Σάββατο 14 Απριλίου 2012

Στα κρατητήρια της ΕΛ.ΑΣ. όσοι δεν χωρούν στις φυλακές -ανθρωπιστική κρίση


 
Ξεχειλίζουν τα κρατητήρια

Στα τμήματα της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονται 700 άτομα περισσότερα απ’ όσα χωρούν


Το αδιαχώρητο έχει δημιουργηθεί στα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων, που αργά αλλά σταθερά μετατρέπονται σε... φυλακές, αφού τα σωφρονιστικά καταστήματα αδυνατούν να υποδεχθούν άλλους εγκλείστους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αυτή τη στιγμή, στα τμήματα της ΕΛ.ΑΣ. (κυρίως στο λεκανοπέδιο) βρίσκονται κατά μέσο όρο περί τους 700 κρατουμένους περισσότεροι απ' όσους μπορούν να «σηκώσουν». Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται το αδιαχώρητο, καθώς, ορισμένες ημέρες, ο αριθμός αυξάνεται ακόμα περισσότερο.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, το φαινόμενο, το οποίο παρατηρείται εδώ κι αρκετούς μήνες, αλλά τώρα οδεύει προς κορύφωση, ελλοχεύει μεγάλους κινδύνους, για πολλούς λόγους, ξεκινώντας από τον βασικότερο, ότι τα κρατητήρια της ΕΛ.ΑΣ. δεν προορίζονται γι' αυτόν τον σκοπό. Δηλαδή, της σχεδόν... μόνιμης φυλάκισης. Δεν έχουν την υποδομή, προκειμένου να αντεπεξέλθουν σε τέτοιου είδους καταστάσεις, με αποτέλεσμα, πέραν όλων των άλλων, να τίθεται θέμα ασφάλειας. Το πρόβλημα, όπως επισημαίνεται, ξεκινάει από το γεγονός ότι οι κανονικές φυλακές, όλης της χώρας, έχουν πλέον γεμίσει ασφυκτικά Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι ακόμα κι όταν γίνεται μια μεταγωγή για δίκη, από κάποια περιφερειακή φυλακή στην Αθήνα, η θέση του κρατούμενου που μετάγεται, καλύπτεται από νέους φυλακισμένους, με αποτέλεσμα αυτός που μετήχθη να μην μπορεί να επιστρέψει γιατί δεν υπάρχει χώρος! Το αποτέλεσμα είναι να παραμένει στα κρατητήρια της ΕΛ.ΑΣ., για διάστημα πολύ μεγαλύτερο από το κανονικό. «Ομως, κάτι τέτοιο είναι επικίνδυνο, καθώς, αν κάποιος κακοποιός έχει καταδικασθεί, αντιμετωπίζει τη μεταβατική αυτή περίοδο ως ευκαιρία ακόμα και για να αποδράσει με ό,τι κάτι τέτοιο συνεπάγεται βεβαίως» επισημαίνεται αρμοδίως.

Οριακή κατάσταση

Η κατάσταση έχει γίνει πλέον οριακή, λένε οι αρχές, οι οποίες διαπιστώνουν ότι το πρόβλημα αντί να μειώνεται, λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις. Κι αυτό γιατί τα σωφρονιστικά καταστήματα έχουν υπερπληθώρα κρατουμένων, ενώ ακόμα και μετά τις ηπιότερες διατάξεις του νόμου, σχετικά με τις ποινές κράτησης, που ήδη εφαρμόζονται, η κατάσταση δεν έχει αλλάξει σημαντικά. Και κάπως έτσι τα κρατητήρια της ΕΛ.ΑΣ. έχουν μετατραπεί σε «μικρές φυλακές». Εννοείται ότι και οι συνθήκες που επικρατούν σε αυτά δεν είναι και οι... καλύτερες δυνατές, με την Ελληνική Αστυνομία να επιβαρύνεται υπέρμετρα.

Συν τοις άλλοις, η κατάσταση αυτή έχει ως αποτέλεσμα δυνάμεις της να μην αναπτύσσουν άλλες δράσεις, αφού μόνο η φύλαξη τόσο μεγάλου αριθμού «μόνιμων» κρατουμένων απορροφά μεγάλο μέρος του προσωπικού της. Εννοείται ότι αυτή η κατάσταση επικρατεί πλέον ή ακριβέστερα καταρχήν στο Μεταγωγών, το οποίο είναι το πρώτο που γεμίζει, με αυτούς τους κρατουμένους, πριν αρχίσει μετά η διασπορά προς τα αστυνομικά τμήματα του λεκανοπεδίου, που καλούνται να τους υποδεχτούν σε σχεδόν μόνιμη βάση, αφού δεν υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις στις φυλακές για να τους προωθήσουν. Ωστόσο, όπως τονίζεται αρμοδίως, μια λύση θα πρέπει να βρεθεί και μάλιστα άμεσα.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 14/4/12

Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Δημιουργείται μόνιμη επιτροπή σωφρονιστικού συστήματος

Με τροποποίηση του κανονισμού της Βουλής, έπειτα από σχετική πρόταση του προέδρου του Σώματος Φίλιππου Πετσάλνικου και την ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής, δημιουργείται Μόνιμη Επιτροπή Σωφρονιστικού Συστήματος.
Αντικείμενο της Επιτροπής είναι η μελέτη, η παρακολούθηση και η αξιολόγηση του Σωφρονιστικού Συστήματος της χώρας, καθώς και η κατάθεση προτάσεων για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κρατουμένων, ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου και γενικά η χάραξη στρατηγικής σε θέματα σωφρονιστικής πολιτικής.

Πηγή:
www.kathimerini.gr