Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Έκθεση με κούκλες από τις κρατούμενες Γυναικείων Φυλακών Θήβας

Αναδημοσίευση από: www.tvxs.gr

Χρησιμοποιούν ύφασμα, κλωστή και χάντρες για να αποτυπώσουν τη θλίψη και τη νοσταλγία που κυριαρχεί στην καθημερινότητά τους. Οι κρατούμενες των Γυναικείων Φυλακών Θήβας δημιουργούν κούκλες- σύμβολα της χαμένης τους αθωότητας και τις παρουσιάζουν σε έκθεση με τίτλο «Το επισκεπτήριο…». Η έκθεση κούκλας θα παρουσιαστεί από τις 16 έως τις 19 Δεκεμβρίου στο εργαστήρι «Μαιρηβή», στο Μεταξουργείο. Τις εκατοντάδες κούκλες που θα εκτεθούν δημιούργησαν κρατούμενες των Γυναικείων Φυλακών Θήβας (πρώην Κορυδαλλού), στο πλαίσιο του προγράμματος «Λόγος και Ύφασμα» της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Άρσις».

Από τότε που μεταφέρθηκαν οι φυλακές Κορυδαλλού στον Ελαιώνα της Θήβας, η πρόσβαση είναι δύσκολη και οι επισκέπτες λιγοστοί. Οι κρατούμενες στέλνουν τις κούκλες που έχουν φτιάξει στην Αθήνα, όπου η πρόσβαση είναι εύκολη και ελπίζουν οι επισκέπτες να είναι πολλοί.

«Οι κρατούμενες δεν έχουν πολλές επισκέψεις πλέον, γι’ αυτό και η συγκεκριμένη έκθεση σημαίνει πολλά γι’ αυτές. Είναι ένας τρόπος να κρατήσουν επαφή με τον έξω κόσμο, να μη νιώθουν απομονωμένες. Το επισκεπτήριο στις φυλακές Θήβας είναι ένα πρόβλημα και έτσι πήρε το συγκεκριμένο τίτλο η έκθεση», εξηγεί η κ. Χειλαδάκη.

Πρόσφατα οι συμμετέχουσες στο πρόγραμμα «Λόγος και Ύφασμα» της «Άρσις» κατασκεύασαν, επίσης, χριστουγεννιάτικα στολίδια, τα οποία η Εύα Χειλαδάκη έστειλε προς πώληση σε κεντρικό βιβλιοπωλείο της Ζυρίχης, όπου έγιναν ανάρπαστα.

Την εκπαιδεύτρια πλαισιώνει εθελοντική ομάδα από φοιτητές Νομικής και Ψυχολογίας, που συμμετέχουν τόσο στο δημιουργικό κομμάτι (κόψιμο υφασμάτων και προετοιμασία των υλικών), όσο και στην επικοινωνία με τα μέλη της ομάδας, την υποστήριξη και την εμψύχωσή τους.

Η έκθεση διοργανώνεται για 8η συνεχή χρονιά. Τα έσοδα από τις πωλήσεις των έργων θα κατατεθούν στο λογιστήριο των φυλακών, ξεχωριστά για την κάθε κρατούμενη.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου, στις 20:00 το βράδυ. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου