Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΛΙΝΑΡΔΟΥ
«Υπάρχουν πολλοί κρατούμενοι που έχουν τέσσερις και πέντε άδειες σε εκκρεμότητα. Οι συνθήκες εργασίας μας είναι πολύ κοντά με τις συνθήκες κράτησής τους».
Υπάρχουν σωφρονιστικοί υπάλληλοι που ως λύση για την κατάντια των φυλακών δεν διστάζουν να πουν «άσ' τες να καούν για να πλυθούν». Και υπάρχουν κρατούμενοι που με τα σαπισμένα κάγκελα των κελιών φτιάχνουν μαχαίρια. Υπ' αυτές τις συνθήκες διανύουμε τη δεύτερη εβδομάδα κινητοποιήσεων στις φυλακές.
Είναι ίσως η πρώτη φορά που ακόμη και υπάλληλοι των φυλακών -έστω και σιωπηλά- βρίσκονται στο πλευρό των κρατουμένων για σειρά αιτημάτων που εκτιμούν πως είναι δίκαια. Διότι είτε είσαι υπάλληλος είτε κρατούμενος δεν σημαίνει ότι πρέπει να ζεις και να δουλεύεις στη βρομιά, στο κρύο, στην εξαθλίωση, στην απαξίωση και να κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή η ζωή σου.
Ενόψει της ερχόμενης Τρίτης που έχει οριστεί από την Πρωτοβουλία Κρατουμένων ως ημέρα δράσης οπότε και θα πραγματοποιηθούν πορείες έξω απ' όλες τις φυλακές, μέλη της Πρωτοβουλίας έδωσαν στη δημοσιότητα στοιχεία για τις κινητοποιήσεις στα 26 από τα 33 σωφρονιστικά καταστήματα. Σύμφωνα με αυτά, από τους 12.600 κρατούμενους 8.000 απέχουν από το συσσίτιο και 1.000 κάνουν απεργία πείνας.
Την ίδια ώρα το υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρει συμμετοχή κρατουμένων μόνον στις 15 από τις 33 φυλακές. Ο υπουργός Χ. Καστανίδης υποβαθμίζει τις διαμαρτυρίες θεωρώντας πως είναι υποκινούμενες, παρά το ότι έχει δηλώσει στο παρελθόν πως αν ανέβουν οι κρατούμενοι στις ταράτσες, θα είναι μαζί τους. Ανήκει και ο ίδιος στους «υποκινητές» ή γνωρίζει κατά βάθος πως οι φυλακές θέλουν «πλύσιμο» και τα σαπισμένα κάγκελα αντικατάσταση;
Η μαρτυρία στην «Κ.Ε.» του Γ. Μαρκάκου, αντιπροέδρου του σωματείου υπαλλήλων στις Φυλακές Κορυδαλλού, προϊσταμένου σε 900 άτομα, καταρρίπτει οποιαδήποτε σκέψη περί υποκινούμενης αγανάκτησης. Μιλά για τον Κορυδαλλό λες και περιγράφει κάδο ανακύκλωσης: «Με την ανυπαρξία ενός σοβαρού προγράμματος επανένταξης, όσοι μπουν. Ο Κορυδαλλός προορίζεται για 800 άτομα αλλά φιλοξενεί 2.350 και οι φύλακες δεν ξεπερνούν τους 140!»
Ε Ανθρωποφύλακας ή σωφρονιστικός;
Α Για να είσαι ανθρωποφύλακας, πρέπει πρώτα να είσαι άνθρωπος. Οταν ανοίγεις το κελί και βρίσκεις έναν άνθρωπο πεθαμένο από ναρκωτικά, παθαίνεις σοκ. Πώς να μιλήσεις για αξίες και αρχές όταν δεν σε επηρεάζει αυτή η εικόνα; Και πώς μπορείς να λες ότι είσαι σωφρονιστικός όταν δεν έχεις μάθει να σωφρονίζεις;
Εργάζεται στον Κορυδαλλό από 26 ετών. Πρωταθλητής Ελλάδος στο καράτε, προσλήφθηκε πριν από δέκα χρόνια με μοριοδότηση και η πρώτη εικόνα που αντίκρισε ήταν μία άγρια συμπλοκή στη Γ' πτέρυγα. «Σφαζόντουσαν, βγάλαμε δώδεκα τραυματίες», θυμάται. Πατέρας δύο παιδιών, κάθε φορά που επιστρέφει ανησυχεί να μην κουβαλήσει μικρόβια και βρομιά στο σπίτι του. Πολλές φορές αγοράζει σακούλες σκουπιδιών για τους κρατούμενους ή χλωρίνη για να απολυμάνει το χώρο του, αφού στη φυλακή δεν περισσεύουν πια για υλικά καθαριότητας...
Ισως και να είναι το λιγότερο. Το υπουργείο δεν έχει δώσει χρήματα ούτε για φάρμακα των κρατουμένων. Εδώ και σχεδόν ένα χρόνο το «ταμείο σιγαρέττων κρατουμένων» χρηματοδοτεί την αγορά φαρμάκων που κοστίζουν περίπου 25.000 ευρώ. Κανονικά τα χρήματα από τα τσιγάρα τους προορίζονταν για τις ανάγκες της φυλακής.
Ε Γιατροί υπάρχουν;
Α Εχουμε κάποιους που εφημερεύουν για έκτακτα χωρίς οργανωμένο ιατρείο και ωρομίσθιους που σε διάστημα δύο ωρών βλέπουν 25 έως 30 άτομα. Ομως δεν μπορούν να δουν όλους όσοι έχουν ανάγκη. Εξάλλου πληρώνονται για 25.
Ε Ψυχολογική υποστήριξη;
Α Στους τοξικομανείς, μια χούφτα φάρμακα...
Ε Τα έχετε καταγγείλει;
Α Ναι, όμως μας αντιμετωπίζουν ως αγνοημένη συνιστώσα. Οι συνθήκες εργασίας μας είναι πολύ κοντά με τις συνθήκες κράτησής τους. Οταν οι κρατούμενοι είναι ο ένας πάνω στον άλλον, αυτό είναι τιμωρία όχι μόνον γι' αυτούς αλλά και για εμάς που καλούμαστε να αντεπεξέλθουμε σ' αυτές τις συνθήκες. Ο ρόλος του επαγγελματία είναι να κάνει προτάσεις, όταν όμως η πολιτεία δεν ακούει καμία επισήμανσή μας για το πρόβλημα που και η ίδια αναγνωρίζει τότε έχει μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης, κατά τη γνώμη μου. Εμείς καθημερινά σώζουμε ζωές, δεν χάνουμε μόνον. Γίνονται τσακωμοί, μπαίνουμε στη μέση, τραυματιζόμαστε. Βλέπεις έναν άνθρωπο να σφάζεται, δεν μπορείς να μείνεις παρατηρητής χωρίς αυτό να σημαίνει όμως ότι η καρδιά σου δεν πάει να σπάσει όταν μπαίνεις στη μέση.
Ε Γιατί κόβονται οι άδειες;
Α Οι άδειες είναι μεγάλη πληγή. Υπάρχουν κρατούμενοι που έχουν τέσσερις και πέντε άδειες σε εκκρεμότητα. Δυστυχώς, κατάργησαν την αρχή της πλειοψηφίας από ανθρώπους που γνωρίζουν τη συμπεριφορά του κρατούμενου που κάνει αίτηση. Πώς είναι δυνατόν ο εισαγγελέας να γνωρίζει καλύτερα έναν άνθρωπο απ' ό,τι ο κοινωνικός λειτουργός;
Προτάσεις υπάρχουν, έχουν κατατεθεί στο υπουργείο και κοστίζουν πολύ λιγότερο από παλαιότερες αναθέσεις για μηχανήματα που δεν λειτούργησαν ποτέ στον Κορυδαλλό και στοίχισαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στο Δημόσιο, όπως και επισκευές σε ορισμένες πτέρυγες που θα μπορούσαν επίσης να κάνουν οι κρατούμενοι. «Γιατί δεν φτιάχνουν συνεργεία με κρατούμενους; Κάποια στιγμή κατασκευάσαμε ένα νέο τμήμα στην Ε' Πτέρυγα. Το έφτιαξαν με προσωπική δουλειά οι κρατούμενοι και στοίχισε ούτε τα μισά απ' όσα ζήτησε η ΘΕΜΙΣ Κατασκευαστική», επισημαίνει ο Γ. Μαρκάκος. Ναι, αλλά όλα αυτά προϋποθέτουν ένα σύστημα που δεν είναι ανθρωποφοβικό και ανθρωποφάγο, που σωφρονίζει και δεν... «σκοτώνει».
«Θέλω να κλάψω, έτσι νιώθω. Οπως κλαίνε τα παιδιά στο τελευταίο θρανίο. Γιατί δεν είμαι ποιητής, ούτε άντρας, ούτε φύλλο, μα σφυγμός πληγωμένος που τα πράγματα σκαλίζει από την άλλη τους μεριά». Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα.
Αναδημοσίευση από: www.enet.gr
Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010
Οι άδειες είναι μεγάλη πληγή
Πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση για το θάνατο κρατουμένου
Τη διενέργεια πειθαρχικής προκαταρκτικής εξέτασης για τη διερεύνηση των συνθηκών και των αιτίων του θανάτου 59χρονου αλλοδαπού στις φυλακές Κασσαβέτειας διέταξε ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Ο κρατούμενος είχε μεταφερθεί στην Κασσαβέτεια, ώστε να μεταχθεί στο αστυνομικό τμήμα Προμαχώνα και από εκεί να εκδωθεί στη Βουλγαρία.
Σύμφωνα με το υπουργείο, ο 59χρονος ένιωσε ξαφνική αδιαθεσία, κατά την άφιξή του στο κατάστημα κράτησης όπου μετήχθη από το Αστυνομικό Τμήμα του Δομοκού και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Αλμυρού, όπου ο γιατρός διαπίστωσε το θάνατο του.
Αναδημοσίευση από: www.enet.gr
Ο κρατούμενος είχε μεταφερθεί στην Κασσαβέτεια, ώστε να μεταχθεί στο αστυνομικό τμήμα Προμαχώνα και από εκεί να εκδωθεί στη Βουλγαρία.
Σύμφωνα με το υπουργείο, ο 59χρονος ένιωσε ξαφνική αδιαθεσία, κατά την άφιξή του στο κατάστημα κράτησης όπου μετήχθη από το Αστυνομικό Τμήμα του Δομοκού και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Αλμυρού, όπου ο γιατρός διαπίστωσε το θάνατο του.
Αναδημοσίευση από: www.enet.gr
Πρόβλημα στο ν/σ της δικαιοσύνης η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Προβλήματα στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον εξορθολογισμό και τη βελτίωση στην απονομή της Ποινικής Δικαιοσύνης, που ήδη ψηφίστηκε από τη Βουλή, εντόπισε η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Η Επιτροπή επισημαίνει ότι μέχρι σήμερα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έχει καταδικάσει την Ελλάδα 73 φορές για παραβίαση του άρθρου 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), λόγω μη εύλογης διάρκειας της ποινικής δίκης και μόνο δύο φορές για παραβίαση του άρθρου 3 της ΕΣΔΑ, λόγω των κακών συνθηκών κράτησης σε σωφρονιστικά καταστήματα, συνθήκες οι οποίες έχουν αποτελέσει αντικείμενο κριτικής από διάφορα διεθνή όργανα ελέγχου.
Σχετικά με τη μετατροπή των ποινών των κρατουμένων σε χρηματικές ποινές και κοινωφελή εργασία, η Εθνική Επιτροπή υπογραμμίζει ότι ένας από τους λόγους σύνταξης του επίμαχου νομοσχεδίου είναι η αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού των φυλακών, κάτι που έγινε και με ανάλογα νομοθετικά μέτρα κατά το παρελθόν (π.χ. 2008 και 2009) με μόνη διαφορά ότι το παρόν νομοσχέδιο επιφέρει «μονιμότερες λύσεις και όχι εφάπαξ μέτρα».
Ακόμη, η Εθνική Επιτροπή είναι αντίθετη στη διάταξη του νομοσχεδίου που θέτει ως όρο για τη μετατροπή της ποινής (φυλάκισης) σε κοινωφελή εργασία την παροχή της συναίνεσης του κρατουμένου.
«Ατυχή» χαρακτηρίζει η Εθνική Επιτροπή τη διάταξη που αποκλείει την μετατροπή της ποινής στις περιπτώσεις καταδίκης για κακούργημα εμπορίας ναρκωτικών. Δεδομένου, μάλιστα – συνεχίζει η Επιτροπή – ότι η παράγραφος 1 του άρθρου 1 παρέχει τη δυνατότητα μετατροπής της ποινής μόνο στις περιπτώσεις που αυτή δεν υπερβαίνει τα τρία έτη και έτσι τίθεται το ερώτημα σε ποιες περιπτώσεις αναφέρεται η εν λόγω εξαίρεση.
Και επισημαίνει η Επιτροπή για το ζήτημα αυτό: «Η διατήρηση της εξαίρεσης είναι ατυχής. Για να έχει επιβληθεί ποινή κάτω των τριών ετών για αδίκημα διακίνησης του νόμου περί ναρκωτικών, αναγκαστικά θα πρόκειται για τις συνήθεις πράξεις διακίνησης και όχι τις περιπτώσεις που διώκονται με τις επιβαρυντικές περιστάσεις (που αφορούν μεγάλες ποσότητες, οργανωμένο έγκλημα κλπ) και, επιπλέον, το Δικαστήριο θα έχει δεχθεί τον ισχυρισμό περί εξάρτησης του κατηγορουμένου, οπότε το πλαίσιο ποινής αντί για 10 – 20 χρόνια κάθειρξης, θα μετατρέπεται σε 2 – 12. Συνεπώς, η εξαίρεση αυτή δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση. Εάν το Δικαστήριο δεν θεωρήσει, επιμετρώντας την ποινή ότι επιβάλλεται κάθειρξη αλλά φυλάκιση, και μάλιστα μέχρι τρία έτη, δηλαδή το ελάχιστο, ή περίπου, του πλαισίου ποινής, τότε δεν αντιλαμβάνεται κανείς γιατί ο νομοθέτης πρέπει να επιβάλει τέτοιου είδους δυσμενή διάκριση για μία από τις πολυπληθέστερες κατηγορίες καταδίκων, που κατακλύζουν τις ελληνικές φυλακές».
Αντίθετη είναι εξάλλου η Επιτροπή και στη διάταξη, που προβλέπει την αφαίρεση κάθε δυνατότητας άσκησης οιουδήποτε ένδικου μέσου κατά βουλεύματος από τον πολιτικώς ενάγοντα. Πρέπει να επισημανθεί – συνεχίζει η Επιτροπή – ότι «σε ουκ ολίγες ποινικές υποθέσεις (π.χ. – και εντελώς ενδεικτικά – βασανιστηρίων, ενδοοικογενειακής βίας, προσβολών της γενετήσιας ελευθερίας, trafficking, μαστροπείας, μη καταβολής δεδουλευμένων κ.λπ.), αφενός ο πολιτικώς ενάγων είναι το ασθενές μέρος, αφετέρου διακυβεύεται από την έκβαση της δίκης η προστασία θεμελιώδους δικαιώματός του». Κατά τούτο, «λαμβανομένου υπόψη και του γεγονότος ότι διαθέτει περιορισμένα δικαιώματα στο στάδιο της προδικασίας, η ανυπαρξία ενδίκου μέσου κατά βουλεύματος ενδέχεται σε ορισμένες περιπτώσεις να προσβάλλει ουσιαστικά δικαιώματά του υπερνομοθετικής ισχύος, ιδίως αυτά που κατοχυρώνονται από την ΕΣΔΑ, σε συνδυασμό (ή και αυτοτελώς) με τα άρθρα 6 και 13 της Σύμβασης».
Η Επιτροπή δεν συμφωνεί με την άμεση σύνδεση των αναβλητικών αποφάσεων με τον πειθαρχικό έλεγχο και την αξιολόγηση των δικαστών, καθώς αυτό «εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, λόγω της αυστηροποίησης που αναμένεται να επιφέρει, αλλά και της πιθανής αυτοματοποίησης».
Χρειάζεται γενναία μεταρρύθμιση του ποινικού δικαίου
Συμπερασματικά, η Εθνική Επιτροπή καταλήγει: «Σε κάθε περίπτωση, η ΕΕΔΑ επισημαίνει ότι η λύση στο πρόβλημα της υπερφόρτωσης των ποινικών δικαστηρίων και της συνακόλουθης καθυστέρησης της απονομής της δικαιοσύνης δεν μπορεί να επιτευχθεί εάν δεν γίνει μία γενναία και εκτεταμένη μεταρρύθμιση του ουσιαστικού ποινικού δικαίου. Η αποκάθαρσή του από την εκπληκτική πληθώρα αδικημάτων ήσσονος απαξίας, καθώς και από τις αναρίθμητες διοικητικές παραβάσεις πρέπει να είναι ο ένας πυλώνας της προσπάθειας. Αν και το σχέδιο νόμου κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση, με την αφαίρεση πληθώρας πλημμελημάτων (π.χ. του ΚΟΚ, υγειονομικές παραβάσεις κ.λπ.) από την αρμοδιότητα του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου και την υπαγωγή τους στο Πταισματοδικείο, είναι, πάντως, απορίας άξιο γιατί η σχετική μεταρρυθμιστική προσπάθεια δεν ολοκληρώνεται στην ίδια λογική: αποποινικοποίηση, καθώς για τη συντριπτική πλειοψηφία των σχετικών παραβάσεων και πολλών άλλων διοικητικών, θα αρκούσε η πρόβλεψη διοικητικών κυρώσεων.
Ο δεύτερος πυλώνας θα έπρεπε να είναι η ελάφρυνση των ποινών και ο δραστικός περιορισμός του αριθμού των κακουργημάτων, με ιδιαίτερη στόχευση τα αδικήματα της νομοθεσίας περί ναρκωτικών, που «παράγουν» ένα αδικαιολόγητα υψηλό ποσοστό των υποθέσεων, αλλά και των κρατουμένων. Ήδη, το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει συστήσει νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την αναμόρφωση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών υπό την προεδρία του καθηγητή Ν. Παρασκευόπουλου, της οποίας οι προτάσεις ενδέχεται να κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση. Εντούτοις, πρέπει να υπάρξει γενικότερη μέριμνα, αφενός μεν να ερευνηθούν, καταγραφούν και αξιολογηθούν ως προς τα αποτελέσματά τους οι, αθρώες τις δύο τελευταίες δεκαετίες, «κακουργηματοποιήσεις», ώστε εντέλει να παραμείνουν ως κακουργήματα μόνο οι εγκληματικές πράξεις με ιδιαίτερη απαξία, αφετέρου δε να αποτραπεί στο μέλλον η επανάληψη των ίδιων λαθών. Προς αυτήν την κατεύθυνση, πρέπει να επισημανθεί ως παράδειγμα η αντίφαση που συνιστά η – ορθή κατά την ΕΕΔΑ – αύξηση του ποσού των οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών που συνιστούν ποινικό αδίκημα, που υιοθετεί το παρόν Σ/Ν, με την εξαγγελθείσα ευρεία ποινικοποίηση, με κακουργηματικό υπό ειδικές περιστάσεις χαρακτήρα, της φοροδιαφυγής.
Στο πεδίο της ποινικής δικονομίας τέλος, υπάρχει έδαφος για ουσιαστικές παρεμβάσεις, ιδίως στα ζητήματα της προδικασίας, ούτως ώστε να καταστεί αυτή αποτελεσματικότερη, τόσο για την προστασία των δικαιωμάτων των εμπλεκομένων προσώπων, όσο και για την υπηρέτηση των σκοπών της αντεγκληματικής πολιτικής. Πολλές από τις προτεινόμενες τροποποιήσεις, παρά την ευγενή τους στόχευση, έχουν ένα «μηχανιστικό» χαρακτήρα και ενδέχεται να έχουν περιορισμένη αποτελεσματικότητα, ακόμα και στο πεδίο της επιτάχυνσης.
Το νυν ισχύον, φαινομενικά πολυτελές σε εγγυήσεις, σύστημα της ενδιάμεσης διαδικασίας, στην πραγματικότητα παράγει ασκόπως παραπομπές σε ιδιαίτερα μεγάλο ποσοστό, όπως αποδεικνύεται από τις απορρίψεις των ενδίκων μέσων κατά βουλευμάτων αφενός, τις πολλές απαλλαγές στο ακροατήριο αφετέρου. Αλλά και οι προτεινόμενες με το Σ/Ν αλλαγές δεν φαίνεται να αντιμετωπίζουν ριζικά αυτές τις παθογένειες, ενώ συρρικνώνουν δραστικά τα ένδικα μέσα. Μια πραγματική μεταρρύθμιση, προς την οποία η ΕΕΔΑ έχει τη δυνατότητα και τη διαθεσιμότητα να συμβάλλει, προϋποθέτει ότι θα τεθούν τα σωστά ερωτήματα για να δοθούν οι σωστές απαντήσεις. Από μια τέτοια μεταρρύθμιση κερδίζουν και το Κράτος Δικαίου και το δημόσιο συμφέρον».
Πηγή: www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αναδημοσίευση από: www.dousisnews.com
Η Επιτροπή επισημαίνει ότι μέχρι σήμερα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έχει καταδικάσει την Ελλάδα 73 φορές για παραβίαση του άρθρου 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), λόγω μη εύλογης διάρκειας της ποινικής δίκης και μόνο δύο φορές για παραβίαση του άρθρου 3 της ΕΣΔΑ, λόγω των κακών συνθηκών κράτησης σε σωφρονιστικά καταστήματα, συνθήκες οι οποίες έχουν αποτελέσει αντικείμενο κριτικής από διάφορα διεθνή όργανα ελέγχου.
Σχετικά με τη μετατροπή των ποινών των κρατουμένων σε χρηματικές ποινές και κοινωφελή εργασία, η Εθνική Επιτροπή υπογραμμίζει ότι ένας από τους λόγους σύνταξης του επίμαχου νομοσχεδίου είναι η αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού των φυλακών, κάτι που έγινε και με ανάλογα νομοθετικά μέτρα κατά το παρελθόν (π.χ. 2008 και 2009) με μόνη διαφορά ότι το παρόν νομοσχέδιο επιφέρει «μονιμότερες λύσεις και όχι εφάπαξ μέτρα».
Ακόμη, η Εθνική Επιτροπή είναι αντίθετη στη διάταξη του νομοσχεδίου που θέτει ως όρο για τη μετατροπή της ποινής (φυλάκισης) σε κοινωφελή εργασία την παροχή της συναίνεσης του κρατουμένου.
«Ατυχή» χαρακτηρίζει η Εθνική Επιτροπή τη διάταξη που αποκλείει την μετατροπή της ποινής στις περιπτώσεις καταδίκης για κακούργημα εμπορίας ναρκωτικών. Δεδομένου, μάλιστα – συνεχίζει η Επιτροπή – ότι η παράγραφος 1 του άρθρου 1 παρέχει τη δυνατότητα μετατροπής της ποινής μόνο στις περιπτώσεις που αυτή δεν υπερβαίνει τα τρία έτη και έτσι τίθεται το ερώτημα σε ποιες περιπτώσεις αναφέρεται η εν λόγω εξαίρεση.
Και επισημαίνει η Επιτροπή για το ζήτημα αυτό: «Η διατήρηση της εξαίρεσης είναι ατυχής. Για να έχει επιβληθεί ποινή κάτω των τριών ετών για αδίκημα διακίνησης του νόμου περί ναρκωτικών, αναγκαστικά θα πρόκειται για τις συνήθεις πράξεις διακίνησης και όχι τις περιπτώσεις που διώκονται με τις επιβαρυντικές περιστάσεις (που αφορούν μεγάλες ποσότητες, οργανωμένο έγκλημα κλπ) και, επιπλέον, το Δικαστήριο θα έχει δεχθεί τον ισχυρισμό περί εξάρτησης του κατηγορουμένου, οπότε το πλαίσιο ποινής αντί για 10 – 20 χρόνια κάθειρξης, θα μετατρέπεται σε 2 – 12. Συνεπώς, η εξαίρεση αυτή δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση. Εάν το Δικαστήριο δεν θεωρήσει, επιμετρώντας την ποινή ότι επιβάλλεται κάθειρξη αλλά φυλάκιση, και μάλιστα μέχρι τρία έτη, δηλαδή το ελάχιστο, ή περίπου, του πλαισίου ποινής, τότε δεν αντιλαμβάνεται κανείς γιατί ο νομοθέτης πρέπει να επιβάλει τέτοιου είδους δυσμενή διάκριση για μία από τις πολυπληθέστερες κατηγορίες καταδίκων, που κατακλύζουν τις ελληνικές φυλακές».
Αντίθετη είναι εξάλλου η Επιτροπή και στη διάταξη, που προβλέπει την αφαίρεση κάθε δυνατότητας άσκησης οιουδήποτε ένδικου μέσου κατά βουλεύματος από τον πολιτικώς ενάγοντα. Πρέπει να επισημανθεί – συνεχίζει η Επιτροπή – ότι «σε ουκ ολίγες ποινικές υποθέσεις (π.χ. – και εντελώς ενδεικτικά – βασανιστηρίων, ενδοοικογενειακής βίας, προσβολών της γενετήσιας ελευθερίας, trafficking, μαστροπείας, μη καταβολής δεδουλευμένων κ.λπ.), αφενός ο πολιτικώς ενάγων είναι το ασθενές μέρος, αφετέρου διακυβεύεται από την έκβαση της δίκης η προστασία θεμελιώδους δικαιώματός του». Κατά τούτο, «λαμβανομένου υπόψη και του γεγονότος ότι διαθέτει περιορισμένα δικαιώματα στο στάδιο της προδικασίας, η ανυπαρξία ενδίκου μέσου κατά βουλεύματος ενδέχεται σε ορισμένες περιπτώσεις να προσβάλλει ουσιαστικά δικαιώματά του υπερνομοθετικής ισχύος, ιδίως αυτά που κατοχυρώνονται από την ΕΣΔΑ, σε συνδυασμό (ή και αυτοτελώς) με τα άρθρα 6 και 13 της Σύμβασης».
Η Επιτροπή δεν συμφωνεί με την άμεση σύνδεση των αναβλητικών αποφάσεων με τον πειθαρχικό έλεγχο και την αξιολόγηση των δικαστών, καθώς αυτό «εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, λόγω της αυστηροποίησης που αναμένεται να επιφέρει, αλλά και της πιθανής αυτοματοποίησης».
Χρειάζεται γενναία μεταρρύθμιση του ποινικού δικαίου
Συμπερασματικά, η Εθνική Επιτροπή καταλήγει: «Σε κάθε περίπτωση, η ΕΕΔΑ επισημαίνει ότι η λύση στο πρόβλημα της υπερφόρτωσης των ποινικών δικαστηρίων και της συνακόλουθης καθυστέρησης της απονομής της δικαιοσύνης δεν μπορεί να επιτευχθεί εάν δεν γίνει μία γενναία και εκτεταμένη μεταρρύθμιση του ουσιαστικού ποινικού δικαίου. Η αποκάθαρσή του από την εκπληκτική πληθώρα αδικημάτων ήσσονος απαξίας, καθώς και από τις αναρίθμητες διοικητικές παραβάσεις πρέπει να είναι ο ένας πυλώνας της προσπάθειας. Αν και το σχέδιο νόμου κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση, με την αφαίρεση πληθώρας πλημμελημάτων (π.χ. του ΚΟΚ, υγειονομικές παραβάσεις κ.λπ.) από την αρμοδιότητα του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου και την υπαγωγή τους στο Πταισματοδικείο, είναι, πάντως, απορίας άξιο γιατί η σχετική μεταρρυθμιστική προσπάθεια δεν ολοκληρώνεται στην ίδια λογική: αποποινικοποίηση, καθώς για τη συντριπτική πλειοψηφία των σχετικών παραβάσεων και πολλών άλλων διοικητικών, θα αρκούσε η πρόβλεψη διοικητικών κυρώσεων.
Ο δεύτερος πυλώνας θα έπρεπε να είναι η ελάφρυνση των ποινών και ο δραστικός περιορισμός του αριθμού των κακουργημάτων, με ιδιαίτερη στόχευση τα αδικήματα της νομοθεσίας περί ναρκωτικών, που «παράγουν» ένα αδικαιολόγητα υψηλό ποσοστό των υποθέσεων, αλλά και των κρατουμένων. Ήδη, το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει συστήσει νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την αναμόρφωση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών υπό την προεδρία του καθηγητή Ν. Παρασκευόπουλου, της οποίας οι προτάσεις ενδέχεται να κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση. Εντούτοις, πρέπει να υπάρξει γενικότερη μέριμνα, αφενός μεν να ερευνηθούν, καταγραφούν και αξιολογηθούν ως προς τα αποτελέσματά τους οι, αθρώες τις δύο τελευταίες δεκαετίες, «κακουργηματοποιήσεις», ώστε εντέλει να παραμείνουν ως κακουργήματα μόνο οι εγκληματικές πράξεις με ιδιαίτερη απαξία, αφετέρου δε να αποτραπεί στο μέλλον η επανάληψη των ίδιων λαθών. Προς αυτήν την κατεύθυνση, πρέπει να επισημανθεί ως παράδειγμα η αντίφαση που συνιστά η – ορθή κατά την ΕΕΔΑ – αύξηση του ποσού των οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών που συνιστούν ποινικό αδίκημα, που υιοθετεί το παρόν Σ/Ν, με την εξαγγελθείσα ευρεία ποινικοποίηση, με κακουργηματικό υπό ειδικές περιστάσεις χαρακτήρα, της φοροδιαφυγής.
Στο πεδίο της ποινικής δικονομίας τέλος, υπάρχει έδαφος για ουσιαστικές παρεμβάσεις, ιδίως στα ζητήματα της προδικασίας, ούτως ώστε να καταστεί αυτή αποτελεσματικότερη, τόσο για την προστασία των δικαιωμάτων των εμπλεκομένων προσώπων, όσο και για την υπηρέτηση των σκοπών της αντεγκληματικής πολιτικής. Πολλές από τις προτεινόμενες τροποποιήσεις, παρά την ευγενή τους στόχευση, έχουν ένα «μηχανιστικό» χαρακτήρα και ενδέχεται να έχουν περιορισμένη αποτελεσματικότητα, ακόμα και στο πεδίο της επιτάχυνσης.
Το νυν ισχύον, φαινομενικά πολυτελές σε εγγυήσεις, σύστημα της ενδιάμεσης διαδικασίας, στην πραγματικότητα παράγει ασκόπως παραπομπές σε ιδιαίτερα μεγάλο ποσοστό, όπως αποδεικνύεται από τις απορρίψεις των ενδίκων μέσων κατά βουλευμάτων αφενός, τις πολλές απαλλαγές στο ακροατήριο αφετέρου. Αλλά και οι προτεινόμενες με το Σ/Ν αλλαγές δεν φαίνεται να αντιμετωπίζουν ριζικά αυτές τις παθογένειες, ενώ συρρικνώνουν δραστικά τα ένδικα μέσα. Μια πραγματική μεταρρύθμιση, προς την οποία η ΕΕΔΑ έχει τη δυνατότητα και τη διαθεσιμότητα να συμβάλλει, προϋποθέτει ότι θα τεθούν τα σωστά ερωτήματα για να δοθούν οι σωστές απαντήσεις. Από μια τέτοια μεταρρύθμιση κερδίζουν και το Κράτος Δικαίου και το δημόσιο συμφέρον».
Πηγή: www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αναδημοσίευση από: www.dousisnews.com
Ναρκω-κύκλωμα μέσα κι έξω από τα κάγκελα
Η σύλληψη ενός αστυνομικού, που υπηρετούσε στη Διεύθυνση Μεταγωγών Αθηνών και η ένορκη καταγγελία πρώην εγκλείστου στάθηκαν η αιτία για να ξεκινήσει η πολύμηνη έρευνα, η οποία οδήγησε σε ναρκω-κύκλωμα μέσα κι έξω από τις φυλακές.
Η έρευνα ολοκληρώθηκε και -όπως ανακοινώθηκε χθες- από την ΕΛ.ΑΣ. σχηματίστηκε μια πολυσέλιδη δικογραφία, 3.924 σελίδων, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που παραγγέλθηκε από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Κέρκυρας, από την οποία προέκυψαν «σοβαρές ενδείξεις για -κατά περίπτωση- συμμετοχή 69 ατόμων σε εμπόριο, διακίνηση και εισαγωγή ναρκωτικών ουσιών, καθώς και κινητών τηλεφώνων σε σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας».
Πρόκειται για 61 ιδιώτες -οι 20 ήδη έγκλειστοι σε φυλακές της χώρας- έναν αστυνομικό, τρεις σωφρονιστικούς υπαλλήλους του Τμήματος Ψυχιατρείου των Δικαστικών Φυλακών Κορυδαλλού, έναν ιδιώτη γιατρό-ψυχίατρο, έναν δικηγόρο, μια νοσηλεύτρια του Νοσοκομείου της Πτολεμαΐδας, καθώς και μια καθαρίστρια (ιδιωτικού συνεργείου) της Διεύθυνσης Μεταγωγών Αθηνών. Ο αστυνομικός -που έχει αποταχθεί με πρωτόδικη απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου της ΕΛ.ΑΣ. και κρατείται στις δικαστικές φυλακές Κορυδαλλού- είχε συλληφθεί επ' αυτοφώρω στις 29 Οκτωβρίου του 2009, από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων για διακίνηση ναρκωτικής ουσίας σε τοξικοεξαρτημένο κρατούμενο στα Κρατητήρια του Μεταγωγών Αθηνών.
Οπως προέκυψε από την έρευνα των «αδιάφθορων» της ΕΛ.ΑΣ., κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε και άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, οι προαναφερόμενοι είχαν συστήσει δομημένη και με διάρκεια στον χρόνο εγκληματική οργάνωση με σκοπό την εισαγωγή, εμπορία και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών και κινητών τηλεφώνων στις φυλακές Κορυδαλλού, Λάρισας, Τρικάλων, Δομοκού, Μαλανδρίνου, Κέρκυρας, Αλικαρνασσού, Πάτρας, καθώς και στα κρατητήρια της Διεύθυνσης Μεταγωγών Δικαστηρίων Αθηνών.
Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων τους, είχαν συστήσει κοινά ταμεία αποταμίευσης και διαχείρισης των παράνομων εσόδων τους μέσω τραπεζικών λογαριασμών, ενώ χρησιμοποιούσαν συγκεκριμένη μεθοδολογία για την εισαγωγή των ναρκωτικών ουσιών στις φυλακές και στα κρατητήρια, αλλά και συνθηματική ορολογία στις τηλεφωνικές τους επαφές και συνομιλίες. Η πολυσέλιδη δικογραφία υποβλήθηκε χθες στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών.
Αναδημοσίευση από: www.enet.gr
Η έρευνα ολοκληρώθηκε και -όπως ανακοινώθηκε χθες- από την ΕΛ.ΑΣ. σχηματίστηκε μια πολυσέλιδη δικογραφία, 3.924 σελίδων, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που παραγγέλθηκε από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Κέρκυρας, από την οποία προέκυψαν «σοβαρές ενδείξεις για -κατά περίπτωση- συμμετοχή 69 ατόμων σε εμπόριο, διακίνηση και εισαγωγή ναρκωτικών ουσιών, καθώς και κινητών τηλεφώνων σε σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας».
Πρόκειται για 61 ιδιώτες -οι 20 ήδη έγκλειστοι σε φυλακές της χώρας- έναν αστυνομικό, τρεις σωφρονιστικούς υπαλλήλους του Τμήματος Ψυχιατρείου των Δικαστικών Φυλακών Κορυδαλλού, έναν ιδιώτη γιατρό-ψυχίατρο, έναν δικηγόρο, μια νοσηλεύτρια του Νοσοκομείου της Πτολεμαΐδας, καθώς και μια καθαρίστρια (ιδιωτικού συνεργείου) της Διεύθυνσης Μεταγωγών Αθηνών. Ο αστυνομικός -που έχει αποταχθεί με πρωτόδικη απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου της ΕΛ.ΑΣ. και κρατείται στις δικαστικές φυλακές Κορυδαλλού- είχε συλληφθεί επ' αυτοφώρω στις 29 Οκτωβρίου του 2009, από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων για διακίνηση ναρκωτικής ουσίας σε τοξικοεξαρτημένο κρατούμενο στα Κρατητήρια του Μεταγωγών Αθηνών.
Οπως προέκυψε από την έρευνα των «αδιάφθορων» της ΕΛ.ΑΣ., κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε και άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, οι προαναφερόμενοι είχαν συστήσει δομημένη και με διάρκεια στον χρόνο εγκληματική οργάνωση με σκοπό την εισαγωγή, εμπορία και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών και κινητών τηλεφώνων στις φυλακές Κορυδαλλού, Λάρισας, Τρικάλων, Δομοκού, Μαλανδρίνου, Κέρκυρας, Αλικαρνασσού, Πάτρας, καθώς και στα κρατητήρια της Διεύθυνσης Μεταγωγών Δικαστηρίων Αθηνών.
Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων τους, είχαν συστήσει κοινά ταμεία αποταμίευσης και διαχείρισης των παράνομων εσόδων τους μέσω τραπεζικών λογαριασμών, ενώ χρησιμοποιούσαν συγκεκριμένη μεθοδολογία για την εισαγωγή των ναρκωτικών ουσιών στις φυλακές και στα κρατητήρια, αλλά και συνθηματική ορολογία στις τηλεφωνικές τους επαφές και συνομιλίες. Η πολυσέλιδη δικογραφία υποβλήθηκε χθες στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών.
Αναδημοσίευση από: www.enet.gr
Χρειάζεται ΔΝΤ για να καθαρίσει η μπόχα των φυλακών?
Του Άρη Δαβαράκη
Ο συγγραφέας που έμεινε για έξι μήνες στον Κορυδαλλό μιλάει για την κατάσταση στα σωφρονιστικά καταστήματα με αφορμή την αποχή από το συσσίτιο εκατοντάδων κρατουμένων
Οι κινητοποιήσεις στις φυλακές της χώρας, τόσο η αποχή από το συσσίτιο όσο και η απεργία πείνας χιλιάδων κρατουμένων, φέρνουν στον πυρήνα του ενδιαφέροντος την καθημερινή διαβίωση στα Γρεβενά, στον Δομοκό, στη Λάρισα, στα Τρίκαλα,στα Διαβατά,στον Βόλο,στον Κορυδαλλό. Τα κελιά της Δ΄ πτέρυγας Κορυδαλλού, τις γωνιές στους προαύλιους χώρους της, την έλλειψη ιδιωτικότητας αλλά και τη βρώμα της γνώρισε για έξι ολόκληρους μήνες ο Αρης Δαβαράκης, δημοσιογράφος, γνωστός και για το στιχουργικό του έργο. Υπό συνθήκες που μπορούν να συγκριθούν μόνο με αντίστοιχες « από το Κάιρο και πέρα», η εμπειρία της φυλακής μετατρέπεται σήμερα σε ανάθεμα για τα πολιτικά κόμματα,τους δικαστές, τους υπουργούς που πέρασαν από τον θώκο της Δικαιοσύνης. Ο κ. Δαβαράκης επιμένει ότι «οι αναμνήσεις μου δεν είναι θλιβερές γιατί έχουν να κάνουν με ανθρώπους, αυτό που με εξοργίζει είναι το ελληνικό κράτος, ο μηχανισμός της Δικαιοσύνης που είναι σάπιος από τη ρίζα του,η αναλγησία και η ανικανότητα όσων πρωταγωνίστησαν τα τελευταία 30-40 χρόνια». Γι΄ αυτό «πολύ φοβάμαι ότι ακόμη μία κινητοποίηση δεν μπορεί να κάνει και πολλά...Δεν ξέρω τι χειρουργείο, τι είδους ΔΝΤ πρέπει να μπει για να καθαρίσει η μπόχα».
«Ήταν Φεβρουάριος του 2005. Με έκλεισαν σε ένα κελί 2Χ3, με άλλους τρεις, με “δίπατα” κρεβάτια-κουκέτες, μια τούρκικη τουαλέτα χωρίς παραβάν, έναν μικρό νεροχύτη και τέσσερις ψάθινες καρέκλες, ελλείψει χώρου τη μία πάνω στην άλλη» θυμάται ο κ. Δαβαράκης. Η κατηγορία που του είχε μόλις απευθύνει η Δικαιοσύνη ήταν αγορά, κατοχή, πώληση ναρκωτικών και διάθεση χώρου προς κατανάλωσή τους, ως συνιδιοκτήτης σε ποσοστό 2% της εταιρείας (το 98% ανήκει στον κ. Τάσο Μελετόπουλο), που λειτουργεί ως νυκτερινό μαγαζί, με την ευθύνη δύο άλλων επιχειρηματιών. Αφορμή στάθηκε η σύλληψη νέων με ναρκωτικά στο μπαρ.
Κλειδωμένοι 16 ώρες στο κελί
«Ήμασταν κλειδωμένοι στο κελί περίπου 16 ώρες την ημέρα, από τις 8 το βράδυ ως τις 7 το άλλο πρωί, και το μεσημέρι, μετά το συσσίτιο, από τη μία ως τις 6 το απόγευμα. Μπαινόβγαιναν διάφοροι, κάτι ταλαίπωροι μικροέμποροι, βαποράκια της κατάθλιψης,παιδιά που έκαναν πρέζα στην πλατεία Κουμουνδούρου. Προσωπικά συγκατοικούσα με κρατούμενο για οικονομικό έγκλημα, είχε στην πλάτη του 80-100 απάτες με ακίνητα. Όσο καιρό ήμουν εκεί, πάντως, ελάχιστους “σοβαρούς” εγκληματίες συνάντησα. Μόνο δύο είχαν διαπράξει φόνους, ένας 75άρης που έπιασε τη γυναίκα του με τον Αλβανό εραστή της και ένας ομοφυλόφιλος που σκότωσε πάνω σε καβγά σε ένα μπορντέλο. Ο τύπος αυτός φρόντιζε να δίνει χαρούμενη πινελιά στην καθημερινότητα:έφτιαχνε γλυκά,μας χάριζε κατασκευές. Υπήρχε κι ένας γύφτος, έγκλειστος για 1.700 ευρώ. Έγραφα σε κυριακάτικο φύλλο εκείνη την εποχή,το δημοσιοποίησα και ο κόσμος ευαισθητοποιήθηκε, έδωσε λεφτά και βγήκε». Η απόφαση της ανακρίτριας για προφυλάκιση είχε πάρει- για τον ίδιο- διαστάσεις «κατάφωρης αδικίας»,«δικαστικής πλάνης». Πώς ήταν δυνατόν ένας «ειδεχθής εγκληματίας κατά συρροήν και κατ΄ επανάληψιν» να διαθέτει «κατάλευκο ποινικό μητρώο»;
Η εργασία στη φυλακή κάνει τον χρόνο να μετράει διπλά. Η ευνοϊκή εξίσωση θέλει μία ημέρα της ποινής να ισούται με δύο. «Δεν υπάρχουν μάγειροι. Το φαγητό είναι τραγωδία. Παμβρώμικοι τύποι,με εξίσου παμβρώμικα σκουφιά, επιλέγουν ενίοτε να απασχοληθούν στα μαγειρεία, με τα ζουμιά τους από μέτωπα και μύτες να πέφτουν καθώς σκύβουν μέσα στα αχνιστά ταψιά. Τι να φας άμα το δεις μπροστά σου...». Ο κ. Δαβαράκης χαρακτηρίζει την τηλεκάρτα το πολυτιμότερο αντικείμενο από την πραμάτεια της φυλακής. Βασική ενασχόληση, άλλωστε, η ουρά για το τηλέφωνο, για μια κουβέντα στα πεταχτά με πρόσωπα αγαπημένα. Και μπιρίμπα, με ψευτοτράπουλες από χαρτόνι, επισκέψεις στη βιβλιοθήκη (που διαθέτει αγγλικό και γαλλικό τμήμα), συγγραφή ημερολογίου. «Δεν έχω οικογένεια,μόνο φίλους έχω» εξομολογείται. «Η Φρόσω η Ράλλη ερχόταν και έπαιρνε τα βρώμικα, μου τα γύριζε μοσχομυριστά και καλοσιδερωμένα,η Χριστίνα με τον Θεαγένη (Ιλιάδη)- το λέω και δακρύζω - δεν έχαναν επισκεπτήριο,δεν υπολόγισαν ούτε μία φορά την τεράστια ταλαιπωρία. Έπρεπε να ΄ναι εκεί από τις 7, να πάρουν σειρά, για να καταφέρουμε να συναντηθούμε στις 12.00 και 1.00 το μεσημέρι. Πίσω από ένα λερωμένο τζάμι, με ένα θεοβρώμικο τηλέφωνο.Ερχόταν και ο Γιώργος με την Άννα Νταλάρα, ο Γιάννης Κότσιρας, ο Στέλιος Διονυσίου. Όταν τον έβλεπαν οι φύλακες, έβαζαν τραγούδια του πατέρα του».
Το νοσοκομείο Κορυδαλλού
Το μεγαλύτερο σοκ ήλθε όταν χρειάστηκε να μπει στο νοσοκομείο του Κορυδαλλού. Θυμήθηκε το ψυχιατρείο της Λέρου- πάλαι ποτέ αγαπημένο θέμα ημεδαπών και ξένων ρεπορτάζ για την αθλιότητα του ιδρύματος. Ασθενείς με ΑΙDS και ανοικτές πληγές, πλήρως παραμελημένοι, χωρίς στοιχειώδεις προφυλάξεις, προκειμένου έστω να μη μεταδώσουν τον ιό στους άλλους. «Η φυλακή ήταν εμπειρία για μένα. Επικοινώνησα με ανθρώπους που δεν μπορούσα καν να φανταστώ όταν ακόμη ήμουν έξω. Στην κοινωνία περιχαρακωνόμαστε πίσω από trends,περιοριζόμαστε από ταμπέλες. Οι άνθρωποι έχουμε άπειρα κοινά. Γι΄ αυτό σας λέω,αυτό που με εξοργίζει είναι το ελληνικό κράτος. Όλοι αυτοί οι τύποι που τρώνε το βράδυ στο “L΄ Αbreuvoir” και στην “Βrasserie”και δεν τους καίγεται καρφί για όσα συμβαίνουν εκεί μέσα».
Μια χλωρίνη την ημέρα...
Οι εξωτερικές συνθήκες και η δυσωδία επέτειναν τη δυσκολία προσαρμογής.«Είχα φοβηθεί πραγματικά για την υγεία μου»λέει ο κ.Δαβαράκης. «Κατανάλωνα ένα μεγάλο μπουκάλι χλωρίνη την ημέρα στο κελί.
Έμπαινα δύο φορές στη διάρκεια του 24ώρου κάτω από το ντους,κάτι σιδερένιους σωλήνες στο ταβάνι που έριχναν παγωμένο νερό με πίεση. Ζεστό υπήρχε, αλλά μόλις και μετά βίας έφθανε για τον πρώτο.
Ξέρετε,την πρώτη μέρα που μ΄ έριξαν στη φυλακή κάθισα πάνω στο κρεβάτι και αρνήθηκα να φάω,να πιω. Είχα πεισμώσει. Με πλησίασε κάποιος και μου είπε: “Φίλε, δεν βγαίνει έτσι. Εσύ θα αρρωστήσεις και αυτά τα γουρούνια θα συνεχίσουν να τα πηγαινοφέρνουν με τις Μercedes. Αν σιχαίνεσαι, μη φας, πήγαινε κανονικά στο συσσίτιο και πάρε τουλάχιστον τα φρούτα”».
Αναδημοσίευση από: www.tvxs.gr
Ο συγγραφέας που έμεινε για έξι μήνες στον Κορυδαλλό μιλάει για την κατάσταση στα σωφρονιστικά καταστήματα με αφορμή την αποχή από το συσσίτιο εκατοντάδων κρατουμένων
Οι κινητοποιήσεις στις φυλακές της χώρας, τόσο η αποχή από το συσσίτιο όσο και η απεργία πείνας χιλιάδων κρατουμένων, φέρνουν στον πυρήνα του ενδιαφέροντος την καθημερινή διαβίωση στα Γρεβενά, στον Δομοκό, στη Λάρισα, στα Τρίκαλα,στα Διαβατά,στον Βόλο,στον Κορυδαλλό. Τα κελιά της Δ΄ πτέρυγας Κορυδαλλού, τις γωνιές στους προαύλιους χώρους της, την έλλειψη ιδιωτικότητας αλλά και τη βρώμα της γνώρισε για έξι ολόκληρους μήνες ο Αρης Δαβαράκης, δημοσιογράφος, γνωστός και για το στιχουργικό του έργο. Υπό συνθήκες που μπορούν να συγκριθούν μόνο με αντίστοιχες « από το Κάιρο και πέρα», η εμπειρία της φυλακής μετατρέπεται σήμερα σε ανάθεμα για τα πολιτικά κόμματα,τους δικαστές, τους υπουργούς που πέρασαν από τον θώκο της Δικαιοσύνης. Ο κ. Δαβαράκης επιμένει ότι «οι αναμνήσεις μου δεν είναι θλιβερές γιατί έχουν να κάνουν με ανθρώπους, αυτό που με εξοργίζει είναι το ελληνικό κράτος, ο μηχανισμός της Δικαιοσύνης που είναι σάπιος από τη ρίζα του,η αναλγησία και η ανικανότητα όσων πρωταγωνίστησαν τα τελευταία 30-40 χρόνια». Γι΄ αυτό «πολύ φοβάμαι ότι ακόμη μία κινητοποίηση δεν μπορεί να κάνει και πολλά...Δεν ξέρω τι χειρουργείο, τι είδους ΔΝΤ πρέπει να μπει για να καθαρίσει η μπόχα».
«Ήταν Φεβρουάριος του 2005. Με έκλεισαν σε ένα κελί 2Χ3, με άλλους τρεις, με “δίπατα” κρεβάτια-κουκέτες, μια τούρκικη τουαλέτα χωρίς παραβάν, έναν μικρό νεροχύτη και τέσσερις ψάθινες καρέκλες, ελλείψει χώρου τη μία πάνω στην άλλη» θυμάται ο κ. Δαβαράκης. Η κατηγορία που του είχε μόλις απευθύνει η Δικαιοσύνη ήταν αγορά, κατοχή, πώληση ναρκωτικών και διάθεση χώρου προς κατανάλωσή τους, ως συνιδιοκτήτης σε ποσοστό 2% της εταιρείας (το 98% ανήκει στον κ. Τάσο Μελετόπουλο), που λειτουργεί ως νυκτερινό μαγαζί, με την ευθύνη δύο άλλων επιχειρηματιών. Αφορμή στάθηκε η σύλληψη νέων με ναρκωτικά στο μπαρ.
Κλειδωμένοι 16 ώρες στο κελί
«Ήμασταν κλειδωμένοι στο κελί περίπου 16 ώρες την ημέρα, από τις 8 το βράδυ ως τις 7 το άλλο πρωί, και το μεσημέρι, μετά το συσσίτιο, από τη μία ως τις 6 το απόγευμα. Μπαινόβγαιναν διάφοροι, κάτι ταλαίπωροι μικροέμποροι, βαποράκια της κατάθλιψης,παιδιά που έκαναν πρέζα στην πλατεία Κουμουνδούρου. Προσωπικά συγκατοικούσα με κρατούμενο για οικονομικό έγκλημα, είχε στην πλάτη του 80-100 απάτες με ακίνητα. Όσο καιρό ήμουν εκεί, πάντως, ελάχιστους “σοβαρούς” εγκληματίες συνάντησα. Μόνο δύο είχαν διαπράξει φόνους, ένας 75άρης που έπιασε τη γυναίκα του με τον Αλβανό εραστή της και ένας ομοφυλόφιλος που σκότωσε πάνω σε καβγά σε ένα μπορντέλο. Ο τύπος αυτός φρόντιζε να δίνει χαρούμενη πινελιά στην καθημερινότητα:έφτιαχνε γλυκά,μας χάριζε κατασκευές. Υπήρχε κι ένας γύφτος, έγκλειστος για 1.700 ευρώ. Έγραφα σε κυριακάτικο φύλλο εκείνη την εποχή,το δημοσιοποίησα και ο κόσμος ευαισθητοποιήθηκε, έδωσε λεφτά και βγήκε». Η απόφαση της ανακρίτριας για προφυλάκιση είχε πάρει- για τον ίδιο- διαστάσεις «κατάφωρης αδικίας»,«δικαστικής πλάνης». Πώς ήταν δυνατόν ένας «ειδεχθής εγκληματίας κατά συρροήν και κατ΄ επανάληψιν» να διαθέτει «κατάλευκο ποινικό μητρώο»;
Η εργασία στη φυλακή κάνει τον χρόνο να μετράει διπλά. Η ευνοϊκή εξίσωση θέλει μία ημέρα της ποινής να ισούται με δύο. «Δεν υπάρχουν μάγειροι. Το φαγητό είναι τραγωδία. Παμβρώμικοι τύποι,με εξίσου παμβρώμικα σκουφιά, επιλέγουν ενίοτε να απασχοληθούν στα μαγειρεία, με τα ζουμιά τους από μέτωπα και μύτες να πέφτουν καθώς σκύβουν μέσα στα αχνιστά ταψιά. Τι να φας άμα το δεις μπροστά σου...». Ο κ. Δαβαράκης χαρακτηρίζει την τηλεκάρτα το πολυτιμότερο αντικείμενο από την πραμάτεια της φυλακής. Βασική ενασχόληση, άλλωστε, η ουρά για το τηλέφωνο, για μια κουβέντα στα πεταχτά με πρόσωπα αγαπημένα. Και μπιρίμπα, με ψευτοτράπουλες από χαρτόνι, επισκέψεις στη βιβλιοθήκη (που διαθέτει αγγλικό και γαλλικό τμήμα), συγγραφή ημερολογίου. «Δεν έχω οικογένεια,μόνο φίλους έχω» εξομολογείται. «Η Φρόσω η Ράλλη ερχόταν και έπαιρνε τα βρώμικα, μου τα γύριζε μοσχομυριστά και καλοσιδερωμένα,η Χριστίνα με τον Θεαγένη (Ιλιάδη)- το λέω και δακρύζω - δεν έχαναν επισκεπτήριο,δεν υπολόγισαν ούτε μία φορά την τεράστια ταλαιπωρία. Έπρεπε να ΄ναι εκεί από τις 7, να πάρουν σειρά, για να καταφέρουμε να συναντηθούμε στις 12.00 και 1.00 το μεσημέρι. Πίσω από ένα λερωμένο τζάμι, με ένα θεοβρώμικο τηλέφωνο.Ερχόταν και ο Γιώργος με την Άννα Νταλάρα, ο Γιάννης Κότσιρας, ο Στέλιος Διονυσίου. Όταν τον έβλεπαν οι φύλακες, έβαζαν τραγούδια του πατέρα του».
Το νοσοκομείο Κορυδαλλού
Το μεγαλύτερο σοκ ήλθε όταν χρειάστηκε να μπει στο νοσοκομείο του Κορυδαλλού. Θυμήθηκε το ψυχιατρείο της Λέρου- πάλαι ποτέ αγαπημένο θέμα ημεδαπών και ξένων ρεπορτάζ για την αθλιότητα του ιδρύματος. Ασθενείς με ΑΙDS και ανοικτές πληγές, πλήρως παραμελημένοι, χωρίς στοιχειώδεις προφυλάξεις, προκειμένου έστω να μη μεταδώσουν τον ιό στους άλλους. «Η φυλακή ήταν εμπειρία για μένα. Επικοινώνησα με ανθρώπους που δεν μπορούσα καν να φανταστώ όταν ακόμη ήμουν έξω. Στην κοινωνία περιχαρακωνόμαστε πίσω από trends,περιοριζόμαστε από ταμπέλες. Οι άνθρωποι έχουμε άπειρα κοινά. Γι΄ αυτό σας λέω,αυτό που με εξοργίζει είναι το ελληνικό κράτος. Όλοι αυτοί οι τύποι που τρώνε το βράδυ στο “L΄ Αbreuvoir” και στην “Βrasserie”και δεν τους καίγεται καρφί για όσα συμβαίνουν εκεί μέσα».
Μια χλωρίνη την ημέρα...
Οι εξωτερικές συνθήκες και η δυσωδία επέτειναν τη δυσκολία προσαρμογής.«Είχα φοβηθεί πραγματικά για την υγεία μου»λέει ο κ.Δαβαράκης. «Κατανάλωνα ένα μεγάλο μπουκάλι χλωρίνη την ημέρα στο κελί.
Έμπαινα δύο φορές στη διάρκεια του 24ώρου κάτω από το ντους,κάτι σιδερένιους σωλήνες στο ταβάνι που έριχναν παγωμένο νερό με πίεση. Ζεστό υπήρχε, αλλά μόλις και μετά βίας έφθανε για τον πρώτο.
Ξέρετε,την πρώτη μέρα που μ΄ έριξαν στη φυλακή κάθισα πάνω στο κρεβάτι και αρνήθηκα να φάω,να πιω. Είχα πεισμώσει. Με πλησίασε κάποιος και μου είπε: “Φίλε, δεν βγαίνει έτσι. Εσύ θα αρρωστήσεις και αυτά τα γουρούνια θα συνεχίσουν να τα πηγαινοφέρνουν με τις Μercedes. Αν σιχαίνεσαι, μη φας, πήγαινε κανονικά στο συσσίτιο και πάρε τουλάχιστον τα φρούτα”».
Αναδημοσίευση από: www.tvxs.gr
Ανήλικοι κρατούμενοι στον Αυλώνα χωρίς νομική βοήθεια
Στο τέλος του 2010, και ενώ σε πολλές φυλακές της χώρας οι κρατούμενοι έχουν ξεσηκωθεί διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες κράτησης, η ΑΡΣΙΣ επισημαίνει το πολύ σημαντικό ζήτημα της απουσίας συστηματικής νομικής ενημέρωσης και υποστήριξης για τους ανηλίκους και νεαρούς ενηλίκους που κρατούνται στο Ειδικό Κατάστημα Νέων Αυλώνα. Πιστεύουμε ότι είναι δικαίωμα των παιδιών και των νέων αυτών να τους παρέχεται ενημέρωση για τη νομική τους κατάσταση και δωρεάν συμπαράσταση, ιδίως σε όσους δεν έχουν τα μέσα και τη δυνατότητα να προσλάβουν ένα δικηγόρο. Για το λόγο αυτό έχουμε προτείνει και διεκδικήσει την τακτική παρουσία δικηγόρων στη φυλακή και την ενίσχυση της παροχής δωρεάν νομικής βοήθειας σε ανήλικους και νεαρούς ενήλικες κρατουμένους.
Στην διάρκεια της χρονιάς που πέρασε, χωρίς καμία ειδική χρηματοδότηση, η ΑΡΣΙΣ προσπάθησε να ανταποκριθεί σε ορισμένα αιτήματα ανηλίκων κρατουμένων, σε συνεργασία με την κοινωνική υπηρεσία, συναντώντας τους, δίνοντας τους ενημέρωση και παραπέμποντας περιπτώσεις στο σύστημα δωρεάν νομικής συμπαράστασης, όποτε αυτό ήταν εφικτό. Επίσης συναντήσαμε νέους μετά την αποφυλάκισή τους και προσπαθήσαμε να τους υποστηρίξουμε στα δύσκολα βήματα της κοινωνικής τους επανένταξης. Στην διάρκεια του 2010 προσφέρθηκαν δωρεάν τέτοιες υπηρεσίες σε 15 νέους, 5 των οποίων ήταν κάτω των 18 χρόνων. Ο αριθμός μπορεί να μην ακούγεται μεγάλος, αλλά ο χρόνος και οι ενέργειες που απαιτούνται δεν είναι καθόλου αμελητέες. Στο μεταξύ η ΑΡΣΙΣ λειτουργεί εθελοντική ομάδα νομικών που στηρίζουν αυτή την προσπάθεια. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν μέσω του γραφείου Αθήνας, με την Δήμητρα Σουλελέ που συντονίζει το έργο της ομάδας.
Αναδημοσίευση από: http://arsisathina.blogspot.com
Στην διάρκεια της χρονιάς που πέρασε, χωρίς καμία ειδική χρηματοδότηση, η ΑΡΣΙΣ προσπάθησε να ανταποκριθεί σε ορισμένα αιτήματα ανηλίκων κρατουμένων, σε συνεργασία με την κοινωνική υπηρεσία, συναντώντας τους, δίνοντας τους ενημέρωση και παραπέμποντας περιπτώσεις στο σύστημα δωρεάν νομικής συμπαράστασης, όποτε αυτό ήταν εφικτό. Επίσης συναντήσαμε νέους μετά την αποφυλάκισή τους και προσπαθήσαμε να τους υποστηρίξουμε στα δύσκολα βήματα της κοινωνικής τους επανένταξης. Στην διάρκεια του 2010 προσφέρθηκαν δωρεάν τέτοιες υπηρεσίες σε 15 νέους, 5 των οποίων ήταν κάτω των 18 χρόνων. Ο αριθμός μπορεί να μην ακούγεται μεγάλος, αλλά ο χρόνος και οι ενέργειες που απαιτούνται δεν είναι καθόλου αμελητέες. Στο μεταξύ η ΑΡΣΙΣ λειτουργεί εθελοντική ομάδα νομικών που στηρίζουν αυτή την προσπάθεια. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν μέσω του γραφείου Αθήνας, με την Δήμητρα Σουλελέ που συντονίζει το έργο της ομάδας.
Αναδημοσίευση από: http://arsisathina.blogspot.com
ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥ… Η ΟΠΟΙΑ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ
Τη διενέργεια πειθαρχικής προκαταρκτικής εξέτασης για τη διερεύνηση των συνθηκών και των αιτίων του θανάτου 59χρονου αλλοδαπού στις φυλακές Κασσαβέτειας διέταξε ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Ο κρατούμενος είχε μεταφερθεί στην Κασσαβέτεια, ώστε να μεταχθεί στο αστυνομικό τμήμα Προμαχώνα και από εκεί να εκδωθεί στη Βουλγαρία.
Σύμφωνα με το υπουργείο, ο 59χρονος ένιωσε ξαφνική αδιαθεσία, κατά την άφιξή του στο κατάστημα κράτησης όπου μετήχθη από το Αστυνομικό Τμήμα του Δομοκού και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Αλμυρού, όπου ο γιατρός διαπίστωσε το θάνατο του.
Αναδημοσίευση από: ΠΡΕΖΑ TV
Ο κρατούμενος είχε μεταφερθεί στην Κασσαβέτεια, ώστε να μεταχθεί στο αστυνομικό τμήμα Προμαχώνα και από εκεί να εκδωθεί στη Βουλγαρία.
Σύμφωνα με το υπουργείο, ο 59χρονος ένιωσε ξαφνική αδιαθεσία, κατά την άφιξή του στο κατάστημα κράτησης όπου μετήχθη από το Αστυνομικό Τμήμα του Δομοκού και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Αλμυρού, όπου ο γιατρός διαπίστωσε το θάνατο του.
Αναδημοσίευση από: ΠΡΕΖΑ TV
Διαγράφονται οι πειθαρχικές ποινές
Της ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
Με μια προσθήκη - τροπολογία της τελευταίας στιγμής, το υπουργείο Δικαιοσύνης ικανοποιεί, έστω και με νομοθετική πρόβλεψη προσωρινού χαρακτήρα, ένα δίκαιο αίτημα των κρατουμένων που αφορά τα πειθαρχικά. Υστερα από την πίεση των μαζικών κινητοποιήσεών τους, που ξεκίνησαν με αποχή συσσιτίου και κλιμακώθηκαν με απεργία πείνας, η πολιτική ηγεσία της Δικαιοσύνης αποφάσισε να δώσει χάρη στις πειθαρχικές ποινές, που τις περισσότερες φορές επιβάλλονται καταχρηστικά και αυθαίρετα, υπό το πρόσχημα της μη συμμόρφωσης στις «νόμιμες» εντολές.
Κατά τη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τον εξορθολογισμό της ποινικής δίκης, ο Χ. Καστανίδης ενσωμάτωσε στις διατάξεις του (άρθρο 34) και την τροπολογία που προβλέπει την εφάπαξ διαγραφή των πειθαρχικών ποινών που έχουν επιβληθεί μέχρι σήμερα στους κρατούμενους. Μέχρι δηλαδή την ψήφιση του νομοθετήματος και τη δημοσίευσή του στο ΦΕΚ όλες οι πειθαρχικές ποινές διαγράφονται και δεν θα λαμβάνονται υπ' όψιν για τη χορήγηση τακτικών αδειών, την εφαρμογή του θεσμού τής υπό όρους απόλυσης, καθώς και τη χορήγηση άλλων ευεργετικών μέτρων, όπως η εργασία κ.λπ. Η μοναδική εξαίρεση που εισάγεται είναι για τα βαριά πειθαρχικά που αφορούν δωροδοκία υπαλλήλου, άσκηση βίας κατά μελών του προσωπικού, απόδραση και εισαγωγή ναρκωτικών στα σωφρονιστικά καταστήματα.
Η παρέμβαση αποκτά ιδιαίτερη σημασία, διότι ανατρέπει το σημερινό καθεστώς, όπου η επιβολή της πειθαρχικής ποινής δεν σήμαινε μόνον την πειθαρχική τιμωρία του κρατουμένου (παραμονή στην απομόνωση, μεταγωγή, στέρηση επισκεπτηρίου κ.λπ.) αλλά του στερούσε και την άδειά του, ενώ παράλληλα αποτελούσε ανασταλτικό παράγοντα για να αποφυλακιστεί με όρους με τα 3/5, με αποτέλεσμα να εκτίει μεγαλύτερη ποινή.
Πρακτικά η εφάπαξ διαγραφή των πειθαρχικών θα ανοίξει την πόρτα της φυλακής σε χιλιάδες κρατούμενους, για τους οποίους θα μπορεί πλέον να ενεργοποιηθεί ο θεσμός τής υπό όρους απόλυσης και συγχρόνως θα επιτρέψει και σε άλλους κρατούμενους να πάρουν άδειες και να κάνουν ευεργετικά μεροκάματα.
Αποσυμφόρηση
Ετσι θα επιτευχθεί ένα σημαντικό μέρος της πολυπόθητης αποσυμφόρησης των φυλακών, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις των ίδιων των κρατουμένων, πάνω από 2.000 αιτήσεις για αποφυλάκιση με όρους είναι μπλοκαρισμένες εξαιτίας των πειθαρχικών.
Πέραν της έκτακτης ρύθμισης, το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε, χθες, δίνει τη δυνατότητα αποφυλάκισης σε περίπου 1.230 έγκλειστους, εκ των οποίων οι 130 είναι κυρίως αλλοδαποί που βρίσκονται στη φυλακή μόνο και μόνο επειδή αδυνατούν να πληρώσουν τα έξοδα της δίκης τους και οι 1.100 διότι δεν μπορούν να εξαγοράσουν τις χρηματικές ποινές τους.
Σημαντικές αλλαγές γίνονται και στο θεσμό της αναστολής εκτέλεσης της ποινής που πλέον θα δίνεται για όλες τις ποινές μέχρι 5 χρόνια, με συγκεκριμένους όρους που θα επιβάλλει το δικαστήριο (π.χ. αποκατάσταση ζημιάς, αφαίρεση άδειας οδήγησης, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα) ανάλογα με τη βαρύτητα της πράξης.
Αναδημοσίευση από: www.enet.gr
Με μια προσθήκη - τροπολογία της τελευταίας στιγμής, το υπουργείο Δικαιοσύνης ικανοποιεί, έστω και με νομοθετική πρόβλεψη προσωρινού χαρακτήρα, ένα δίκαιο αίτημα των κρατουμένων που αφορά τα πειθαρχικά. Υστερα από την πίεση των μαζικών κινητοποιήσεών τους, που ξεκίνησαν με αποχή συσσιτίου και κλιμακώθηκαν με απεργία πείνας, η πολιτική ηγεσία της Δικαιοσύνης αποφάσισε να δώσει χάρη στις πειθαρχικές ποινές, που τις περισσότερες φορές επιβάλλονται καταχρηστικά και αυθαίρετα, υπό το πρόσχημα της μη συμμόρφωσης στις «νόμιμες» εντολές.
Κατά τη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τον εξορθολογισμό της ποινικής δίκης, ο Χ. Καστανίδης ενσωμάτωσε στις διατάξεις του (άρθρο 34) και την τροπολογία που προβλέπει την εφάπαξ διαγραφή των πειθαρχικών ποινών που έχουν επιβληθεί μέχρι σήμερα στους κρατούμενους. Μέχρι δηλαδή την ψήφιση του νομοθετήματος και τη δημοσίευσή του στο ΦΕΚ όλες οι πειθαρχικές ποινές διαγράφονται και δεν θα λαμβάνονται υπ' όψιν για τη χορήγηση τακτικών αδειών, την εφαρμογή του θεσμού τής υπό όρους απόλυσης, καθώς και τη χορήγηση άλλων ευεργετικών μέτρων, όπως η εργασία κ.λπ. Η μοναδική εξαίρεση που εισάγεται είναι για τα βαριά πειθαρχικά που αφορούν δωροδοκία υπαλλήλου, άσκηση βίας κατά μελών του προσωπικού, απόδραση και εισαγωγή ναρκωτικών στα σωφρονιστικά καταστήματα.
Η παρέμβαση αποκτά ιδιαίτερη σημασία, διότι ανατρέπει το σημερινό καθεστώς, όπου η επιβολή της πειθαρχικής ποινής δεν σήμαινε μόνον την πειθαρχική τιμωρία του κρατουμένου (παραμονή στην απομόνωση, μεταγωγή, στέρηση επισκεπτηρίου κ.λπ.) αλλά του στερούσε και την άδειά του, ενώ παράλληλα αποτελούσε ανασταλτικό παράγοντα για να αποφυλακιστεί με όρους με τα 3/5, με αποτέλεσμα να εκτίει μεγαλύτερη ποινή.
Πρακτικά η εφάπαξ διαγραφή των πειθαρχικών θα ανοίξει την πόρτα της φυλακής σε χιλιάδες κρατούμενους, για τους οποίους θα μπορεί πλέον να ενεργοποιηθεί ο θεσμός τής υπό όρους απόλυσης και συγχρόνως θα επιτρέψει και σε άλλους κρατούμενους να πάρουν άδειες και να κάνουν ευεργετικά μεροκάματα.
Αποσυμφόρηση
Ετσι θα επιτευχθεί ένα σημαντικό μέρος της πολυπόθητης αποσυμφόρησης των φυλακών, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις των ίδιων των κρατουμένων, πάνω από 2.000 αιτήσεις για αποφυλάκιση με όρους είναι μπλοκαρισμένες εξαιτίας των πειθαρχικών.
Πέραν της έκτακτης ρύθμισης, το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε, χθες, δίνει τη δυνατότητα αποφυλάκισης σε περίπου 1.230 έγκλειστους, εκ των οποίων οι 130 είναι κυρίως αλλοδαποί που βρίσκονται στη φυλακή μόνο και μόνο επειδή αδυνατούν να πληρώσουν τα έξοδα της δίκης τους και οι 1.100 διότι δεν μπορούν να εξαγοράσουν τις χρηματικές ποινές τους.
Σημαντικές αλλαγές γίνονται και στο θεσμό της αναστολής εκτέλεσης της ποινής που πλέον θα δίνεται για όλες τις ποινές μέχρι 5 χρόνια, με συγκεκριμένους όρους που θα επιβάλλει το δικαστήριο (π.χ. αποκατάσταση ζημιάς, αφαίρεση άδειας οδήγησης, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα) ανάλογα με τη βαρύτητα της πράξης.
Αναδημοσίευση από: www.enet.gr
Επισκέψεις στις φυλακές ξεκινούν βουλευτές
Επισκέψεις στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, ώστε να λάβουν γνώση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κρατούμενοι άλλα να διαπιστώσουν τις συνθήκες διαβίωσής τους θα πραγματοποιήσουν βουλευτές, ύστερα από απόφαση της διακομματικής επιτροπής της Βουλής....Τη διακομματική επιτροπή ενημέρωσαν σήμερα για την κατάσταση στις φυλακές και το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αρμόδιοι φορείς.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Λιντζέρης χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα την πρόταση του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννη Πανούση, να επισκεφθούν οι βουλευτές, σε πρώτη φάση, τις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού, καθώς και άλλα σωφρονιστικά καταστήματα με κρατούμενους ανήλικους και νεαρούς καθώς και αγροτική φυλακή.
"Η Ελλάδα δεν μπορεί να συντονιστεί με τίποτα. Πώς συντονίζονται 33 σωφρονιστικά καταστήματα και εξεγείρονται ταυτόχρονα; Αυτό πρέπει να μας βάλει σε σκέψεις", ανέφερε ο Γ. Πανούσης.
"Η επανένταξη των φυλακισμένων και η κοινωνική αλληλεγγύη είναι ένας πολύ δύσκολος τομέας γιατί κανείς δεν θέλει να προσλάβει κάποιον με «λερωμένο μητρώο. Γιατί όμως ζητάμε από τους ιδιώτες να προσλάβουν ένα πρώην φυλακισμένο όταν το ίδιο το κράτος δεν μεριμνεί να το κάνει; Ούτε καν η εκκλησία", πρόσθεσε.
Ανέφερε δε, ότι "πρέπει να γίνει προσπάθεια να φτιάξουμε ένα σύστημα περισσότερο αποκαταστατικό παρά τιμωρητικό. Τα 2/3 αυτών που αποφυλακίζονται επιστρέφουν στη φυλακή, γιατί το μόνο που έχουν μάθει είναι πώς να συμβιώνουν με τις «αρετές» της".
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Παναγιώτης Μπρακουμάτσος αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόβλημα της συμφόρησης των φυλακών, λέγοντας χαρακτηριστικά, "φανταστείτε ένα χώρο σε τετραγωνικά μέτρα τουαλέτας να συμβιώνουν 4 διαφορετικοί άνθρωποι".
Υπενθυμίζεται ότι οι κρατούμενοι στις φυλακές της χώρας απέχουν από το συσσίτιο και εκατοντάδες πραγματοποιούν απεργία πείνας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, από τα συνολικά 33 Καταστήματα Κράτησης της χώρας προέκυψε ότι μέρος των κρατούμενων σε 14 από αυτά , απέχουν από το συσσίτιο, ενώ από τους συνολικά 12.600 κρατούμενους 543 δήλωσαν ότι προχωρούν σε απεργία πείνας. Ωστόσο τα στοιχεία του υπουργείου διαφέρουν κατά πολύ από εκείνα που έδωσε στη δημοσιότητα η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πρωτοβουλίας, περισσότεροι από 1.000 κρατούμενοι βρίσκονται σε απεργία πείνας και 9.000 απέχουν από το συσσίτιο.
Αναδημοσίευση από: www.enet.gr
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Λιντζέρης χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα την πρόταση του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννη Πανούση, να επισκεφθούν οι βουλευτές, σε πρώτη φάση, τις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού, καθώς και άλλα σωφρονιστικά καταστήματα με κρατούμενους ανήλικους και νεαρούς καθώς και αγροτική φυλακή.
"Η Ελλάδα δεν μπορεί να συντονιστεί με τίποτα. Πώς συντονίζονται 33 σωφρονιστικά καταστήματα και εξεγείρονται ταυτόχρονα; Αυτό πρέπει να μας βάλει σε σκέψεις", ανέφερε ο Γ. Πανούσης.
"Η επανένταξη των φυλακισμένων και η κοινωνική αλληλεγγύη είναι ένας πολύ δύσκολος τομέας γιατί κανείς δεν θέλει να προσλάβει κάποιον με «λερωμένο μητρώο. Γιατί όμως ζητάμε από τους ιδιώτες να προσλάβουν ένα πρώην φυλακισμένο όταν το ίδιο το κράτος δεν μεριμνεί να το κάνει; Ούτε καν η εκκλησία", πρόσθεσε.
Ανέφερε δε, ότι "πρέπει να γίνει προσπάθεια να φτιάξουμε ένα σύστημα περισσότερο αποκαταστατικό παρά τιμωρητικό. Τα 2/3 αυτών που αποφυλακίζονται επιστρέφουν στη φυλακή, γιατί το μόνο που έχουν μάθει είναι πώς να συμβιώνουν με τις «αρετές» της".
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Παναγιώτης Μπρακουμάτσος αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόβλημα της συμφόρησης των φυλακών, λέγοντας χαρακτηριστικά, "φανταστείτε ένα χώρο σε τετραγωνικά μέτρα τουαλέτας να συμβιώνουν 4 διαφορετικοί άνθρωποι".
Υπενθυμίζεται ότι οι κρατούμενοι στις φυλακές της χώρας απέχουν από το συσσίτιο και εκατοντάδες πραγματοποιούν απεργία πείνας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, από τα συνολικά 33 Καταστήματα Κράτησης της χώρας προέκυψε ότι μέρος των κρατούμενων σε 14 από αυτά , απέχουν από το συσσίτιο, ενώ από τους συνολικά 12.600 κρατούμενους 543 δήλωσαν ότι προχωρούν σε απεργία πείνας. Ωστόσο τα στοιχεία του υπουργείου διαφέρουν κατά πολύ από εκείνα που έδωσε στη δημοσιότητα η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πρωτοβουλίας, περισσότεροι από 1.000 κρατούμενοι βρίσκονται σε απεργία πείνας και 9.000 απέχουν από το συσσίτιο.
Αναδημοσίευση από: www.enet.gr
Μετάθεση της διευθύντριας Φυλακών Κασσαβέτειας
Μετά τις καταγγελίες για ξυλοδαρμό αλλοδαπών
Ο έλεγχος επιθεωρητών, μετά τις καταγγελίες αλλοδαπών για ξυλοδαρμό τους από σωφρονιστικό υπάλληλο ήταν άμεσος και ολιγόωρος, αλλά όλα δείχνουν ότι έβγαλαν ουσιαστικά συμπεράσματα και λίγο αργότερα, η διευθύντρια των φυλακών Κασσαβέτειας Μαρία Ζαφειράκη, έπαιρνε μετάθεση για τις φυλακές της Κορίνθου, χωρίς να διευκρινίζεται αν η μετάθεση ήταν δρομολογημένη ή σχετίζεται με το συμβάν.
πηγή: thisisvolos
Αναδημοσίευση από: www.newsbeast.gr
Ο έλεγχος επιθεωρητών, μετά τις καταγγελίες αλλοδαπών για ξυλοδαρμό τους από σωφρονιστικό υπάλληλο ήταν άμεσος και ολιγόωρος, αλλά όλα δείχνουν ότι έβγαλαν ουσιαστικά συμπεράσματα και λίγο αργότερα, η διευθύντρια των φυλακών Κασσαβέτειας Μαρία Ζαφειράκη, έπαιρνε μετάθεση για τις φυλακές της Κορίνθου, χωρίς να διευκρινίζεται αν η μετάθεση ήταν δρομολογημένη ή σχετίζεται με το συμβάν.
πηγή: thisisvolos
Αναδημοσίευση από: www.newsbeast.gr
Για μια Ανθρωπιστική Μεταρρύθμιση στις Ελληνικές Φυλακές
Για να μπορέσει η φυλακή να ανταποκριθεί στην αποστολή της και να λειτουργήσει ως τόπος βελτίωσης των τροφίμων και προετοιμασίας για την ομαλή επανένταξή τους στην κοινωνία, είναι απαραίτητη η αλλαγή της φιλοσοφίας της σωφρονιστικής μας πολιτικής.
Είναι απαραίτητη, δηλαδή, η μεταρρύθμιση του θεσμικού χαρακτήρα του σωφρονιστικού μας συστήματος και η σταδιακή αλλαγή του ιδεολογικού προσανατολισμού του, από μέσο άσκησης εξουσίας, σε μέσο σωφρονισμού και επανακοινωνικοποίησης των κρατουμένων.
Μια πραγματική μεταρρύθμιση του σωφρονιστικού μας συστήματος θα πρέπει να στηρίζεται στους ακόλουθους πυλώνες:
1. Στην κατάργηση της έννοιας της εξατομίκευσης της μεταχείρισης και όλων των συναφών θεσμών που δημιουργούν διακρίσεις και ανισότητες, ενόψει μιας δήθεν προσαρμογής της ποινής στις ανάγκες βελτίωσης του κρατούμενου.
2. Στην ταξινόμηση των κρατουμένων κατά ομοειδείς κατηγορίες, όχι στο πλαίσιο της ίδιας φυλακής, αλλά με κατανομή των κατηγοριών αυτών σε διαφορετικό για κάθε μία κατάστημα. Με αυτόν τον τρόπο θα πάψουν να στοιβάζονται στα ίδια σωφρονιστικά καταστήματα οι υπόδικοι με τους κατάδικους, οι χρήστες με τους εμπόρους ναρκωτικών και οι ισοβίτες με τους κρατούμενους για πλημμελή εκπλήρωση συμβατικών υποχρεώσεων.
3. Στη μετατροπή της φυλακής από τόπο στέρησης της ελευθερίας σε τόπο ελεγχόμενης ελευθερίας, έτσι ώστε να μπορεί ο κρατούμενος να ασκείται στον ελεύθερο τρόπο ζωής και να μην αποκόπτεται οριστικά και αμετάκλητα από την κοινωνία.
4. Στην καθιέρωση της σωφρονιστικής νομιμότητας, με σαφή αναγνώριση στους κρατούμενους όλων των συνταγματικών τους δικαιωμάτων και ελευθεριών, πλην αυτών που η άσκησή τους δε συμβιβάζεται με το καθεστώς του κρατούμενου.
5. Στην εξασφάλιση εργασίας σε όλους και την υπαγωγή του εργαζόμενου κρατούμενου και της οικογένειάς του στο σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων, υπό τους όρους που ισχύουν για κάθε εργαζόμενο.
6. Στη μεταβολή της λειτουργικής αποστολής του προσωπικού της φυλακής από τον ενεργητικό ρόλο του αναμορφωτή προσωπικοτήτων, σε έναν πιο παθητικό ρόλο που θα συνίσταται στο να διευθετεί και να οργανώνει μέσα στη φυλακή τις απαραίτητες συνθήκες που θα επιτρέπουν τη διείσδυση μέσα σ’ αυτή και τη δράση πάνω στους τροφίμους της των μηχανισμών κοινωνικοποίησης.
Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της ομαλής επανένταξης των αποφυλακιζομένων στην κοινωνία, κρίνεται απαραίτητη η ενεργοποίηση των -ανενεργών μέχρι σήμερα- διατάξεων του Σωφρονιστικού μας Κώδικα περί επιτροπών κοινωνικής υποστήριξης αποφυλακιζομένων (άρθρο 81), ημιελεύθερης διαβίωσης κρατουμένων (άρθρο 59), οργάνωσης εργασίας έξω από τα καταστήματα κράτησης (άρθρο 42), τμηματικής έκτισης των ποινών (άρθρο 63) και παροχής κοινωφελούς εργασίας (άρθρο 64).
Με τις παραπάνω αλλαγές, αν οι φυλακές δε γίνουν κοινωνικά ωφέλιμες, τουλάχιστον θα πάψουν να είναι βλαπτικές στην έκταση που ήταν μέχρι σήμερα.
Αναδημοσίευση από: www.tsigris.gr
Είναι απαραίτητη, δηλαδή, η μεταρρύθμιση του θεσμικού χαρακτήρα του σωφρονιστικού μας συστήματος και η σταδιακή αλλαγή του ιδεολογικού προσανατολισμού του, από μέσο άσκησης εξουσίας, σε μέσο σωφρονισμού και επανακοινωνικοποίησης των κρατουμένων.
Μια πραγματική μεταρρύθμιση του σωφρονιστικού μας συστήματος θα πρέπει να στηρίζεται στους ακόλουθους πυλώνες:
1. Στην κατάργηση της έννοιας της εξατομίκευσης της μεταχείρισης και όλων των συναφών θεσμών που δημιουργούν διακρίσεις και ανισότητες, ενόψει μιας δήθεν προσαρμογής της ποινής στις ανάγκες βελτίωσης του κρατούμενου.
2. Στην ταξινόμηση των κρατουμένων κατά ομοειδείς κατηγορίες, όχι στο πλαίσιο της ίδιας φυλακής, αλλά με κατανομή των κατηγοριών αυτών σε διαφορετικό για κάθε μία κατάστημα. Με αυτόν τον τρόπο θα πάψουν να στοιβάζονται στα ίδια σωφρονιστικά καταστήματα οι υπόδικοι με τους κατάδικους, οι χρήστες με τους εμπόρους ναρκωτικών και οι ισοβίτες με τους κρατούμενους για πλημμελή εκπλήρωση συμβατικών υποχρεώσεων.
3. Στη μετατροπή της φυλακής από τόπο στέρησης της ελευθερίας σε τόπο ελεγχόμενης ελευθερίας, έτσι ώστε να μπορεί ο κρατούμενος να ασκείται στον ελεύθερο τρόπο ζωής και να μην αποκόπτεται οριστικά και αμετάκλητα από την κοινωνία.
4. Στην καθιέρωση της σωφρονιστικής νομιμότητας, με σαφή αναγνώριση στους κρατούμενους όλων των συνταγματικών τους δικαιωμάτων και ελευθεριών, πλην αυτών που η άσκησή τους δε συμβιβάζεται με το καθεστώς του κρατούμενου.
5. Στην εξασφάλιση εργασίας σε όλους και την υπαγωγή του εργαζόμενου κρατούμενου και της οικογένειάς του στο σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων, υπό τους όρους που ισχύουν για κάθε εργαζόμενο.
6. Στη μεταβολή της λειτουργικής αποστολής του προσωπικού της φυλακής από τον ενεργητικό ρόλο του αναμορφωτή προσωπικοτήτων, σε έναν πιο παθητικό ρόλο που θα συνίσταται στο να διευθετεί και να οργανώνει μέσα στη φυλακή τις απαραίτητες συνθήκες που θα επιτρέπουν τη διείσδυση μέσα σ’ αυτή και τη δράση πάνω στους τροφίμους της των μηχανισμών κοινωνικοποίησης.
Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της ομαλής επανένταξης των αποφυλακιζομένων στην κοινωνία, κρίνεται απαραίτητη η ενεργοποίηση των -ανενεργών μέχρι σήμερα- διατάξεων του Σωφρονιστικού μας Κώδικα περί επιτροπών κοινωνικής υποστήριξης αποφυλακιζομένων (άρθρο 81), ημιελεύθερης διαβίωσης κρατουμένων (άρθρο 59), οργάνωσης εργασίας έξω από τα καταστήματα κράτησης (άρθρο 42), τμηματικής έκτισης των ποινών (άρθρο 63) και παροχής κοινωφελούς εργασίας (άρθρο 64).
Με τις παραπάνω αλλαγές, αν οι φυλακές δε γίνουν κοινωνικά ωφέλιμες, τουλάχιστον θα πάψουν να είναι βλαπτικές στην έκταση που ήταν μέχρι σήμερα.
Αναδημοσίευση από: www.tsigris.gr
Ασφυξία στις ελληνικές φυλακές
Σε ντόμινο φαίνεται πως μετατρέπεται ο νέος κύκλος κινητοποιήσεων των κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές, με πρώτους αυτούς των δικαστικών φυλακών Κορυδαλλού. Σύμφωνα με πληροφορίες η αποχή των κρατουμένων δείχνει να επεκτείνεται και σε άλλα σωφρονιστικά ιδρύματα.
Η αντίδραση των κρατουμένων οφείλεται σε όλα όσα είδαν τις τελευταίες μέρες το φως της δημοσιότητας μέσα από δημοσιεύματα του τύπου. Κάθε μήνα τις πύλες των φυλακών περνούν 200 νέοι κρατούμενοι, γεγονός που δημιουργεί το… αδιαχώρητο στους χώρους κράτησης.
Χαρακτηριστική ήταν η πρόσφατη δήλωση του προέδρου των σωφρονιστικών υπαλλήλων, ο οποίος είπε ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, τότε σε πολλά σωφρονιστικά ιδρύματα θα δούμε το τραγελαφικό φαινόμενο να τοποθετηθούν στρώματα… στις τουαλέτες!
Ανησυχία στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, προκαλεί και το γεγονός ότι για πρώτη φορά το σύνολο των έγκλειστων πανελλαδικά ξεπέρασε τους 12.600, με το 60% να είναι αλλοδαποί.
Αναδημοσίευση από: www.newsday.gr
Η αντίδραση των κρατουμένων οφείλεται σε όλα όσα είδαν τις τελευταίες μέρες το φως της δημοσιότητας μέσα από δημοσιεύματα του τύπου. Κάθε μήνα τις πύλες των φυλακών περνούν 200 νέοι κρατούμενοι, γεγονός που δημιουργεί το… αδιαχώρητο στους χώρους κράτησης.
Χαρακτηριστική ήταν η πρόσφατη δήλωση του προέδρου των σωφρονιστικών υπαλλήλων, ο οποίος είπε ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, τότε σε πολλά σωφρονιστικά ιδρύματα θα δούμε το τραγελαφικό φαινόμενο να τοποθετηθούν στρώματα… στις τουαλέτες!
Ανησυχία στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, προκαλεί και το γεγονός ότι για πρώτη φορά το σύνολο των έγκλειστων πανελλαδικά ξεπέρασε τους 12.600, με το 60% να είναι αλλοδαποί.
Αναδημοσίευση από: www.newsday.gr
ΑΝΗΛΙΚΟΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ ΣΕ ΔΕΣΜΑ ... ΒΙΑΣ
Η δημοσιότητα των καταγγελιών δέκα κρατουμένων -τέσσερις εκ των οποίων ονομαστικές- από την Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων από το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα (Κίνηση Βόλου) προκάλεσε την εντολή της Προϊσταμένης της Εισαγγελίας Βόλου κ. Νίκης Μπόλλη για προκαταρκτική εξέταση.
Σήμερα στο σωφρονιστικό κατάστημα Κασσαβέτειας θα μεταβούν Αντιεισαγγελέας και Εισαγγελική Πάρεδρος, προκειμένου να εξετάσουν από κοντά τις σοβαρές καταγγελίες και να συνομιλήσουν με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.
Πληροφορίες ανέφεραν ότι ίσως σήμερα στις φυλακές μεταβούν στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης. Ενήμερη είναι και η διεύθυνση του σωφρονιστικού καταστήματος και σύμφωνα με πληροφορίες έχει προχωρήσει τις διαδικασίες που προβλέπονται για τη διερεύνηση της υπόθεσης.
Σύμφωνα με το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, δέκα τηλεφωνήματα καταγγελίας έγιναν προχθές από τις φυλακές Κασσαβέτειας. Ανήλικοι κρατούμενοι επώνυμα κατήγγειλαν βιαιοπραγίες σε βάρος τους από σωφρονιστικό υπάλληλο.
Το Δίκτυο κατονομάζει μάλιστα τον σωφρονιστικό υπάλληλο, η «δράση» του οποίου φαίνεται να αποτελεί το «κοινό μυστικό» των φυλακών, καθώς όπως οι ανήλικοι κατήγγειλαν «τους τελευταίους μήνες ξυλοδαρμοί, ύβρεις και εξευτελισμοί αποτελούν συχνό φαινόμενο στην Κασσαβέτεια».
Ο σωφρονιστικός υπάλληλος φέρεται να έχει απασχολήσει στο παρελθόν -απώτερο και πρόσφατο- για τη βίαιη συμπεριφορά του, καθώς έχει υποπέσει σε πειθαρχικά παραπτώματα για κατά συρροή άσκηση βίας. Για την επάνοδό του στην Κασσαβέτεια, από την οποία απομακρύνθηκε με δυσμενή μετάθεση στις φυλακές Αλικαρνασσού, είχε προκληθεί επερώτηση στη Βουλή.
Ο υπάλληλος καταγγέλλεται ότι σε κατάσταση μέθης την περασμένη Κυριακή και Δευτέρα χτύπησε βίαια με μπουνιές και κλωτσιές πολλούς ανήλικους κρατουμένους.
Για τέσσερις από τους ανηλίκους, δύο Παλαιστίνιους, έναν Αφγανό και έναν Αλγερινό -των οποίων τα ονόματα δόθηκαν στη δημοσιότητα- ήταν τα περιστατικά που ξεχείλισαν το ποτήρι.
Η «ομερτά» έσπασε και κατήγγειλαν επώνυμα τον ξυλοδαρμό τους στον θάλαμο 4 του ορόφου των φυλακών ανηλίκων της Κασσαβέτειας.
«Ο ξυλοδαρμός αυτός δεν αποτελεί ένα «ατυχές μεμονωμένο περιστατικό». Αντίθετα, αποτελεί ένα συχνό φαινόμενο συμπεριφοράς του εν λόγω σωφρονιστικού υπαλλήλου, πολλές φορές παρουσία συναδέλφων του σωφρονιστικών υπαλλήλων», καταγγέλλει το Δίκτυο.
Μέλη του Δικτύου και της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων επικοινώνησαν με τη διεύθυνση των φυλακών της Κασσαβέτειας, η οποία δεσμεύτηκε ότι θα διερευνήσει το θέμα, ζητώντας και τη συνδρομή εισαγγελέα.
«Ως Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα απαιτούμε την καταρχάς άμεση απομάκρυνση και απαγόρευση εισόδου στη φυλακή του σωφρονιστικού υπαλλήλου και την εν συνεχεία ποινική και πειθαρχική του δίωξη. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανεχτούμε την άσκηση βίας εκ μέρους ανθρωποφυλάκων εις βάρος των κρατουμένων. Οι φυλακισμένοι δεν αποτελούν ανέξοδα «αναλώσιμα», δεν είναι πολίτες χωρίς δικαιώματα. Τα σύγχρονα κολαστήρια, έως ότου παύσουν τα ίδια να υπάρχουν, θα πρέπει επιτέλους να παύσουν να αφανίζουν ανθρώπινες ζωές και αξιοπρέπειες», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Δικτύου.
Στοιβάχθηκαν και άλλοι...
Στο μεταξύ μετά τους 32 μετανάστες οι οποίοι κρατούνται στις φυλακές μετά την παράνομη είσοδό τους στη χώρα και μεταφέρθηκαν πριν ένα μήνα περίπου στην Κασσαβέτεια, άλλοι 50 «φιλοξενούμενοι» μετανάστες έχουν αφιχθεί στο σωφρονιστικό κατάστημα τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων Παν. Γεωργιάδη.
«Η κατάσταση μέσα στην Κασσαβέτεια από τη διαρκή μεταφορά μεταναστών που προέρχονται από χώρες σε εμπόλεμη κατάσταση και δεν μπορούν να απελαθούν έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Είναι απαράδεκτο», δήλωσε.
Σε ό,τι αφορά τις ειρηνικές κινητοποιήσεις κρατουμένων με αποχή από το συσσίτιο, οι πληροφορίες που είχε η Εισαγγελία Βόλου, η οποία παρακολουθεί από κοντά την εξέλιξή τους, είναι ότι βαίνουν προς εκτόνωση.
Προχθές στις δικαστικές φυλακές Βόλου απείχαν από το συσσίτιο 100 από τους 148 κρατουμένους.
Αναδημοσίευση από: www.taxydromos.gr
Σήμερα στο σωφρονιστικό κατάστημα Κασσαβέτειας θα μεταβούν Αντιεισαγγελέας και Εισαγγελική Πάρεδρος, προκειμένου να εξετάσουν από κοντά τις σοβαρές καταγγελίες και να συνομιλήσουν με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.
Πληροφορίες ανέφεραν ότι ίσως σήμερα στις φυλακές μεταβούν στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης. Ενήμερη είναι και η διεύθυνση του σωφρονιστικού καταστήματος και σύμφωνα με πληροφορίες έχει προχωρήσει τις διαδικασίες που προβλέπονται για τη διερεύνηση της υπόθεσης.
Σύμφωνα με το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, δέκα τηλεφωνήματα καταγγελίας έγιναν προχθές από τις φυλακές Κασσαβέτειας. Ανήλικοι κρατούμενοι επώνυμα κατήγγειλαν βιαιοπραγίες σε βάρος τους από σωφρονιστικό υπάλληλο.
Το Δίκτυο κατονομάζει μάλιστα τον σωφρονιστικό υπάλληλο, η «δράση» του οποίου φαίνεται να αποτελεί το «κοινό μυστικό» των φυλακών, καθώς όπως οι ανήλικοι κατήγγειλαν «τους τελευταίους μήνες ξυλοδαρμοί, ύβρεις και εξευτελισμοί αποτελούν συχνό φαινόμενο στην Κασσαβέτεια».
Ο σωφρονιστικός υπάλληλος φέρεται να έχει απασχολήσει στο παρελθόν -απώτερο και πρόσφατο- για τη βίαιη συμπεριφορά του, καθώς έχει υποπέσει σε πειθαρχικά παραπτώματα για κατά συρροή άσκηση βίας. Για την επάνοδό του στην Κασσαβέτεια, από την οποία απομακρύνθηκε με δυσμενή μετάθεση στις φυλακές Αλικαρνασσού, είχε προκληθεί επερώτηση στη Βουλή.
Ο υπάλληλος καταγγέλλεται ότι σε κατάσταση μέθης την περασμένη Κυριακή και Δευτέρα χτύπησε βίαια με μπουνιές και κλωτσιές πολλούς ανήλικους κρατουμένους.
Για τέσσερις από τους ανηλίκους, δύο Παλαιστίνιους, έναν Αφγανό και έναν Αλγερινό -των οποίων τα ονόματα δόθηκαν στη δημοσιότητα- ήταν τα περιστατικά που ξεχείλισαν το ποτήρι.
Η «ομερτά» έσπασε και κατήγγειλαν επώνυμα τον ξυλοδαρμό τους στον θάλαμο 4 του ορόφου των φυλακών ανηλίκων της Κασσαβέτειας.
«Ο ξυλοδαρμός αυτός δεν αποτελεί ένα «ατυχές μεμονωμένο περιστατικό». Αντίθετα, αποτελεί ένα συχνό φαινόμενο συμπεριφοράς του εν λόγω σωφρονιστικού υπαλλήλου, πολλές φορές παρουσία συναδέλφων του σωφρονιστικών υπαλλήλων», καταγγέλλει το Δίκτυο.
Μέλη του Δικτύου και της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων επικοινώνησαν με τη διεύθυνση των φυλακών της Κασσαβέτειας, η οποία δεσμεύτηκε ότι θα διερευνήσει το θέμα, ζητώντας και τη συνδρομή εισαγγελέα.
«Ως Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα απαιτούμε την καταρχάς άμεση απομάκρυνση και απαγόρευση εισόδου στη φυλακή του σωφρονιστικού υπαλλήλου και την εν συνεχεία ποινική και πειθαρχική του δίωξη. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανεχτούμε την άσκηση βίας εκ μέρους ανθρωποφυλάκων εις βάρος των κρατουμένων. Οι φυλακισμένοι δεν αποτελούν ανέξοδα «αναλώσιμα», δεν είναι πολίτες χωρίς δικαιώματα. Τα σύγχρονα κολαστήρια, έως ότου παύσουν τα ίδια να υπάρχουν, θα πρέπει επιτέλους να παύσουν να αφανίζουν ανθρώπινες ζωές και αξιοπρέπειες», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Δικτύου.
Στοιβάχθηκαν και άλλοι...
Στο μεταξύ μετά τους 32 μετανάστες οι οποίοι κρατούνται στις φυλακές μετά την παράνομη είσοδό τους στη χώρα και μεταφέρθηκαν πριν ένα μήνα περίπου στην Κασσαβέτεια, άλλοι 50 «φιλοξενούμενοι» μετανάστες έχουν αφιχθεί στο σωφρονιστικό κατάστημα τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων Παν. Γεωργιάδη.
«Η κατάσταση μέσα στην Κασσαβέτεια από τη διαρκή μεταφορά μεταναστών που προέρχονται από χώρες σε εμπόλεμη κατάσταση και δεν μπορούν να απελαθούν έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Είναι απαράδεκτο», δήλωσε.
Σε ό,τι αφορά τις ειρηνικές κινητοποιήσεις κρατουμένων με αποχή από το συσσίτιο, οι πληροφορίες που είχε η Εισαγγελία Βόλου, η οποία παρακολουθεί από κοντά την εξέλιξή τους, είναι ότι βαίνουν προς εκτόνωση.
Προχθές στις δικαστικές φυλακές Βόλου απείχαν από το συσσίτιο 100 από τους 148 κρατουμένους.
Αναδημοσίευση από: www.taxydromos.gr
Σειρά μέτρων για τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης
Π. ΤΣΙΜΠΟΥΚΗΣ | Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010
«Υποκινούμενες» είναι οι κινητοποιήσεις στις φυλακές, ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου για την επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό κ. Χαρ. Καστανίδη. Αντικειμενικός σκοπός των κινητοποιήσεων αυτών είναι να μην ψηφιστεί από τη Βουλή το νομοσχέδιο, στο οποίο περιλαμβάνονται ευνοϊκές διατάξεις για τους κρατουμένους και συγκεκριμένα διευκολύνσεις για την αποφυλάκιση μικροπαραβατών και οικονομικά αδυνάτων.
Την ίδια στιγμή μόνο σε 12 από τις 33 φυλακές της χώρας παρατηρείται αποχή κρατουμένων από το συσσίτιο και, σύμφωνα με τον κ. Καστανίδη, στις κινητοποιήσεις συμμετέχει «ορισμένος αριθμός κρατουμένων». Αντίθετα, η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για αποχή από το συσσίτιο σε 21 από τις 33 φυλακές της Ελλάδας και με προοπτική περαιτέρω επέκτασης μέσα στις επόμενες ημέρες
Συγκεκριμένα, ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε: «Ορισμένοι ενδιαφέρονται τα πράγματα στις φυλακές να μένουν στάσιμα, ακίνητα, γιατί αν παραμείνουν στάσιμα και ακίνητα θα έχουν συμμάχους που να μπορούν να τους κινητοποιούν. Αισθανόμενοι όμως ότι ιδεολογικά και πολιτικά υποχωρούν όταν βλέπουν μια ηγεσία η οποία προσπαθεί να προλάβει, μια ηγεσία που προσπαθεί να εξανθρωπίσει το σύστημα των φυλακών, να φιλελευθεροποιήσει τον Σωφρονιστικό Κώδικα και όταν βλέπει μια ηγεσία να τους προσπερνά κάνοντας τη δουλειά της, αισθάνονται ότι πρέπει να δημιουργήσουν συνθήκες κρίσης». Και όλα αυτά τη στιγμή, που σύμφωνα με τον κ. Καστανίδη, «γίνεται συστηματική και αγωνιώδης προσπάθεια εξανθρωπισμού και κοινωνικού ελέγχου του συστήματος κράτησης και των φυλακών».
«Ποιοι ενδιαφέρονται να στρέψουν τις φυλακές και τους κρατουμένους απέναντι στο ενδιαφέρον της ελληνικής κοινωνίας;»
διερωτήθηκε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «την ώρα που συγκαλείται στη Βουλή των Ελλήνων ο εκσυγχρονισμός και η φιλελευθεροποίηση του συστήματος των ποινών, έχουμε εξέγερση στις φυλακές και κάποιοι αυτό το χρησιμοποιήσουν για να μην γίνει η μεταρρύθμιση». Ο υπουργός Δικαιοσύνης επισήμανε ακόμη ότι τα κείμενα των κρατουμένων διακινούνται μεταξύ των φυλακών και διευκολύνονται από τους δικηγόρους, ενώ ορισμένες ανακοινώσεις υπογράφονται από συγκεκριμένους συνηγόρους, ενώ αναφορικά με τα αιτήματα των κρατουμένων σημείωσε ότι «ορισμένα από τα 12 αιτήματα των κρατουμένων είναι υπερβολικά και απραγματοποίητα, όπως εκείνο που ζητά να αποφυλακίζονται οι ισοβίτες στα δώδεκα χρόνια κράτησης».
Από την πλευρά της η Πρωτοβουλία αναφέρει ότι οι κρατούμενοι υποκινούνται αποκλειστικά και μόνο από τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν, από την απόγνωση και την απελπισία τους. Υπενθυμίζεται ότι οι κρατούμενοι επαναφέρουν τα αιτήματα που αφορούν τον υπερπληθυσμό των φυλακών, τις συνθήκες κράτησης, την περίθαλψη, το καθεστώς χορήγησης αδειών, τη μείωση των ποινών και τους εναλλακτικούς θεσμούς έκτισής τους. Ακόμη, αναφέρουν ότι η δυναμικότητα των φυλακών ανέρχεται σε 9.700 θέσεις, ενώ ο συνολικός αριθμός των κρατουμένων ανέρχεται στους 12.600. Χαρακτηρίζουν δε ως ημίμετρα τα νομοθετικά μέτρα του περασμένου έτους _ εκτός από τη ρύθμιση για την κατάργηση της έκτισης των 4/5 της ποινής ώστε να μπορεί καταδικασμένος για αδικήματα περί ναρκωτικών να τύχει των ευεργετικών μέτρων.
Επιπλέον ανακοίνωσε σήμερα σειρά μέτρων για τη βελτίωση της ζωής των κρατουμένων στις φυλακές και ειδικά ανακοίνωσε μέτρα για την προστασία της υγείας των κρατουμένων.
Για το σκοπό αυτό προχώρησε στη σύναψη σειράς συνεργασιών με πανεπιστημιακούς φορείς, (νοσοκομεία κλπ) και αναγνωρισμένες μη κυβερνητικές οργανώσεις για την παροχή ψυχιατρικών και ιατρικών υπηρεσιών στις φυλακές της χώρας. Ήδη, ψυχίατροι και άλλες ειδικότητες ιατρών έχουν ξεκινήσει τις επισκέψεις στις φυλακές και εξετάζουν κρατουμένους.
Μάλιστα, ο υπουργός Δικαιοσύνης παρουσίασε στον Τύπο, τους επικεφαλής των νοσοκομείων και των άλλων φορέων που συνεργάζονται για το σκοπό αυτό με το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Η ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι η εξής:
Ανθρωποι και Φυλακές: Η αλληλεγγύη στην πράξη.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα παροχής Ψυχιατρικών και Ιατρικών Υπηρεσιώνγενικότερα στα Καταστήματα Κράτησης προχωρά στην σύναψη μιας σειράς συνεργασιών με Πανεπιστημιακούς φορείς και αναγνωρισμένες για τη διεθνή προσφορά τους Μ.ΚΟ. προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για το μεγαλύτερο αριθμό κρατουμένων.
1. Συνεργασία Υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με τη Β’ Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αττικόν που διευθύνει ο καθηγητής Ελευθέριος Λύκουρας. Η συνεργασία υπεγράφη στις 8/11/2010 και περιλαμβάνει την προσφορά Ψυχιατρικών Υπηρεσιών (παρακολούθηση κρατουμένων δύο φορές την εβδομάδα, θεραπεία, ψυχιατρική αξιολόγηση) από ειδικευμένο προσωπικό στο Ψυχιατρικό Κατάστημα Κορυδαλλού όπου κρατούνται 301 κρατούμενοι, υπό την εποπτεία του επικ. Καθηγητή Αθ. Δουζένη. Ήδη πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσκεψη την Τετάρτη 24/11/2010.
2. Στο ίδιο πλαίσιο, προχωρά και η συνεργασία με την Γ’ Ψυχιατρική Κλινική του Α.Π.Θ. που στεγάζεται στο Α.ΧΕ.ΠΑ, υπό τον καθηγητή Απόστολο Ιακωβίδη και που θα προσφέρει ψυχιατρικές υπηρεσίες σε δεκαπενθήμερη βάση στο Κατάστημα Κράτησης Διαβατών, στο οποίο αυτή τη στιγμή κρατούνται 602 κρατούμενοι.
3. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης ΔΑΔ έχει ολοκληρώσει τις πρώτες επαφές και με τον Καθηγητή κ. Βενετσάνο Μαυρέα Διευθυντή στην Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, προκειμένου η κλινική να προσφέρει ψυχιατρικές υπηρεσίες με ειδικευμένους ψυχιάτρους στα Κ.Κ. Ιωαννίνων και Γρεβενών στα οποία κρατούνται 263 και 651 κρατούμενοι αντίστοιχα.
4. Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα της Ιατρικής Σχολής Αθηνών με τίτλο «Διεθνής Ιατρική: Διαχείριση Κρίσεων Υγείας» σε συνεργασία τους Γιατρούς του Κόσμου και με τη βοήθεια του Νοσοκομείου Κρατουμένων Αγ. Παύλος, προχωρά σε μια παρέμβαση για τη φυματίωση. Η παρέμβαση θα γίνει αρχικά σε πιλοτικό στάδιο και θα αφορά στο σύνολο του πληθυσμού του Κ.Κ. Κορυδαλλού, δηλαδή σε 2341 κρατούμενους. Εκτιμάται ότι η αποτελεσματική πρόληψη και τα μέτρα ελέγχου της νόσου (μέσω διενέργειας της δοκιμασίας Mantoux, ακτινογραφίας θώρακος για τους κρατούμενους που είναι θετικοί στη δοκιμασία και διανομής και συλλογής πτυελοδοχείων για τα ύποπτα κρούσματα) είναι αναγκαία για την μείωση των ποσοστών της φυματίωσης στον πληθυσμό των κρατουμένων αλλά και την αποφυγή της διάδοσης στο γενικό πληθυσμό με τον οποίο έρχονται σε επαφή οι αποφυλακισθέντες. Ο έλεγχος και η πρόληψη της φυματίωσης στους κρατούμενους, εκτιμούν οι Γιατροί του Κόσμου, μπορεί να αποτελέσει την αρχή για τον έλεγχο και άλλων μεταδοτικών νοσημάτων.
5. Οι Γιατροί του Κόσμου θα επισκεφθούν με κλιμάκιο από γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων (οδοντίατρους, δερματολόγους, παθολόγους, κ.α. ) το Κ.Κ. Γρεβενών όπου και θα παραμείνουν για μια εβδομάδα με σκοπό να διεξάγουν πλήρη ιατρικό έλεγχο στο σύνολο των κρατουμένων. Εν συνεχεία και για ένα διάστημα 3 έως 6 μηνών θα παραμείνει ένας παθολόγος προκειμένου να παρακολουθεί ιατρικά τους κρατούμενους. Μέχρι τις 20/12/2010 έχουν προγραμματισθεί από τους Γιατρούς του Κόσμου δύο διερευνητικές επισκέψεις (Κορυδαλλό και Γρεβενά) ώστε να αποτυπωθεί η υπάρχουσα κατάσταση και εν συνεχεία στα μέσα του Ιανουαρίου 2011 θα ξεκινήσει η υλοποίηση.
6. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης Δ.Α.Δ προτίθεται να αγοράσει φορητό ψηφιακό ακτινολογικό μηχάνημα με στόχο να ενισχυθεί το Νοσοκομείο Κρατουμένων Αγ. Παύλος και παράλληλα να διευκολυνθεί η διάγνωση της φυματίωσης στο πρόγραμμα παρέμβασης που θα υλοποιήσει η Ιατρική Σχολή σε συνεργασία με τους Γιατρούς του Κόσμου.
7. Εντός του Δεκεμβρίου θα λειτουργήσει στο Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελαιώνα Θηβών κοινότητα απεξάρτησης του ΚΕ.Θ.Ε.Α. δυναμικότητας 40 κρατουμένων, ενώ στις αρχές του 2011 θα λειτουργήσει κοινότητα συμβουλευτικής και απεξάρτησης του ΚΕ.Θ.Ε.Α. δυναμικότητας 84 κρατουμένων.
8. Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία σε συνεργασία με την Κλινική Μαστού του Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας» που διευθύνει ο χειρουργός Ευάγγελος Φιλόπουλος, έχει ξεκινήσει σε πιλοτική βάση στο Κ.Κ. Γυναικών Ελαιώνα Θηβών, δωρεάν διενέργεια τεστ Παπανικολάου καθώς και εξέταση μαστού σε γυναίκες κρατούμενες. Ξεκινάει άμεσα μέσα στο 2010 και η εξέταση και διάγνωση του καρκίνου του προστάτη στον ανδρικό πληθυσμό κρατουμένων καταστημάτων κράτησης.
9. Τέλος, η Παιδιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής που διευθύνει ο καθηγητής παιδιατρικής κος Γιώργος Χρούσος καθώς και η Παιδοψυχιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής που διευθύνει ο Επίκουρος Καθηγητής Παιδοψυχιατρικής κος Γεράσιμος Κολαϊτης, οι οποίες λειτουργούν στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων «Αγ. Σοφία», θα προχωρήσουν στην αναπτυξιακή αξιολόγηση και στην ψυχοπαθολογική διερεύνηση αντίστοιχα, των παιδιών που κρατούνται μαζί με τις μητέρες τους στα καταστήματα Ελαιώνα και Κορυδαλλού.
Α) Έχει πραγματοποιηθεί συνάντηση από εκπροσώπους φορέων και υπηρεσιών των πόλεων της Θεσσαλονίκης και Βόλου, με συναφή προς την αποστολή του ΚΕΣΑΘΕΑ δραστηριότητα, με σκοπό την οργάνωση Δικτύου Προστασίας Ανηλίκων.
Β) Ξεκίνησε η δημιουργία ενός πανελλαδικού δικτύου προστασίας ανηλίκων με την ονομασία ‘Ορέστης’, με τη συμμετοχή μέχρι στιγμής 30 φορέων.
Γ) Υπάρχει ευαισθητοποίηση και από τους πολίτες οι όποιοι δηλώνουν συμμετοχή για τις δράσεις του εθελοντισμού του συμβουλίου. Ο αριθμός των εθελοντών αυξάνεται διαρκώς.
Δ) Θετική ανταπόκριση και συνεργασία με τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης και τον μητροπολίτη Δημητριάδος.
Ε) Στο άμεσο μέλλον έχει προγραμματιστεί επίσκεψη μελών του συμβουλίου μεταξύ άλλων στην Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Ηράκλειο Κρήτης και Ιωάννινα για συνάντηση με τις κατά τόπους Ε.Π.Α.. Υ.Ε.Α. καθώς και φορείς των πόλεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της πρόληψης και της αντιμετώπισης της θυματοποίησης και της εγκληματικότητας των ανηλίκων ,για την επισήμανση και την επίλυση των προβλημάτων τους, ώστε η δικτύωση όλων των υπηρεσιών και των φορέων για την προστασία των ανηλίκων να γίνει πραγματικότητα.
ΣΤ) Διενεργείται έρευνα για τη λειτουργία των ΕΠΑ, των ΥΕΑ, των Εισαγγελιών Ανηλίκων καθώς και των φορέων που δραστηριοποιούνται σε χώρο της πρόληψης της θυματοποίησης και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας ανηλίκων.
Αναδημοσίευση από: www.tovima.gr
«Υποκινούμενες» είναι οι κινητοποιήσεις στις φυλακές, ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου για την επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό κ. Χαρ. Καστανίδη. Αντικειμενικός σκοπός των κινητοποιήσεων αυτών είναι να μην ψηφιστεί από τη Βουλή το νομοσχέδιο, στο οποίο περιλαμβάνονται ευνοϊκές διατάξεις για τους κρατουμένους και συγκεκριμένα διευκολύνσεις για την αποφυλάκιση μικροπαραβατών και οικονομικά αδυνάτων.
Την ίδια στιγμή μόνο σε 12 από τις 33 φυλακές της χώρας παρατηρείται αποχή κρατουμένων από το συσσίτιο και, σύμφωνα με τον κ. Καστανίδη, στις κινητοποιήσεις συμμετέχει «ορισμένος αριθμός κρατουμένων». Αντίθετα, η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για αποχή από το συσσίτιο σε 21 από τις 33 φυλακές της Ελλάδας και με προοπτική περαιτέρω επέκτασης μέσα στις επόμενες ημέρες
Συγκεκριμένα, ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε: «Ορισμένοι ενδιαφέρονται τα πράγματα στις φυλακές να μένουν στάσιμα, ακίνητα, γιατί αν παραμείνουν στάσιμα και ακίνητα θα έχουν συμμάχους που να μπορούν να τους κινητοποιούν. Αισθανόμενοι όμως ότι ιδεολογικά και πολιτικά υποχωρούν όταν βλέπουν μια ηγεσία η οποία προσπαθεί να προλάβει, μια ηγεσία που προσπαθεί να εξανθρωπίσει το σύστημα των φυλακών, να φιλελευθεροποιήσει τον Σωφρονιστικό Κώδικα και όταν βλέπει μια ηγεσία να τους προσπερνά κάνοντας τη δουλειά της, αισθάνονται ότι πρέπει να δημιουργήσουν συνθήκες κρίσης». Και όλα αυτά τη στιγμή, που σύμφωνα με τον κ. Καστανίδη, «γίνεται συστηματική και αγωνιώδης προσπάθεια εξανθρωπισμού και κοινωνικού ελέγχου του συστήματος κράτησης και των φυλακών».
«Ποιοι ενδιαφέρονται να στρέψουν τις φυλακές και τους κρατουμένους απέναντι στο ενδιαφέρον της ελληνικής κοινωνίας;»
διερωτήθηκε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «την ώρα που συγκαλείται στη Βουλή των Ελλήνων ο εκσυγχρονισμός και η φιλελευθεροποίηση του συστήματος των ποινών, έχουμε εξέγερση στις φυλακές και κάποιοι αυτό το χρησιμοποιήσουν για να μην γίνει η μεταρρύθμιση». Ο υπουργός Δικαιοσύνης επισήμανε ακόμη ότι τα κείμενα των κρατουμένων διακινούνται μεταξύ των φυλακών και διευκολύνονται από τους δικηγόρους, ενώ ορισμένες ανακοινώσεις υπογράφονται από συγκεκριμένους συνηγόρους, ενώ αναφορικά με τα αιτήματα των κρατουμένων σημείωσε ότι «ορισμένα από τα 12 αιτήματα των κρατουμένων είναι υπερβολικά και απραγματοποίητα, όπως εκείνο που ζητά να αποφυλακίζονται οι ισοβίτες στα δώδεκα χρόνια κράτησης».
Από την πλευρά της η Πρωτοβουλία αναφέρει ότι οι κρατούμενοι υποκινούνται αποκλειστικά και μόνο από τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν, από την απόγνωση και την απελπισία τους. Υπενθυμίζεται ότι οι κρατούμενοι επαναφέρουν τα αιτήματα που αφορούν τον υπερπληθυσμό των φυλακών, τις συνθήκες κράτησης, την περίθαλψη, το καθεστώς χορήγησης αδειών, τη μείωση των ποινών και τους εναλλακτικούς θεσμούς έκτισής τους. Ακόμη, αναφέρουν ότι η δυναμικότητα των φυλακών ανέρχεται σε 9.700 θέσεις, ενώ ο συνολικός αριθμός των κρατουμένων ανέρχεται στους 12.600. Χαρακτηρίζουν δε ως ημίμετρα τα νομοθετικά μέτρα του περασμένου έτους _ εκτός από τη ρύθμιση για την κατάργηση της έκτισης των 4/5 της ποινής ώστε να μπορεί καταδικασμένος για αδικήματα περί ναρκωτικών να τύχει των ευεργετικών μέτρων.
Επιπλέον ανακοίνωσε σήμερα σειρά μέτρων για τη βελτίωση της ζωής των κρατουμένων στις φυλακές και ειδικά ανακοίνωσε μέτρα για την προστασία της υγείας των κρατουμένων.
Για το σκοπό αυτό προχώρησε στη σύναψη σειράς συνεργασιών με πανεπιστημιακούς φορείς, (νοσοκομεία κλπ) και αναγνωρισμένες μη κυβερνητικές οργανώσεις για την παροχή ψυχιατρικών και ιατρικών υπηρεσιών στις φυλακές της χώρας. Ήδη, ψυχίατροι και άλλες ειδικότητες ιατρών έχουν ξεκινήσει τις επισκέψεις στις φυλακές και εξετάζουν κρατουμένους.
Μάλιστα, ο υπουργός Δικαιοσύνης παρουσίασε στον Τύπο, τους επικεφαλής των νοσοκομείων και των άλλων φορέων που συνεργάζονται για το σκοπό αυτό με το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Η ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι η εξής:
Ανθρωποι και Φυλακές: Η αλληλεγγύη στην πράξη.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα παροχής Ψυχιατρικών και Ιατρικών Υπηρεσιώνγενικότερα στα Καταστήματα Κράτησης προχωρά στην σύναψη μιας σειράς συνεργασιών με Πανεπιστημιακούς φορείς και αναγνωρισμένες για τη διεθνή προσφορά τους Μ.ΚΟ. προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για το μεγαλύτερο αριθμό κρατουμένων.
1. Συνεργασία Υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με τη Β’ Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αττικόν που διευθύνει ο καθηγητής Ελευθέριος Λύκουρας. Η συνεργασία υπεγράφη στις 8/11/2010 και περιλαμβάνει την προσφορά Ψυχιατρικών Υπηρεσιών (παρακολούθηση κρατουμένων δύο φορές την εβδομάδα, θεραπεία, ψυχιατρική αξιολόγηση) από ειδικευμένο προσωπικό στο Ψυχιατρικό Κατάστημα Κορυδαλλού όπου κρατούνται 301 κρατούμενοι, υπό την εποπτεία του επικ. Καθηγητή Αθ. Δουζένη. Ήδη πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσκεψη την Τετάρτη 24/11/2010.
2. Στο ίδιο πλαίσιο, προχωρά και η συνεργασία με την Γ’ Ψυχιατρική Κλινική του Α.Π.Θ. που στεγάζεται στο Α.ΧΕ.ΠΑ, υπό τον καθηγητή Απόστολο Ιακωβίδη και που θα προσφέρει ψυχιατρικές υπηρεσίες σε δεκαπενθήμερη βάση στο Κατάστημα Κράτησης Διαβατών, στο οποίο αυτή τη στιγμή κρατούνται 602 κρατούμενοι.
3. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης ΔΑΔ έχει ολοκληρώσει τις πρώτες επαφές και με τον Καθηγητή κ. Βενετσάνο Μαυρέα Διευθυντή στην Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, προκειμένου η κλινική να προσφέρει ψυχιατρικές υπηρεσίες με ειδικευμένους ψυχιάτρους στα Κ.Κ. Ιωαννίνων και Γρεβενών στα οποία κρατούνται 263 και 651 κρατούμενοι αντίστοιχα.
4. Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα της Ιατρικής Σχολής Αθηνών με τίτλο «Διεθνής Ιατρική: Διαχείριση Κρίσεων Υγείας» σε συνεργασία τους Γιατρούς του Κόσμου και με τη βοήθεια του Νοσοκομείου Κρατουμένων Αγ. Παύλος, προχωρά σε μια παρέμβαση για τη φυματίωση. Η παρέμβαση θα γίνει αρχικά σε πιλοτικό στάδιο και θα αφορά στο σύνολο του πληθυσμού του Κ.Κ. Κορυδαλλού, δηλαδή σε 2341 κρατούμενους. Εκτιμάται ότι η αποτελεσματική πρόληψη και τα μέτρα ελέγχου της νόσου (μέσω διενέργειας της δοκιμασίας Mantoux, ακτινογραφίας θώρακος για τους κρατούμενους που είναι θετικοί στη δοκιμασία και διανομής και συλλογής πτυελοδοχείων για τα ύποπτα κρούσματα) είναι αναγκαία για την μείωση των ποσοστών της φυματίωσης στον πληθυσμό των κρατουμένων αλλά και την αποφυγή της διάδοσης στο γενικό πληθυσμό με τον οποίο έρχονται σε επαφή οι αποφυλακισθέντες. Ο έλεγχος και η πρόληψη της φυματίωσης στους κρατούμενους, εκτιμούν οι Γιατροί του Κόσμου, μπορεί να αποτελέσει την αρχή για τον έλεγχο και άλλων μεταδοτικών νοσημάτων.
5. Οι Γιατροί του Κόσμου θα επισκεφθούν με κλιμάκιο από γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων (οδοντίατρους, δερματολόγους, παθολόγους, κ.α. ) το Κ.Κ. Γρεβενών όπου και θα παραμείνουν για μια εβδομάδα με σκοπό να διεξάγουν πλήρη ιατρικό έλεγχο στο σύνολο των κρατουμένων. Εν συνεχεία και για ένα διάστημα 3 έως 6 μηνών θα παραμείνει ένας παθολόγος προκειμένου να παρακολουθεί ιατρικά τους κρατούμενους. Μέχρι τις 20/12/2010 έχουν προγραμματισθεί από τους Γιατρούς του Κόσμου δύο διερευνητικές επισκέψεις (Κορυδαλλό και Γρεβενά) ώστε να αποτυπωθεί η υπάρχουσα κατάσταση και εν συνεχεία στα μέσα του Ιανουαρίου 2011 θα ξεκινήσει η υλοποίηση.
6. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης Δ.Α.Δ προτίθεται να αγοράσει φορητό ψηφιακό ακτινολογικό μηχάνημα με στόχο να ενισχυθεί το Νοσοκομείο Κρατουμένων Αγ. Παύλος και παράλληλα να διευκολυνθεί η διάγνωση της φυματίωσης στο πρόγραμμα παρέμβασης που θα υλοποιήσει η Ιατρική Σχολή σε συνεργασία με τους Γιατρούς του Κόσμου.
7. Εντός του Δεκεμβρίου θα λειτουργήσει στο Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελαιώνα Θηβών κοινότητα απεξάρτησης του ΚΕ.Θ.Ε.Α. δυναμικότητας 40 κρατουμένων, ενώ στις αρχές του 2011 θα λειτουργήσει κοινότητα συμβουλευτικής και απεξάρτησης του ΚΕ.Θ.Ε.Α. δυναμικότητας 84 κρατουμένων.
8. Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία σε συνεργασία με την Κλινική Μαστού του Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας» που διευθύνει ο χειρουργός Ευάγγελος Φιλόπουλος, έχει ξεκινήσει σε πιλοτική βάση στο Κ.Κ. Γυναικών Ελαιώνα Θηβών, δωρεάν διενέργεια τεστ Παπανικολάου καθώς και εξέταση μαστού σε γυναίκες κρατούμενες. Ξεκινάει άμεσα μέσα στο 2010 και η εξέταση και διάγνωση του καρκίνου του προστάτη στον ανδρικό πληθυσμό κρατουμένων καταστημάτων κράτησης.
9. Τέλος, η Παιδιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής που διευθύνει ο καθηγητής παιδιατρικής κος Γιώργος Χρούσος καθώς και η Παιδοψυχιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής που διευθύνει ο Επίκουρος Καθηγητής Παιδοψυχιατρικής κος Γεράσιμος Κολαϊτης, οι οποίες λειτουργούν στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων «Αγ. Σοφία», θα προχωρήσουν στην αναπτυξιακή αξιολόγηση και στην ψυχοπαθολογική διερεύνηση αντίστοιχα, των παιδιών που κρατούνται μαζί με τις μητέρες τους στα καταστήματα Ελαιώνα και Κορυδαλλού.
Α) Έχει πραγματοποιηθεί συνάντηση από εκπροσώπους φορέων και υπηρεσιών των πόλεων της Θεσσαλονίκης και Βόλου, με συναφή προς την αποστολή του ΚΕΣΑΘΕΑ δραστηριότητα, με σκοπό την οργάνωση Δικτύου Προστασίας Ανηλίκων.
Β) Ξεκίνησε η δημιουργία ενός πανελλαδικού δικτύου προστασίας ανηλίκων με την ονομασία ‘Ορέστης’, με τη συμμετοχή μέχρι στιγμής 30 φορέων.
Γ) Υπάρχει ευαισθητοποίηση και από τους πολίτες οι όποιοι δηλώνουν συμμετοχή για τις δράσεις του εθελοντισμού του συμβουλίου. Ο αριθμός των εθελοντών αυξάνεται διαρκώς.
Δ) Θετική ανταπόκριση και συνεργασία με τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης και τον μητροπολίτη Δημητριάδος.
Ε) Στο άμεσο μέλλον έχει προγραμματιστεί επίσκεψη μελών του συμβουλίου μεταξύ άλλων στην Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Ηράκλειο Κρήτης και Ιωάννινα για συνάντηση με τις κατά τόπους Ε.Π.Α.. Υ.Ε.Α. καθώς και φορείς των πόλεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της πρόληψης και της αντιμετώπισης της θυματοποίησης και της εγκληματικότητας των ανηλίκων ,για την επισήμανση και την επίλυση των προβλημάτων τους, ώστε η δικτύωση όλων των υπηρεσιών και των φορέων για την προστασία των ανηλίκων να γίνει πραγματικότητα.
ΣΤ) Διενεργείται έρευνα για τη λειτουργία των ΕΠΑ, των ΥΕΑ, των Εισαγγελιών Ανηλίκων καθώς και των φορέων που δραστηριοποιούνται σε χώρο της πρόληψης της θυματοποίησης και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας ανηλίκων.
Αναδημοσίευση από: www.tovima.gr
Κρατούμενοι καταγγέλλουν μεθυσμένο φρουρό για κακομεταχείριση
Στο μικροσκόπιο του Σώματος Επιθεώρησης και Έλεγχου των Καταστημάτων Κράτησης βρίσκεται καταγγελία για κακομεταχείριση τεσσάρων κρατουμένων στις αγροτικές φυλακές Κασσαβέτειας από σωφρονιστικό υπάλληλο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην έγγραφη καταγγελία προς το υπουργείο Δικαιοσύνης σημειώνεται ότι ο σωφρονιστικός υπάλληλος ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ. Για το λόγο αυτό ο Ειδικός Γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Μαρίνος Σκανδάμης διέταξε την διενέργεια έκτακτου ελέγχου στο συγκεκριμένο κατάστημα κράτησης προκειμένου να διαπιστωθεί η βασιμότητα των καταγγελιών.
Πηγή: www.newsbomb.gr
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην έγγραφη καταγγελία προς το υπουργείο Δικαιοσύνης σημειώνεται ότι ο σωφρονιστικός υπάλληλος ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ. Για το λόγο αυτό ο Ειδικός Γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Μαρίνος Σκανδάμης διέταξε την διενέργεια έκτακτου ελέγχου στο συγκεκριμένο κατάστημα κράτησης προκειμένου να διαπιστωθεί η βασιμότητα των καταγγελιών.
Πηγή: www.newsbomb.gr
Μέτρα για την υγεία των φυλακισμένων, υπό το φόβο εξέγερσης
Μέτρα για την προστασία της υγείας των κρατουμένων στις φυλακές εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης. Επανέλαβε ότι έχει στη διάθεση του ενδείξεις, ότι επίκεινται μαζικές κινητοποιήσεις στα σωφρονιστικά ιδρύματα της... επικράτειας. Όπως ανέφερε, στις φυλακές Κέρκυρας, Γρεβενών, Πάτρας και Κορυδαλλού, μέρος των κρατουμένων απέχουν από το συσσίτιο. Ο υπουργός υποστήριξε ότι οι κινητοποιήσεις υποκινούνται από εκείνους που δεν θέλουν να αλλάξει η κατάσταση στις φυλακές. Δήλωσε ότι κάποιοι δημιουργούν συνθήκες κρίσης, ώστε να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση της ποινικής δικαιοσύνης που έχει κατατεθεί στη Βουλή.Υπό τη σκιά αυτών των εκτιμήσεων, ο Χάρης Καστανίδης ανακοίνωσε τη συνεργασία του υπουργείου με Πανεπιστημιακούς φορείς και διεθνώς αναγνωρισμένες μη κυβερνητικές οργανώσεις, για την παροχή ψυχιατρικών και ιατρικών Υπηρεσιών.
Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε:• Συνεργασία με τη Β’ Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αττικόν, που προβλέπει την παρακολούθηση κρατουμένων δύο φορές την εβδομάδα, τη θεραπεία και ψυχιατρική αξιολόγηση από ειδικευμένο προσωπικό των 310 κρατούμενων που νοσηλεύονται στο Ψυχιατρικό Κατάστημα Κορυδαλλού. Υπεγράφη στις 8 Νοεμβρίου και έχει ήδη πραγματοποιηθεί η πρώτη επίσκεψη.• Συνεργασία με την Γ’ Ψυχιατρική Κλινική του ΑΠΘ, με στόχο την προσφορά ψυχιατρικών υπηρεσιών, σε δεκαπενθήμερη βάση, στο Κατάστημα Κράτησης Διαβατών.• Επαφές με τη διεύθυνση της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ώστε η κλινική να προσφέρει ψυχιατρικές υπηρεσίες με ειδικευμένους ψυχιάτρους στις φυλακές Ιωαννίνων και Γρεβενών.• Μέτρα για τον έλεγχο και την πρόληψη της φυματίωσης στον Κορυδαλλό, σε συνεργασία με το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα της Ιατρικής Σχολής Αθηνών με τίτλο «Διεθνής Ιατρική: Διαχείριση Κρίσεων Υγείας», τους Γιατρούς του Κόσμου και το Νοσοκομείο Κρατουμένων "Αγ. Παύλος".• Την επίσκεψη κλιμακίου των Γιατρών του Κόσμου στις φυλακές Γρεβενών, αποτελούμενου από γιατρούς πολλών ειδικοτήτων (οδοντιάτρους, δερματολόγους, παθολόγους, κ.α.).• Την πρόθεση του υπουργείου να αγοράσει φορητό ψηφιακό ακτινολογικό μηχάνημα για την ενίσχυση του "Αγίου Παύλου".• Την έναρξη εντός του Δεκεμβρίου κοινότητας απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ στο Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελαιώνα Θηβών.• Τη δωρεάν διενέργεια τεστ Παπ στη Θήβα από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, σε συνεργασία με την Κλινική Μαστού του Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας».• Την παρακολούθηση των παιδιών που κρατούνται μαζί με τις μητέρες τους στα καταστήματα Ελαιώνα και Κορυδαλλού, από την Παιδιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής και την Παιδοψυχιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής που λειτουργούν στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων «Αγ. Σοφία».
Αναδημοσίευση από: www.kasmeri.gr
Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε:• Συνεργασία με τη Β’ Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αττικόν, που προβλέπει την παρακολούθηση κρατουμένων δύο φορές την εβδομάδα, τη θεραπεία και ψυχιατρική αξιολόγηση από ειδικευμένο προσωπικό των 310 κρατούμενων που νοσηλεύονται στο Ψυχιατρικό Κατάστημα Κορυδαλλού. Υπεγράφη στις 8 Νοεμβρίου και έχει ήδη πραγματοποιηθεί η πρώτη επίσκεψη.• Συνεργασία με την Γ’ Ψυχιατρική Κλινική του ΑΠΘ, με στόχο την προσφορά ψυχιατρικών υπηρεσιών, σε δεκαπενθήμερη βάση, στο Κατάστημα Κράτησης Διαβατών.• Επαφές με τη διεύθυνση της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ώστε η κλινική να προσφέρει ψυχιατρικές υπηρεσίες με ειδικευμένους ψυχιάτρους στις φυλακές Ιωαννίνων και Γρεβενών.• Μέτρα για τον έλεγχο και την πρόληψη της φυματίωσης στον Κορυδαλλό, σε συνεργασία με το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα της Ιατρικής Σχολής Αθηνών με τίτλο «Διεθνής Ιατρική: Διαχείριση Κρίσεων Υγείας», τους Γιατρούς του Κόσμου και το Νοσοκομείο Κρατουμένων "Αγ. Παύλος".• Την επίσκεψη κλιμακίου των Γιατρών του Κόσμου στις φυλακές Γρεβενών, αποτελούμενου από γιατρούς πολλών ειδικοτήτων (οδοντιάτρους, δερματολόγους, παθολόγους, κ.α.).• Την πρόθεση του υπουργείου να αγοράσει φορητό ψηφιακό ακτινολογικό μηχάνημα για την ενίσχυση του "Αγίου Παύλου".• Την έναρξη εντός του Δεκεμβρίου κοινότητας απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ στο Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελαιώνα Θηβών.• Τη δωρεάν διενέργεια τεστ Παπ στη Θήβα από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, σε συνεργασία με την Κλινική Μαστού του Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας».• Την παρακολούθηση των παιδιών που κρατούνται μαζί με τις μητέρες τους στα καταστήματα Ελαιώνα και Κορυδαλλού, από την Παιδιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής και την Παιδοψυχιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής που λειτουργούν στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων «Αγ. Σοφία».
Αναδημοσίευση από: www.kasmeri.gr
ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ, ΠΛΕΠΟΥΝ ΥΠΟΚΙΝΗΤΕΣ
Υποβαθμίζοντας τα κρίσιμα προβλήματα του χρεοκοπημένου σωφρονιστικού συστήματος, η κυβέρνηση βλέπει υποκινητές πίσω από τις μαζικές κινητοποιήσεις των κρατουμένων.
Το υπαινίχθηκε καθαρά, χθες, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης βάζοντας στο στόχαστρο την «Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων», για συστηματική διακίνηση «αγωνιστικών» κειμένων στις φυλακές.
«Οι κρατούμενοι υποκινούνται αποκλειστικά από τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν, από την απόγνωση και την απελπισία και όχι από συγκεκριμένες οργανώσεις», απαντά η Πρωτοβουλία, η οποία διαψεύδει την επίσημη κυβερνητική εκδοχή ότι κρατούμενοι 12 φυλακών απέχουν από το συσσίτιο. Οι κινητοποιήσεις, αναφέρει, γίνονται σε 21 από τις 31 φυλακές και έχουν απόλυτα ειρηνικό χαρακτήρα.
Δίνοντας, όπως είπε, το ιδεολογικό περίγραμμα των κινητοποιήσεων, ο κ. Καστανίδης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μίλησε για δημιουργία συνθηκών κρίσης που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται στη Βουλή για τον εκσυγχρονισμό και τη φιλελευθεροποίηση του συστήματος ποινών.
Ο υπουργός
«Ορισμένοι ενδιαφέρονται να μείνουν τα πράγματα στις φυλακές στάσιμα και ακίνητα για να έχουν συμμάχους που να μπορούν να κινητοποιούν. Αισθάνονται όμως ότι ιδεολογικά και πολιτικά υποχωρούν και ότι πρέπει να δημιουργήσουν συνθήκες κρίσης, όταν βλέπουν μια ηγεσία που τους προσπερνά και προσπαθεί να εξανθρωπίσει το σύστημα των φυλακών».
Αποδοκίμασε εμμέσως και τους δικηγόρους που «προωθούν στις φυλακές και υπογράφουν τα κείμενα για λογαριασμό συγκεκριμένης οργάνωσης», τονίζοντας ότι «η προσπάθεια διακίνησης επιστολών στα σωφρονιστικά καταστήματα γίνεται την ώρα που όλοι γνωρίζουν ότι σε λίγες ημέρες ψηφίζεται στη Βουλή μια σημαντική δέσμη νομοθετικών πρωτοβουλιών που αφορά το σύστημα ποινών. Για φανταστείτε να έχουμε εξέγερση στις φυλακές και κάποιοι να το χρησιμοποιήσουν για να μη γίνει η μεταρρύθμιση».
Δεν θέλησε να αποδώσει πολιτικά κίνητρα στους «υποκινητές» ούτε να τους εγκαλέσει -«ο καθείς εφ' ω ετάχθη»-, έδωσε όμως μια πρόγευση των προθέσεών του ως προς την τύχη που θα έχουν τα αιτήματα των κρατουμένων. Είπε ότι μπορεί να έχουν τις ενστάσεις τους διότι σε συνθήκες υπερπληθυσμού τα πράγματα χειροτερεύουν, αλλά η μείωση των ισοβίων σε 12 χρόνια είναι ακραίο αίτημα.
Πρωτύτερα είχε ανακοινώσει σειρά εθελοντικών παρεμβάσεων για παροχή ιατρικών και ψυχιατρικών υπηρεσιών σε κρατουμένους, πλαισιωμένος από εκπροσώπους πανεπιστημιακών φορέων, του ΚΕΘΕΑ και ΜΚΟ που θα «τρέξουν» τα προγράμματα.
Ιατρικές υπηρεσίες
Οι συνεργασίες, που θα επεκταθούν και με την Εκκλησία, αφορούν την παρακολούθηση των κρατουμένων στο Ψυχιατρείο Κορυδαλλού, προληπτικό έλεγχο των κρατουμένων στον Κορυδαλλό για φυματίωση, γυναικολογικές εξετάσεις στον Ελαιώνα Θηβών και επιτήρηση των παιδιών που κρατούνται μαζί με τις μητέρες τους. Δεν απάντησε, όμως, στο αν οι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες έχουν πεπερασμένο χαρακτήρα ή θα είναι μόνιμες και σε τακτική βάση.
Της ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
Αναδημοσίευση από: ΠΡΕΖΑ TV
Το υπαινίχθηκε καθαρά, χθες, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης βάζοντας στο στόχαστρο την «Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων», για συστηματική διακίνηση «αγωνιστικών» κειμένων στις φυλακές.
«Οι κρατούμενοι υποκινούνται αποκλειστικά από τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν, από την απόγνωση και την απελπισία και όχι από συγκεκριμένες οργανώσεις», απαντά η Πρωτοβουλία, η οποία διαψεύδει την επίσημη κυβερνητική εκδοχή ότι κρατούμενοι 12 φυλακών απέχουν από το συσσίτιο. Οι κινητοποιήσεις, αναφέρει, γίνονται σε 21 από τις 31 φυλακές και έχουν απόλυτα ειρηνικό χαρακτήρα.
Δίνοντας, όπως είπε, το ιδεολογικό περίγραμμα των κινητοποιήσεων, ο κ. Καστανίδης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μίλησε για δημιουργία συνθηκών κρίσης που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται στη Βουλή για τον εκσυγχρονισμό και τη φιλελευθεροποίηση του συστήματος ποινών.
Ο υπουργός
«Ορισμένοι ενδιαφέρονται να μείνουν τα πράγματα στις φυλακές στάσιμα και ακίνητα για να έχουν συμμάχους που να μπορούν να κινητοποιούν. Αισθάνονται όμως ότι ιδεολογικά και πολιτικά υποχωρούν και ότι πρέπει να δημιουργήσουν συνθήκες κρίσης, όταν βλέπουν μια ηγεσία που τους προσπερνά και προσπαθεί να εξανθρωπίσει το σύστημα των φυλακών».
Αποδοκίμασε εμμέσως και τους δικηγόρους που «προωθούν στις φυλακές και υπογράφουν τα κείμενα για λογαριασμό συγκεκριμένης οργάνωσης», τονίζοντας ότι «η προσπάθεια διακίνησης επιστολών στα σωφρονιστικά καταστήματα γίνεται την ώρα που όλοι γνωρίζουν ότι σε λίγες ημέρες ψηφίζεται στη Βουλή μια σημαντική δέσμη νομοθετικών πρωτοβουλιών που αφορά το σύστημα ποινών. Για φανταστείτε να έχουμε εξέγερση στις φυλακές και κάποιοι να το χρησιμοποιήσουν για να μη γίνει η μεταρρύθμιση».
Δεν θέλησε να αποδώσει πολιτικά κίνητρα στους «υποκινητές» ούτε να τους εγκαλέσει -«ο καθείς εφ' ω ετάχθη»-, έδωσε όμως μια πρόγευση των προθέσεών του ως προς την τύχη που θα έχουν τα αιτήματα των κρατουμένων. Είπε ότι μπορεί να έχουν τις ενστάσεις τους διότι σε συνθήκες υπερπληθυσμού τα πράγματα χειροτερεύουν, αλλά η μείωση των ισοβίων σε 12 χρόνια είναι ακραίο αίτημα.
Πρωτύτερα είχε ανακοινώσει σειρά εθελοντικών παρεμβάσεων για παροχή ιατρικών και ψυχιατρικών υπηρεσιών σε κρατουμένους, πλαισιωμένος από εκπροσώπους πανεπιστημιακών φορέων, του ΚΕΘΕΑ και ΜΚΟ που θα «τρέξουν» τα προγράμματα.
Ιατρικές υπηρεσίες
Οι συνεργασίες, που θα επεκταθούν και με την Εκκλησία, αφορούν την παρακολούθηση των κρατουμένων στο Ψυχιατρείο Κορυδαλλού, προληπτικό έλεγχο των κρατουμένων στον Κορυδαλλό για φυματίωση, γυναικολογικές εξετάσεις στον Ελαιώνα Θηβών και επιτήρηση των παιδιών που κρατούνται μαζί με τις μητέρες τους. Δεν απάντησε, όμως, στο αν οι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες έχουν πεπερασμένο χαρακτήρα ή θα είναι μόνιμες και σε τακτική βάση.
Της ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
Αναδημοσίευση από: ΠΡΕΖΑ TV
Άρειος Πάγος: «Μην πιστεύετε τους αστυνομικούς»
Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου 2010, 18:32
Μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα… στα στοιχεία της Αστυνομίας συστήνει προς τους εισαγγελείς όλης της χώρας ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ρούσσος Παπαδάκης, θεωρώντας ότι δεν είναι λίγες οι φορές που τ’ αστυνομικά όργανα κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους είτε κλείνουν είτε κάνουν τα «στραβά μάτια» σε παρανομίες που διαπιστώνουν. Με εγκύκλιο που απέστειλε στις Εισαγγελίες Εφετών και Πρωτοδικών όλης της χώρας ο κ. Παπαδάκης κάνει λόγο, μάλιστα, για αδιαφορία, αδράνεια αλλά και για ενδοτική συμπεριφορά μερίδας προανακριτικών υπαλλήλων (αστυνομικών) σε παρεμβάσεις διαφόρων παραγόντων. Ο μόνος τρόπος για ν’ αντιμετωπιστούν αυτά τα φαινόμενα, σύμφωνα με την εγκύκλιο, είναι ο αυστηρότερος έλεγχος από τους εισαγγελείς όλων των στοιχείων που τους διαβιβάζονται από τα Αστυνομικά Τμήματα και η διασταύρωσή τους ακόμη και επί τόπου, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, βγαίνοντας οι ίδιοι έξω από το εισαγγελικό γραφείο.
«Γνωρίζοντας τον τρόπο που λειτουργεί μικρή μερίδα προανακριτικών υπαλλήλων, αλλά και εκπροσώπων της δημόσιας διοίκησης, οι οποίοι επιδεικνύουν είτε αδράνεια και περιορισμένο ενδιαφέρον για το καθήκον, είτε ενδεχομένως στάση ενδοτική σε παρεμβάσεις διαφόρων παραγόντων (οικονομικών ή υπηρεσιακών, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, προσώπων φιλικών ή συγγενικών λόγω εντοπιότητας κ.α), φρονούμε ότι είναι ενδεδειγμένο οι εισαγγελικοί λειτουργοί, κατά περίπτωση να είναι επιφυλακτικοί στις διαβεβαιώσεις της πιο πάνω κατηγορίας αρμοδίων για την εξακρίβωση και βεβαίωση ποινικών παραβάσεων υπαλλήλων και να επιδιώκουν όπως αποκτούν οι ίδιοι άμεση αντίληψη και όχι εξωραϊσμένη ή ατελή, ως ενίοτε τους μεταφέρεται, διασταυρώνοντας τα στοιχεία και, όπου απαιτείται “βγαίνοντας έξω από το εισαγγελικό γραφείο”, έτσι ώστε να επιτελούν αποτελεσματικότερα το έργο τους».
Στην εγκύκλιό του ο κ. Παπαδάκης ζητά όπου είναι εφικτό από τις ειδικότερες συνθήκες εργασίας, να ορισθεί στις κατά τόπους Εισαγγελίες ένας εισαγγελικός λειτουργός (ή περισσότεροι ανά αντικείμενο) αρμόδιος για: α) το περιβάλλον, β) την προστασία της δημόσιας περιουσίας (δασικές εκτάσεις) και γ) την ασφάλεια και υγιεινή των εργαζομένων ιδίως όπου υπάρχουν βιομηχανικές περιοχές. Ιδιαίτερα σε περιπτώσεις θανατηφόρων ή σοβαρών εργατικών ατυχημάτων ο κ. Παπαδάκης ζητά απ’ τους εισαγγελείς να προσπαθούν για την ταχεία διεκπεραίωση των υποθέσεων αυτών , ώστε να μην ταλαιπωρούνται τα θύματα ή οι συγγενείς τους «κάτι που δεν αρμόζει σε σύγχρονο κράτος δικαίου», όπως χαρακτηριστικά τονίζει.
Αναδημοσίευση από: www.zougla.gr
Μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα… στα στοιχεία της Αστυνομίας συστήνει προς τους εισαγγελείς όλης της χώρας ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ρούσσος Παπαδάκης, θεωρώντας ότι δεν είναι λίγες οι φορές που τ’ αστυνομικά όργανα κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους είτε κλείνουν είτε κάνουν τα «στραβά μάτια» σε παρανομίες που διαπιστώνουν. Με εγκύκλιο που απέστειλε στις Εισαγγελίες Εφετών και Πρωτοδικών όλης της χώρας ο κ. Παπαδάκης κάνει λόγο, μάλιστα, για αδιαφορία, αδράνεια αλλά και για ενδοτική συμπεριφορά μερίδας προανακριτικών υπαλλήλων (αστυνομικών) σε παρεμβάσεις διαφόρων παραγόντων. Ο μόνος τρόπος για ν’ αντιμετωπιστούν αυτά τα φαινόμενα, σύμφωνα με την εγκύκλιο, είναι ο αυστηρότερος έλεγχος από τους εισαγγελείς όλων των στοιχείων που τους διαβιβάζονται από τα Αστυνομικά Τμήματα και η διασταύρωσή τους ακόμη και επί τόπου, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, βγαίνοντας οι ίδιοι έξω από το εισαγγελικό γραφείο.
«Γνωρίζοντας τον τρόπο που λειτουργεί μικρή μερίδα προανακριτικών υπαλλήλων, αλλά και εκπροσώπων της δημόσιας διοίκησης, οι οποίοι επιδεικνύουν είτε αδράνεια και περιορισμένο ενδιαφέρον για το καθήκον, είτε ενδεχομένως στάση ενδοτική σε παρεμβάσεις διαφόρων παραγόντων (οικονομικών ή υπηρεσιακών, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, προσώπων φιλικών ή συγγενικών λόγω εντοπιότητας κ.α), φρονούμε ότι είναι ενδεδειγμένο οι εισαγγελικοί λειτουργοί, κατά περίπτωση να είναι επιφυλακτικοί στις διαβεβαιώσεις της πιο πάνω κατηγορίας αρμοδίων για την εξακρίβωση και βεβαίωση ποινικών παραβάσεων υπαλλήλων και να επιδιώκουν όπως αποκτούν οι ίδιοι άμεση αντίληψη και όχι εξωραϊσμένη ή ατελή, ως ενίοτε τους μεταφέρεται, διασταυρώνοντας τα στοιχεία και, όπου απαιτείται “βγαίνοντας έξω από το εισαγγελικό γραφείο”, έτσι ώστε να επιτελούν αποτελεσματικότερα το έργο τους».
Στην εγκύκλιό του ο κ. Παπαδάκης ζητά όπου είναι εφικτό από τις ειδικότερες συνθήκες εργασίας, να ορισθεί στις κατά τόπους Εισαγγελίες ένας εισαγγελικός λειτουργός (ή περισσότεροι ανά αντικείμενο) αρμόδιος για: α) το περιβάλλον, β) την προστασία της δημόσιας περιουσίας (δασικές εκτάσεις) και γ) την ασφάλεια και υγιεινή των εργαζομένων ιδίως όπου υπάρχουν βιομηχανικές περιοχές. Ιδιαίτερα σε περιπτώσεις θανατηφόρων ή σοβαρών εργατικών ατυχημάτων ο κ. Παπαδάκης ζητά απ’ τους εισαγγελείς να προσπαθούν για την ταχεία διεκπεραίωση των υποθέσεων αυτών , ώστε να μην ταλαιπωρούνται τα θύματα ή οι συγγενείς τους «κάτι που δεν αρμόζει σε σύγχρονο κράτος δικαίου», όπως χαρακτηριστικά τονίζει.
Αναδημοσίευση από: www.zougla.gr
Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010
ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟ
Διακομματική Επιτροπή για την εξέταση του σωφρονιστικού συστήματος της χώρας και των συνθηκών διαβίωσης των κρατουμένων (ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΓΙΑ ΕΘΝΙΚΑ Η ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΖΗΤΗΜΑΤΑ)
Αντικείμενο της Επιτροπής είναι η εξέταση του σωφρονιστικού συστήματος της χώρας και των συνθηκών διαβίωσης των κρατουμένων.
Link: http://www.hellenicparliament.gr/Koinovouleftikes-Epitropes/CommiteeDetailView?CommitteeId=449c951b-4683-4760-85f7-17102b464bfa
Αντικείμενο της Επιτροπής είναι η εξέταση του σωφρονιστικού συστήματος της χώρας και των συνθηκών διαβίωσης των κρατουμένων.
Link: http://www.hellenicparliament.gr/Koinovouleftikes-Epitropes/CommiteeDetailView?CommitteeId=449c951b-4683-4760-85f7-17102b464bfa
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)