Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Γιατί ξεσηκώνονται στον Κορυδαλλό... (και όχι μόνο)

Αναδημοσίευση από: http://reportaging.blogspot.com/
Γράφει η Μαρία Ψαρά

Άθλιες φυλακές γίνονται αποθήκες ψυχών

Σκουπίδια, βρομιά ανυπόφορη, συνθήκες ασφυξίας το τριτοκοσμικό σκηνικό των
σωφρονιστικών ιδρυμάτων
Φωτογραφία
Φωτό από το θάλαμο που μπήκε φωτιά στην Αμυγδαλέζα


Aθλιες συνθήκες κράτησης, αδικίες και στιγματισμός, ασθενείς που δεν τους επιτρέπεται να δεχθούν νοσηλεία. Η απόπειρα απόδρασης πέντε κρατουμένων από τη δικαστική φυλακή Κορυδαλλού την περασμένη Δευτέρα έφερε ξανά στο φως την κατάσταση που επικρατεί στα σωφρονιστικά ιδρύματα της Ελλάδας. Μια πραγματικότητα που σε καμιά περίπτωση δεν τιμά μια ευρωπαϊκή χώρα...
Από το κείμενο το οποίο συνέταξαν εκείνες τις ώρες, παρουσία των... «ομήρων» σωφρονιστικών υπαλλήλων καθώς και των συγγενών κρατουμένων που είχαν εγκλωβιστεί στον χώρο του επισκεπτηρίου, προκύπτουν οι τριτοκοσμικές συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν χιλιάδες φυλακισμένοι σε Κορυδαλλό και άλλες φυλακές. Ο ίδιος ο βαρυποινίτης Παναγιώτης Βλαστός δήλωσε πως η απόπειρα απόδρασης ήταν η «έμπρακτη εναντίωση στις άθλιες συνθήκες κράτησης που επικρατούν στα σύγχρονα ελληνικά κολαστήρια των φυλακών». Σύμφωνα με την ιστοσελίδα , στο κείμενο οι κρατούμενοι αναφέρουν πως «απαιτούμε να παύσει το καθεστώς ομηρίας των διαρκών υποδικιών, το φαινόμενο της αθροιστικής καταδίκης, να σταματήσουν οι άνθρωποι να στοιβάζονται σαν εμπορεύματα, οι μερίδες συσσιτίου καθημερινά να μειώνονται, ενώ οι πειθαρχικές τιμωρίες στέλνουν τους κρατούμενους στις απομονώσεις και στα πειθαρχεία».
Τριτοκοσμική κατάσταση
Σκουπίδια παντού, βρομιά ανυπόφορη, συνθήκες ασφυξίας και εγκατάλειψης μετατρέπουν τα κελιά σε αποθήκες ψυχών. Κρατούμενοι κοιμούνται στο πάτωμα, ασθενείς κάνουν... ταξίδι για να τους δει γιατρός, τουαλέτες χωρίς πόρτες ή φως... Τριτοκοσμικές και απάνθρωπες παραμένουν οι συνθήκες διαβίωσης και περίθαλψης στις φυλακές της Ελλάδας.
Η οικονομική κρίση που ζει τα τελευταία δύο τουλάχιστον- χρόνια η Ελλάδα, έχει ως αποτέλεσμα τη χειροτέρευση των συνθηκών κράτησης στα διάφορα καταστήματα. Στον... Καιάδα έχουν ριχθεί συλλήβδην όλοι οι φυλακισμένοι, που αντί να σωφρονίζονται, τιμωρούνται για τις όποιες πράξεις τους -από γραμμάρια χρήσης ναρκωτικών μέχρι ανθρωποκτονίες.
Τον περασμένο Σεπτέμβρη, στο Υπουργείο Δικαιοσύνης έφτασε μία εγκύκλιος που έφερνε νέες περικοπές στις φυλακές. Ήταν η επίσημη επισφράγιση της κατάστασης που ήδη ίσχυε: το φαγητό μειώθηκε αισθητά, ακόμη και σε αγροτικές φυλακές που η χειρωνακτική εργασία είναι έντονη. Αλλά και η θέρμανση μειώθηκε σημαντικά πέρυσι τον χειμώνα. Όσο για τον υπερπληθυσμό, αυτός... καλά κρατεί.
«Οι καταγγελίες από τους κρατουμένους δεν αφορούν μόνο στις άθλιες συνθήκες κράτησης ή την καθαριότητα. Υπάρχουν καταγγελίες ότι δεν δίνονται τα κατάλληλα φάρμακα σε ασθενείς κρατούμενους, είτε πρόκειται για μια απλή περίπτωση, μια μόλυνση ματιού που εξελίσσεται σε πολυήμερη περιπέτεια, είτε για σοβαρά χρόνια περιστατικά που ψευτοαντιμετωπίζονται με “υποκατάστατα”», λένε στον «Φιλελεύθερο» τα μέλη της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, που αγωνίζεται για καλύτερες συνθήκες στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας. «Την ίδια στιγμή και άλλα υπουργεία, όπως το Παιδείας και το Υγείας, προχωρούν με ελαφρά τηκαρδία σε ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον καταξιωμένων θεσμών, απόλυτα συνδεδεμένων με τη χάραξη στοιχειώδους κοινωνικής πολιτικής στις φυλακές, όπως το ΚΕΘΕΑ, αλλά και τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας.
Διεθνής κριτική
Τις απαράδεκτες και εξευτελιστικές συνθήκες των κρατουμένων στην Ελλάδα έχουν επισημάνει στο παρελθόν όλοι οι αρμόδιοι φορείς για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στην ετήσια έκθεση του State Department που δόθηκε τον περασμένο Μάιο στη δημοσιότητα, αξιωματούχος του Ο.Η.Ε. για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανέφερε πως η κατάσταση στις ελληνικές φυλακές είναι «εκρηκτική», καθώς το σωφρονιστικό σύστημα δεν τηρεί τις διεθνείς προδιαγραφές. Ένα από τα κυριότερα προβλήματα είναι ότι οι φυλακές γεμίζουν με πολλούς περισσότερους κρατούμενους από όσο κανονικά θα έπρεπε, προκαλώντας προβλήματα κυρίως στην υγιεινή και την ασφάλειά τους.
Για παράδειγμα, στις φυλακές Ιωαννίνων, ο αξιωματούχος περιέγραψε την κατάσταση ως «απάνθρωπη και εξευτελιστική». Εξαιτίας της έλλειψης χώρου, οι συνθήκες κράτησης ήταν ανθυγιεινές, με τους κρατουμένους να κοιμούνται ακόμα και στο πάτωμα ο ένας πάνω στον άλλο, χωρίς να τους παρέχονται τα στοιχειώδη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αριθμός των κρατουμένων συνολικά ανέρχεται στους 11.674 , τη στιγμή που το σωφρονιστικό σύστημα «χωρά» 9.000 άτομα. Οι απαράδεκτες συνθήκες κράτησης έχουν κάνει την κατάσταση εκρηκτική, ειδικά στις «δημοφιλείς» φυλακές, όπως του Κορυδαλλού και των Τρικάλων.
Παράλληλα, το Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες του ΟΗΕ ανέφερε πως το σωφρονιστικό σύστημα παραβιάζει σοβαρά τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών. Υπάρχουν καταγγελίες για βασανισμούς παράνομων μεταναστών, ανύπαρκτων μέτρων υγιεινής στα κέντρα κράτησης, ενώ σχεδόν κανείς αστυνομικός δεν μπαίνει στον κόπο να διαβάσει τα δικαιώματά τους κατά τη σύλληψή τους. Στο κέντρο κράτησης της Αχαΐας, για παράδειγμα, πάνω από 60 άτομα βρίσκονταν σε κελί χωρητικότητας 14 ατόμων. Τον Δεκέμβριο, δε, του 2010, το Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων ανέφερε πως οι συνθήκες κράτησης στη Βόρεια Ελλάδα παραβιάζουν θεμελιώδη δικαιώματα.
Γυναικόπαιδα στοιβάζονται μέσα σε κελιά μαζί με ενήλικους άνδρες, οι τουαλέτες ήταν λιγοστές και οι περισσότερες από αυτές χαλασμένες, ενώ περίπου 120 ανήλικοι, κορίτσια και αγόρια, κρατούνταν για μήνες στις φυλακές του Κυπρίνου. Λέγεται «χώρος φιλοξενίας ανηλίκων αλλοδαπών», αλλά μόνο τον Ξένιο Δία δεν θυμίζουν οι εγκαταστάσεις της Αμυγδαλέζας. Φιλοξενία με αστυνόμευση, φρούρηση και πλήρη ανελευθερία δεν υπάρχει. Αυτοψία πραγματοποίησε η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων και το Δίκτυο Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών. Περιγράφουν την κατάσταση ως εξής:
Εκεί σε 4 κλειστούς (με λουκέτο) θαλάμους των 10 ατόμων, ο καθένας με τσιμεντένια χτιστά κρεβάτια, «φιλοξενούνται» 24 άτομα διαφόρων εθνικοτήτων, ηλικίας από 12 ετών μέχρι 18 ετών. Οι ανήλικοι δεν έχουν προσωπικά αντικείμενα, δεν τους παρέχονται σεντόνια και μαξιλάρια, ενώ τους έχουν αφαιρέσει και τα κορδόνια των παπουτσιών τους. Ο μόνος λόγος κράτησής τους είναι ότι δεν έχουν νομιμοποιητικά έγγραφα και γι’ αυτό το κράτος αποφάσισε να τους απελάσει στη χώρα τους ή να τους κρατήσει εκεί μέχρι να βρεθεί πραγματικός χώρος φιλοξενίας. Οι απαντήσεις σχετικά με τη σκοπιμότητα της κράτησης ήταν ασαφείς και αντιφατικές.
«Πληροφορηθήκαμε ότι τελικά τις παροχές που πρέπει να προσφέρει το κράτος στα παιδιά κρατούμενους, τις παρέχουν ΜΚΟ. Γιατρός από ΜΚΟ, διερμηνείς από ΜΚΟ, δημιουργική απασχόληση ΜΚΟ, κουβέρτες και ρούχα από ΜΚΟ. Τα προγράμματα όμως των ΜΚΟ κάποτε τελειώνουν. Τα περισσότερα παιδιά δεν γνωρίζουν τον λόγο κράτησής τους καθώς κανένας δεν τους τον εξήγησε σε γλώσσα που να κατανοούν. Η επικοινωνία τους με τους συγγενείς τους γίνεται με δυσκολία, γιατί ενώ μας διαβεβαίωσαν ότι τους παρέχονται τηλεφωνικές κάρτες, τα ίδια τα παιδιά μας είπαν ότι κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ποτέ από την υπηρεσία», τονίζουν.
«Είναι τουλάχιστον απάνθρωπο να κρατούνται παιδιά και μάλιστα ακόμα και 12 χρονών σε τέτοιες συνθήκες, με στρώματα κατεστραμμένα, βρόμικες κουβέρτες, χωρίς καμία εκπαίδευση και για διαστήματα που μπορεί να ξεπερνούν και τους 13 μήνες», καταλήγουν.


ΑΡΙΘΜΟΙ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
-2001: 8.343 κρατούμενοι στις ελληνικές φυλακές ?2011: 11.674 κρατούμενοι
-Περισσότεροι από 5.000 υποχρεώνονται να επιβιώνουν στα κρατητήρια, χωρίς δικαίωμα προαυλισμού, τουαλέτας ή επαρκούς σίτισης
-24 σωφρονιστικά καταστήματα σε όλη την Ελλάδα ?6 νέες φυλακές τα τελευταία 5 χρόνια
Απάνθρωπες συνθήκες θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των οροθετικών



ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ«Άγιος Παύλος» των φυλακών Κορυδαλλού έχει επανειλημμένως έρθει στο φως της δημοσιότητας για τις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούσαν. Ελλιπής προαυλισμός, προσχηματικές θεραπείες που πολύ απέχουν από τα δεδομένα ενός πραγματικού νοσοκομείου και μειωμένη καθαριότητα, ήταν τα βασικότερα σημεία κριτικής που ασκούσαν οι γνωρίζοντες.
«Αν και ο “Άγιος Παύλος” θα έπρεπε να έχει περάσει στο ΕΣΥ, η μετάβαση αυτή δεν έχει πραγματοποιηθεί, και το επίπεδο περίθαλψης παραμένει χαμηλό. Η οικονομική κρίση χειροτερεύει τα πράγματα και ταυτόχρονα δίνει το πρόσχημα για τις πιο ανάλγητες πράξεις», δηλώνει στον «Φ» μέλος της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων που λειτουργεί στην Ελλάδα. «Η απαράδεκτη κατάσταση στον “Άγιο Παύλο” αποτελεί τον δείκτη της ευαισθησίας μας. Αν μια κοινωνία είναι έτοιμη να καταδικάσει ασθενείς να τρώνε λίγο, να υποβάλλονται στο κρύο και να παίρνουν ελλιπώς τα φάρμακά τους για να κάνει ακόμη περισσότερη οικονομία, τότε έχει χαθεί κάθε έννοια αλληλεγγύης».
Η Πρωτοβουλία έχει συγκεντρώσει, εδώ και αρκετό καιρό, σωρεία καταγγελιών από τους οροθετικούς κρατούμενους του νοσοκομείου φυλακών Κορυδαλλού «Άγιος Παύλος». Ειδικά για τους φορείς και ασθενείς του ΑΙDSοι καταγγελίες είναι πολύ σοβαρές:
«Επανεμφανίστηκε το πρόβλημα της διακοπής των αντιρετροϊκών φαρμάκων στους κρατούμενους, η οποία διαρκεί από μια εβδομάδα έως και ένα μήνα. Είναι γνωστό ότι είναι απαραίτητη η τακτική λήψη της θεραπείας, διαφορετικά υπάρχει άμεσος κίνδυνος να «καεί» η αγωγή. Οι ίδιοι οι οροθετικοί κρατούμενοι αισθάνονται σαν πειραματόζωα με αυτή την κατάσταση», τονίζουν. «Έπειτα, για ένα διάστημα από τον Σεπτέμβριο έως και τον Νοέμβριο δεν υπήρχε καθόλου ζεστό νερό στο νοσοκομείο των φυλακών, με αποτέλεσμα οι οροθετικοί κρατούμενοι να είναι υποχρεωμένοι να πλένονται με κρύο νερό. Αρκετοί αρρώστησαν στο διάστημα αυτό, με κίνδυνο να βρεθούν αντιμέτωποι με σοβαρές λοιμώξεις, κάτι που θέτει σε κίνδυνο και την ίδιά τους τη ζωή».
Και η λίστα με τις παραλείψεις δεν έχει τελειωμό. Αναφέρονται -μεταξύ άλλων- τα εξής:
-Το νοσοκομείο δεν διαθέτει γιατρό λοιμωξιολόγο, απαραίτητο για την παρακολούθηση της υγείας οροθετικών.
-Η συνολική ποσότητα τροφής που αντιστοιχεί σε έναν ενήλικα κρατούμενο είναι ανεπαρκής. Αξίζει να αναφερθεί το αυτονόητο: όλες οι ομάδες τροφής αλλά και η ικανοποιητική ποσότητα είναι αναγκαίες για την καλή λήψη της αντιρετροϊκής αγωγής.
-Η πρόβλεψη του χώρου που διατίθεται για την κράτηση των οροθετικών είναι για μέχρι 20 άτομα. Αυτή τη στιγμή οι κρατούμενοι είναι 31, ενώ κατά διαστήματα έχουν φτάσει και τους 35. Ακόμα και η αίθουσα ψυχαγωγίας έχει μετατραπεί σε θάλαμο. Ο συνωστισμός αυτός εγκυμονεί κινδύνους για λοιμώξεις και μετάδοση ασθενειών.
-Τα κελιά των φυματικών κρατουμένων γειτνιάζουν με αυτά των οροθετικών. Στο παρελθόν υπήρξαν αρκετά περιστατικά μετάδοσης του ιού της φυματίωσης σε οροθετικούς κρατούμενους.
-Οι κρατούμενοι δεν έχουν πρόσβαση στο ιατρικό τους ιστορικό. Αρκετές φορές τους έχουν αρνηθεί να δουν τα αποτελέσματα εξετάσεών τους και έχουν άγνοια για την ακριβή κατάσταση και την πορεία της υγείας τους.
-Όταν χρειάζεται η μεταγωγή-μεταφορά σε νοσοκομείο, η καθυστέρηση είναι δραματική. Τυχόν εξετάσεις ή επεμβάσεις γίνονται υπό το εχθρικό καθεστώς του ιατρικού προσωπικού που είναι προκατειλημμένο απέναντι στους οροθετικούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου