Παρασκευή, 3 Σεπτεμβρίου 2010

Απαγορεύθηκε η κολπική έρευνα στις κρατούμενες!

Απαγορεύθηκε η ενδοσωματική έρευνα στις γυναίκες κρατούμενες, σύμφωνα με απόφαση του υφυπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Απόστολου Κατσιφάρα.

Όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης η ενδοσωματική έρευνα θα γίνεται αποκλειστικά και μόνο σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 23 παράγραφος 6 του ν. 2776/1999 (Σωφρονιστικός Κώδικας): «ο κρατούμενος θα υποβάλλεται σε σωματική έρευνα σε ιδιαίτερο χώρο από δυο τουλάχιστον υπαλλήλους του ίδιου φύλλου, με τρόπο τέτοιο που δεν θίγει την αξιοπρέπεια του».

Σε περίπτωση που υπάρχει εύλογη αιτία η οποία δικαιολογεί ενδοσωματική ή ακτινολογική έρευνα, τότε αυτή θα γίνεται, μετά από εντολή του αρμόδιου δικαστικού λειτουργού και μόνον από γιατρό.

Η απόφαση του υφυπουργού Δικαιοσύνης, αναφέρεται στην ανακοίνωση, ερχεται να ικανοποιήσει το πάγιο αίτημα γυναικών κρατουμένων, αλλά και Ευρωπαϊκών Οργανισμών, που μιλούσαν για εξευτελιστικό τρόπο διενέργειας της ενδοσωματικής έρευνας στις γυναίκες κρατούμενες.

Η ανακοίνωση καταλήγει ότι «η πολιτική ηγεσία του υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εκφράζει την αποφασιστικότητά της, ο σεβασμός στην ανθρώπινη αξία να πάψει να είναι το ζητούμενο, αλλά το αυτονόητο, ιδιαίτερα δε στον ευαίσθητο χώρο των φυλακών».

Αναδημοσίευση από www.tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου