνδρες- γυναίκες, μητέρες, ανήλικα κορίτσια και αγόρια, όπου το ίδιο γενναιόδωρα μοιράζονται και οι πολύχρονες καταδίκες σε δίκες παρωδίες, ενώ η γραφειοκρατία και ο όγκος του δικαστικού υλικού αποφέρουν καθυστερήσεις στις υποθέσεις αναγκάζοντας έτσι τους εμπλεκόμενους να μένουν είτε «αποθηκευμένοι», είτε νομικά δεσμευμένοι για ολόκληρα χρόνια. Είναι η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής κοινότητας που οι κρατούμενοι στερούνται τη σεξουαλική επαφή και την αντάμωση των οικογενειών τους σε φυσιολογικές συνθήκες, ζήτημα που από εμάς τους φυλακισμένους αναδεικνύεται ως απόλυτα σημαντικό. Προφανώς αυτά είναι κάποια από τα προβλήματά μας…

…θέλουμε να καλέσουμε τους πάντες να μην αγνοούν τις φωνές που έρχονται πίσω από τα τείχη γιατί θα μπορούσαν να ανήκουν σε οποιονδήποτε… Οι φυλακές είναι μια υπόθεση ολόκληρης της κοινωνίας.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΩΝ

Χανιά, Μάρτης 2012 Κατάληψη Rosa Nera

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ


Αναδημοσίευση από: Indymedia - Athens

ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΓΩΓΗ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Κύριε υπουργέ,


Στις 6/2/2012 σας είχαμε στείλει τα αιτήματά μας και σας δώσαμε διορία να απαντήσετε εντός ενός μήνα.

Σήμερα στις 7/3/2012 στέλνοντάς μας ένα αόριστο έγγραφο μας απαντήσατε ότι δεν σχηματίζετε συγκυβέρνηση για να μπορέσετε να ενεργήσετε στα αιτήματά μας, δηλαδή παίζετε κρυφτό, πως λοιπόν νομιμοποιείστε ως προς τον εγκλεισμό μας?

Εσείς σίγουρα παίζετε το ρόλο της μαριονέττας.

Με μεγάλη μας χαρά για το σημείο που φτάσατε και μεγάλη μας λύπη που σέρνετε και διαλύετε χιλιάδες οικογένειες για μικροαδικήματα σας ενημερώνουμε ότι το παιχνίδι που παίζατε τόσα χρόνια σε βάρος των κρατούμενων έχετε αρχίσει να το χάνετε.

Τώρα αρχίζει η μάχη και ο δικός μας πραγματικός αγώνας στον οποίο δεν υπάρχουν όρια και νόμοι.

Να είστε σίγουρος ότι ο βρεγμένος τη βροχή δεν τη φοβάται.

Μπορεί να μας πείτε και τρομοκράτες, όμως στις μέρες μας ο κόσμος έχει αντιληφθεί ποιος είναι πραγματικός τρομοκράτης. Είναι το κράτος και η δικαιοσύνη. Εδώ μέσα στα κολαστήρια όλοι περιμένουμε ν΄ανάψει το φυτίλι.

Προσωπικά τα 12 χρόνια που έχω βγάλει πρώτη φορά βλέπω έναν ολόκληρο στρατό από αγανακτισμένους της δικαιοσύνης σας που τα στόματά τους πετούν φωτιές από την αδικία. Είμαστε ενωμένοι και ενώνουμε τις φωνές μας με το κοινωνικό σύνολο, ενώνουμε τις γροθιές μας μέχρι να σπάσουμε όλα τα κολαστήριά σας.

Εμείς οι μικροί της γης , οι πολλοί του πλανήτη ,ποτάμι λάβας μοιάζουμε που όλα τα καίει, στρατός φωτιάς που με τίποτε δε σβήνει.

Αν εσείς μας θεωρούσατε τόσα χρόνια ως τον τελευταίο κρίκο της κοινωνικής αλυσίδας κάνατε το μεγαλύτερο και τρομερό λάθος. Το λιοντάρι αγριεύει πιο πολύ στο κλουβί και εδώ δυστυχώς έχετε κλείσει πολλά λιοντάρια αγριεμένα.

Εγώ προσωπικά δεν έχω τίποτα να χάσω ,γνωρίζω πολλά παιδιά σαν εμένα ακόμα και την ίδια μου την ζωή δίνω για την απελευθέρωση 12.000 κρατούμενων. Με όλα αυτά που είδαν τα μάτια μου στα τόσα χρόνια και δεν περιγράφονται ούτε με λόγια ούτε με γράμματα μένουν μόνο χαραγμένα στην ψυχή.

Κοιτάξτε καλά αυτό το κείμενο και πάρτε τα μέτρα σας , για εμένα που το γράφω όσο ο ήλιος θα ανατέλλει από την ανατολή εγώ θα συνεχίσω την ίδια επαναστατική ζωή.

Γιότσας Δημήτρης

Κλεστή φυλακή Τρικάλων

Αμέσως μετά την κατάθεση της επιστολής του στη γραμματεία των φυλακών ο σύντροφος υπέστην εκδικητική μεταγωγή στη Χίο.

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Δεν λαμβάνονται μέτρα αποσυμφόρησης των φυλακών


Από: www.avgi.gr

Τ. Κουράκης: Αυξάνεται ο αριθμός των αστέγων μέσα στις φυλακές

Δεν λαμβάνονται μέτρα αποσυμφόρησης των φυλακών

Εξωραϊσμό της κατάστασης στις φυλακές επεχείρησε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Πεταλωτής, απαντώντας σε ερώτηση του Τάσου Κουράκη στη Βουλή. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μετέφερε συγκεκριμένες εικόνες από τις φυλακές, ενώ ο Γ. Πεταλωτής δεν είπε ούτε πότε θα ψηφιστεί ο νέος σωφρονιστικός κώδικας, ούτε πότε θα κατατεθεί ο αναμορφωμένος κώδικας ναρκωτικών, που θα συμβάλει στην αποσυμφόρηση των φυλακών.

"Το τραγικό είναι πως δεν αυξάνεται μόνο ο αριθμός των αστέγων στους δρόμους, αλλά και στις ελληνικέ φυλακές", είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέροντας ότι στις φυλακές της Κω σε 3 θαλάμους έχουν 90 κρεβάτια για να κοιμηθούν 125 κρατούμενοι, με αποτέλεσμα το βράδυ οι κρατούμενοι να παίρνουν τα στρώματα στα χέρια και να κοιμούνται σε διαδρόμους, τουαλέτες κ.λπ. Ο Τ. Κουράκης υπενθύμισε ότι στη Σουηδία και τη Φινλανδία υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός φυλακισμένων και δεν φυλακίζεται κάποιος αν δεν υπάρχει κενή θέση στις φυλακές. Επικαλούμενος τις ελληνικές κοινωνικοπολιτικές δομές ο Γ. Πεταλωτής απέρριψε την πρόταση λέγοντας ότι "θα θέλαμε να έχουμε την δυνατότητα να φυλακίζονται άνθρωποι μόνο όταν υπάρχει κενή θέση, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει σήμερα".

Υιοθετώντας τις θέσεις του ειδικού εισηγητή του ΟΗΕ που ζητά αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού στις φυλακές, ο Τ. Κουράκης πρότεινε

-να προσέξουμε τις προφυλακίσεις

-να προχωρήσει ο νόμος για τα ναρκωτικά

-και να προωθηθεί η αναμόρφωση του ποινικού κώδικα

Ο υφυπουργός είπε ότι ο νέος σωφρονιστικός κώδικας απομένει να εισαχθεί στην επιτροπή της Βουλής, ενώ δεν δεσμεύθηκε για τον κώδικα περί ναρκωτικών. Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση "δεν κρύβει την κατάσταση", ενώ πριν από 2,5 χρόνια δεν επιτρεπόταν η είσοδος του Συνηγόρου του Πολίτη στις φυλακές.

Αναφερόμενος όμως στα συγκεκριμένα προβλήματα μίλησε για "υπερβολές" και υποστήριξε ότι "όντως υπήρξε μείωση δαπανών για την τροφή των κρατουμένων, αλλά προσέχουμε να μην λείψει τίποτα, να μην θιχθεί στο ελάχιστο το φαγητό τους".

Για τον πενταπλασιασμό των κρουσμάτων φυματίωσης στις φυλακές Δομοκού είπε ότι 2 κρατούμενοι πήγαν στο νοσοκομείο, προληπτικά δόθηκε αντιφυματική αγωγή σε 4 κρατούμενους και έγινε έλεγχος madu, ενώ υπογράφηκε σύμβαση με τον ΟΚΑΝΑ για ελέγχους σε λιμώδη νοσήματα στις φυλακές Πάτρας, Κομοτηνής, Κορυδαλλού, Διαβατών.

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

ΕΡΩΤΗΣΗ προς τον Υπουργο δικαιοσύνης Θέμα: Κρούσματα φυματίωσης στις φυλακές Δομοκού


ΕΡΩΤΗΣΗ 8-3-12

Προς τους κκ. Υπουργούς

· Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

· Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: Κρούσματα φυματίωσης στις φυλακές Δομοκού

Κρατούμενοι των φυλακών Δομοκού έχουν προ πολλού καταγγείλει την ύπαρξη κρουσμάτων φυματίωσης στις φυλακές Δομοκού. Η επιβεβαίωση ήρθε και από την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου & Κέντρων Υγείας Φθιώτιδας οι οποίοι με ανακοίνωση- καταγγελία τους αναφέρουν ότι ο Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΓΝ Λαμίας με κατεπείγον έγγραφό του προς κάθε αρμόδια υπηρεσία αποκαλύπτει αύξηση των προσερχόμενων στο Νοσοκομείο με κλινική και εργαστηριακή εικόνα φυματιώδους λοίμωξης από τις Φυλακές Δομοκού, ενώ τα συμπεράσματα του μέχρι τώρα ελέγχου με φυματινοαντίδραση Mantoux στους κρατούμενους και το προσωπικό των φυλακών Δομοκού (σε 373 από 850 συνολικά) δείχνουν μεγάλη αύξηση του δείκτη διαμόλυνσης (θετική Mantoux στους 171 από 373, ποσοστό 45,8%) στο 5πλάσιο σχεδόν από ό,τι στον γενικό πληθυσμό! Ο Διευθυντής προτείνει τη λήψη άμεσων μέτρων, όπως την άμεση πρόσληψη ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού στην Πνευμονολογική Κλινική και συνολικά στο ΓΝ Λαμίας, στο Κέντρο Υγείας Δομοκού και στις Φυλακές Δομοκού, προκειμένου να προστατευθεί η υγεία των πασχόντων και των υγιών μολυσμένων, όσο και των οικείων των ασθενούντων και υγιών μολυσμένων και κυριότατα του πληθυσμού του Νομού Φθιώτιδας, αποτρέποντας εξάπλωση και έκρηξη του προβλήματος.

Οι γιατροί επισημαίνουν ότι ήταν θέμα χρόνου να εμφανιστεί η φυματίωση, καθώς η χώρα βιώνει μια πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση εξαιτίας της νέας φτώχειας.

Ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί

  1. Ποια μέτρα θα λάβουν για την αντιμετώπιση του προβλήματος στις Φυλακές Δομοκού;
  2. Θα προχωρήσουν σε άμεση ενεργοποίηση των διαδικασιών για την πρόσληψη μόνιμου ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, στα Κέντρα Υγείας της περιοχής και στις Φυλακές Δομοκού;

Ο ερωτών βουλευτής

Τάσος Κουράκης