Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ: Ανακοίνωση για μια τροπολογία που είναι ακόμα στα συρτάρια


Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων
www.keli.gr

Ξέρουμε βέβαια ότι για πολλούς είναι ψιλά γράμματα και για άλλους, σε περίοδο γενικευμένης κρίσης, περίεργη πολυτέλεια. Όμως, όταν μιλάμε για ανθρώπους, δεν υπάρχουν περιττές κουβέντες. Και για μας, ευτυχώς και πολλούς άλλους, η κοινωνία της φυλακής δεν είναι έξω από την υπόλοιπη κοινωνία. Δεν πρέπει να είναι.

Αναγκαστικός πρόλογος, καθώς αυτά που συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες και παράδοξα είναι και θλιβερά. Το Yπουργείο Δικαιοσύνης, δημόσια εξήγγειλε τροπολογία, εντός ενός άλλου νομοσχεδίου, για την αποσυμφόρηση των φυλακών. Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, παρότι το θεωρεί σταγόνα μπροστά στον ωκεανό των προβλημάτων που θίγουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, το χαιρέτησε, όπως και άλλοι.

Εντούτοις, πρoέκυψαν τα εξής, που μας δημιουργούν εύλογες ανησυχίες: η τροπολογία ήταν να συζητηθεί την περασμένη Πέμπτη στην Επιτροπή της Βουλής. Για άγνωστους λόγους μετατέθηκε για την επομένη. Και ενώ περιμέναμε τα αποτελέσματα της συζήτησης μάθαμε ότι υπήρξε νέα μετάθεση για τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου.

Δεν θα μπαίναμε στον κόπο να επανέλθουμε στο θέμα αν το ζήτημα ήταν η ημερομηνία. Τι Πέμπτη, τι Παρασκευή, τι Δευτέρα... Αλλά, όπως φαίνεται, οι ημερομηνίες έχουν ουσία και βάθος. Και η ουσία είναι ότι εντός της κυβέρνησης Παπαδήμου υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες. Ας μην ξεχνάμε ότι στο κυβερνητικό σχήμα, που προέκυψε χωρίς τη λαϊκή εντολή, συμμετέχουν και ακροδεξιοί υπουργοί με τις γνωστές θέσεις για το σωφρονιστικό σύστημα. Μάλιστα, η ακροδεξιά συμμορία της Χρυσής Αυγής σε παρέμβασή της, εγκαλεί τόσο τη ΝΔ όσο και τον ΛΑΟΣ για τη στάση τους στην τροπολογία. Πριν αλέκτωρ... το υπουργείο μαζεύτηκε στη γωνιά του υπαναχωρώντας.

«Θα το επαναφέρουμε» λένε ανεπισήμως. Το ζήτημα είναι ότι, πλέον, ουδείς τους έχει εμπιστοσύνη. Θα το επαναφέρουν, όπως το σχέδιο νόμου για τα ναρκωτικά, που πάει από μήνα σε μήνα; Θα το επαναφέρουν, όπως το ελλιπές, έστω, σχέδιο νόμου για το σωφρονιστικό κώδικα, που την ύπαρξή του την έχουν ξεχάσει και οι ίδιοι; Θα το επαναφέρουν όπως το σχέδιο για το νέο ποινικό κώδικά, που και αυτό σε κάποια συρτάρια θα βρίσκεται; Θα το επαναφέρουν, όπως το 1/5 για τις άδειες, που έρχεται από μέρα σε μέρα και έχουν περάσει δύο χρόνια και ακόμα δεν έχει έρθει στη Βουλή; Θα το επαναφέρουν, όπως την ένταξη του νοσοκομείου των φυλακών στο ΕΣΥ, αλλά αυτό παραμένει φυλακή και στην καλύτερη περίπτωση συνοικιακό κέντρο πρώτης βοήθειας;

Ας μη γελιόμαστε. Η κυβέρνηση, τόσο η προηγούμενη όσο και η σημερινή, δεν νοιάζεται για τον ανθρώπινο πόνο. Ούτε καν για την καταγγελτική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που μίλησε για τα βασανιστήρια στις ελληνικές φυλακές. Δεν νοιάζεται που κοιμούνται οι άνθρωποι, αν έχουν να φάνε, δεν νοιάζονται για τους ξυλοδαρμούς, για παράνομους κι εξευτελιστικούς ενδοσωματικούς ελέγχους, για την υγεία τους.

Θα περιμένουμε και τη Δευτέρα, χωρίς πολλές προσδοκίες, γιατί ξέρουμε ότι ακόμα και αν τελικά κατατεθεί, θα κατατεθεί προσαρμοσμένο στα βέτο των ακροδεξιών συνεταίρων τους. Δυστυχώς... Αλλά να ξέρουν, ότι μέσα στις φυλακές δεν υπάρχουν τσουβάλια. Υπάρχουν άνθρωποι. Δεν υπάρχουν αριθμοί. Υπάρχουν ανάγκες. Και να ξέρουν ότι η υπομονή των ανθρώπων εξαντλείται...


--
Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων
Ακαδημίας 62, 5ος όροφος, Αθήνα, Τηλέφωνο: 210-3635667, kratoymenoi@gmail.com
Κοινωνικό Κέντρο - Στέκι Μεταναστών, Ερμού 23 & Βενιζέλου, Θεσσαλονίκη (2310-265346) gedikoule@socialcenter.gr
www.keli.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου