Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ, ΠΛΕΠΟΥΝ ΥΠΟΚΙΝΗΤΕΣ

Υποβαθμίζοντας τα κρίσιμα προβλήματα του χρεοκοπημένου σωφρονιστικού συστήματος, η κυβέρνηση βλέπει υποκινητές πίσω από τις μαζικές κινητοποιήσεις των κρατουμένων.

Το υπαινίχθηκε καθαρά, χθες, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης βάζοντας στο στόχαστρο την «Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων», για συστηματική διακίνηση «αγωνιστικών» κειμένων στις φυλακές.

«Οι κρατούμενοι υποκινούνται αποκλειστικά από τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν, από την απόγνωση και την απελπισία και όχι από συγκεκριμένες οργανώσεις», απαντά η Πρωτοβουλία, η οποία διαψεύδει την επίσημη κυβερνητική εκδοχή ότι κρατούμενοι 12 φυλακών απέχουν από το συσσίτιο. Οι κινητοποιήσεις, αναφέρει, γίνονται σε 21 από τις 31 φυλακές και έχουν απόλυτα ειρηνικό χαρακτήρα.

Δίνοντας, όπως είπε, το ιδεολογικό περίγραμμα των κινητοποιήσεων, ο κ. Καστανίδης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μίλησε για δημιουργία συνθηκών κρίσης που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται στη Βουλή για τον εκσυγχρονισμό και τη φιλελευθεροποίηση του συστήματος ποινών.

Ο υπουργός

«Ορισμένοι ενδιαφέρονται να μείνουν τα πράγματα στις φυλακές στάσιμα και ακίνητα για να έχουν συμμάχους που να μπορούν να κινητοποιούν. Αισθάνονται όμως ότι ιδεολογικά και πολιτικά υποχωρούν και ότι πρέπει να δημιουργήσουν συνθήκες κρίσης, όταν βλέπουν μια ηγεσία που τους προσπερνά και προσπαθεί να εξανθρωπίσει το σύστημα των φυλακών».

Αποδοκίμασε εμμέσως και τους δικηγόρους που «προωθούν στις φυλακές και υπογράφουν τα κείμενα για λογαριασμό συγκεκριμένης οργάνωσης», τονίζοντας ότι «η προσπάθεια διακίνησης επιστολών στα σωφρονιστικά καταστήματα γίνεται την ώρα που όλοι γνωρίζουν ότι σε λίγες ημέρες ψηφίζεται στη Βουλή μια σημαντική δέσμη νομοθετικών πρωτοβουλιών που αφορά το σύστημα ποινών. Για φανταστείτε να έχουμε εξέγερση στις φυλακές και κάποιοι να το χρησιμοποιήσουν για να μη γίνει η μεταρρύθμιση».

Δεν θέλησε να αποδώσει πολιτικά κίνητρα στους «υποκινητές» ούτε να τους εγκαλέσει -«ο καθείς εφ' ω ετάχθη»-, έδωσε όμως μια πρόγευση των προθέσεών του ως προς την τύχη που θα έχουν τα αιτήματα των κρατουμένων. Είπε ότι μπορεί να έχουν τις ενστάσεις τους διότι σε συνθήκες υπερπληθυσμού τα πράγματα χειροτερεύουν, αλλά η μείωση των ισοβίων σε 12 χρόνια είναι ακραίο αίτημα.

Πρωτύτερα είχε ανακοινώσει σειρά εθελοντικών παρεμβάσεων για παροχή ιατρικών και ψυχιατρικών υπηρεσιών σε κρατουμένους, πλαισιωμένος από εκπροσώπους πανεπιστημιακών φορέων, του ΚΕΘΕΑ και ΜΚΟ που θα «τρέξουν» τα προγράμματα.

Ιατρικές υπηρεσίες

Οι συνεργασίες, που θα επεκταθούν και με την Εκκλησία, αφορούν την παρακολούθηση των κρατουμένων στο Ψυχιατρείο Κορυδαλλού, προληπτικό έλεγχο των κρατουμένων στον Κορυδαλλό για φυματίωση, γυναικολογικές εξετάσεις στον Ελαιώνα Θηβών και επιτήρηση των παιδιών που κρατούνται μαζί με τις μητέρες τους. Δεν απάντησε, όμως, στο αν οι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες έχουν πεπερασμένο χαρακτήρα ή θα είναι μόνιμες και σε τακτική βάση.

Της ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Αναδημοσίευση από: ΠΡΕΖΑ TV

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου