Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΦΥΛΑΚΗ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΦΥΛΑΚΗ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ
ΕΝ ΕΙΔΕΙ "οδοιπορικού", παρακολουθήσαμε τη διήγηση σχετικά με τις συνθήκες κράτησης στην Αγροτική Φυλακή, οι οποίες παραβιάζουν το Σύνταγμα, τις σπουδαιότερες Διεθνείς Συμβάσεις (ιδίως την ΕΣΔΑ και την Σύμβαση του ΟΗΕ κατά των βασανιστηρίων και άλλης απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης, την ΟΔΔΑ) και την εσωτερική μας σχετική νομοθεσία –ιδίως δε τον Σωφρονιστικό Κώδικα!
Όσοι έχουν την ατυχία να είναι χρήστες ναρκωτικών ουσιών, κατά την είσοδό τους στη Φυλακή, τα υποκατάστατά τους (πχ. βουπρενορφίνη - SUBOTEX) «κόβονται» ακαριαία και ολοσχερώς, χωρίς να υφίσταται παράλληλα η απαραίτητη φαρμακευτική και ιατρική υποστήριξη, με αποτέλεσμα –στην κυριολεξία!- να βασανίζονται και να τίθεται άμεσα σε κίνδυνο η σωματική και η ψυχική τους ακεραιότητα, σε κάποιες δε περιπτώσεις και η ίδια η ζωή τους!
Κοιτώνες: Μπαίνοντας ο κάθε κρατούμενος, «παίρνει στον ώμο» το συναρμολογούμενο κρεβάτι του κι ένα μικρό κομοδίνο. Αυτά είναι στο σύνολό τους τα αντικείμενα που μπορεί να θεωρεί δικά του στη φυλακή. Μαξιλάρι δεν υπάρχει, εκτός αν «αυτοσχεδιάζοντας», ο κρατούμενος παραγεμίσει ένα ύφασμα – μαξιλαροθήκη με τα ρούχα του και δημιουργήσει αντικείμενο αντίστοιχο του μαξιλαριού. Πάνω στο κρεβάτι, ιδίως, τρώνε οι κρατούμενοι, αφού δεν υπάρχει χώρος εστίασης για το φαγητό. Τα στρώματα είναι καταβρώμικα, αλλεργιογόνα, γεμάτα ακάρεα και μύκητες και δεν έχουν καθαριστεί ούτε αλλαχθεί επί πολλές δεκαετίες.
Σε κάθε κρατούμενο αντιστοιχούν λιγότερα από 3 τετραγωνικά μέτρα (αντί των τουλάχιστον 6, που προβλέπει ο Σωφρονιστικός Κώδικας). Τα κρεβάτια έχουν απόσταση περίπου 20 εκ. μεταξύ τους.
Οι κοιτώνες δεν διαθέτουν ούτε καρέκλα, ούτε τραπέζι, με αποτέλεσμα οι κρατούμενοι στην κυριολεξία να ζουν στο κρεβάτι τους.
Μπάνια: Οι εγκαταστάσεις και η πρακτική δεν πληρούν τους όρους υγιεινής (καταβρώμικα, εστίες μόλυνσης), ενώ αντιστοιχεί περίπου μια τουαλέτα ανά 17 κατά μέσο όρο άτομα, σε αντίθεση πάλι με τις επιταγές του Σωφρονιστικού Κώδικα. Κάθε θάλαμος έχει δυο («τούρκικες») τουαλέτες, εκ των οποίων η μια χρησιμοποιείται μόνο ως ντους (ελλείψει των σχετικών εγκαταστάσεων), έχει δε τοποθετηθεί αυτοσχεδίως επ’ αυτής ένα ξύλινο καφάσι. Από εκεί συνηθίζουν να εισέρχονται και εξέρχονται στο χώρο μεγάλοι αρουραίοι, που συχνά ξυπνούν τους κρατούμενους διερχόμενοι από τα κρεβάτια τους, ακόμα και κάτω από τα κλινοσκεπάσματά τους.
Ντους: Δεν υπάρχει «ντουσιέρα», με την έννοια που δίνουμε στα δυτικά κράτη. 
Η μια από τις δυο τουαλέτες έχει αυτοσχεδίως μετατραπεί σε χώρο που οι κρατούμενοι κάνουν μπάνιο
Συνθήκες Υγιεινής: Υποτυπώδεις έως άθλιες.
Διατροφή: ιδιαίτερα χαμηλής θρεπτικής αξίας, σε σημείο να αποδυναμώνεται το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Οι εργαζόμενοι στην κουζίνα δεν είναι ελεγμένοι για λοιμώδη και μεταδιδόμενα νοσήματα.
Κρέας μπορούμε να φάμε μια φορά την εβδομάδα. ΟΜΩΣ, δεν «βλέπουμε» το κρέας σε «κομμάτι». Είναι τριμμένο μέσα στο φαγητό. Επίσης, όταν υπάρχει λουκάνικο, θεωρείται τύχη να ανακαλύψει κάποιος από εμάς έστω και μια ροδέλα από κρέας μέσα στο φαγητό του (δηλαδή μέσα στη μανέστρα, το ρύζι ή τις πατάτες). Είναι δε λογικό, αφού το κονδύλι του 1-2 ευρώ ημερησίως για την διατροφή των κρατουμένων, δεν επαρκεί όχι για άνθρωπο, αλλά ούτε για σκύλο!
Θερμοκρασία: Η έλλειψη επαρκούς θέρμανσης βιώνεται από εμάς τραυματικά, αφού στην κυριολεξία τρέμουμε, ιδίως δε τα βράδια. Κάθε θάλαμος διαθέτει τρία θερμαντικά σώματα, και η θέρμανση «ανάβει» από τις 7.30-9.30 μ.μ.. Μέχρι να καταφέρει να θερμάνει το χώρο, έχει ήδη σβήσει, με αποτέλεσμα οι κρατούμενοι να χρειάζονται μάλλινα πουλόβερ και κουβέρτες για να καταφέρουν να κοιμηθούν. Η φυλακή παρέχει μια κουβέρτα ανά κρατούμενο. Οι τοίχοι συγκρατούν την υγρασία τους, γεγονός που συμβάλλει στην αίσθηση ότι διαβιούν σε άκρως ανθυγιεινό περιβάλλον.
Κάπνισμα: Οι κρατούμενοι καπνίζουν στους κοινής χρήσης χώρους, τα κελιά και τους κοιτώνες, με αποτέλεσμα όσοι από εμάς δεν καπνίζουμε να έχουμε σοβαρότατο πρόβλημα και να γινόμαστε παθητικοί καπνιστές.
Ιατρικές προφυλάξεις: Δεν υπάρχει επαρκής ιατρικός έλεγχος, με αποτέλεσμα να μοιραζόμαστε το μπάνιο με ασθενείς που πάσχουν από λοιμώδεις και μεταδιδόμενες ασθένειες,
Έλλειψη ιατρού φυλακών: Ενώ θα έπρεπε να υπάρχει ιατρός 24 ώρες το 24ωρο, με βάση τη νομοθεσία. Τη Φυλακή επισκέπτεται ιατρός μια ή δυο φορές την εβδομάδα (Τετάρτη και Παρασκευή, αν υπάρχει μεταγωγή). Μια Νοσοκόμα επίσης διαχειρίζεται τις ανάγκες σε φάρμακα. Δεν υπάρχει Ψυχίατρος, παρά τις αυξημένες ανάγκες των κρατουμένων.
Ιματισμός: Δεν υπάρχουν πλυντήρια, ούτε κλίβανος. Τα πάντα πλένονται στο χέρι.
Έλλειψη προετοιμασίας για επανένταξη.
Έλλειψη δημιουργικών, ψυχαγωγικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.
Έλλειψη επαρκούς πρόσβασης στην πληροφορία (τηλέφωνο, περιοδικά, ειδησεογραφία, ίντερνετ). Υπάρχουν 6 μόνο τηλέφωνα στο προαύλιο, από τα οποία πρέπει να εξυπηρετηθούν πάνω από 170 κρατούμενοι, έως τις πεντέμισι η ώρα το απόγευμα, που «κλείνει» η φυλακή (μαζί με τα τηλέφωνα). Όταν βρέχει, δεν μπορείς να πάρεις τηλέφωνο, αλλά ούτε και να βγεις στο προαύλιο, ελλείψει στεγασμένου χώρου, αλλά και της απαγόρευσης να έχει κανείς ομπρέλα.

Από συνέντευξη με μόλις αποφυλακισθέντα κρατούμενο, τον Γιώργο Τ.