Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Δεν λαμβάνονται μέτρα αποσυμφόρησης των φυλακών


Από: www.avgi.gr

Τ. Κουράκης: Αυξάνεται ο αριθμός των αστέγων μέσα στις φυλακές

Δεν λαμβάνονται μέτρα αποσυμφόρησης των φυλακών

Εξωραϊσμό της κατάστασης στις φυλακές επεχείρησε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Πεταλωτής, απαντώντας σε ερώτηση του Τάσου Κουράκη στη Βουλή. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μετέφερε συγκεκριμένες εικόνες από τις φυλακές, ενώ ο Γ. Πεταλωτής δεν είπε ούτε πότε θα ψηφιστεί ο νέος σωφρονιστικός κώδικας, ούτε πότε θα κατατεθεί ο αναμορφωμένος κώδικας ναρκωτικών, που θα συμβάλει στην αποσυμφόρηση των φυλακών.

"Το τραγικό είναι πως δεν αυξάνεται μόνο ο αριθμός των αστέγων στους δρόμους, αλλά και στις ελληνικέ φυλακές", είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέροντας ότι στις φυλακές της Κω σε 3 θαλάμους έχουν 90 κρεβάτια για να κοιμηθούν 125 κρατούμενοι, με αποτέλεσμα το βράδυ οι κρατούμενοι να παίρνουν τα στρώματα στα χέρια και να κοιμούνται σε διαδρόμους, τουαλέτες κ.λπ. Ο Τ. Κουράκης υπενθύμισε ότι στη Σουηδία και τη Φινλανδία υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός φυλακισμένων και δεν φυλακίζεται κάποιος αν δεν υπάρχει κενή θέση στις φυλακές. Επικαλούμενος τις ελληνικές κοινωνικοπολιτικές δομές ο Γ. Πεταλωτής απέρριψε την πρόταση λέγοντας ότι "θα θέλαμε να έχουμε την δυνατότητα να φυλακίζονται άνθρωποι μόνο όταν υπάρχει κενή θέση, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει σήμερα".

Υιοθετώντας τις θέσεις του ειδικού εισηγητή του ΟΗΕ που ζητά αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού στις φυλακές, ο Τ. Κουράκης πρότεινε

-να προσέξουμε τις προφυλακίσεις

-να προχωρήσει ο νόμος για τα ναρκωτικά

-και να προωθηθεί η αναμόρφωση του ποινικού κώδικα

Ο υφυπουργός είπε ότι ο νέος σωφρονιστικός κώδικας απομένει να εισαχθεί στην επιτροπή της Βουλής, ενώ δεν δεσμεύθηκε για τον κώδικα περί ναρκωτικών. Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση "δεν κρύβει την κατάσταση", ενώ πριν από 2,5 χρόνια δεν επιτρεπόταν η είσοδος του Συνηγόρου του Πολίτη στις φυλακές.

Αναφερόμενος όμως στα συγκεκριμένα προβλήματα μίλησε για "υπερβολές" και υποστήριξε ότι "όντως υπήρξε μείωση δαπανών για την τροφή των κρατουμένων, αλλά προσέχουμε να μην λείψει τίποτα, να μην θιχθεί στο ελάχιστο το φαγητό τους".

Για τον πενταπλασιασμό των κρουσμάτων φυματίωσης στις φυλακές Δομοκού είπε ότι 2 κρατούμενοι πήγαν στο νοσοκομείο, προληπτικά δόθηκε αντιφυματική αγωγή σε 4 κρατούμενους και έγινε έλεγχος madu, ενώ υπογράφηκε σύμβαση με τον ΟΚΑΝΑ για ελέγχους σε λιμώδη νοσήματα στις φυλακές Πάτρας, Κομοτηνής, Κορυδαλλού, Διαβατών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου