Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

ΑΝΗΛΙΚΟΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ ΣΕ ΔΕΣΜΑ ... ΒΙΑΣ

Η δημοσιότητα των καταγγελιών δέκα κρατουμένων -τέσσερις εκ των οποίων ονομαστικές- από την Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων από το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα (Κίνηση Βόλου) προκάλεσε την εντολή της Προϊσταμένης της Εισαγγελίας Βόλου κ. Νίκης Μπόλλη για προκαταρκτική εξέταση.
Σήμερα στο σωφρονιστικό κατάστημα Κασσαβέτειας θα μεταβούν Αντιεισαγγελέας και Εισαγγελική Πάρεδρος, προκειμένου να εξετάσουν από κοντά τις σοβαρές καταγγελίες και να συνομιλήσουν με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.
Πληροφορίες ανέφεραν ότι ίσως σήμερα στις φυλακές μεταβούν στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης. Ενήμερη είναι και η διεύθυνση του σωφρονιστικού καταστήματος και σύμφωνα με πληροφορίες έχει προχωρήσει τις διαδικασίες που προβλέπονται για τη διερεύνηση της υπόθεσης.
Σύμφωνα με το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, δέκα τηλεφωνήματα καταγγελίας έγιναν προχθές από τις φυλακές Κασσαβέτειας. Ανήλικοι κρατούμενοι επώνυμα κατήγγειλαν βιαιοπραγίες σε βάρος τους από σωφρονιστικό υπάλληλο.
Το Δίκτυο κατονομάζει μάλιστα τον σωφρονιστικό υπάλληλο, η «δράση» του οποίου φαίνεται να αποτελεί το «κοινό μυστικό» των φυλακών, καθώς όπως οι ανήλικοι κατήγγειλαν «τους τελευταίους μήνες ξυλοδαρμοί, ύβρεις και εξευτελισμοί αποτελούν συχνό φαινόμενο στην Κασσαβέτεια».
Ο σωφρονιστικός υπάλληλος φέρεται να έχει απασχολήσει στο παρελθόν -απώτερο και πρόσφατο- για τη βίαιη συμπεριφορά του, καθώς έχει υποπέσει σε πειθαρχικά παραπτώματα για κατά συρροή άσκηση βίας. Για την επάνοδό του στην Κασσαβέτεια, από την οποία απομακρύνθηκε με δυσμενή μετάθεση στις φυλακές Αλικαρνασσού, είχε προκληθεί επερώτηση στη Βουλή.
Ο υπάλληλος καταγγέλλεται ότι σε κατάσταση μέθης την περασμένη Κυριακή και Δευτέρα χτύπησε βίαια με μπουνιές και κλωτσιές πολλούς ανήλικους κρατουμένους.
Για τέσσερις από τους ανηλίκους, δύο Παλαιστίνιους, έναν Αφγανό και έναν Αλγερινό -των οποίων τα ονόματα δόθηκαν στη δημοσιότητα- ήταν τα περιστατικά που ξεχείλισαν το ποτήρι.
Η «ομερτά» έσπασε και κατήγγειλαν επώνυμα τον ξυλοδαρμό τους στον θάλαμο 4 του ορόφου των φυλακών ανηλίκων της Κασσαβέτειας.
«Ο ξυλοδαρμός αυτός δεν αποτελεί ένα «ατυχές μεμονωμένο περιστατικό». Αντίθετα, αποτελεί ένα συχνό φαινόμενο συμπεριφοράς του εν λόγω σωφρονιστικού υπαλλήλου, πολλές φορές παρουσία συναδέλφων του σωφρονιστικών υπαλλήλων», καταγγέλλει το Δίκτυο.
Μέλη του Δικτύου και της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων επικοινώνησαν με τη διεύθυνση των φυλακών της Κασσαβέτειας, η οποία δεσμεύτηκε ότι θα διερευνήσει το θέμα, ζητώντας και τη συνδρομή εισαγγελέα.
«Ως Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα απαιτούμε την καταρχάς άμεση απομάκρυνση και απαγόρευση εισόδου στη φυλακή του σωφρονιστικού υπαλλήλου και την εν συνεχεία ποινική και πειθαρχική του δίωξη. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανεχτούμε την άσκηση βίας εκ μέρους ανθρωποφυλάκων εις βάρος των κρατουμένων. Οι φυλακισμένοι δεν αποτελούν ανέξοδα «αναλώσιμα», δεν είναι πολίτες χωρίς δικαιώματα. Τα σύγχρονα κολαστήρια, έως ότου παύσουν τα ίδια να υπάρχουν, θα πρέπει επιτέλους να παύσουν να αφανίζουν ανθρώπινες ζωές και αξιοπρέπειες», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Δικτύου.

Στοιβάχθηκαν και άλλοι...

Στο μεταξύ μετά τους 32 μετανάστες οι οποίοι κρατούνται στις φυλακές μετά την παράνομη είσοδό τους στη χώρα και μεταφέρθηκαν πριν ένα μήνα περίπου στην Κασσαβέτεια, άλλοι 50 «φιλοξενούμενοι» μετανάστες έχουν αφιχθεί στο σωφρονιστικό κατάστημα τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων Παν. Γεωργιάδη.
«Η κατάσταση μέσα στην Κασσαβέτεια από τη διαρκή μεταφορά μεταναστών που προέρχονται από χώρες σε εμπόλεμη κατάσταση και δεν μπορούν να απελαθούν έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Είναι απαράδεκτο», δήλωσε.

Σε ό,τι αφορά τις ειρηνικές κινητοποιήσεις κρατουμένων με αποχή από το συσσίτιο, οι πληροφορίες που είχε η Εισαγγελία Βόλου, η οποία παρακολουθεί από κοντά την εξέλιξή τους, είναι ότι βαίνουν προς εκτόνωση.
Προχθές στις δικαστικές φυλακές Βόλου απείχαν από το συσσίτιο 100 από τους 148 κρατουμένους.

Αναδημοσίευση από: www.taxydromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου