Ευτυχώς στην Ελληνική έννομη τάξη δεν υπάρχει μόνο ένας τρόπος αντίδρασης στις παράνομες πράξεις της Διοίκησης. Μπορεί κανείς ν' απευθυνθεί στο ίδιο το όργανο που εξέδωσε την πράξη που τον θίγει, ζητώντας του να την "πάρει πίσω" ή να την τροποποιήσει, μπορεί να απευθυνθεί στον ιεραρχικά προϊστάμενο του οργάνου που εξέδωσε την πράξη, μπορεί -αν υπάρχει ειδική διαδικασία ή προσφυγή- να ακολουθήσει αυτήν, μπορεί να πάει και στο Δικαστήριο για ν' ακυρώσει, σε βάθος χρόνου, την πράξη, μπορεί να ζητήσει οι συνέπειές της ν' αρθούν αμέσως, μέχρι να δοθεί οριστική λύση από το Δικαστήριο, μπορεί να ζητήσει αποζημίωση κατ' άρθ.105 ΕισΝΑΚ.
Αυτά μαθαίνουν οι φοιτητές στη Νομική, στις Σχολές Δημόσιας Διοίκησης και αλλού, για τον απλούστατο λόγο ότι... τα λέει ο Νόμος.
Πολλά λέει ο Νόμος. Και για εκπαιδευτικές άδειες μιλά, και για βραχιολάκια, και για δικαιώματα κρατουμένων μιλά. Για όσα είναι εγγυημένα σε δημοκρατική κοινωνία, ως το ίδιο το θεμέλιό της.
Μ' αυτές τις σκέψεις φέρνω στο νου μου τη ρήση του Χ. Μαρκούζε: "Όσο η Θεωρία διαψεύδει την Πράξη... τόσο το χειρότερο για την Πράξη".
Σκέφτομαι ότι κάθησα να γράψω 85 σελίδες δικόγραφο, επειδή το Άρθρο 6 του Σωφρονιστικού Κώδικα, με τίτλο: Έννομη Προστασία των κρατουμένων, και συγκεκριμένα στην παρ.2 αυτού, ορίζει ότι:
"Η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, η οποία ασκεί την εποπτεία επί της λειτουργίας του Καταστήματος, ...ανακαλεί την παράνομη ενέργεια, ικανοποιεί το αίτημα του κρατουμενου και ελέγχει τους υπευθύνους."
Είχα υπόψη μου και τις δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης που μ' έκαναν να εμφορούμαι από γνήσια αισιοδοξία ότι το Αίτημα προς τον Υπουργό, δυνάμει της παραπάνω διάταξης, κρατουμένου απεργού πείνας, που του "έκοψαν" για 3η φορά το αίτημα για εκπαιδευτική άδεια ενώ πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις χορήγησης, θα έπιανε τόπο.
Αναμενόμενο, με δεδομένες τις Δηλώσεις του Στ.Κοντονή για την εκπαίδευση κρατουμένων, όπως:
21-12-2016: Να εκμεταλλευτούν τη δυνατότητα που τους παρέχεται για εκπαίδευση και μόρφωση προέτρεψε τους κρατούμενους των φυλακών νέων Αυλώνα ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής στο πλαίσιο της χριστουγεννιάτικης εκδήλωσης.
«Σε ένα περιβάλλον κράτησης η μόρφωση είναι μια διαδικασία ελευθερίας και δόμησης μιας ανεξάρτητης και κοινωνικά ωφέλιμης προσωπικότητας», τόνισε ο κ. Κοντονής απευθυνόμενος στους κρατουμένους των φυλακών Αυλώνα.(Πηγή: Palo.gr, Cretalive.gr)
25-03-2017:«Η γνώση και η μόρφωση είναι ελευθερία, ακόμη και γι’ αυτούς τους ανθρώπους που τελούν υπό καθεστώς κράτησης."Φυλακές Κέρκυρας (όπου οι συνθήκες κράτησης κρίθηκαν από τον κ.Υπουργό ως "απολύτως ικανοποιητικές")
27-07-2017: Επίσκεψη στις Φυλακές Μαλανδρίνου. Δήλωση Κοντονή: "Αυτές οι δράσεις δίνουν στους κρατούμενους τη δυνατότητα να μην επανέλθουν σ’ έναν κόσμο εγκληματικότητας και παραβατικότητας. Διότι η μόρφωση και η εκπαίδευση, όπως λέω πάντα, είναι σταγόνες ελευθερίας, μέσα σ’ ένα περιβάλλον ανελευθερίας. ""Όμως, αν συνειδητοποιήσουμε τι ακριβώς παρέχεται στο χρονικό διάστημα της κράτησης –αθλητικές δράσεις, εκπαιδευτικές δραστηριότητες, τη βιβλιοθήκη που λειτουργεί- τότε μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι οι άνθρωποι δε θα επανέλθουν σ’ ένα καθεστώς παραβατικότητας."(Πηγή: Protothema.gr)
25-08-2017 Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σταύρος Κοντονής, με δήλωση του, συνεχάρη τους κρατούμενους μαθητές [μεταξύ τους κι ο ΒασίληςΔημάκης] αλλά και τους καθηγητές τους.«Η ενίσχυση των παρεχόμενων υπηρεσιών εκπαίδευσης στους κρατούμενους και η υλοποίηση εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών, με στόχο την ομαλή επανένταξη, αποτελεί πάγια δέσμευση ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους για ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση.Θα συνεχίσουμε άοκνα την προσπάθεια για βελτίωση των συνθηκών κράτησης, εκπαίδευση και δημιουργική απασχόληση, στο πλαίσιο άσκησης της αντεγκληματικής πολιτικής» αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπουργός. (Πηγή: CNN)
26-02-2018: «κοινή πεποίθηση των δύο υπουργείων [Δικαιοσύνης και Παιδείας] είναι ότι η εκπαίδευση στις φυλακές αποτελεί το πιο σημαντικό εργαλείο αντεγκληματικής πολιτικής, καθώς συμβάλλοντας στη δημιουργική αξιοποίηση του χρόνου κράτησης και την απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων, υποστηρίζει την επαγγελματική και κοινωνική επανένταξη των κρατουμένων-αποφυλακισμένων».
ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ;
Οκτώβριος 2017: Μεταγωγή Βασίλη Δημάκη στο ΚΚ Κορυδαλλού "για εκπαιδευτικούς λόγους" διατάσσεται από το Υπ.Δικαιοσύνης
Νοέμβριος 2017: Ο κ. Κοντονής αποστέλλει στο Βασίλη Δημάκη ως Υπουργός "ΕΠΑΙΝΟ" για την εισαγωγή του σε Α.Ε.Ι.
Μάρτιος 2018: Κατόπιν απόρριψης 3 αιτημάτων του να παρακολουθήσει τα μαθήματά του στο Πανεπιστήμιο, παρότι πληρούνται όλες οι νόμιμες προϋποθέσεις, ο Δημάκης αποστέλλει στον Υπουργό Δικαιοσύνης αίτημα δυνάμει του 6.2 του Σωφρονιστικού Κώδικα, να διατάξει (αν μη τι άλλο) την ικανοποίηση του δίκαιου και με πλήρη δικαιολογητικά αιτήματος του φοιτητή απεργού πείνας κρατουμένου.
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
|
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ,
ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ
ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ
ΑΝΤΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ
ΚΑΙ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Δ/ΝΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ
ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ
ΚΡΑΤΗΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΡΑΤΗΣΗΣ
ΚΑΙ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ
ΑΓΩΓΗΣ
ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΑΡΡΕΝΩΝ
ΒΟΛΟΥ
Ταχ. Διεύθυνση: Μεσογείων
96
Ταχ. Κώδικας: 115 27
Τηλέφωνο: 210 77 67 243
Fax: 210 7767458
Πληροφορίες: Ε. Κοβάνη
Email: Ekovani@justice.gov.gr
|
Αθήνα, 22/3/2018
Αριθ. πρωτ.:
23656 οικ.
ΠΡΟΣ:
Ηλέκτρα Λήδα Κούτρα
Δικηγόρο Αθηνών
Βουλγαροκτόνου 42,
Αθήνα 11472
|
ΚΟΙΝ.:
κ. Επόπτη Εισαγγελέα
Συγκροτήματος Καταστημάτων Κράτησης
Κορυδαλλού
(διά της Διευθύνσεως του Καταστήματος)
|
Θέμα:
|
«Προσφυγή του κρατούμενου Βασίλειου ΔΗΜΑΚΗ»
|
Σε απάντηση της από 15-3-2018 προσφυγής ενώπιον του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας καιΑνθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία αφορά σε αίτημα ακύρωσης του Πρακτικού – Απόφασης του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού με αριθ. 19/12-3-2018, σας κάνουμε γνωστά τα κάτωθι:
Επί αιτημάτων χορήγησης εκπαιδευτικών αδειών, αρμόδιο να αποφανθεί είναι το Πειθαρχικό Συμβούλιο της Φυλακής σε πρώτο βαθμό και κατά της απόφασής του σε περίπτωση δεύτερης συνεχόμενης απόρριψης, προβλέπεται η δυνατότητα προσφυγής ενώπιον του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών του τόπου έκτισης της ποινής του κρατουμένου, σύμφωνα με την κείμενη σωφρονιστική νομοθεσία.
Τέλος, όσον αφορά τις επισκέψεις των συνηγόρων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Σωφρονιστικού Κώδικα, σε περίπτωση απαγόρευσης ή περιορισμού ή μη πραγματοποίησής τους, οι κρατούμενοι μπορούν να προσφύγουν στον αρμόδιο δικαστικό λειτουργό.
Εσωτερική διανομή:
1) Γραφείο Υπουργού (Α.Π.1166/15-3-2018)
2) Γραφείο Γενικού Γραμματέα
Αντεγκληματικής Πολιτικής
|
Η Προϊσταμένη
της Διεύθυνσης
Κανέλλα
Σπανομίχου
|
Ακριβές αντίγραφο
Ο Προϊστάμενος του
Τμήματος
Γεώργιος
Θραψανιώτης
|