Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Καταδίκη της Ελλάδας από το ΕΔΑΔ για τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές Ιωαννίνων

Αναδημοσίευση από: www.in.gr

Αποζημιώσεις έως και 15.000 ευρώ

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )



Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Τρίτη την Ελλάδα για παραβίαση των διατάξεων της Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που απαγορεύουν την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση (υπόθεση Σαμαρά και άλλων κατά Ελλάδας), δικαιώνοντας 13 κρατούμενους στις φυλακές Ιωαννίνων, που κατέφυγαν στο Δικαστήριο διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες διαβίωσής τους.

Με την καταδικαστική του απόφαση το Δικαστήριο υποχρεώνει την Ελλάδα να καταβάλει στους προσφεύγοντες αποζημιώσεις για ηθική βλάβη, που κυμαίνονται από 7.000 μέχρι και 15.000 ευρώ και να πληρώσει και 1.500 ευρώ για δικαστικά έξοδα και δαπάνες.

Οι προσφεύγοντες, 12 Έλληνες και ένας υπήκοος Σομαλίας που είχαν κρατηθεί στις φυλακές των Ιωαννίνων για χρονικές περιόδους από δέκα μήνες μέχρι τέσσερα χρόνια, υποστήριξαν ότι ήταν αναγκασμένοι να κοιμούνται σε μικροσκοπικά κελιά, μαζί με έναν μεγάλο αριθμό άλλων κρατουμένων, ότι δεν είχαν καμία δραστηριότητα, ότι υποχρεούνταν να παραμένουν 18 ώρες την ημέρα στα κρεβάτια τους και να τρώνε εκεί, μιας και δεν υπήρχαν τραπέζια και καρέκλες, καθώς και ότι κάποιοι από αυτούς δεν έτυχαν της αναγκαίας ιατρικής και φαρμακευτικής περίθαλψης, παρότι είχαν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Η προσφυγή τους υποβλήθηκε στο Δικαστήριο στις 5 Φεβρουαρίου 2009 και σε αυτήν γινόταν επίκληση των σχετικών διαπιστώσεων που είχε κάνει, μετά την επίσκεψή του στις φυλακές Ιωαννίνων, ο Συνήγορος του Πολίτη.

Το Δικαστήριο απέρριψε το επιχείρημα της ελληνικής κυβέρνησης ότι οι κρατούμενοι ήταν σε θέση να εργαστούν για ένα μικρό διάστημα του συνολικού χρόνου που βρίσκονταν υπό κράτηση, σημειώνοντας ότι η επιχειρηματολογία αυτή δεν αναιρεί το γεγονός ότι οι συνθήκες διαβίωσης των προσφευγόντων ελάχιστα απείχαν από αυτές που στοιχειοθετούν απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Η δωρεά σε κοινωφελή ιδρύματα ως αντίτιμο ελευθερίας

Αναδημοσίευση από: www.keli.gr

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ


Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012,


Από πότε η δωρεά σε κοινωφελή ιδρύματα μετατράπηκε σε χρηματική ποινή; Καθώς φαίνεται για το υπουργείο Δικαιοσύνης οι κρατούμενοι υποχρεούνται να είναι φιλάνθρωποι προκειμένου να είναι και ελεύθεροι. Τι και αν το 60% των κρατουμένων -σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης- είναι άποροι. Τι και αν είναι δικαίωμά σου να επιλέξεις ποιο κοινωφελές ίδρυμα θα ενισχύσεις, αν θέλεις να το ενισχύσεις και με τι ποσό. Το υπουργείο Δικαιοσύνης και οι νομοθέτες του αποφάσισαν ότι η φιλανθρωπία πρέπει να μετατραπεί σε ποινή για τους κρατούμενους. Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό. Έτσι στο νόμο για την αποσυμφόρηση των φυλακών [Ν. 3904/2010 (άρ. 100 παρ. 3 εδ. θ) επί Καστανίδη, που είχε προκύψει ύστερα από τις κινητοποιήσεις των κρατουμένων για την αποσυμφόρηση των φυλακών] προβλέπεται ότι ο Εισαγγελέας ανάμεσα στους όρους αποφυλάκισης που ορίζει -π.χ. απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, δήλωση «παρών» στο τοπικό αστυνομικό τμήμα- είναι και «η προσφορά ποσού, ύψους μέχρι 10.000 ευρώ σε κοινωφελές ίδρυμα». Έτσι ακόμα και οι ελάχιστοι κρατούμενοι που έχουν καταδικαστεί με ποινή κάθειρξης μέχρι 5 χρόνια και αναμενόταν να αποφυλακιστούν, αν δεν καταβάλουν το ποσό που τους ορίζει η Εισαγγελία στο κοινωφελές ίδρυμα (Χαμόγελο του Παιδιού, Χωριά SOS κλπ) τότε θα παραμείνουν κρατούμενοι. Ο ήδη ακρωτηριασμένος νόμος για την αποφυλάκιση(2012) δέχεται επιπλέον πλήγματα από την εφαρμογή του προηγούμενου (2010).
Εμείς αναρωτιόμαστε ποια η θέση των ίδιων των ιδρυμάτων; Επιθυμούν οι δωρεές να είναι αποτέλεσμα εκβιασμού με τίμημα την ελευθερία ορισμένων ανθρώπων; Επιθυμούν οι δωρεές να μην είναι επιλογή του δωρητή;
Και από την άλλη... το επόμενο βήμα ποιο είναι; Να ζητάμε από τους χιλιάδες άστεγους να δίνουν υποχρεωτικές δωρεές για να διαμείνουν στους ξενώνες φιλοξενίας; Να ζητάμε από τους εκατομμύρια άνεργους να δίνουν υποχρεωτικές δωρεές για να βρουν δουλειά; Να ζητάμε από τους ασθενείς να δίνουν τον οβολό τους για να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη;
Η στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων είναι επιλογή και όχι υποχρέωση για όλο τον κόσμο. Για τους κρατούμενους γιατί πρέπει να είναι αντίτιμο της ελευθερίας;

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Αριστούχος μαθητής έγκλειστος στις φυλακές Αυλώνα!


Αναδημοσίευση από: www.star.gr

Κουράγιο, ελπίδα και ένα γλυκό χαμόγελο στα χείλη δίνει σε όλους το παράδειγμα ενός αριστούχου μαθητή που βρίσκεται έγκλειστος στις φυλακές Αυλώνα και ο οποίος πήρε πέρσι το χάλκινο μετάλλιο από τη Μαθηματική Εταιρεία.

Ο 22χρονος σήμερα Ρ.Β ήρθε στην χώρα μαζί με την οικογένειά του από τη Λιθουανία και από πολύ μικρή ηλικία λάτρευε τα μαθηματικά. Κάποιες λάθος όμως επιλογές τον οδήγησαν στις φυλακές Αυλώνα. Κι ενώ μπορεί κάποιος να σκεφτεί ότι ο νεαρός κατέστρεψε τη ζωή του, εκείνος φρόντισε μέσα από τις φυλακές να αποδείξει ότι κατάλαβε το λάθος του και είναι έτοιμος για μια καλύτερη ζωή έξω από τις φυλακές.

Από την πρώτη μέρα λοιπόν που μπήκε στη φυλακή πήγε στο σχολείο και φρόντισε να καλλιεργήσει την αγάπη του για τα μαθηματικά. Ο αγώνας του και η δυσκολία του ήταν ακόμα μεγαλύτερη μιας και έπρεπε να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες της γλώσσας, όμως με τη βοήθεια των καθηγητών του και το δικό του πείσμα τα κατάφερε.

Πέρσι με ακόμα δέκα άτομα πήραν μέρος στον διαγωνισμό της Μαθηματικής Εταιρείας και ήταν ο μοναδικός που πέρασε στην τρίτη φάση, κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο. Δυστυχώς όμως δεν κατάφερε να παραλάβει ο ίδιος το βραβείο του, αφού βρίσκεται στη φυλακή.

Παρ’ όλ’ αυτά δεν πτοήθηκε και πήρε μέρος και φέτος στο διαγωνισμό με στόχο φυσικά το χρυσό.

Μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο», ο νεαρός που φοιτά σήμερα στη δεύτερη τάξη του Λυκείου είπε ότι πάντα αγαπούσε τα μαθηματικά και αποκάλυψε ότι μεγάλο του όνειρο είναι να σπουδάσει κάτι σχετικό με τα μαθηματικά ή τη φυσική.

Ο συγκεκριμένος μάλιστα νεαρός έχει εντυπωσιάσει με τις ικανότητές του όλους του καθηγητές του που μιλάνε για ένα πανέξυπνο παιδί που τα πάει εξαιρετικά καλά όχι μόνο με τα θετικά μαθήματα, αλλά και με τα θεωρητικά.

Βουλή - Ερωτήσεις

Αναδημοσίευση από: www.kourakis.gr

EΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ :Οι τραγικές και απάνθρωπες συνθήκες στις φυλακές θα πυροδοτήσουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις αν δεν ληφθούν δραστικά και άμεσα μέτρα από την πολιτεία. Για οτιδήποτε συμβεί την ευθύνη θα φέρει αποκλειστικά η κυβέρνηση.


20/02/2012
Προς:
τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Ερώτηση:

Την τελευταία δεκαετία έχουν γίνει πέντε απόπειρες αποσυμφόρησης των φυλακών (2005, 2008, 2009, 2010 και η πρόσφατη το 2012). Στοχεύουν στην πρόσκαιρη μείωση του αριθμού των κρατουμένων και αποτελούν αποσπασματικές και χαριστικές ρυθμίσεις οι οποίες δεν ανταποκρίνονται σε μία άλλη προσέγγιση του εγκλήματος και της ποινής, σε επανεκτίμηση της κοινωνικής απαξίας κάποιων πράξεων και της οριστικής ρύθμισης ζητημάτων, γι’ αυτό και είναι αναποτελεσματικές.

Στην χώρα μας υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην απονομή της δικαιοσύνης, που έχει αγγίξει το όριο της αρνησιδικίας,αυστηροποίηση στην απονομή των ποινών με τις υψηλότερες ποινές ανά αδίκημα, την μεγαλύτερη αναλογία φυλακισμένων ανά τετραγωνικό μέτρο κελιού, τους περισσότερους προφυλακισμένους και τους περισσότερους ισοβίτες σε όλη την Ευρώπη. Επιπλέον οι μισοί περίπου κρατούμενοι είναι για υποθέσεις ναρκωτικών, ενώ το 60% των κρατουμένων είναι άποροι.
Στάσιμη παραμένει η κατάσταση στο «νοσοκομείο» του Κορυδαλλού, επειδή δεν έχει εκδοθεί ακόμη η αναμενόμενη διυπουργική απόφαση για την ένταξή του στο ΕΣΥ.
Σε αναστάτωση οι κρατούμενοι οι οποίοι κατά φυλακή αρνούνται την είσοδο στα κελιά τους το μεσημέρι, απέχουν από το συσσίτιο, από τις εργασίες (μεροκάματα), απειλούν με εξεγέρσεις και στέλνουν καθημερινά κείμενα με τα αιτήματά τους. Αλλά και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι συνηγορούν στη διαπίστωση της εκρηκτικής κατάστασης που επικρατεί και ζητούν βοήθεια.
Πλέον το συνομολογούν όλοι, οι φυλακές είναι σε τραγική κατάσταση. Τα ήδη συσσωρευμένα προβλήματα έχουν επιδεινωθεί από την οικονομική κρίση. Οι κρατούμενοι πεινάνε λόγω της δραματικής μείωσης της ποιότητας και της ποσότητας της τροφής. Η εξάπλωση ασθενειών, όπως η φυματίωση στις φυλακές Δομοκού, συμπληρώνει τις ψηφίδες της σωφρονιστικής κόλασης. Επιπλέον έτοιμα νομοσχέδια μπλοκάρονται, αποσύρονται είτε κατατίθενται αγνώριστα λόγω της φοβικής και μικροπολιτικής αντιμετώπισης των προβλημάτων από την ιδιότυπη συγκυβέρνηση (ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ, ΝΔ).
Σε αυτό το επικίνδυνο σκηνικό που διαμορφώνεται από την αβουλία, την ατολμία και τις παλινωδίες των συγκυβερνώντων
Ερωτάσθε κ. υπουργέ
  1. Πώς θα αντιμετωπίσετε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επικρατεί στις φυλακές;
  2. Πότε θα φέρετε για ψήφιση τον ήδη έτοιμο αναθεωρημένο Σωφρονιστικό Κώδικα;
  3. Πότε θα φέρετε για ψήφιση τον νέο Κώδικα Ναρκωτικών ο οποίος αντιμετωπίζει τον εξαρτημένο όχι με καταστολή, αλλά με την ένταξή του σε θεραπευτικά προγράμματα και επιπλέον αντιμετωπίζει εν μέρει και το πρόβλημα της σώρευσης ενός μεγάλου πληθυσμού εξαρτημένων μικροδιακινητών στη φυλακή;
Ο ερωτών βουλευτής
Τάσος Κουράκης

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Ένας κόσμος χωριστά στα κρατητήρια

Αναδημοσίευση από: www.citypress.gr

ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΛΑΚΗ
Λουκάς Γερμανός

Ο Δ.Π. είναι 33 ετών, κρατούμενος από τις 15 Σεπτεμβρίου 2011 στην Α΄ πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού. Μέσα από τη φυλακή εξομολογείται τηλεφωνικά το δικό του γολγοθά και μας εξηγεί τους λόγους για τους οποίους έχει αρχίσει απεργία πείνας. Μπήκε για πρώτη φορά στη φυλακή ανηλίκων του Αυλώνα το 1995. Έκτοτε μπαινοβγαίνει στα σωφρονιστικά ιδρύματα, ενώ σήμερα κρατείται για 13 μικροκλοπές και για κατοχή 6 γραμμαρίων χασίς. Είναι η έβδομη φορά που κρατείται σε φυλακή.
Η απεργία πείνας που κάνει άρχισε στις 8 Φεβρουαρίου και όπως ο ίδιος αναφέρει, «θα συνεχίσω μέχρι να δικαιωθώ ή έστω να εισακουστώ». Όπως χαρακτηριστικά τονίζει, αφενός δεν έχει επαρκή νομική στήριξη, αφετέρου δεν έχει καταφέρει να ενταχθεί σε πρόγραμμα απεξάρτησης από την ηρωίνη που υποτίθεται ότι παρέχεται σε τοξικοεξαρτημένους κρατούμενους.


Ο Δ.Π. είναι κλασική περίπτωση ανθρώπου προϊόν ενός φαύλου σωφρονιστικού συστήματος που αναπαράγει αδιέξοδα ετών, όπου τα ναρκωτικά, η διαφθορά και η συντριβή της αξιοπρέπειας αποτελούν δομικά χαρακτηριστικά. Ο ίδιος διατείνεται ότι διέπραξε μόνο δύο κλοπές, ενώ οι υπόλοιπες κατηγορίες του «φορτώθηκαν» συμπληρωματικά, μια μέθοδο που όπως ο ίδιος εξηγεί αποτελεί «πάγια πρακτική των αστυνομικών αρχών στη χώρα μας».

«Σαν παιδί το έκανα...»
«Όλα άρχισαν όταν ήμουν 13 ετών, στο χώρο των ιπποδρομιών. Βλέπετε, έχω μεγάλο πάθος με τα άλογα και δυστυχώς ο χώρος του ιππόδρομου είναι πολύ βρόμικος. Στα 14 έγινα βοηθός σταβλίτη και έμπλεξα. Εκείνη την εποχή κάποιος άλλος σταβλίτης μού πρότεινε ναρκωτικά σαν καλαμπούρι. Σαν παιδί το έκανα, δοκίμασα χασίσι και ενώ αρχικά δεν με επηρέασε προς το κακό, μετά από 4-5 φορές έγινε συνήθεια» εξηγεί στην «F.S.» ο νεαρός κρατούμενος.
«Δεν έχω πουλήσει ποτέ ναρκωτικά. Είμαι μόνο χρήστης και βέβαια, φυλακισμένος χρήστης. Δεν θέλω να πουλήσω ποτέ γιατί δεν θέλω να μπλέξουν και άλλοι άνθρωποι. Γενικά, όμως, αυτή είναι η εύκολη λύση για πολλούς. Ιδιαίτερα για ηρωίνη, επειδή ο χρήστης έχει μεγάλη κατάπτωση, οπότε ούτε να κλέψεις δεν μπορείς. Άρα το να αγοράσεις ένα γραμμάριο με 20 ευρώ και να το ξαναπουλήσεις 25 ευρώ για να σου μείνει και κάτι να φας είναι το πιο εύκολο» μας εξηγεί.


Όπως και πολλοί άλλοι κρατούμενοι, ο συνομιλητής μας δεν έχει επαρκή νομική υποστήριξη αλλά ούτε και την οικονομική άνεση να βρει δικηγόρο. Μετά από απεγνωσμένες προσπάθειες του ορίστηκε δικηγόρος από ένα μοναστήρι, χωρίς όμως «ο συγκεκριμένος συνήγορος να εκδηλώνει το παραμικρό ενδιαφέρον», όπως χαρακτηριστικά δηλώνει. «Η επικοινωνία είναι υποτυπώδης. Ουσιαστικά έχω εκπροσώπηση μόνο την ώρα του δικαστηρίου και αυτό δεν με βοηθά καθόλου να υποστηρίξω την περίπτωσή μου και να διεκδικήσω τα όποια αιτήματά μου».

Συνωστισμός χρηστών
Στην Ελλάδα σήμερα το μεγαλύτερο μέρος του προβλήματος στις φυλακές οφείλεται στα ναρκωτικά. Αφενός ο υπερπληθυσμός, αφετέρου η ανενόχλητη διακίνηση ναρκωτικών μέσα στα σωφρονιστικά ιδρύματα, αποτελούν μόνιμες καταστάσεις. «Ενώ οι χρήστες θεωρούνται άρρωστοι, τους επιβάλλονται εξαθλιωτικές ποινές, ενώ οι ποινές είναι αντίστοιχα πολύ μικρές για σοβαρά αδικήματα, όπως η παιδεραστία» τονίζει με ένταση στη φωνή του ο συνομιλητής μας.
Παρά τις όποιες προσπάθειες, ο πρόσφατος νόμος Παπαϊωάννου, ενώ κινείται προς την κατεύθυνση της αποσυμφόρησης των φυλακών και της αποποινικοποίησης των ναρκωτικών, στην πράξη φαίνεται πως δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ. «Ζήτημα είναι αν έχει καλυτερέψει η κατάσταση για το 10% των κρατούμενων» λέει ο Δ.Π. Η εσωτερική λίστα αναμονής για τους τοξικοεξαρτημένους κρατούμενους είναι απελπιστικά μεγάλη. «Από τις 22.9.2011 που μπήκα έχουν περάσει 5 μήνες και δεν με έχουν καλέσει ακόμα. Στον Κορυδαλλό βρίσκονται 2.500-3.000 κρατούμενοι, εκ των οποίων οι μισοί έχουμε θέμα με τα ναρκωτικά. Μόνο 300-400 άτομα έχουν καταφέρει να ενταχθούν στο ειδικό πρόγραμμα, που ολοκληρώνεται σε 1-2 χρόνια. Στις φυλακές, για κάθε 10 νέους κρατούμενους που μπαίνουν την ημέρα ζήτημα είναι αν βγαίνει ένας. Αυτή είναι η πραγματική εικόνα σήμερα» εξηγεί.


«Όταν κάποιος θέλει να περάσει ναρκωτικά, οι τρόποι και οι ιδέες είναι πολλές. Ακόμα και διά μέσου αλληλογραφίας» συνεχίζει. Το κόστος των ναρκωτικών είναι πάντα διπλάσιο ή τριπλάσιο μέσα στη φυλακή, ενώ η ποικιλία είναι άφθονη, με πιο συνηθισμένα την ηρωίνη, το χασίς, το έκσταση και την κοκαΐνη (βλ. αναλυτικό πίνακα).

Κόστος στην Ομόνοια (ανά γρ. ή χάπι) Κόστος στη φυλακή (ανά γρ. ή χάπι)
Ηρωίνη 15-30 ευρώ 120-200 ευρώ
Χασίς ελληνικό 6-15 ευρώ 20-40 ευρώ
Χασίς αλβανικό 2-4 ευρώ 20-40 ευρώ
Έκσταση 10-15 ευρώ 20-40 ευρώ

Οι Ελληνικές φυλακές σήμερα

  • Χωρητικότητα: 9.100 θέσεις
  • Αριθμός κρατουμένων: 12.500
  • 60% των φυλακισμένων είναι αλλοδαποί
  • 40% των φυλακισμένων είναι παραβάτες του νόμου περί ναρκωτικών
  • Υπερπληθυσμός μέχρι και 50%
  • Υποτροπή και εκ νέου φυλάκιση για 6 από τους 10 εγκλείστους

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Φυλακές Χανίων: Κρατούμενοι κοιμούνται στο πάτωμα!

Αναδημοσίευση από: www.avgi.gr

Στο "μη περαιτέρω" έχει φτάσει η κατάσταση στις φυλακές Χανίων, με τους κρατούμενους να κοιμούνται στα πατώματα και με ορατό τον κίνδυνο για τη διάδοση μολυσματικών και σοβαρών δερματικών ασθενειών. Τις καταγγελίες αυτή τη φορά δεν τις κάνουν οι φυλακισμένοι, αλλά οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι οι οποίοι κατεβαίνουν σε στάσεις εργασίας και απεργίες διαμαρτυρόμενοι για την τραγική κατάσταση.

Κινητοποιήσεις από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους

Όπως αποφασίστηκε στη γενική τους συνέλευση, οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι την Τετάρτη 22 και την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου κατεβαίνουν σε τρίωρη στάση εργασίας, για τις 29 του μηνός έχουν προγραμματίσει 24ωρη απεργία, ενώ οι κινητοποιήσεις τους θα κλιμακωθούν με 48ωρη απεργία τη Δευτέρα 5 και την Τρίτη 6 Μαρτίου.

Κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων δεν θα πραγματοποιούνται τα επισκεπτήρια των συγγενών και των συνηγόρων και οι παραλαβές και μεταγωγές κρατουμένων.

Με ψήφισμά τους ,τέλος, καταγγέλλουν την "αμφισβήτηση και σταδιακή υπονόμευση της εργασιακής κατάστασης των υπαλλήλων που δημιουργούν στο προσωπικό γενικευμένη ανασφάλεια".

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Οπισθεν ολοταχώς

Αναδημοσίευση από: www.tanea.gr
Τα ναρκωτικά, οι φυλακές και η αμβλυωπία του πολιτικού συστήματος
Προ ημερών βουλευτής του ΛΑΟΣ αποκάλυψε ότι με το σχέδιο νόμου για τα ναρκωτικά, «μπορεί ένας πατέρας να κάνει χρήση ηρωίνης παρουσία του 12χρονου παιδιού του...». Προφανώς μέχρι σήμερα τον ασυνείδητο πατέρα συγκρατούσε το αυστηρό νομικό πλαίσιο. Βαδίζοντας στα μονοπάτια που άνοιξε η οξυδερκής παρατήρηση του βουλευτή το ΚΚΕ χαρακτήρισε το νομοσχέδιο έγκλημα, ενώ η Αλέκα Παπαρήγα έκανε λόγο για «εξίσου σοβαρό ζήτημα με τη δανειακή σύμβαση, το PSI και τα άλλα μέτρα». Αποφεύγουμε, με δυσκολία είναι η αλήθεια, τον εύκολο πειρασμό της ταύτισης της «εθνικόφρονος Ορθοδοξίας» με την κομμουνιστική αντίστοιχη. Το ζήτημα είναι ευρύτερο και αφορά μια γενικότερη αναδίπλωση σε συντηρητικότερες θέσεις.
Η δημόσια συζήτηση για την αποποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών είναι καλό παράδειγμα αυτής της αναδίπλωσης. Οπως επισήμανε και η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη, θεωρητικά το ζήτημα της αποποινικοποίησης είναι κομβικής σημασίας: αφορά μια πράξη αυτοπροσβολής και ο κάθε άνθρωπος δεν μπορεί παρά να έχει δικαίωμα να διαθέτει ελεύθερα το σώμα του, έστω και για να του προκαλέσει βλάβες. Πρακτικά ωστόσο η βαρύτητα του θέματος έχει καταστεί δευτερεύουσα αφού κανείς πλέον δεν βρίσκεται έγκλειστος εξαιτίας μόνο της χρήσης ναρκωτικών. Τα κόμματα που τάσσονται κατά της αποποινικοποίησης (ΝΔ, ΚΚΕ, ΛΑΟΣ) δίνουν μάχη σκληρή μεν αλλά εκτός τόπου και χρόνου. Προκειμένου να καλοπιάσουν τους μικρομεσαίους ψηφοφόρους, αποστρέφουν το βλέμμα από το μείζον, τις μάζες έγκλειστων χρηστών, εξαθλιωμένων και χωρίς σοβαρή πιθανότητα επανένταξης. Αποσιωπούν τις συνθήκες που οδήγησαν τους περισσότερους εκεί: δυσανάλογες ποινές (π.χ. ισόβια) ακόμα και για κατά συνήθεια διακίνηση (όπου εμπίπτουν οι εξαρτημένοι μικροδιακινητές), ελάχιστο όριο ποινής για συνηθισμένη διακίνηση τα 10 χρόνια. Με απλά λόγια, προκειμένου να κάνουν πολιτικό ταμείο καταπίνουν τον κοινωνικό Καιάδα της άμετρης ποινικής καταστολής και διυλίζουν τον κώνωπα της αποποινικοποίησης.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η συζήτηση για την αποσυμφόρηση των φυλακών. Η ενότητα της διακομματικής κυβέρνησης απειλήθηκε από την ενδεχόμενη αποφυλάκιση το πολύ 800 κρατουμένων, πολύ πριν τη διαρρήξει το Μνημόνιο. Ορθά επισημαίνει η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων ότι «Νέα Δημοκρατία και ΛΑΟΣ φαίνονται αποφασισμένοι στις πλάτες των κρατουμένων και των τοξικοεξαρτημένων να αντισταθμίσουν την επικοινωνιακή τους χασούρα, ενώ το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί στα ερείπιά του να βρει τους τελευταίους ψηφοφόρους». Κρυπτόμενοι πίσω από το λάβαρο της δημόσιας ασφάλειας, ορισμένοι σιγοσφυρίζουν αδιάφορα μπροστά στο σωφρονιστικό μας αδιέξοδο. Οι ίδιοι θα καμώνονται τους έκπληκτους με την επόμενη έκρηξη στις φυλακές.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα το ΠΑΣΟΚ, οφείλουμε να είμαστε πολύ αυστηροί. Η καλλιεπής προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης κράτησε για καιρό στο συρτάρι έτοιμα νομοσχέδια. Ηταν συνειδητή επιλογή ή δεν πρόλαβε να κάνει αλλιώς; Αγνωστο. Κατά διαβολική σύμπτωση, πάντως, εριζόμενα θέματα (όπως τα ναρκωτικά, το σύμφωνο συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών, η καταπολέμηση του ρατσισμού) κληροδοτήθηκαν στη σημερινή ηγεσία του υπουργείου και έγιναν εύκολη μικροπολιτική βορά της (πάλαι ποτέ) τρικομματικής συγκυρίας. Διόλου τυχαία, άλλωστε, το ΠΑΣΟΚ ντρέπεται ακόμα και για τις λίγες θετικές τομές που προώθησε κατά την τελευταία οδυνηρή διετία. Για παράδειγμα, προ πολλού άφησε πολιτικά ορφανή τη μεταρρύθμιση στον Κώδικα Ιθαγένειας. Μόνη μέριμνα των στελεχών του όταν ερωτώνται για το θέμα, είναι να διευκρινίζουν απολογητικά πόσο λίγοι μετανάστες παίρνουν την ελληνική ιθαγένεια. Λαμπρό δείγμα πολιτικής αμβλυωπίας και κατάντιας: προβάλλουν ως άλλοθι ενός νομοθετήματος τη φειδωλή και μίζερη εφαρμογή του…

Στον ατέλειωτο πολιτικό χειμώνα που διανύουμε, έχουν στενέψει ασφυκτικά τα περιθώρια για φιλολαϊκές κορόνες στο πεδίο της οικονομίας, ιδίως για όσους μετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα. Ευεξήγητη λοιπόν η απόπειρα μετάθεσης του δημόσιου ενδιαφέροντος στο πεδίο της δημόσιας τάξης και ασφάλειας. Οσοι απευθύνονται στον φοβισμένο νοικοκύρη που κρύβεται μέσα μας προτείνουν αυστηρούς νόμους και γεμάτες φυλακές ως αντίβαρο στην υφεσιακή έρημο, χονδροειδώς αποσυμπλέκοντας την παραβατικότητα από το κοινωνικό και οικονομικό της πλαίσιο. Για τους ίδιους λόγους μπορεί κανείς να αναμένει ότι θα ενταθούν οι υπερήφανες αναφορές στην εθνική μας ταυτότητα και γενικότερα σε όσα εξάπτουν το συλλογικό φαντασιακό. Πενία (οικονομική και πολιτική) τέχνας κατεργάζεται…

Ο Κωστής Παπαϊωάννου είναι πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου www.antiphono.wordpress.com

Καταδικαστική απόφαση του Ε.Δ.Δ.Τ.Α για τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές Ιωαννίνων

Αναδημοσίευση από: www.gigafm.gr


Στην απόφαση TAGGATIDIS v. GRÈCE (Προσφυγή Νo 2889/09) της 11ης Οκτωβρίου 2011 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕυρΔΔΑ) διαπίστωσε παραβίαση του άρθρου 3 ΕΣΔΑ (απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση) σε βάρος 47 (μεταξύ των οποίων και 8 αλλοδαποί) κρατουμένων στις φυλακές Ιωαννίνων για την περίοδο 2008-09. Η απόφαση αυτή μέσα από ομαδική προσφυγή αναδεικνύει τα χρόνια προβλήματα που χαρακτηρίζουν τις ελληνικές φυλακές ύστερα από έλεγχο ενός διεθνούς δικαιοδοτικού οργάνου των κανόνων εσωτερικού και διεθνούς δικαίου που ρυθμίζουν τις προδιαγραφές συνθηκών διαβίωσης των κρατουμένων (βλ. και απόφαση NISIOTIS). Οι προσφεύγοντες ισχυρίστηκαν ότι διαβιούσαν σε ελάχιστο χώρο μαζί με πολλούς άλλους συγκρατούμενούς τους χωρίς εξαερισμό (σε μία φυλακή που σχεδιάστηκε για 80 αλλά φιλοξενούσε την περίοδο αυτή 220 κρατούμενους), χωρίς να διατίθεται καμία καρέκλα ή τραπέζι, ότι ο μόνος προσωπικός τους χώρος ήταν η επιφάνεια του κρεβατιού, ότι δεν υπήρχε δυνατότητα δημιουργικής αναψυχής και απασχόλησης. Επίσης ότι πολλοί κρατούμενοι έπασχαν από ασθένειες, και κυρίως από έντονο στρες, χωρίς να τους παρέχεται θεραπεία. Τα παραπάνω δεν αντικρούστηκαν από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία δεν έλαβε υπόψη της ούτε και προγενέστερο σχετικό πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη που είχε πραγματοποιήσει αυτοψία στις φυλακές. Η κυβέρνηση προέταξε το επιχείρημα ότι η κατάσταση είναι γενικευμένη και ότι δεν διαθέτει τους οικονομικούς πόρους βελτίωσης των συνθηκών. Από το γεγονός και μόνο ότι οι κρατούμενοι διέθεταν ελάχιστο προσωπικό ελεύθερο χώρο (περίπου 1 τ.μ.), το ΕυρΔΔΑ έκρινε ότι οι προσφεύγοντες υπέστησαν απάνθρωπη και ατιμωτική μεταχείριση, η οποία απείχε κατά πολύ από το αποδεκτό όριο καταπόνησης που ο εγκλεισμός εγγενώς δημιουργεί, χωρίς σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Η απόφαση αυτή ίσως παίξει σημαντικό ρόλο στην βελτίωση της άθλιας κατάστασης που επικρατεί σήμερα στις ελληνικές φυλακές και η οποία επιδεινώνεται σε καιρό οικονομικής ύφεσης.

Το Κατάστημα Κράτησης Χανίων εκπέμπει SOS

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΧΑΝΙΑ 15/02/2012

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ Αρ. Πρωτ. 34

ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΧΑΝΙΩΝ

Τηλέφωνο 2821042228 ΠΡΟΣ:

Fax 2821051209 1) Υπουργό Δικαιοσύνης

ΤΚ 73100 2) Υφυπουργό Δικαιοσύνης

3) Γεν. Γραμματέα Υπ. Δικαιοσύνης

4) Γεν. Γραμματέα Αντεγκληματικής

Πολιτικής Υπ. Δικαιοσύνης

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

α)Ο.Σ.Υ.Ε

β)Πρωτοβάθμιες Ενώσεις μέλη ΟΣΥΕ

γ)Διευθυντή Κ.Κ Χανίων

δ)Αρχιφύλακα Κ.Κ Χανίων

γ)Πίνακας ανακοινώσεων Σωματείου

Υπαλλήλων Κ.Κ Χανίων

δ)Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Χανίων

ε)Τοπικά Μ.Μ.Ε


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Κύριε Υφυπουργέ


Το Κατάστημα Κράτησης Χανίων εκπέμπει SOS. Η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο. Δεν πάει άλλο είναι ντροπή. Δεν το ανεχόμαστε σαν άνθρωποι πρώτα και μετά σαν υπάλληλοι να είναι στην καθημερινότητα μας οι κρατούμενοι να κοιμούνται στο πάτωμα και στους διαδρόμους για τις τουαλέτες. Βλέπουμε σε ένα κρεβάτι να κοιμούνται 2 και 3 κρατούμενοι. Δουλεύουμε σε ένα ακατάλληλο κτήριο που είναι ανήκουστο το 2012 να φιλοξενεί ανθρώπους.

Πότε επιτέλους θα λειτουργήσει το νεόκτιστο έτοιμο πια Κατάστημα Κράτησης ΚΡΗΤΗ 1;

Πως θα στελεχωθεί; Θα περάσουμε σε λύσεις όπως στη Νιγρίτα με μισοάνοιγμα, μισές ακτίνες σε λειτουργία και γενικά μισές και πρόχειρες δουλειές; Πολλές φυλακές έκλεισαν και δεν δέχονται κρατούμενους. Θα έχουμε το νέο κτήριο να παραμένει άδειο; Τουλάχιστον δέκα χρόνια είμαστε στην αναμονή από τότε που άρχισαν οι εργασίες ανέγερσης του. Δεν είδαμε ούτε μια εγκύκλιο όπως έγινε σε άλλα νέα Καταστήματα –και αυτό δεν κοστίζει- που λειτούργησαν νωρίτερα που να αναφέρει ότι όποιος επιθυμεί να μετατεθεί στο νέο Κατάστημα Χανίων να το δηλώσει, αντιθέτως στο πρόσφατο παρελθόν συνάδελφοι με αιτήσεις τους ζήτησαν να μετατεθούν στο Κατάστημα μας και για διάφορους λόγους αυτό δεν κατέστει δυνατό. Αρκετοί συνάδελφοι από άλλα Καταστήματα έχουν δηλώσει ενδιαφέρον να εργαστούν στο Νέο Κατάστημα Κράτησης Χανίων και περιμένουν να δουν αυτή την εγκύκλιο για να κάνουν αιτήσεις αφού αν τις κάνουν νωρίτερα και χωρίς εγκύκλιο δεν θα μπορέσουν να έρθουν.






Με τις συνταξιοδοτήσεις που αναμένουμε δεν θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε τη Φυλακή όπως είναι σήμερα όχι τη νέα.

Προτάσεις έγιναν από την ΟΣΥΕ και απερρίφθησαν. Εσείς τι θα κάνετε; Έχετε σκεφτεί καμία άλλη λύση για την έλλειψη προσωπικού;

Τι θα γίνει με τις πληρωμές των νυχτερινών και εξαιρεσίμων; Θα πληρωνόμαστε; Πότε και πως; Έχουμε Φεβρουάριο 2012 και βλέπουμε να επαναλαμβάνονται τα ίδια με την περυσινή χρονιά. Χαμένες μέρες προς πληρωμή, λιγότερα χρήματα και μέλλον αβέβαιο.

Ποιος φταίει που δεν λειτουργεί η Κ.Ε.Μ;

Το Υπηρεσιακό Συμβούλιο υπάρχει; Πότε θα ξαναλειτουργήσει; Γιατί αργούν τόσο οι προηγούμενες αποφάσεις του;

Τις τελευταίες μέρες λειτουργούμε σύμφωνα με τις ορέξεις των κρατουμένων και με ότι πρόγραμμα θα διαλέξουν αυτοί. Το πρωί θα καταμετρηθούν μία φορά το μεσημέρι αναλόγως του φαγητού θα φάνε ή δεν θα φάνε και μία καταμέτρηση το βράδυ. Πόσο θα συνεχιστεί αυτό και μετά από πόσο καιρό θα σταματήσει; Πότε επιτέλους θα παρέμβετε; Αισθανόμαστε εγκαταλειμμένοι στην τύχη μας. Δεν θα μας συμπαρασταθείτε; Γιατί μας ξεχάσατε;


Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Άθλιες συνθήκες στις φυλακές της Τρίπολης

Αναδημοσίευση από: www.tvxs.gr

Άθλιες συνθήκες κράτησης στις φυλακές της Τρίπολης καταγγέλλουν ο αντιπρόσωπος των εργαζομένων στην Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος Παναγιώτης Πανόπουλος και ο πρόεδρος των εργαζομένων στις φυλακές Τρίπολης Θεοχάρης Βερέμης.


Όπως καταγγέλλουν σε κάθε θάλαμο έπρεπε να βρίσκονται 14 άτομα, αλλά είναι πάνω από 33, με αποτέλεσμα ορισμένοι κρατούμενοι να μένουν ακόμα και στο θάλαμο ασφαλείας.

 Παναγιώτης Πανόπουλος
Παναγιώτης Πανόπουλος Θεοχάρης Βερέμης

«Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Δεν γίνεται να δεχτούμε άλλους κρατούμενους», τονίζουν και επισημαίνουν πως «είναι αδύνατο να δεχτούν» 44 ακόμη άτομα που βρίσκονται στα δικαστήρια και αναμένονται στις φυλακές της Τρίπολης.

Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι των φυλακών Τρίπολης ανακοίνωσαν 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες μέχρι τις 23 Φεβρουαρίου, όταν και θα πραγματοποιηθεί το έκτακτο συνέδριο η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος στην Αθήνα. Άλλωστε η ΟΣΥΕ έχει επισημάνει με ανακοίνωσή της πως «στηρίζει όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία και τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις».

Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν και άλλες φυλακές στην Ελλάδα. Εξάλλου, οι φυλακές της Τρίπολης ήταν μεταξύ αυτών που στα τέλη Ιανουαρίου ανακοίνωσαν πως δεν θα δεχτούν άλλους κρατούμενους. Αντιδράσεις υπήρχαν και από τους κρατούμενους διαφόρων φυλακών που με επιστολές τους το τελευταίο διάστημα τις άθλιες συνθήκες και ζητούν το σεβασμό των δικαιωμάτων τους.

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ


Αναημοσίευση από: Indymedia Athens

ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΓΙΟΤΣΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Κύριε υπουργέ

Το καλοκαίρι του 2011 μας υποσχεθήκατε ότι όλα τα δεδομένα μέσα στις φυλακές θα αλλάξουν . Δεσμευτήκατε ο ίδιος ότι στις καθείρξεις μέχρι 25 έτη θα αφαιρείται 3 μήνες το χρόνο. Μετά είπατε στην ίδια συνέντευξη ότι στα 10 έτη κάθειρξη θα εκτίουμε το 1/3 της ποινής μας. Κύριε υπουργέ είστε καλός μόνο στις συνεντεύξεις. Ψεύδεσθαι και εσείς όπως και κάθε υπουργός δικαιοσύνης που πέρασε . Κι επειδή εμείς δεν αντέχουμε άλλο τα ψέμματα και την λασπολογία σας από υποκριτές όπως εσείς σας ενημερώνω ότι το 60 % των κρατούμενων ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, σε τριτοκοσμικές συνθήκες διαβίωσης με συνέπεια οι οικογένειές μας ή οι όποιοι μας έχουν απομείνει να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στα δεδομενα που δημιουργήσατε εφόσον μας έχετε κάνει ανακυκλώσιμους.
Σύμφωνα με τις στατιστικές το 80% των κρατούμενων είμαστε οι ίδιοι και οι ίδιοι, μέσα στα κολαστήριά σας. Κύριε υπουργέ, πως θα γίνει αποσυμφόρηση των φυλακών όταν πάμε στο δικαστήριο και με το καλημέρα ακούμε 5 χρόνια ως υπότροποι, που στον πλανήτη υπάρχει δικαιοσύνη όπου το δικαστήριο να ξεκινάει με 5 χρόνια; Αυτό κύριε υπουργέ είναι δικτατορικό καθεστώς και κρατάει χρόνια με τα γνωστά αποτελέσματα, να διαλύονται οι οικογένειές μας, με συνέπειες την καταστροφή μας. Γιατί οι δικαστικοί λειτουργοί μας δικάζουν για το παρελθόν μας. Πώς να σωφρονιστούμε όταν οι διοικητές των Φυλακών και οι κοινωνικοί λειτουργοί είναι πλήρως αδιάφοροι για τα προβλήματά μας. Μήπως αυτό μας οδηγεί με συνοπτικές διαδικασίες ποιόν δρόμο πρέπει να ακολουθήσουμε.
Αναρωτηθείτε τώρα κύριε υπουργέ ποιός γεννά την εγκληματικότητα. Από την μεριά των κρατούμενων δεν θα υποστούμε άλλο το καθεστώς σας. Τα ανθρώπινα δικαιώματα εδώ μέσα δεν υπάρχουν και έχουν πεθάνει. Τώρα κύριε υπουργέ απαιτούμε άμεσα και λιτά με ένα ναι ή ένα όχι να εφαρμόσετε όσα είχατε πει το καλοκαίρι του 2011. Να τηρήσετε τα όσα είχατε υποσχεθεί και δεσμευτεί στη συνέντευξή σας προς τα αιτήματά μας.
Ε, λοιπόν εντός μηνός απαντήστε μας άμεσα . 6/2/2012-6/3/2012

Γιότσας Δημήτριος
Κ. Φ. Τρικάλων


ΑΙΤΗΜΑΤΑ

1) Άμεση κατάργηση των φυλακών Ανηλίκων σε εναλλακτική εργασία
2) Να αφαιρεθούν 3 μήνες από τον κάθε χρόνο έως 25 έτη κάθειρξη
3) Να εφαρμοσθεί ο νόμος του 1/3 έως 10 έτη κάθειρξη
4) Να διαγραφούν και να συγχωνευθούν τα πειθαρχικά
5) Αυτόματη χορήγηση αδειών χωρίς να παιρνάμε από Εισαγγελέα και να μας την κόβει λέγοντάς μας ότι είμαστε ύποπτοι φυγής ή τέλεσης νέων αδικημάτων, γιατί ο Εισαγγελέας δεν είναι ούτε ψυχολόγος , ούτε μέντιουμ . Γι αυτό υπάρχει και η αστυνομία.
6) Να μπορούμε να συγχωνεύσουμε την παλιά με την καινούρια ποινή εφόσον μας δικάζετε για το παρελθόν μας , μαζί με την αναστολή γιατί στην ουσία βγάζουμε όλη την ποινή αθροιστικά.
7) Άμεση κατάργηση και λίαν συντόμως του αντιτρομοκρατικού νόμου, εφόσον δεν υπάρχουν θύματα από τις νεοσύστατες ομάδες
8) Να κοπεί το γνωστό καλημέρα -5 έτη από τους δικαστές , ως υπότροποι και μετά τα 5 χρόνια να ξεκινάει η ποινή, αφού το 80% είμαστε υπότροποι


Τα παραπάνω αιτήματα υπεγράφησαν με συνολικά 65 υπογραφές, από όλη την πτέρυγα Δ2 των φυλακών Τρικάλων και εστάλησαν στο υπουργείο με αριθμό πρωτοκόλλου 2046/7-2-2012

ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΜΑΛΑΝΔΡΙΝΟΥ


Φυλακές Μαλανδρίνου 08/02/2012

Προς: τον κυρ. Υπουργό Δικαιοσύνης & Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων



Κοινοποίηση:

- Στον κύρ. Πρόεδρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου

- Στους κρατούμενους όλων των Σωφρονιστικών καταστημάτων

- Σε όλα τα ΜΜΕ

Κύριε Υπουργέ,

Εμείς οι κρατούμενοι των Φυλακών Μαλανδρίνου, που αποτελεί ένα ακόμη από τα σύγχρονα κολαστήρια της Ελλάδας, αποκαλούμενο κατ’ επίφαση «Σωφρονιστικά καταστήματα» σας ανακοινώνουμε ότι πλέον η κατάσταση ‘έχει φτάσει στο απροχώρητο. Οι πάντες ομολογούν δημοσίως και χωρίς ίχνος ντροπής την αποτυχία του συστήματος και το γεγονός ότι οι συνθήκες που επικρατούν σε όλες τις φυλακές της χώρας είναι απάνθρωπες, εξευτελιστικές και αδιανόητες για οποιοδήποτε κράτος, ιδιαίτερα εάν θέλει να αυτοπροσδιορίζεται ως «Κράτος Δικαίου», αλλά κανείς δεν είναι διατεθειμένος να κάνει κάτι για αυτό. Αντιθέτως, ακούστηκαν ως και αισχρές και κατάπτυστες απόψεις σύγχρονων Δικτατορικών, υπό την κάλυψη της Βουλευτικής τους ασυλίας, σύμφωνα με τις οποίες δεν έγινε και τίποτα σπουδαίο αν μερικοί από εμάς πεθάνουν από ασιτία, από μεταδοτικές ασθένειες, από το κρύο και τις εντελώς ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης που αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Και αυτά ακούγονται από «ανθρώπους» που ως πολιτικοί έχουν κάνει μια τρύπα στο νερό, που καταδυναστεύουν επί χρόνια τον Ελληνικό λαό και που τριγυρνούσαν ως κομματικοί «Νεολαίοι», με αρβύλες και τσεκούρια ανοίγοντας κεφάλια.

Σας ενημερώνουμε λοιπόν ότι από σήμερα, 08/02/2012 και μέχρι να γίνουν αποδεκτά τα αιτήματά μας, ο αγώνας θα κλιμακωθεί με αποχή όλων ανεξαιρέτως των κρατουμένων από την εργασία τους, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να προσλάβετε προσωπικό και να το πληρώνετε για τις εργασίες που πραγματοποιούμε εμείς, μια και το μόνο που φαίνετε ότι ενδιαφέρει τους πολιτικούς είναι τα χρήματα.

Κύριε Υπουργέ,

Όπως και εσείς έχετε παραδεχθεί δημοσίως, οι ποινές που επιβάλλονται στη χώρα μας είναι και άδικες και εξαντλητικές, εξαιρώντας ορισμένα αυτόφωρα αδικήματα και κάποιες περιπτώσεις σκληρών εγκληματιών, στις φυλακές βρίσκονται οι φτωχοί που δεν έχουν που δεν έχουν χρήματα να εξαγοράσουν την ποινή τους ή χρήματα να εξασφαλίσουν την υπεράσπισή τους, οι αδικημένοι που καταδικάστηκαν σε εξωφρενικά μεγάλες ποινές σε σχέση με το αδίκημα που διέπραξαν και οι αθώοι, στους οποίους το διεφθαρμένο σύστημα Δικαιοσύνης, που εσείς εκπροσωπείτε σήμερα, ξέσπασε ‘όλο το μίσος και την εμπάθειά του για να διασκεδάσει τις αδυναμίες του και να συγκαλύψει τις ευθύνες του, και φυσικά, οι εξοντωτικές ποινές δεν αγγίζουν τους πραγματικούς εγκληματίες, οι οποίοι είτε έχουν τα χρήματα και την δύναμη να ξεφεύγουν, είτε είναι μέρος του διεφθαρμένου αυτού συστήματος και είναι εκείνοι που έχουν οδηγήσει την Ελληνική Δικαιοσύνη στα χάλια που βρίσκεται και κατ’επέκταση οδήγησαν την χώρα στην ηθική και οικονομική καταστροφή, δημιουργώντας καθεστώς πλήρους ανομίας, αυθαιρεσίας και ατιμωρησίας για τους ίδιους και τους ομοίους τους.

Για όλους τους παραπάνω λόγους ζητούμε:

1. Να υποχρεωθούν δια νόμου οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί της χώρας να εφαρμόζουν κατά γράμμα τους Νόμους, το Σύνταγμα, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, την Παγκόσμια Διακήρυξη Ατομικών και Πολιτικών Δικαιωμάτων του Ο.Η.Ε. και τις υπόλοιπες Διεθνείς Συμβάσεις, καθώς και τους Διεθνώς Παραδεγμένους Κανόνες Δικαίου, για να σταματήσει επιτέλους η υπερπαραγωγή κρατουμένων, η φυλάκιση αθώων και οι εξοντωτικές ποινές που επιβάλλουν αδικαιολόγητα και αυθαίρετα.

Οι Φυλακές θα αποσυμφορηθούν πραγματικά μόνο όταν και οι εισαγγελείς θα σέβονται τον Νόμο.

2. Να σταματήσει η κατάχρηση των διατάξεων για την προφυλάκιση και να τεθούν ουσιαστικές προϋποθέσεις για την προσωρινή κράτηση κατηγορουμένων, η οποία ακόμη και σήμερα βασίζεται στην αυθαίρετη και γελοία εκτίμηση ότι πρόκειται για «ύποπτους τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων», ακόμη και όταν δεν υπάρχει καμία σχετική ένδειξη, με αποτέλεσμα την προφυλάκιση αθώων, τον υπερπληθυσμό των Φυλακών και την μετατροπή των διατάξεων σε αθρόα προκαταβολή ποινής.

3. Να γίνουν επιτέλους σεβαστά τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στη χώρα μας. Στερηθήκαμε την ελευθερία μας, Είτε δίκαια, είτε άδικα, καμία όμως Δικαστική απόφαση δεν μας μετατρέπει σε Βαρέλια με τοξικά απόβλητα για να μας αποθηκεύετε. Έχουμε δικαίωμα να κοιμόμαστε σε κρεβάτι, έχουμε δικαίωμα σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, έχουμε δικαίωμα στη χορήγηση ατομικών ειδών καθαριότητας, έχουμε δικαίωμα στη χορήγηση ατομικών ειδών καθαριότητας, έχουμε δικαίωμα στη χορήγηση ατομικών ειδών καθαριότητας, έχουμε δικαίωμα στη μόρφωση, έχουμε δικαίωμα στην πρόσβαση στην πληροφόρηση, έχουμε δικαίωμα στην εργασία, έχουμε δικαίωμα να τρώμε ανθρώπινο φαγητό, έχουμε δικαίωμα στη συνεύρεση με τον/την σύντροφό μας, έχουμε δικαίωμα στην επανένταξή μας στην κοινωνία και την επαγγελματική μας αποκατάσταση και είναι έγκλημα κατά της Ανθρωπότητας και να μας στερείτε σκόπιμα τα Βασικά Ανθρώπινα Δικαιώματά μας.

4. Να σταματήσουν επιτέλους οι Ελληνικές Φυλακές να αποτελούν αποθήκες ψυχών, τις οποίες στοιβάζεται αδιακρίτως σε χώρους που μόνο σωφρονισμό δεν είναι ικανοί να επιβάλλουν. Ποιος θα επανενταχθεί στην κοινωνία όταν έχει ξεριζωθεί βίαια, για ατελείωτα χρόνια από το οικογενειακό, κοινωνικό και επαγγελματικό περιβάλλον του; Απαιτούμε άμεση και πραγματική μείωση του χρόνου έκτισης των ποινών για να αποσυμφορηθούν και οι φυλακές: έκτιση των 2/7 με οποιονδήποτε τρόπο για ποινές φυλάκισης, έκτισης 3/7 με οποιονδήποτε τρόπο για ποινές κάθειρξης, έκτιση 12 ετών πραγματικής κράτησης για την ισόβια κάθειρξη και χορήγηση απόλυσης με όρους υποχρεωτικά όταν ο κρατούμενος επέδειξε καλή συμπεριφορά και δεν τιμωρήθηκε πειθαρχικά. Μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι όσο παρατείνεται η κράτηση ενός ανθρώπου, τόσο πιο πολύ αποκόπτεται και αποξενώνεται από την κοινωνία που θέλετε, υποτίθεται, να προστατέψετε. Όπως είναι Διεθνώς παραδεκτό και διαφαίνεται και από επιστημονικές μελέτες, ακόμη και στην περίπτωση που θα πληρούσαν οι Φυλακές τους όρους κράτησης ανθρώπων, ο σωφρονισμός τους ακυρώνεται από τον υπερβολικά μεγάλο χρόνο παραμονής στη φυλακή.

5. Κατάργηση των διατάξεων που προβλέπουν έκτιση 4/5 της ποινής για να χορηγηθεί υφ’ όρων απόλυση, έκτιση 2/5 της ποινής για χορήγηση άδειας και έκτιση 20 ετών για χορήγηση υφ’ όρων απόλυσης προκειμένου για ισόβια κάθειρξη, σε όσους κρατουμένους έχουν καταδικασθεί με τις επιβαρυντικές περιπτώσεις του νόμου για τα ναρκωτικά. Οι τακτικές άδειες και η υφ’ όρων απόλυση πρέπει αν χορηγούνται με τις ίδιες ακριβώς προϋποθέσεις για όλους ανεξαιρέτως τους κρατουμένους, ανεξαρτήτως αδικήματος που φέρονται να διέπραξαν, διότι είναι ανεπίτρεπτη η άνιση μεταχείρισή τους και η σκληρότερη τιμωρία κάποιων κρατουμένων επιλεκτική.

6. Αθροιστική έκτιση του υπολοίπου της ποινής σε περίπτωση υποτροπής κατά τη διάρκεια του χρόνου δοκιμασίας και μάλιστα χωρίς ευεργετικό υπολογισμό των ημερών εργασίας, για να πάψει το φαινόμενο υπότροπων κρατουμένων αμέσως μόλις βγαίνουν από τις Φυλακές. Αναγνωρίζουμε ότι η απόλυση υπό όρους μόλις εκτιθεί μέρος της ποινής αποτελεί μια επιπλέον δοκιμασία και είναι απαράδεκτο ο υπότροπος, ο οποίος ευεργετήθηκε ουσιαστικά εκτίοντας μέρος της πρώτης ποινής, να εκτίει και τις επόμενες με τους ίδιους όρους και τα ίδια ευεργετήματα με όσους διέπραξαν ένα και μοναδικό αδίκημα στη ζωή τους.

7. Να σταματήσει το φαινόμενο της, αναιτιολόγητης και με φθηνές προσχηματικές δικαιολογίες, άρνησης χορήγησης τακτικής άδειας. Όταν ο κρατούμενος συμπληρώνει τις προϋποθέσεις, η άδεια πρέπει να χορηγείται υποχρεωτικά, διαφορετικά παραβιάζεται η αρχή της Ισότητας και δημιουργείται αίσθημα αδικίας. Άλλωστε, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, μόνο το 3% των κρατουμένων κάνει κακή χρήση της άδειας που του χορηγήθηκε.

8. Εργασία για όλους, γιατί είναι δικαίωμα όλων των κρατουμένων να εργάζονται, εάν επιθυμούν, ώστε να μειώνουν το χρόνο έκτισης της ποινής τους ή να εργάζονται για δικό τους όφελος. Σε καμία περίπτωση δεν ευθύνεται ο κρατούμενος όταν θέλει να εργαστεί και η Πολιτεία δεν του το επιτρέπει, με οποιοδήποτε προσχηματική δικαιολογία.

9. Άμεση ίδρυση θεραπευτικών κοινοτήτων για τους τοξικοεξαρτημένους, σε όλα τα Σωφρονιστικά καταστήματα της Χώρας. Είναι αδιανόητο να αρνείται η Πολιτεία στους τοξικομανείς να απεξαρτηθούν, αλλά να τους σπρώχνει τεχνηέντως όλο και βαθύτερα στον Καιάδα της εξάρτησης, για να μην σκέφτονται και να μην αντιδρούν για όσα συμβαίνουν.

Κύριε Υπουργέ,

πρέπει επιτέλους να αναγνωρισθεί ότι οι απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες κράτησης, όπως και ο ιδιαίτερα μεγάλος χρόνος κράτησης και η αδικία που βιώνουν οι κρατούμενοι οδηγούν στην υποτροπή, πολύ συχνά πριν καν εξέλθει ο κρατούμενος την πόρτα της Φυλακής. Το ίδιο το διεφθαρμένο σύστημα που τον έστειλε εκεί, τον αναγκάζει να παρανομήσει ξανά για να επιβιώσει και του στερεί κάθε δυνατότητα επανένταξης στην κοινωνία, εξεύρεσης εργασίας και εξασφάλισης των Βιοτικών του αναγκών. Αυτή η ασφυκτική για τον κρατούμενο κατάσταση, όχι μόνο δεν σωφρονίζει, αλλά οδηγεί απευθείας στην υποτροπή, στην διατάραξη της ψυχικής υγείας του κρατούμενου ή ακόμη και στην αυτοκτονία του, καθώς συνειδητοποιεί την αδικία και την άνιση δικαστική μεταχείριση που επικρατεί, με τους πραγματικούς εγκληματίες να μην τιμωρούνται και να μην φυλακίζονται ποτέ, τη στιγμή που ο ίδιος καταδικάστηκε και εκτίει μια υπέρμετρα μεγάλη ποινή σε σχέση με το αδίκημα που διέπραξε ή ενδεχομένως, δεν διέπραξε καθόλου. Τι σας κάνει λοιπόν, να πιστεύετε ότι ο κρατούμενος αυτός, που και εσείς παραδέχεστε ότι η Πολιτεία δεν του παρέχει τα μέσα για να επανενταχθεί, που βιώνει καθημερινά τον εξευτελισμό και την απόρριψη και που ήδη έχει αδικηθεί και συνεχίζει να αδικείται, δεν θα οδηγηθεί από εσάς τους ίδιους στη διάπραξη νέων αδικημάτων και στην υποτροπή;
Αντιθέτως, ανερυθρίαστα ομολογήσατε ότι τα ποσοστά υποτροπής κρατουμένων που αποφυλακίστηκαν νωρίτερα με βάση προηγούμενα νομοσχέδια, αλλά και κρατουμένων άλλων χωρών, που παρεμπιπτόντως εκτίουν πολύ μικρότερες ποινές και με αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, είναι συντριπτικά χαμηλότερα από τα ποσοστά υποτροπής όσων εκτίουν την υπέρμετρα μεγάλη ποινή που τους επιβλήθηκε στην Ελλάδα, με τις παράνομες και άδικες ως επί το πλείστον δικαστικές αποφάσεις, ποσοστό που αγγίζει το 80%! Αυτές οι παράνομες και άδικες δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες παραβιάζουν επιπλέον και την αρχή της Ισότητας, αποτελούν την πηγή του προβλήματος και συσσωρεύουν στις

Φυλακές ανθρώπων που δεν θα έπρεπε καν να βρίσκονται εκεί. Και είναι ανήκουστο, κύριε Υπουργέ, όλα τα παραπάνω να είναι γνωστά και να ομολογούνται δημοσίως, την ώρα που εξακολουθεί να επικρατεί καθεστώς ατιμωρησίας, ανομίας, διαφθοράς και χάους. Οι δικαστικοί λειτουργοί παριστάνουν ότι τηρούν ευλαβικά το Σύνταγμα και τους Νόμους, ενώ οι ίδιοι είναι υπεύθυνοι για την κατάσταση αυτή, οι ίδιοι φορτώνουν τις φυλακές με αθώους και μικροεγκληματίες, δικάζοντας με δύο μέτρα και δύο σταθμά, αφήνοντας στο απυρόβλητο τους πραγματικούς εγκληματίες, αυτούς που κατέστρεψαν και συνεχίζουν να καταστρέφουν την Ελλάδα. Δυστυχώς, μια μεγάλη μερίδα Ελλήνων δικαστών ενδιαφέρονται μόνο για τις οικονομικές απολαβές τους και την διαιώνιση της ίδιας κατάστασης, εξυπηρετώντας ιδιοτελή συμφέροντα και αρνούμενοι παράνομα να ελεγχτούν για τον τρόπο που δικάζουν.

Για τους λόγους αυτούς, σας ενημερώνουμε ότι επίκειται και ομαδική προσφυγή κρατουμένων, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για τις απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες που βιώνουμε καθημερινά, εκτίοντας την ποινή μας. Ταυτόχρονα, σας ενημερώνουμε ότι επίκειται και ομαδική προσφυγή ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, εναντίον όλων όσων είναι υπεύθυνοι για τα εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας που μαζικά διαπράττονται σε βάρος μας, είτε πρόκειται για δικαστές που εξέδωσαν παράνομες και άδικες δικαστικές αποφάσεις, είτε πρόκειται για πολιτικούς που γνώριζαν τα προβλήματα και δεν έκαναν τίποτα για να τα διορθώσουν.

Ιδιαίτερα προσφεύγουμε εναντίον εκείνων που αποκρύπτουν σκόπιμα την κατάντια της Ελληνικής Δικαιοσύνης και εμφανίζονται ως υπερασπιστές της κάνοντας λόγο περί δήθεν ανεξάρτητης Δικαιοσύνης αρνούμενοι τον έλεγχό της, με σκοπό την διαιώνιση της κατάστασης αυτής και την συγκάλυψη των εγκλημάτων τους.

Οι ίδιοι άνθρωποι είναι αυτοί που επωφελούνται επί σειρά ετών από την κατάσταση αυτή για να αποφεύγουν τον έλεγχο, τόσο τον δικό τους, όσο και των συμφερόντων που εξυπηρετούν, και ονομάζουν «παρέμβαση» τον νόμιμο έλεγχο που οφείλει να ασκεί η Πολιτεία στους δικαστές και στις αποφάσεις τους, ώστε να διαπιστώνει ότι πράγματι πρόκειται περί ανεξάρτητης και όχι Ανεξέλεγκτης και Ασύδοτης Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, τον οποίο έχει προσυπογράψει η χώρα μας, η υπόθεση περιέρχεται στη Δικαιοδοσία του διότι πρόκειται για μαζικά εγκλήματα για τα οποία η Ελλάδα είτε αδυνατεί, είτε αρνείται να επιβάλλει τον νόμο, μας είναι αδιάφορο τι από τα δύο συμβαίνει.

Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του.

Οι κρατούμενοι του Γ.Κ.Κ. Β΄

Τύπου Μαλανδρίνου.

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Ένταση στις φυλακές Τρικάλων

Αναδημοσίευση από: www.madata.gr


Ένταση στις φυλακές Τρικάλων : Έκρυθμη είναι η κατάσταση στις φυλακές των Τρικάλων από χθες το βράδυ. Οι κρατούμενοι που εργάζονται στα μαγειρεία απέχουν με αποτέλεσμα να μην υπάρχει δυνατότητα

Έκρυθμη είναι η κατάσταση στις φυλακές των Τρικάλων από χθες το βράδυ. Οι κρατούμενοι που εργάζονται στα μαγειρεία απέχουν με αποτέλεσμα να μην υπάρχει δυνατότητα σίτισης των εγκλείστων.

Η διεύθυνση των φυλακών διένεμε χθες στους κρατούμενους ψωμί, ενώ αυτοί ζητούν κανονικό φαγητό (κάτι όμως που προβλέπεται από τον κανονισμό των φυλακών μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις) και απειλούν να μην μπουν στα κελιά τους το βράδυ, προσανατολιζόμενοι σε στάση εργασίας.

Τα βασικά τους αιτήματα έχουν να κάνουν με την αποσυμφόρηση των φυλακών και να ισχύσει το νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά.

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Αναστάτωση στις Φυλακές Αλικαρνασσού

Αναδημοσίευση από: www.star.gr

Εκρηκτική είναι η κατάσταση που διαμορφώνεται στο σωφρονιστικό κατάστημα της Ν. Αλικαρνασσού, όπου επιστρατεύτηκε ιδιώτης μάγειρας για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που έχει παρουσιαστεί.

Οι κρατούμενοι απέχουν από τα καθήκοντά τους στα μαγειρεία και στην καθαριότητα των χώρων.Ο ιδιώτης μάγειρας ανέλαβε δράση από προχθές ενώ αναμένεται να παραμείνει μέχρι να βρεθεί λύση και οι έγκλειστοι να επιστρέψουν κανονικά στα καθήκοντά τους.

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν πως αρκετά άτομα έχουν βγει στις ταράτσες ενώ σπεύδουν αστυνομικές δυνάμεις.

Η εικόνα που παρουσιάζει το σωφρονιστικό κατάστημα του Ηρακλείου είναι τραγική αφού παντού υπάρχουν σκουπίδια και ακαθαρσίες με αποτέλεσμα να κινδυνεύει ακόμη και η υγεία των κρατουμένων.

Από τη διεύθυνση της φυλακής έγινε γνωστό ότι η φυλακή θα πρέπει να καθαριστεί από τους ίδιους τους εγκλείστους εάν δε θέλουν να νοσήσουν αφού δεν υπάρχει περίπτωση να αναλάβει κάποιο συνεργείο καθαρισμού , άποψη που είχε εκφραστεί αλλά απορρίφθηκε.


Πηγή: ΠΑΤΡΙΣ, cretalive

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ

Αναδημοσίευση από: Indymedia - Athens

Σήμερα 09/02/2012 ξεκίνησαν κινητοποιήσεις στις ανδρικές φυλακές Κορυδαλλού με αποχή από τα μεροκάματα και άρνηση εισόδου στα κελιά για τη μεσημβρινή καταμέτρηση. Τη περασμένη Δευτέρα 06/02 έγινε συνέλευση στο προαύλιο της Α’ Πτέρυγας στην οποία συμμετείχε το σύνολο των κρατουμένων της π΄τερυγας αυτης και δια μόρφωσε τα παρακάτω αιτήματα:
ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
1) Να ψηφιστεί από τη βουλή το σχέδιο νόμου «κώδικας ναρκωτικών» με τη μορφή που αυτό έχει ήδη κατατεθεί πλην της διάταξης της ισόβιας και τον αποκλεισμό του
2) Κατάργηση των ισοβίων για ναρκωτικά. Μέγιστη ποινή 15 έτη για μεγάλες ποσότητες, 1-10 για τις λοιπές.
3) Κατάργηση του ιδιαίτερα επικίνδυνου καθώς και των επιβαρυντικών διατάξεων για τα ναρκωτικά. Οι δίκες να γίνονται βάσει στοιχείων και όχι κατά συνείδηση.
4) Πλαίσιο ποινής για τους τξικομανείς 1-6 έτη. Οι τοξικομανείς να μπορούν να ενταχθούν σε κλειστή κοινότητα απεξάρτησης άνευ προυποθέσεων.
5) Να εναρμονιστούμε με τη συνθήκη της Λισσαβόνας 757 στην πράξη και όχι στα λόγια.
6) Αποφυλάκιση όσων είναι 70 ετών και άνω ανεξαρτήτως αδικήματος με κατ’οίκον περιορισμό εφόσον αυτοί έχουν εκτίσει το 1/10 της ποινής τους.
7) Να καταργηθεί το άρθρο 187 περί εγκληματικής και τρομοκρατικής οργάνωσης καθώς και ο περίφημος «κουκουλονόμος», όπως άλλωστε είχε δεσμευτεί παλιότερα η κυβέρνηση.
8) Το ανώτατο όριο της προφυλάκισης να μετατραπεί σε 12 μήνες από 18 που είναι σήμερα.
9) Οι άδειες να χορηγούνται υποχρεωτικά σε όποιον κρατούμενο έχει συμπληρώωσει τα 1/5 της ποινής του και να μην υπόκεινται στην κρίση συμβουλίου. Αντίστοιχα η υφ’ όρων απόλυση να μην κινδυνέυει με παύση όπως τώρα, σε περίπτωση που ο κρατούμενος καταδικαστεί για αδίκημα με ποινή 6 μηνών.
10) Να γίνονται όλες οι συγχωνεύσεις ποινών.
11) Να αποφυλακίζονται οι κατάδικοι για κακουργήματα με ποινή κάθειρξης έως 10 έτη μετά την έκτιση του 1/5 της ποινής τους καθ’ οποιονδήποτε τρόπο. Το υπόλοιπο χρονικό διάστημα να δύνανται να το εξαγοράσουν με δοσοποιήσεις ή εργασία σε κοινωφελή ιδρύματα.
12) Να εξασφαλιστεί η δυνατότητα ερωτικής συνεύρεσης των κρατουμένων με τον/την σύντροφό τους.
13) Κατώτατο όριο μεροκαμάτων να είναι τα 30 μεροκάματα(μόνιμα) και να υπάρχει δυνατότητα εργασίας για όλους όσους το επιθυμούν.
14) Να μην υπάρχουν πειθαρχικά για ηλεκτρονικές συσκευές και να σβηστούν όλα τα ισχύοντα.

ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ
Να εξασφαλιστούν:
1) Μεγαλύτερη ποσότητα και καλύτερη ποιότητα σίτισης.
2) Επαρκής θέρμανση στα κελιά και άφθονο ζεστό νερό στα μπάνια για όλους τους κρατούμενους.
3) Αύξηση των εστιών μαγειρικής ώστε να επαρκούν για όλους τους κρατούμενους.
4) Ουσιαστική παροχή ειδών πρώτης ανάγκης και εξασφάλιση συνθηκών υγιεινής.
5) Επαρκής ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
6) Επιμήκυνση του χρόνου επισκεπτηρίου και εφαρμογή του δικαιώματος για ελεύθερο επισκεπτήριο 2 φορές το μήνα για συγγενή α’ βαθμού.

Γράμμα του κρατούμενου Δημήτρη Κοπανά από τις Αγροτικές φυλακές Τίρυνθας

Αναδημοσίευση από: Indymedia - Athens

Στις 23-1-2012 συγκρατούμενός μου, παρέδωσε στην υπηρεσία της Αγροτικής φυλακής Τίρυνθας, διαμαρτυρία που είχαν υπογράψει 60 κρατούμενοι μαζί κι εγώ ο Δημήτρης Κοπανάς. Η διαμαρτυρία αναφερόταν σε κάποια ζητήματα τα οποία αντιμετωπίζουμε ως κρατούμενοι στη φυλακή και δεν ξεχνάω ποτέ μα ποτέ, ότι δεν παύω να είμαι άνθρωπος και να έχω δικαιώματα, πρώτα απ’ όλα, και μετά κρατούμενος.
Η συγκεκριμένη διαμαρτυρία αναφερόταν στο θέμα της θέρμανσης, στην ποιότητα και ποσότητα του φαγητού, στο θέμα των αδειών, δηλαδή ότι μας κόβονται οι άδειες με διάφορες δικαιολογίες οι οποίες δεν στέκουνε πουθενά, στο θέμα των αναστολών, ότι υπογράφουμε αναστολή και περιμένουμε δύο μήνες να πάμε στο συμβούλιο κ.τ.λ.
Τονίζω ότι ήταν μια απλή διαμαρτυρία σε δυο κόλλες χαρτί οι οποίες δόθηκαν στην υπηρεσία της φυλακής. Μετά από μία ώρα η διευθύντρια της φυλακής Ευαγγελία Αικατερίνη φώναξε έναν-έναν τους κρατούμενους (έλληνες) οι οποίοι είχαν υπογράψει τη διαμαρτυρία μαζί και μένα.
Εμένα μου έλεγε πως έχει πάρα πολλά χρήματα και ότι θα μου δείξει τι θα μου κάνει και με απειλούσε ότι θα με στείλει πίσω στη φυλακή των Γρεβενών από όπου είχα έρθει. Της απάντησα ότι δεν έχω να φοβάμαι τίποτα για το λόγο ότι δεν έκανα κάποιο αδίκημα και κάποιο παράπτωμα. Να αναφέρω ότι μου έχει κοπεί η δεύτερη αίτηση άδειας κι αυτό το έχω δημοσιεύσει στο internet καθώς και το όνομα της διευθύντριας του καταστήματος.
Στη συνέχεια η διευθύντρια Ευαγγελία Αικατερίνη έβαλε στο πειθαρχείο δύο συγκρατούμενούς μου , χωρίς κάποιο λόγο, έτσι απλά. Μετά από δύο μέρες τους έβγαλε από το πειθαρχείο χωρίς να ξέρουν κι αυτοί για ποιο λόγο περάσανε δυο μέρες στο πειθαρχείο μέσα στο κρύο και στην υγρασία.
Την επόμενη μέρα, μας φώναξε η εισαγγελέας της φυλακής Κοκκόλη Κωνσταντίνα , η διευθύντρια Ευαγγελία Αικατερίνη και ο κοινωνικός λειτουργός Μαστοράκος Νικόλαος και μάθαμε ότι περνάμε πειθαρχικό, γιατί όπως μας είπανε, ασκήσαμε πίεση και φόβο στους υπόλοιπους συγκρατούμενους μας κι έτσι υπογράψανε τη διαμαρτυρία..Έτσι λέει η υπηρεσία της φυλακής . Εγώ και οι δύο συγκρατούμενοί μου είπαμε πως δεν ασκήσαμε σε κανέναν πίεση και φόβο, γιατί αυτό είναι εναντίον στην ιδεολογία μου και στις αρχές μου.
Η εισαγγελέας φώναξε τρεις ακόμα κρατούμενους στο συμβούλιο, τους ρώτησε και αρνηθήκανε ότι υπογράψανε κάτω από πίεση και φόβο. Η εισαγγελέας ρώτησε τη διευθύντρια: Υπάρχει έστω κι ένας κρατούμενος που θα τον φωνάξω εδώ και θα μου πει ότι υπέγραψε κάτω από πίεση; Η απάντηση της διευθύντριας ήταν :Όχι.
Η εισαγγελέας μας είπε να αποχωρήσουμε , όπως και κάναμε.
Στις 31-1-2012 είχα πάει στο συμβούλιο για την αναστολή μου χωρίς να έχω καμία ενημέρωση για το τι είχε γίνει στο πειθαρχικό. Η πλήρης κατάχρηση της εξουσίας που δίνει η χώρα μας και το κράτος μας έφτασε στο σημείο, ο γραμματέας της φυλακής να φύγει από τη φυλακή και να έρθει στα δικαστήρια στο Ναύπλιο έξω από την αίθουσα που περίμενα με τις χειροπέδες, να μου κάνει επίδοση το πειθαρχικό και μετά από πέντε λεπτά να μπω στο συμβούλιο με αποτέλεσμα να μου κοπεί η αναστολή μου εφ’ όσον έχω αποκτήσει πριν πέντε λεπτά πειθαρχικό εν ενεργεία.
Να πω ότι η ποινή μου, είναι πέντε χρόνια και 8 μήνες από τα οποία πρέπει να εκτίσω τα 2 χρόνια και 3 μήνες κι εγώ βρίσκομαι 4 χρόνια φυλακή.
Κλείνοντας θέλω να ρωτήσω τη διευθύντρια της φυλακής Ευαγγελία Αικατερίνη να μου εξηγήσει κι εμένα, σε τι παράπτωμα έπεσα και τιμωρήθηκα πειθαρχικά; Με αποτέλεσμα να μου κοπεί η αναστολή μου; Μετά από 4 χρόνια που είμαι φυλακή είδα που μπορεί να φτάσει η πλήρης εξουσία που σας δίνει η θέση σας. Και θέλω να μου πείτε, τι εξηγήσεις θα δώσω στην οικογένειά μου και στην 4 ετών κόρη μου, ότι επειδή εκφράστηκα ελεύθερα , και αναφέρομαι στην προηγούμενη δημοσίευση που έχω κάνει στο internet, τιμωρήθηκα;
Αν η ελευθερία λόγου και έκφρασης είναι παράπτωμα, σας ευχαριστώ πάρα πολύ!!!
Δημήτρης Κοπανάς
Αγροτική φυλακή Τίρυνθας

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Μοίρασαν ελπίδες, εισπράττουν θύελλες

Αναδημοσίευση από: www.keli.gr

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012,

Για μήνες, το υπουργείο Δικαιοσύνης, σκόρπαγε απλόχερα υποσχέσεις στους χιλιάδες απελπισμένους κρατούμενους. Σήμερα, παίρνει πίσω βασικές διατάξεις για την αποσυμφόρηση, ολόκληρο το νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά καθώς και αυτό για την αναμόρφωση του σωφρονιστικού κώδικα, με πρόσχημα τις υπαρκτές αντιδράσεις των κυβερνητικών τους εταίρων. 12.700 ψυχές συνεχίζουν να ζουν σε καθεστώς μεσαίωνα, στοιβαγμένοι ακόμα και μέσα σε τουαλέτες. Μάλιστα, οι φυλακές Κορυδαλλού και Χαλκίδας έβαλαν λουκέτο, αφού πλέον είναι ασφυκτικά γεμάτες.
Εδώ και ημέρες, κρατούμενοι από όλες σχεδόν τις φυλακές της χώρας, βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Στις περισσότερες αρνούνται να μπουν στα κελιά το μεσημέρι, ενώ σε άλλες, όπως στην Πάτρα και την Αλικαρνασσό, απέχουν μαζικά από τις εργασίες τους.
Και αντί η Πολιτεία να ζητήσει συγγνώμη από τους απελπισμένους για τις φρούδες ελπίδες που πούλησε και να πάρει άμεσα μέτρα για την αποσυμφόρηση των φυλακών, εφαρμόζει για άλλη μια φορά την τακτική του “διαίρει και βασίλευε”, ρίχνοντας τις ευθύνες στους κρατούμενους που αντιστέκονται στην απόλυτη εξαθλίωση.
Απειλούν τους κρατούμενους με αφαίρεση των ευνοϊκών ρυθμίσεων που έχουν οι εργαζόμενοι στη σίτιση και την αντικατάστασή τους με άλλους, ενώ δεν φροντίζουν ως όφειλαν από το νόμο να τους παρέχουν φαγητό. Επιχειρούν να τους διχάσουν μιλώντας για προνομιούχους και μη, για βολεμένους και μη. Δεν θα το πετύχουν. Γιατί οι κρατούμενοι γνωρίζουν καλά, καλύτερα απ΄ όλους μας, τι σημαίνει να μην έχεις απολύτως τίποτα παρά μόνο αλυσίδες και κάγκελα. Δεν θα το πετύχουν γιατί οι κρατούμενοι δεν είναι μόνοι τους.

Φυλακισμένοι, φτωχοί και νηστικοί!

Αναδημοσίευση από: www.avgi.gr
Λαζαρίδου Ε.

Κάποτε εγκλημάτισαν και τιμωρήθηκαν μπαίνοντας στη φυλακή. Πίσω από τα κάγκελα τιμωρούνται για δεύτερη φορά, καθώς υποχρεώνονται να ζούνε σε συνθήκες που σε κάποιες περιπτώσεις είναι ακατάλληλες ακόμα και για ζώα. Από προχθές όμως εκατοντάδες πάμφτωχοι κρατούμενοι στις φυλακές Πάτρας και Αλικαρνασσού στερούνται ακόμα και το φαγητό, καθώς το υπουργείο Δικαιοσύνης, προκειμένου να αντιμετωπίσει την κινητοποίηση των κρατουμένων στα μαγειρεία, που αρνούνται να προετοιμάσουν τα γεύματα, αποφάσισε να προχωρήσει στην εξωτερική προμήθεια των γευμάτων, αλλά μόνο για τους ασθενείς!

Η κινητοποίηση στα μαγειρεία ξεκίνησε προχθές στην Πάτρα και χθες στην Αλικαρνασσό, όπου συνολικά κρατούνται πάνω από 1.000 άνθρωποι, καθώς οι κρατούμενοι στα μαγειρεία όχι μόνο διαμαρτύρονται για την υποχώρηση του υπουργείου στο νομοσχέδιο που πρέβλεπε κάποιες αποφυλακίσεις, αλλά και διεκδικούν αιτήματα για συγχώνευση ποινών και υφ' όρους απόλυση.

"Φαγητό υπάρχει" διαμηνύει το υπουργείο, την ίδια στιγμή ωστόσο οι κρατούμενοι σιτίστηκαν με ξηρά τροφή, ψωμί και λουκάνικα. Το υπουργείο μάλιστα έσπευσε να κατηγορήσει τους κρατούμενους στα μαγειρεία υποστηρίζοντας ότι "η τακτική αυτή έχει οδηγήσει, δυστυχώς, στο να σιτίζονται μόνο οι κρατούμενοι που έχουν οικονομική δυνατότητα να προμηθεύονται είδη διατροφής από την καντίνα των καταστημάτων κράτησης, ενώ οι οικονομικά αδύναμοι δεν μπορούν να σιτισθούν, εξαιτίας της συμπεριφοράς των εργαζομένων συγκρατουμένων τους". Πόσοι είναι οι οικονομικά αδύνατοι; Περίπου το 60%, σύμφωνα με στοιχεία του ίδιου του υπουργείου!

Το πιο εξοργιστικό ωστόσο είναι το υπουργείο Δικαιοσύνης "έχει δώσει οδηγίες στους διευθυντές των καταστημάτων κράτησης να φροντίσουν για την προμήθεια τροφής προς τους ασθενείς κρατούμενους, από εξωτερικούς προμηθευτές, ώστε να μην κινδυνεύσει η υγεία τους". Και οι υπόλοιποι; Ερώτημα που, αν και ετέθη, παρέμεινε αναπάντητο...

Επιπλέον "εξετάζεται το ενδεχόμενο να ληφθούν μέτρα για την αφαίρεση των ευνοϊκών ρυθμίσεων που απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι στη σίτιση κρατούμενοι, καθώς επίσης η αντικατάστασή τους με άλλους ώστε να μην στερούνται οι συγκρατούμενοί τους το στοιχειώδες δικαίωμα στη διατροφή". Κι όλα αυτά, με την ελπίδα ότι η κατάσταση θα εξομαλυνθεί τις επόμενες ημέρες...

Τα αιτήματα των κρατουμένων στις Φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης

Αναδημοσίευση από: www.zougla.gr

Τα αιτήματα τους προβάλλουν με κείμενο που συνέταξαν οι ίδιοι οι κρατούμενοι των Φυλακών Διαβατών στα πλαίσια των κινητοποιήσεων που την τελευταία περίοδο παρατηρούνται στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας. Οι κρατούμενοι με διάφορες ενέργειες όπως την άρνηση παραλαβής συσσιτίου ή εισόδου στα κελιά κατά τις μεσημεριανές ώρες, όπως συνέβη την περασμένη εβδομάδα στον Κορυδαλλό, την Πάτρα και την Λάρισσα, επιχειρούν να κλιμακώσουν την κινητοποίηση τους προκειμένου να πετύχουν την βελτίωση των συνθηκών κράτησης αλλά και την θεσμική αλλαγή θεμάτων που αφορούν την ζωή στις φυλακές.

Οι κρατούμενοι στις φυλακές Διαβατών συνέταξαν κείμενο με εννέα κύρια αιτήματα που αφορούν το σύνολο σχεδόν των συνθηκών διαβίωσης τους .

Τα αιτήματα

1. Να περιληφθεί διάταξη στο νόμο περί αποσυμφόρησης των φυλακών έτσι όπως είχε προταθεί στο σχέδιο νόμου και να αποφυλακιστούν οι κρατούμενοι με ποινές στερητικές της ελευθερίας μέχρι 10 ετών υπό τους εκεί τιθέμενους ειδικότερους όρους.
Να διευρυνθεί η δυνατότητα μετατροπής και των ποινών από 5 έως 10 έτη, τόσο των ποινών φυλάκισης όσο και των των ποινών κάθειρξης.

2. Πραγματική αποσυμφόρηση των φυλακών με μέτρα μόνιμα και όχι μέτρα που λαμβάνονται για ψηφοθηρικούς λόγους και για ευκαιριακή αντιμετώπιση των φαινομένων υπερπληθυσμού των φυλακών.

3. Υποχρεωτικός μηνιαίος δειγματοληπτικός έλεγχος των Δικαστών, οι οποίοι διατάσσουν προσωρινή κράτηση ή αποφασίζουν την εξακολούθηση αυτής, χωρίς να πληρούνται με στενότητα και ακρίβεια οι προϋποθέσεις του νόμου προς αποφυγή του φαινομένου των αθρόων προφυλακίσεών για αστείους λόγους.

4. Εξαίρεση από την εφαρμογή της αθροιστικής εκτίσεως ποινών σε περίπτωση παραβίασης των όρων της υφ' όρων απολύσεως ειδικά και μόνο από τοξικομανείς, δεδομένου ότι εξαιτίας της μη θεραπείας τους κατά τον χρόνο της κράτησής τους, υπάρχει πιθανότητα 99% ότι αποφυλακιζόμενοι θα διαπράξουν εκ νέου ποινικά αδικήματα.

5. Κατάργηση της επιβαρυντικής περιστάσεως της υποτροπής για τους τοξικομανείς δεδομένου ότι η έννοια της τοξικομανίας αφεαυτής περιλαμβάνει την ανάγκη συνεχούς αναζήτησης ναρκωτικών ουσιών για την κάλυψη των αναγκών τους με τη διάπραξη και αξιοποίνων πράξεων.

6. Να ισχύει και για τις πειθαρχικές ποινές ότι ισχύει για τις ποινές φυλακίσεως και κρατήσεώς, ήτοι να υπάρχει δυνατότητα συγχώνευσης αυτών και να μην εκτίονται αθροιστικά, ώστε να μην δίνετε η δυνατότητα σε οποιονδήποτε απλό φύλακα να επιβάλλει πειθαρχικές ποινές σε οποιονδήποτε μη αρεστό σε αυτόν κρατούμενο και να τον οδηγεί στην έκτιση ολόκληρης της ποινής που έχει επιβληθεί, στερούμενου της εφαρμογής των διατάξεων της υφ' όρων απόλυσης.

7. Να μην συναγελάζονται τοξικομανείς και μη τοξικομανείς κρατούμενοι και οι πρώτοι να κρατούνται σε ειδικά καταστήματα κράτησης στα οποία να εκπονούνται προγράμματα απεξάρτησης ενώ να εφαρμοστούν επιτέλους στα καταστήματα κράτησης τα προγράμματα υποκατάστασης ώστε αυτός που συμμετέχει σε αυτά εκτός των φυλακών να έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει τη θεραπεία του και μέσα σε αυτές.

8. Να αλλάξουν οι προϋποθέσεις χορήγησης αδειών και να διευκολυνθεί η χορήγηση αυτών ώστε να αποφεύγεται η ιδρυματοποίηση κρατουμένων που παραμένουν για τεράστιο χρονικό διάστημα φυλακισμένοι προτού μπορέσουν να απολαύσουν τον ανωτέρω ευεργετικό για αυτούς θεσμό.

9. Τέλος να βελτιωθούν οι συνθήκες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης εντός των φυλακών με τη συνεχή παρουσία ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού εντός αυτών 24 ώρες το εικοσιτετράωρο ώστε να περιοριστεί ο αριθμός των κρατουμένων που κάθε χρόνο πεθαίνουν στις φυλακές χωρίς να τους παρέχεται καμία ιατρική βοήθεια.