Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Αλληλεγγύη και συμπαράσταση στους ανήλικους/ες κρατούμενους/ες

Αναδημοσίευση από: www.rednotebook.gr



Να δώσουμε τέλος στη βαρβαρότητα. Στηρίζουμε και συμπαραστεκόμαστε στους συνανθρώπους μας, τους ανήλικους, ασυνόδευτους μετανάστες
Των Νικολέτας Δανιά και Μαρίνας Κασούνη

Την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στα Σύγχρονα Κρατητήρια Ανηλίκων Μεταναστών στην Αμυγδαλέζα Αχαρνών. Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον βουλευτή Τάσο Κουράκη, καθώς και εκπρόσωποι του Δικτύου Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών όπως και άλλων οργανώσεων, επισκέφτηκαν τα κρατητήρια με σκοπό να γνωρίσουν τις συνθήκες διαβίωσης των ανήλικων κρατουμένων αλλά και να συζητήσουν μαζί τους.

Αφορμή για την πρωτοβουλία της επίσκεψης στάθηκε η φωτιά που έβαλαν στα στρώματά τους επτά ανήλικοι κρατούμενοι, οι οποίοι κινδύνεψαν να σκοτωθούν από ασφυξία. Το περιστατικό αυτό, το οποίο συνέβη πριν από ένα μήνα, μας ωθεί να κατανοήσουμε την απόγνωση και το φόβο που νιώθουν αυτά τα παιδιά για το σήμερα και το αύριο, ακούγοντας τη φωνή τους να πνίγεται μέσα στους τοίχους ενός βάρβαρου συστήματος φυλάκισης. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δικτύου Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, το ελληνικό κράτος, καταπατώντας τις διεθνείς συνθήκες για την προστασία των ανηλίκων, φυλακίζει παιδιά με το πρόσχημα του «αδικήματος» της παράνομης εισόδου στη χώρα. Μαρτυρίες συνανθρώπων οι οποίοι επισκέφτηκαν το χώρο, αναφέρουν ότι οι συνθήκες στο υποτιθέμενα "ανθρώπινο περιβάλλον διαβίωσης" είναι ανθυγιεινές και σε καμία περίπτωση δε θυμίζουν ένα Πρότυπο Κέντρο Φιλοξενίας Ανήλικων Αλλοδαπών, όπως ισχυρίζονται κάποιοι.

Πρόκειται για εγκαταστάσεις που βρίσκονται στην Αμυγδαλέζα Αχαρνών, οι οποίες ξεκινήσαν να λειτουργούν το 2001 ως κρατητήρια γυναικών μεταναστών και των παιδιών τους. Από το 2005 έως το 2007 χρησιμοποιούνταν ως κρατητήρια ανδρών, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων της γύρω περιοχής.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Τάσου Κουράκη «ό,τι δεν φαίνεται καταχωνιάζεται, ό,τι φαίνεται μπορεί και να λυθεί».

Αυτή τη στιγμή, 26 παιδιά κι έφηβοι ηλικίας 10 έως 17 ετών που μετανάστευσαν στην Ελλάδα με μοναδικό στόχο μία πιο ανθρώπινη ζωή κι ένα καλύτερο αύριο, κάτι που επιδιώκει ο καθένας μας, κρατούνται σε κελιά σε αυτές τις φυλακές, σ΄ ένα βάναυσο κι εχθρικό περιβάλλον για μία παιδική ψυχή, το οποίο υπολείπεται σε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Ο χρόνος κράτησης των ανηλίκων διαρκεί δύο, τρεις, ίσως και παραπάνω μήνες, έως ότου αποφασιστεί πιοα θα είναι η συνέχεια της τύχης ή της «ατυχίας» αυτών των ψυχών. Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλά από τα παιδιά αυτά θα απελαθούν, άλλα θα σταλούν σε ξενώνες φιλοξενίας μη κυβερνητικών οργανώσεων, εκτός εάν υπάρχει κάποιος συγγενής που να έχει τη δυνατότητα να πάρει την επιμέλεια τους.

Καλούμε τον κάθε συνάνθρωπο να συμπαρασταθεί στα παιδιά αυτά, που το έχουν τόσο πολύ ανάγκη. Συγκεντρώνοντας είδη πρώτης ανάγκης, καθώς και ρούχα, σεντόνια, κουβέρτες, αντικείμενα που μπορεί να βρίσκονται στην αποθήκη μας δίχως να τα χρησιμοποιούμε πια, όπως ένα παλιό καλοριφέρ κ.τ.λ. ίσως να καταφέρουμε να ζωγραφίσουμε ένα χαμόγελο στα πρόσωπά τους, έστω κι αν είναι αχνό.

Να δώσουμε τέλος στη βαρβαρότητα. Στηρίζουμε και συμπαραστεκόμαστε στους συνανθρώπους μας, τους ανήλικους, ασυνόδευτους μετανάστες. «ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΣΕ ΚΕΛΙ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου