Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Υποχώρηση Παπαϊωάννου για τις αποφυλακίσεις μετά τις «απειλές» ΝΔ και ΛΑΟΣ


Αναδημοσίευση από: www.tvxs.gr

Υποχώρησε τελικά ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, μετά την αποχώρηση της ΝΔ και του ΛΑΟΣ από τη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την αποσυμφόρηση των φυλακών. Ο υπουργός προχώρησε σε αλλαγές της επίμαχης διάταξης για την πρόωρη προφυλάκιση, που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των δύο κομμάτων, ενώ το ΛΑΟΣ απείλησε ακόμη και με αποχώρηση από την κυβέρνηση Παπαδήμου. Τελικά το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της αρχής και επί των άρθρων, από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και της Δημοκρατικής Αριστεράς, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε «παρών».

Τονίζοντας πως «είναι υπουργός της κυβέρνησης Παπαδήμου και όχι του κου Σαμαρά ή του κου Καρατζαφέρη» και διαβεβαιώνοντας πως θα επανέλθει με συμφωνία του ίδιου του Πρωθυπουργού που επιδεικνύει προσωπικό ενδιαφέρον για τις ρυθμίσεις, ο Μ. Παπαϊωάννου, απέσυρε τη διάταξη που έδινε τη δυνατότητα πρόωρης αποφυλάκισης και σε καταδικασμένους για κακουργήματα σε κάθειρξη από πέντε έως δέκα έτη. Αντ' αυτής, παρέτεινε την χρονική διάρκεια της ισχύος των ρυθμίσεων από πέντε σε δέκα μήνες, υπογραμμίζοντας πως με τον τρόπο αυτό, θα αποφυλακισθούν ενδεχομένως και περισσότεροι φυλακισμένοι απ' ό,τι προηγουμένως.

Η ρύθμιση της πρόωρης αποφυλάκισης, θα αφορά πλέον κατάδικους με ποινές φυλάκισης έως 3 χρόνια υπό την προϋπόθεση έκτισης του 1/10 της ποινής τους, καθώς και κατάδικους με ποινές φυλάκισης ή και κάθειρξης έως 5 έτη, εφόσον έχουν εκτίσει το 1/5 της ποινής τους.

«Δεν θα βάλω εγώ σε κίνδυνο τη συνοχή της κυβέρνησης, αλλά δεν θα γίνω και ο ηθικός αυτουργός για να λένε για κάποιον που υποτροπίασε, πως ‘ο Παπαϊωάννου τον έβγαλε και ξαναέκανε το έγκλημα’», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης. «Το περιεχόμενο του νομοσχεδίου το προσδιόρισαν οι αριθμοί. Είπανε οι εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, πως είναι θέμα αρχής γι' αυτούς. Και για μένα είναι θέμα αρχής να μην βγει κανείς! Όταν όμως μια Πολιτεία δεν έχει δυνατότητα να κτίσει νέες φυλακές, θα πρέπει να έχει όσους φυλακισμένους αντέχει το σύστημα. Στην περίπτωση αυτή, χρειάζεται μια πάγια ρύθμιση ώστε για να μπει κάποιος στη φυλακή, να αποφυλακίζεται εκείνος που είναι πιο κοντά στην αποφυλάκιση. Δεν φαντάστηκα ποτέ πως αυτό θα δημιουργούσε πολιτικό ζήτημα στην κυβέρνηση. Αυτό ήταν έξω απ' τις σκέψεις μου», σημείωσε ο υπουργός.

Σε συνεχή σχολιασμό της στάσης της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, ο κ. Παπαϊωάννου δήλωσε πως ήθελε να φέρει το νομοσχέδιο πριν τις γιορτές, αλλά αντέδρασαν τα υπόλοιπα κόμματα. Κατόπιν προτροπής του πρωθυπουργού, επεδίωξε συνάντηση με τους κ.κ. Τζαβάρα και Πλεύρη, οι οποίοι δεν έθεσαν ζήτημα αφαίρεσης του επίμαχου άρθρου, αλλά ζήτησαν εξαιρέσεις για συγκεκριμένα αδικήματα, τις οποίες έκανε ο ίδιος δεκτές. «Με διαβεβαίωναν πως εκείνος που είχε ένσταση ήταν ο κος Δένδιας και είπα πως ‘άλλα μου είπε χθες ο κος Τζαβάρας’. Φαίνεται πως ο κος Σαμαράς έχει προνομιακό συνομιλητή τον κο Δένδια. Παρουσία του κου Αβραμόπουλου και Βορίδη, στο υπουργικό συμβούλιο μου είπαν ‘δεν έχεις άλλη επιλογή’…».

Ο κ. Παπαϊωάννου, τέλος, στηλίτευσε την στάση όλων των προηγούμενων υπουργών Δικαιοσύνης που διαμαρτυρήθηκαν για τις ρυθμίσεις, συμπεριλαμβανόμενου έτσι και του Χάρη Καστανίδη. «Εγώ θα επανέλθω - και θα επανέλθω και στο νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά με πρόσθετα μέτρα. Τον απασχολούν και τον Πρωθυπουργό εκείνοι οι 7000 φτωχοί σε σύνολο 12700 φυλακισμένων…».

Σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας, διαπίστωσε πως «ο υπουργός δεν υπερασπίστηκε τελικά την διάταξή του». Διεκτραγωδώντας με τη σειρά του την κατάσταση στις φυλακές και τα κρατητήρια, («οκτώ άτομα σε ένα κελί», «διαβίωση ακόμα και στις τουαλέτες») ο κ. Δρίτσας παρατήρησε πως «τέτοιες φυλακές αναπαράγουν την εγκληματικότητα».

«Πολύ φοβάμαι πως των ευνοϊκών ρυθμίσεων ελάχιστοι θα μπορούν να κάνουν χρήση. Κρατάμε τα προσχήματα, αναπαράγεται η συναίνεση των 3 κομμάτων, ξεφεύγουμε απ' τη σκόπελο μιας πολιτικής κρίσης και παροξύνουμε την κοινωνική κρίση. Αυτά είναι επικίνδυνα πράγματα», εκτίμησε ο κ. Δρίτσας.

Σημειώνεται πως σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, ανέφερε ότι διέκρινε στη στάση του Μ. Παπαϊωάννου «προβοκάτσια κατά του Λουκά Παπαδήμου και πολιτικό παιχνίδι του ΠΑΣΟΚ και του Γ. Παπανδρέου» και ανακοίνωσε πως αύριο το πρωί, θα συσκεφθεί με τους υπουργούς του ΛΑΟΣ που μετέχουν στην κυβέρνηση για την παραμονή τους σε αυτή - συνεκτιμούμενης της τελικής στάσης του υπουργού Δικαιοσύνης.

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

"Έκλεισαν" οι φυλακές Κορυδαλλού και Χαλκίδας λόγω υπερπληθυσμού


Αναδημοσίευση από: www.tanea.gr

Για πρώτη φορά από συστάσεως ελληνικού κράτους οι φυλακές Κορυδαλλού και Χαλκίδας είναι... υπερπλήρεις και δεν μπορούν να δεχτούν άλλους κρατούμενους λόγω του ασφυκτικού υπερπληθυσμού τους. Οι διευθυντές των δύο αυτών φυλακών απέστειλαν έγγραφο στο υπουργείο Δικαιοσύνης και στις εισαγγελικές αρχές της χώρας, με το οποίο γνωστοποιούν ότι κλείνουν τις πόρτες των φυλακών.


Μετά την εξέλιξη αυτή δημιουργούνται τεράστια προβλήματα τόσο στα Αστυνομικά τμήματα της πρωτεύουσας, όσο και της Χαλκίδας, όπως, επίσης, και στο Μεταγωγών, καθώς θα στοιβάζονται κατά εκατοντάδες οι κρατούμενοι σε αυτά.

Όπως, επίσης, προβλήματα θα δημιουργηθούν και σε πολλά δικαστήρια της χώρας, καθώς δεν θα γίνονται μεταγωγές υποδίκων και καταδίκων, με αποτέλεσμα να αναβάλλονται οι δίκες αλλά και να υπάρχει κίνδυνος παραγραφής πολλών αδικημάτων.

Χαρακτηριστικό της τραγικότητας της κατάστασης που επικρατεί στις δύο αυτές φυλακές είναι ότι ο διευθυντής των φυλακών Κορυδαλλού σε σχετικό έγγραφό του υπογραμμίζει: «Σας αναφέρουμε προς ενημέρωσή σας ότι από σήμερα 27 Ιανουαρίου
2012 αδυνατούμε να παραλάβουμε κρατουμένους, λόγω ασφυκτικής υπερπλήρωσης του καταστήματός μας, η δύναμη του οποίου ανέρχεται σε 2.345 κρατουμένους».

Στο ίδιο πνεύμα κινείται και ο διευθυντής των φυλακών Χαλκίδας, ο οποίος σε ανάλογο έγγραφό του αναφέρει: «Πλέον δεν χωράνε πουθενά οι κρατούμενοι παρά μόνο στις τουαλέτες. Κλείσαμε. Η κατάσταση είναι τραγική. Η φυλακή είναι έτοιμη να ‘εκραγεί’ με απρόβλεπτες συνέπειες για την ασφάλειά της. Παρακαλούμε, όπως, αφού λάβετε υπόψη σας τα ανωτέρω, να μην φυλακίσετε άλλους κρατουμένους στο ενταύθα κατάστημα κράτησης. Δεν μπορούμε να παραλάβουμε άλλους κρατουμένους.
Δεν υπάρχει ούτε σπιθαμή κενού χώρου για να τους τοποθετήσουμε».

Οι φυλακές της Τρίπολης είναι χωρητικότητας 65 ατόμων και «φιλοξενούν» 180 κρατούμενους. Ο διευθυντής του καταστήματος κράτησης Τρίπολης στο σχετικό έγγραφο προς στο υπουργείο Δικαιοσύνης κάνει και αυτός λόγο για αδιαχώρητο μέσα στο σωφρονιστικό κατάστημα της Πελοποννήσου.

Παράλληλα, ακόμη τέσσερις διευθυντές των φυλακών, απέστειλαν έγγραφο στο υπουργείο Δικαιοσύνης στο οποίο αναφέρουν ότι επικρατούν ασφυκτικές συνθήκες κράτησης και έχει επέλθει το αδιαχώρητο. Πρόκειται για τους διευθυντές των φυλακών Θεσσαλονίκης, Μαλανδρίνου, Γρεβενών και Ναυπλίου.

Ο αριθμός των κρατουμένων σε όλες τις φυλακές της χώρας ανέρχεται σήμερα στους 12.703, που είναι ο μεγαλύτερος που έχει σημειωθεί στην ιστορία του ελληνικού κράτους, ενώ η χωρητικότητα όλων των καταστημάτων κράτησης είναι 9.300 άτομα.

Επίσης, στις φυλακές Κορυδαλλού ο αριθμός των κρατουμένων ανέρχεται στις 2.320, ενώ η χωρητικότητά τους είναι για 800 άτομα.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη στη Βουλή θα συζητηθούν μέτρα αποσυμφόρησης των φυλακών, που προτείνει το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Φυλακές, ναρκωτικά και το κακό συναπάντημα...

Ανδημοσίευση από: www.avgi.gr
Της ΕΛΕΝΗΣ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ

Υπάρχει ένας κόσμος που είναι διαφορετικός από την πραγματικότητα των περισσότερων από εμάς, των -παρά τις μικρές, καθημερινές μας «επαναστάσεις»- κατά τα άλλα «μετρίου αναστήματος» ανθρώπων, που αποτελούμε άλλωστε και την πλειοψηφία αυτής της κοινωνίας. Ένας κόσμος που βρίσκεται δίπλα μας και που αποτελείται από πολλούς σαν εμάς, αυτός των ελληνικών φυλακών. Ο κάθε ένας και η κάθε μία που κατάφερε να βρίσκεται εκεί, έχει σίγουρα τη δικιά του ιστορία…

Σε αυτό το κείμενο θα αναφερθώ σε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των κρατουμένων, όσους και όσες βρίσκονται στη φυλακή επειδή ήταν χρήστες, πιθανώς και μικροδιακινητές προκειμένου να εξασφαλίσουν τη δόση τους… Αν και υπήρξαν και πάρα πολλοί που βρέθηκαν μέσα για άλλο λόγο, κατέληξαν όμως χρήστες στη συνέχεια… Η συνηθέστερη λοιπόν περίπτωση είναι αυτή του χρήστη που βρέθηκε στη φυλακή για πρώτη φορά με κατοχή κάποιων γραμμαρίων, τα οποία όμως δικαιολογούν τις ανάγκες χρήσης του. Διότι δεν μπορεί η χρήση να είναι ατιμώρητη και η κατοχή μικροποσότητας ή η αγορά της να τιμωρούνται. Τα ναρκωτικά δεν πέφτουν από τον ουρανό…Για να κάνει κάποιος χρήση, προφανώς και πρέπει να προμηθευτεί-αγοράσει την ουσία και οπωσδήποτε πρέπει να την κατέχει, εκτός της περίπτωσης του να είναι μάγος. Παρ' όλα αυτά, μέχρι τώρα ο χρήστης αυτός κατέληγε στη φυλακή και πολύ συχνά στα πειθαρχεία της. Ακόμα και σήμερα, σε πολλές φυλακές, αν ο κρατούμενος- ύποπτος για εισαγωγή ναρκωτικών αρνηθεί να εξεταστεί πρωκτικά (ή κολπικά, αν είναι γυναίκα), κάτι που πανευρωπαϊκά θεωρείται βασανιστήριο ενάντια στην αξιοπρέπεια του ανθρώπου και είναι επανειλημμένα καταδικαστέο, οδηγείται σε μέρες απομόνωσης και πειθαρχείου. Επίσης, πάρα πολλές είναι οι περιπτώσεις μικροδιακίνησης-συναλλαγής μεταξύ τοξικομανών, γεγονός που εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς ότι είναι λογικό να συμβαίνει. Όσο τα συνεπάγωγα της χρήσης (αγορά-κατοχή μικροποσότητας-συναλλαγή μεταξύ τοξικομανών) είναι στην παρανομία και, κυρίως, όσο δεν υπάρχει κράτος που θα αντιμετωπίσει το φαινόμενο με ανθρωπιά και ανοιχτό μυαλό, αυτό θα διογκώνεται. Οι τιμωρητικές πολιτικές εξάλλου των μέχρι τώρα κυβερνήσεων όχι μόνο δεν έχουν αποδώσει, αλλά, αντίθετα, έχουν καταφέρει σήμερα το φαινόμενο να έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις…

Πρόσφατα το υπουργείο Δικαιοσύνης κατάφερε να περάσει τον νέο Κώδικα για τα ναρκωτικά και επιτέλους στην Ελλάδα του 2012 ο κάθε άνθρωπος έχει την ελευθερία να κάνει ό,τι θέλει με τον εαυτό του -έστω κι αν αυτό είναι αυτοκαταστροφικό. Αυτή η χωρίς λαϊκή εντολή ξενόφερτη κυβέρνηση, μέσα στο γενικότερο ισοπέδωμα της κοινωνίας, έκανε και κάτι σε θετική κατεύθυνση και παρά τις αντιδράσεις των συντηρητικών δυνάμεων του τόπου…Και βέβαια δεν θα ασχοληθώ καθόλου με τις απόψεις της Ν.Δ. ή του ΛΑΟΣ, αναρωτιέμαι όμως για το ΚΚΕ, αν δεν αναρωτιέται το ίδιο τι του συμβαίνει και συμμερίζεται απόψεις δεξιών και ακροδεξιών στοιχείων: Είναι δυνατόν άνθρωποι που θέλουν να λέγονται κομμουνιστές να θέλουν τον χρήστη στη φυλακή; Και όμως είναι! Διότι μέχρι να «αλλάξει η κοινωνία μας» και να «αλλάξουν οι ανθρώπινες σχέσεις» (αριστερής ευχής έργο είναι αυτό εξάλλου), κάποιοι θα σαπίζουν μέσα σε κρύα κελιά και σε απάνθρωπες απομονώσεις και πειθαρχεία, μόνο και μόνο επειδή ήταν χρήστες… Αλλά εδώ, θα μου πείτε, δεν τους απασχολεί η διάλυση της κοινωνίας και το γεγονός ότι με τη διασπαστική στάση τους εξυπηρετούν μια χαρά τα συμφέροντα του συστήματος, ο τοξικομανής που υποφέρει στα κρατητήρια ή στη φυλακή θα τους ενδιαφέρει;

Όπως πολύ σωστά πάντως είπε και ο Β. Μουλόπουλος στην τοποθέτησή του για το νομοσχέδιο, «στην Πορτογαλία η αποποινικοποίηση της χρήσης των ναρκωτικών, όχι της εμπορίας, έδειξε τάση σημαντικής μείωσης και μάλιστα σημαντικής μείωσης των σκληρών ναρκωτικών». Εξάλλου στις περισσότερες Δυτικές χώρες η χρήση έχει αποποινικοποιηθεί επιφέροντας ανάλογα αποτελέσματα, ακριβώς γιατί είναι λογικό, ο νέος άνθρωπος που μέχρι τώρα θα έκανε χρήση λόγω «μαγκιάς», επειδή το ναρκωτικό ήταν παράνομο, πλέον έχει χάσει κάθε λόγο για να το κάνει…

Όταν, από την άλλη πλευρά, όμως, οι λίστες ανθρώπων που περιμένουν και θέλουν να προσπαθήσουν να απεξαρτηθούν είναι ατελείωτες, όταν το κοινωνικό κράτος συρρικνώνεται και ακούγονται σενάρια διάλυσης του ΟΚΑΝΑ (στον νέο Κώδικα δεν περιλαμβάνεται η ισχύουσα ώς τώρα διάταξη του νόμου με την οποία ο ΟΚΑΝΑ αναπτύσσει θεραπευτική πολιτική με υποκατάστατα) ή συγχώνευσής του με το ΚΕΘΕΑ (γεγονός επιστημονικά απαράδεκτο, αφού οι δυο οργανισμοί διαθέτουν εντελώς διαφορετική κουλτούρα και προφανώς απευθύνονται σε διαφορετικά προφίλ χρήστη ουσιών), τότε πώς μπορεί να μιλάμε για «κοινωνική πολιτική» και «ανθρώπινη μεταχείριση του χρήστη»;

Αποποινικοποίηση της χρήσης χωρίς κοινωνικό κράτος, χωρίς στήριξη όλων των Θεραπευτικών Προγραμμάτων με προσλήψεις και γενναία οικονομική ενίσχυση -υπ' όψιν ότι στο ΚΕΘΕΑ έχουν να κάνουν πρόσληψη από το 2006, ενώ προγράμματα που είχαν στόχο να εφαρμόσουν άμεσα σε φυλακές και σε μέρη που υπάρχει έλλειψη έχουν παγώσει λόγω έλλειψης χρηματοδότησης-, είναι δυνατόν να υπάρξει; Πολιτική για την καταπολέμηση των ναρκωτικών χωρίς ενισχυμένα και ανεξάρτητα από την υποχρηματοδότηση του ΟΚΑΝΑ Κέντρα Πρόληψης, που θα επεκτείνουν και θα εμπλουτίσουν τη δουλειά τους στα σχολεία, στους γονείς, στους εκπαιδευτικούς, στον στρατό και όπου αλλού χρειάζεται, μπορεί να υπάρξει; Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα που σύντομα θα κληθούν να απαντήσουν αυτοί που τώρα φορούν το ξεχασμένο μέχρι τώρα σε κάποια γωνιά κοινωνικό τους πρόσωπο και θέλουν, υποτίθεται, να βάλλουν εναντίον των μεγάλων συμφερόντων, προτάσσοντας την ανάγκη ο χρήστης ουσιών να αντιμετωπίζεται πλέον ως άνθρωπος που χρειάζεται βοήθεια από την πολιτεία… Για να δούμε τι θα δούμε όμως.


*Η Ελένη Ανδριοπούλου είναι γραμματέας της Π.Κ. του ΣΥΝ Τυρνάβου και μέλος της Ν.Ε. του ΣΥΝ Λάρισας

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Επιστολής των Οικολόγων Πράσινων προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης

Αναδημοσίευση από: http://www.ecogreens-gr.org/humanrights/

Επιστολή προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης σχετικά με καταγγελία για κακοποίηση κρατουμένου από σωφρονιστικούς υπαλλήλους

Επιστολή προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ.Μιλτιάδη Παπαϊωάννου έστειλαν σήμερα οι Οικολόγοι Πράσινοι αναφορικά με την καταγγελία της «Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων» (1) για την κακοποίηση κρατούμενου στις φυλακές Τρικάλων από πέντε σωφρονιστικούς υπαλλήλους, την ώρα που ο κρατούμενος βρισκόταν δεμένος πισθάγκωνα με χειροπέδες. Για το περιστατικό που -εφόσον επαληθευθεί- συνιστά παραβίαση της διεθνούς νομοθεσίας για τα δικαιώματα των κρατουμένων, ενημερώθηκε και η Ευρωπαϊκή Επιτρoπή για τηv Πρόληψη τωv Βασαvιστηρίωv και της Απάvθρωπης ή Ταπειvωτικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας (2) .

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής:
«Κύριε Υπουργέ,
Σύμφωνα με καταγγελία της «Πρωτοβουλίας για τα δικαιώματα των κρατουμένων» (www.keli.gr) στις 15 Ιανουαρίου 2012 πέντε συνολικά σωφρονιστικοί υπάλληλοι της Κλειστής Φυλακής Τρικάλων κακοποίησαν εικοσάχρονο αλλοδαπό κρατούμενο ο οποίος την ώρα του περιστατικού βρισκόταν δεμένος με χειροπέδες πισθάγκωνα.
Παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε για το εάν έχει διενεργηθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση για την παραπάνω καταγγελία καθώς και για τα αποτελέσματα της ΕΔΕ όταν αυτή ολοκληρωθεί».


Η Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

http://www.ecogreens-gr.org/humanrights/

(1) Πρωτοβουλία για τα δικαιώματα των κρατουμένων: http://www.keli.gr/2012/01/2.html

(2) Ευρωπαϊκή Επιτρoπή για τηv Πρόληψη τωv Βασαvιστηρίωv: http://www.cpt.coe.int/en/about.htm

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:

“Όχι άλλες υποχωρήσεις στο μέτωπο του συντηρητισμού!

Οι κρατούμενοι διεκδικούν και έχουν δίκιο.”


Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων έδωσε σήμερα 25/1 στις 12 μ. στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ συνέντευξη Τύπου σε σχέση με την κατάθεση προς ψήφιση στη Βουλή δύο νομοσχεδίων, αυτού για τη “Βελτίωση των συνθηκών κράτησης και αποσυμφόρησης” και του Κώδικα για τα Ναρκωτικά. Στη συνέντευξη μίλησαν: η Τασία Χριστοδουλοπούλου, νομικός, ο Δημήτρης Χριστόπουλος, Ελληνική 'Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η Άντα Ψαρρά, δημοσιογράφος και μέλος του Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ, και ο Πάνος Λάμπρου, από την Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων. Η Τασία Χριστοδουλοπούλου τόνισε στην ομιλία της ότι “Όλα τα σοβαρά κοινωνικά προβλήματα είναι μοιραίο στη χώρα μας να μη συζητούνται ποτέ σφαιρικά και επί της ουσίας παρά μόνο ευκαιριακά και αποσπασματικά. Κάθε προσπάθεια για φιλελευθεροποίηση του ποινικού μας συστήματος, συναντά τους επαγγελματίες του φόβου που είναι πάντοτε απέναντι. Αυτό συνέβη και με τον Κώδικα των Ναρκωτικών αλλά και με την προσπάθεια για την αποσυμφόρηση των φυλακών (είχε ήδη μπει ως τροπολογία σε ένα άλλο νομοσχέδιο αλλά αποσύρθηκε γιατί εκβίαζαν το ΛΑΟΣ και η ΝΔ ότι δεν θα την ψηφίσουν και σήμερα επανήλθε με μορφή νομοσχεδίου). Βεβαίως τα ερωτήματα και πολύ περισσότερο οι απαντήσεις δεν έχουν τεθεί: Υπάρχει αύξηση της παραβατικότητας, ποιας και ποιών, στον καιρό του μνημονίου; Πόσο ευθύνεται ο δικαστικός αυταρχισμός για την αύξηση της παραβατικότητας; Η προσωρινή κράτηση της οποίας γίνεται κατάχρηση ως πού θα φτάσει; Το ποινικό μας σύστημα που είναι το πιο σκληρό και το πιο αυταρχικό θα αλλάξει επιτέλους και πόσο συντελεί στο να γεμίζουν οι φυλακές; Πόσο συντελεί η ανυπαρξία μεταναστευτικής πολιτικής στην αύξηση του αριθμού των μεταναστών κρατουμένων; Στις φυλακές βρίσκονται 7000 μετανάστες πολλοί από τους οποίους είναι μέσα γιατί δεν μπορεί να εκτελεστεί η δικαστική τους απέλαση ή γιατί δεν έχουν λεφτά να εξαγοράσουν τις ποινές τους, που μπορεί να είναι μέχρι δύο χρόνια. Ερωτήματα αμείλικτα που δεν τα συζητάει κανείς, οι νομικές σχολές, οι δικηγορικοί σύλλογοι, οι διανοούμενοι, οι κοινωνικές οργανώσεις, η Βουλή... Τα συζητούν μόνο οι αναρμόδιοι (ΜΜΕ, real estate, ρατσιστές) οι οποίοι φοβίζουν, τρομοκρατούν και διαλύουν την κοινωνία, την αλληλεγγύη, ό,τι μπορεί να δημιουργηθεί ως αντίσωμα. Έτσι λοιπόν μένουμε με τους αριθμούς και τις στατιστικές. Η ελληνική πολιτεία έχει κάνει ήδη τέσσερις προσπάθειες για αποσυμφόρηση, βγαίνουνε λίγοι και σε λίγο οι φυλακές ξαναγεμίζουν. Στην Ολλανδία, π.χ., εφαρμόζεται το εξής: υπάρχουν 15.000 θέσεις κρατουμένων. Αν βρεθεί ένας παραπάνω δεν μπαίνει στη φυλακή. Σ' αυτό πρέπει να καταλήξει και η ελληνική πολιτεία για να μάθουν οι δικαστές πώς πρέπει να μοιράζουν τις ποινές αλλά και τις εναλλακτικές μορφές τους, όπως η κοινωφελής εργασία που αυτή τη στιγμή δεν χρησιμοποιείται με ευθύνη και των δήμων. Η κατάσταση στις φυλακές είναι πραγματικά έκρυθμη κι αυτό είναι που οδηγεί τον υπουργό να πιέζει για την ψήφιση του νομοσχεδίου. Παρά την αποσπασματικότητά του λοιπόν και εμείς υποστηρίζουμε την ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου, αν δεν αλλάξει κι άλλο προς το χειρότερο”.
Ο Δημήτρης Χριστόπουλος πήρε στη συνέχεια το λόγο: “Αυτή τη στιγμή στις ελληνικές φυλακές υπάρχουν 3000 κρατούμενοι πάνω από τη χωρητικότητά τους. Οι εκάστοτε νομοθετικές παρεμβάσεις στοχεύουν απλώς στο να μειώσουν πρόσκαιρα των αριθμό των κρατουμένων. Δεν έχουν καμία στρατηγική και δεν ανταποκρίνονται σε καμία κοινωνική ανάγκη. Επιπλέον κουβαλάνε ένα αρνητικό ιδεολογικό φορτίο. Αυτό που μένει στους δικαστές είναι ότι τελικά “όλοι βγαίνουν αργά ή γρήγορα, άρα μπορούν να φάνε λίγα χρόνια παραπάνω”. Κι αυτό που μένει στην κοινωνία είναι ότι κανείς δεν μένει μέσα, χαρίζουν ποινές, άρα δεν και τίποτα σπουδαίο η φυλακή.
Πρέπει να γίνουν νομοθετικές παρεμβάσεις με στόχο: μειώσεις των πλαισίων ποινών που στη χώρα μας είναι τεράστια, αποποινικοποίηση πράξεων, εναλλακτικές μορφές έκτισης ποινών και μείωση του χρόνου προσωρινής κράτησης”.

Η Άντα Ψαρρά μίλησε, μεταξύ άλλων για τα προβλήματα των εξαρτημένων μέσα στη φυλακή: “Ένας φυλακισμένος που επιλέγει το δρόμο της απεξάρτησης έχει να παλέψει με δεκαπλάσια εμπόδια σε ένα απόλυτα ακατάλληλο περιβάλλον. Οι θεραπευτικές κοινότητες στις φυλακές είναι ελάχιστες, ενώ και όπου υπάρχουν το βράδυ και τα σαββατοκύριακα ο κρατούμενος επιστρέφει στο θάλαμο, δηλαδή στην πιάτσα. Οι άνθρωποι αυτοί κάνουν ένα σισύφειο έργο ενώ θα ήταν τόσο απλό και σωτήριο να θεραπεύονται έξω. Υπάρχουν στις κοινότητες μέλη καθαρά για πάνω από δύο χρόνια και δεν φιλοτιμείται κανείς να τους δώσει αναστολή της ποινής τους. Για πολλούς από αυτούς είναι μοιραίο το πισωγύρισμα μόνο και μόνο από απόγνωση και κούραση, να ακούνε συνεχώς ένα όχι στην υπό όρους απόλυση. [...] Η Πορτογαλία, με ένα νόμο του '91 , αποποινικοποίησε όλα τα ναρκωτικά. Αυτό δεν σημαίνει νομιμοποίηση, όμως οι παραβιάσεις του νόμου λόγω χρήσης αποτελούν μόνο διοικητικά παραπτώματα και καταργείται η ποινική τους διάσταση. Η ζωή των χρηστών απέκτησε ξανά αξιοπρέπεια, αποσυμφορήθηκαν οι φυλακές, αυξήθηκαν κατά 1/3 τα μέλη των κοινοτήτων απεξάρτησης και μειώθηκε η χρήση στις νεαρές ηλικίες. [...] Πρέπει να ψηφιστεί άμεσα και χωρίς αλλαγές ο νόμος για τα ναρκωτικά που κινείται σε πλαίσια αποεγκληματοποίησης των εξαρτημένων και δίνει το δικαίωμα απεξάρτησης σε όλους όσοι το ζητήσουν. Οι δυνάμεις της σημερινής Βουλής, μνημονιακές ή όχι, έχουν μία ευκαιρία να κάνουν κάτι που θα δικαιολογεί έστω και ελάχιστα μια ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας. Κατά τη γνώμη του ΚΕΘΕΑ το νομοσχέδιο αναγνωρίζει επιτέλους πως η θέση των εξαρτημένων είναι στην κοινωνία και όχι στη φυλακή. Την ίδια στιγμή όμως που σε νομοθετικό επίπεδο δίνεται προτεραιότητα στη θεραπευτική αντιμετώπιση των χρηστών, η ασκούμενη πολιτική πλήττει σοβαρά τους φορείς θεραπείας με μεγάλες περικοπές στην επιχορήγηση και άλλα μέτρα που απηχούν μια λογιστικού τύπου προσέγγιση της κοινωνικής πολιτικής [...]”.
Εκ μέρους της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων ο Πάνος Λάμπρου τόνισε ότι “γνωρίζοντας και χωρίς να παραγνωρίζουμε την αποσπασματικότητα και τα κίνητρα των μέτρων αποσυμφόρησης αλλά και την ατολμία του Κώδικα περί Ναρκωτικών, υποστηρίζουμε την ψήφισή τους γιατί έχουμε στο μυαλό μας εικόνες μέσα από τις φυλακές, εικόνες ανθρώπων, συγκλονιστικές που σε οδηγούν σε ένα σφίξιμο του στομαχιού. Καθημερινά μας παίρνουν τηλέφωνα που μαρτυρούν τον παραλογισμό και την τρέλα: υπάρχει κρατούμενος ετών 92, υπάρχει τοξικοεξαρτημένη δικασμένη σε ισόβια για διακίνηση δέκα γραμμαρίων ηρωίνης με αντάλλαγμα καλλυντικά (αυτή η αυθαιρεσία με το νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά τελειώνει). Η ίδια η αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου παραδέχεται ότι σήμερα στις φυλακές το 60% των κρατουμένων είναι άποροι με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλύψουν ούτε στοιχειώδεις ανάγκες υγιεινής ή διατροφής. Αυτοί οι άνθρωποι είναι έγκλειστοι. Αν τους δώσουν να φάνε, θα φάνε, αν δεν τους δώσουν, δεν θα φάνε. Αν του δώσουν σαπούνι, θα το χρησιμοποιήσει. Αν δεν του δώσουν δεν θα το χρησιμοποιήσει. Πέντε άνθρωποι κρατούνται σε ένα κελί που είναι φτιαγμένο για έναν. Κοιμούνται κάτω από τα κρεβάτια και μέσα στις τουαλέτες. Σχετικά με την ψήφιση των νομοσχεδίων ελπίζουμε να μην νικήσει το μαυρο μέτωπο του συντηρητισμού και να οδηγηθούμε σε περαιτέρω εκπτώσεις στους νόμους αλλά επιτέλους αυτό το μικρό βήμα προς την βελτίωση της κατάστασης να προχωρήσει.

Στη διάρκεια της συνέντευξης τηλεφωνική παρέμβαση έκανε κρατούμενος από τις αγροτικές φυλακές Τίρυνθας για να καταγγείλει την επιβολή πειθαρχικών επειδή διαμαρτυρήθηκαν με έγγραφο για τις συνθήκες κράτησης. Οι καταγγελίες αφορούν στην ελλιπή θέρμανση (1 ώρα την μέρα), τον υπερπληθυσμό, τον ελλιπή προαυλίσμό καθώς και τις μη αιτιολογημένες απορρίψεις αδειών.

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΚΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΠΕΡΙ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ


Αναδημοσίευση από: www.epohi.gr






Οι κρατούμενοι ως παράπλευρη απώλεια

Την εβδομάδα που μας πέρασε η περίφημη τροπολογία για την αποσυμφόρηση των φυλακών, που εδώ και καιρό έχει καταθέσει προς ψήφιση το υπουργείο Δικαιοσύνης, αποσύρθηκε για μία ακόμη φορά κάτω από την πίεση των βουλευτών της Ν.Δ. και του ΛΑΟΣ, για να επανέλθει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ως νομοσχέδιο αυτή τη φορά, και να ξαναδοκιμάσει την τύχη της στην ολομέλεια την επόμενη ή τη μεθεπόμενη εβδομάδα.
Ένα ημίμετρο, όπως παραδέχεται και η ίδια η αιτιολογική έκθεση που το συνοδεύει, που θα έχει ως αποτέλεσμα την αποφυλάκιση το πολύ 1.000 κρατουμένων με ποινές μικρότερες των 10 ετών, με πολλές εξαιρέσεις και μια σειρά από όρους, έδωσε καθώς φαίνεται στα μέλη της συγκυβέρνησης τη μοναδική ευκαιρία να κάνουν αντιπολίτευση σε μια εποχή νομοθετικής καταιγίδας. Πολύ χαρακτηριστική ήταν η παράκληση του υπουργού Δικαιοσύνης, Μ. Παπαϊωάννου, στο τέλος της συζήτησης «οι εκτός των τειχών να σκεφτούν την επόμενη φορά λίγο και τους εντός των τειχών», ενώ είχαν προηγηθεί από την πλευρά των «διαφωνούντων» εσκεμμένες ανακρίβειες και απίστευτοι λαϊκισμοί περί εγκληματιών που αφήνονται να κυκλοφορούν ελεύθεροι στους δρόμους.
Οι ισορροπίες της κλυδωνιζόμενης συγκυβέρνησης δοκιμάστηκαν για μία ακόμη φορά στις πλάτες των κρατουμένων και το ίδιο αναμένεται να συμβεί τις επόμενες μέρες με ένα ακόμη πολύ σημαντικό νομοσχέδιο, τον Κώδικα περί ναρκωτικών, ο οποίος είναι έτοιμος προς ψήφιση εδώ και μήνες, μπήκε σε διαβούλευση, βγήκε από τη διαβούλευση, μπήκε στο συρτάρι, ξαναβγήκε από το συρτάρι και περιφέρεται εδώ και καιρό μεταξύ υπουργείου και Βουλής, αφού συναντά σοβαρές αντιδράσεις από ΝΔ, ΛΑΟΣ και ΚΚΕ.
Προχτές ψηφίστηκε τελικά επί της αρχής στην αρμόδια επιτροπή από ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ και αναμένεται να περάσει στην Ολομέλεια. Τα πρακτικά της συζήτησης είναι αποκαλυπτικά. Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Αθ. Πλεύρης είπε ξεκινώντας την ομιλία του: «Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να έχει κάποιες ιδεολογικές κατευθύνσεις αλλά σε θέματα που δεν διακυβεύεται κάτι, θα πρέπει να σέβεται και τις ιδεολογικές κόκκινες γραμμές των άλλων κομμάτων που συμμετέχουν». Δήλωσε μάλιστα ότι το ΛΑΟΣ θα προκαλέσει ονομαστική ψηφοφορία για «να δούμε τότε έναν έναν τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να προσέρχονται για να ψηφίσουν να φυλακίζονται δέκα χρόνια αυτοί που πουλάνε ναρκωτικά στα παιδιά». Ο δε αγορητής της ΝΔ Κ. Τζαβάρας διαπίστωσε ότι «Το φαινόμενο ότι το 40% των κρατουμένων σήμερα στις φυλακές προέρχεται από κατηγορούμενους οι οποίοι αντιμετώπισαν αδικήματα που έχουν σχέση με τα ναρκωτικά είναι ένα πρόβλημα και φοβάμαι ότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με το να απελευθερώσουμε τη χρήση των ναρκωτικών αλλά να κοιτάξουμε με συμπάθεια σε εκείνες τις κοινωνικές κατηγορίες και ομάδες, που αναγκάζονται να καταφύγουν στα ναρκωτικά, γιατί αυτό είναι το πρόβλημα». Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε δηλαδή – και να κοροϊδεύουμε τους κρατούμενους οι οποίοι περιμένουν εδώ και μήνες την ψήφιση των δύο νόμων, τους οποίους βέβαια το υπουργείο έχει φροντίσει να τους παρουσιάσει μέσω των διευθύνσεων των φυλακών ως τη λύση όλων τους των προβλημάτων.
Όπως και να έχει δύο σε θετική κατεύθυνση ρυθμίσεις χρησιμοποιούνται από τη μία ως μπαλάκι για μικροπολιτικά παιχνίδια και από την άλλη ως καρότο για τους κρατούμενους που ζουν το τελευταίο διάστημα κυριολεκτικά σε συνθήκες πείνας και κρύου, αφού το φαΐ του συσσιτίου έχει μειωθεί, λεφτά δεν υπάρχουν για να το συμπληρώσουν και το πετρέλαιο δεν έφτασε ποτέ σε μια σειρά από φυλακές με αποτέλεσμα τα κελιά και το νερό να είναι παγωμένα. Σ’ αυτή την άθλια διελκυστίνδα είναι ακόμα άγνωστο ποιος θα κερδίσει. Θα φανεί μέσα στις επόμενες μέρες. Το σίγουρο είναι πως η υπομονή των κρατουμένων έχει εξαντληθεί, αλλά αν και οι «εκτός των τειχών» –που λέει και ο όψιμα «ευαίσθητος» κ. Παπαϊωάννου– δεν πιέσουν ή θεωρήσουν ότι «δεν διακυβεύεται τίποτα» θα μιλάμε για μία ακόμη παράπλευρη απώλεια.

Ρόζα Κοβάνη

Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων δίνει συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη στην ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20) στις 12 το μεσημέρι, στην οποία θα παρέμβουν τηλεφωνικά και κρατούμενοι, και μας καλεί όλους και όλες να είμαστε εκεί.

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ, ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΑ, Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ

Αναδημοσίευση από: www.epohi.gr

Κουτσουρεμένη και άτολμη

*Το υπουργείο Δικαιοσύνης αναγνωρίζει ότι το 60% των κρατουμένων είναι εντελώς άποροι

Βήματα προς τα πίσω έκανε, για άλλη μια φορά, το υπουργείο Δικαιοσύνης. Ενώ τελικά κατέθεσε στη Βουλή την περιβόητη τροπολογία για την αποσυμφόρηση των φυλακών, περιέχει τόσες προϋποθέσεις – αποκλεισμούς, που ουσιαστικά ακυρώνει σε μεγάλο βαθμό τον αρχικό στόχο για 1.500 αποφυλακισμένους κρατούμενους.

Η τροπολογία, που εδώ και εβδομάδες έκανε βόλτες σε διάφορα συρτάρια, ήρθε κουτσουρεμένη, απόρροια ασφυκτικών πιέσεων, από την αστυνομία, αλλά και από πολιτικές ακροδεξιές δυνάμεις. Έτσι, στους αρχικούς αποκλεισμούς (αδικήματα σε βάρος του δημοσίου, τρομοκρατία), προστέθηκαν και άλλοι, όπως οι ληστείες με κουκούλα, φοροδιαφυγή, αποπλανήσεις, βιασμοί, αρπαγές κ.λ.π.
Να σημειώσουμε ότι η σχετική τροπολογία, η οποία αναμένεται καλώς εχόντων των πραγμάτων, να ψηφιστεί μέσα στον Ιανουάριο, προβλέπει ρυθμίσεις για καταδικασμένους έως και μέχρι 10 χρόνια κάθειρξη. Βασική προϋπόθεση για την εφαρμογή του μέτρου είναι να έχουν εκτίσει οι κρατούμενοι μέρος της ποινής τους και να μην υποπέσουν σε νέο αδίκημα τα επόμενα τρία χρόνια. Σε διαφορετική περίπτωση θα εκτίσουν αθροιστικά την παλαιότερη, αλλά και τη νέα ποινή. Για τους καταδικασμένους με ποινές έως 3 χρόνια προβλέπεται η έκτιση του 1/10 της ποινής με οποιονδήποτε τρόπο. Από 3 έως 5 χρόνια το 1/5 με οποιονδήποτε τρόπο και από 5 έως 10 χρόνια εφόσον εκτίσουν το 1/3 της ποινής τους, χωρίς, όμως, αυτή τη φορά να υπολογίζονται τα μεροκάματα. Για τους ανήλικους κρατούμενους ισχύει ότι για τους ενήλικες με τη διαφορά ότι όσοι είναι στην κατηγορία έως και δέκα χρόνια αποφυλακίζονται εφόσον έχουν εκτίσει το 1/3 με οποιονδήποτε τρόπο. Στη σχετική τροπολογία δεν προβλέπεται απολύτως τίποτα για τους αλλοδαπούς κρατούμενους, οι οποίοι έχουν απέλαση, με αποτέλεσμα το μέτρο, επί της ουσίας, να μην τους αφορά. Επίσης, προβλέπεται παραγραφή και μη εκτέλεση ποινών έως ένα έτος, εφόσον δεν είναι αμετάκλητες και δεν έχουν εκτελεστεί. Τέλος με δικαστική απόφαση δύναται η εξαγορά πλημμεληματικών ποινών, που δεν έχουν εκτελεστεί ούτε μετατραπεί σε χρηματικές.
Να σημειωθεί ότι οι ευνοϊκές ρυθμίσεις ισχύουν για όσους βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε καταστήματα κράτησης. Το μέτρο, δηλαδή, δεν είναι μόνιμο με συνέπεια να γεννιούνται ερωτηματικά για την αποτελεσματικότητά του. Πόσο περισσότερο, που στην αιτιολογική έκθεση του υπουργείου Δικαιοσύνης γίνονται αναφορές που καταδεικνύουν την ταξικότητα της πληθυσμιακής σύνθεσης μέσα στις φυλακές, αλλά και τις αδικίες που απορρέουν από νομοθετικές ρυθμίσεις. Για παράδειγμα, η αιτιολογική έκθεση αναφέρει ότι “αυτή τη στιγμή υπάρχουν 800 κρατούμενοι, οι οποίοι δεν μπορούν να εξαγοράσουν (εξαγοράσιμες) ποινές φυλάκισης, καθότι αδυνατούν να βρουν τα χρήματα γι αυτό”. Και συνεχίζει αναφέροντας ότι “όσοι κατάδικοι διαθέτουν χρήματα μπορούν να εξαγοράζουν ποινές και να αποφεύγουν τη φυλάκιση, ενώ όσοι δεν διαθέτουν πόρους είναι τελικά αυτοί που καταλήγουν στις φυλακές για ήσσονος απαξίας πλημμεληματικές πράξεις”.
Το υπουργείο, επίσης, αναγνωρίζει ότι η λήψη μέτρων αποσυμφόρησης, με έκτακτες και όχι μόνιμες ρυθμίσεις δεν έχουν αποδώσει. Παράλληλα, επισημαίνει ότι το 60% των κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές είναι άποροι και δεν έχουν, όπως λέει, τη δυνατότητα να προμηθευτούν ούτε τα στοιχειώδη είδη προσωπικής υγιεινής και ένδυσης.
Σημείωση “Εποχής”: Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αναλγησίας του σωφρονιστικού συστήματος είναι ότι αυτή τη στιγμή κρατείται στις φυλακές 92χρονος, ο οποίος συνελήφθη για παλαιότερα οικονομικά αδικήματα, τα οποία δύο ημέρες μετά τη σύλληψή του θα είχαν παραγραφεί!

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

ΝΔ και ΛΑΟΣ κατά της τροπολογίας για την αποσυμφόρηση των φυλακών

Αναδημοσίευση από: www.skai.gr

Στην αντίδραση της ΝΔ και του ΛΑΟΣ προσκρούει η τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης για την αποσυμφόρηση των φυλακών.

Ο Νίκος Δένδιας από τη ΝΔ, και ο Θανάσης Πλεύρης από τον ΛΑΟΣ, μιλώντας στην Ολομέλεια κατά την συζήτηση επί της Έκθεσης της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για το Σωφρονιστικό Σύστημα, ήταν κατηγορηματικά αντίθετοι με μία τέτοια εξέλιξη. Υποστήριξαν ότι αυτή η ρύθμιση ευνοεί όσους κάνουν μεροκάματα εντός κι εκτός φυλακής, ακόμη και εικονικά, κι ότι μόνο με τη δήλωση εξέτισης του 1/3 της δεκαετούς ποινής τους, δίνει την δυνατότητα να βγουν έξω από έμποροι ναρκωτικών μέχρι καταδικασθέντες για παιδική πορνογραφία.

Ο κ. Δένδιας προειδοποίησε τον υπουργό να μην καταθέσει την τροπολογία « για να μην οδηγηθούμε», όπως είπε, «όταν έλθει στην Ολομέλεια και αναγκαστούμε να ζητήσουμε πράγματα για τα οποία στο πλαίσιο της εθνικής συνεννόησης δεν θα θέλαμε. Μην μας φέρετε σε δύσκολη θέση». Λίγο νωρίτερα και ο κ. Νεράντζης είχε επισημάνει ότι «μέτρα που λαμβάνονται εσπευσμένα και υπό την πίεση των περιστάσεων, κινδυνεύουν κατά κανόνα να έχουν άλλες παρενέργειες».

Από την πλευρά του ΛΑΟΣ, ο Θανάσης Πλεύρης ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του δεν μπορεί να ακολουθήσει το επιχείρημα ότι επειδή υπάρχει πολύς κόσμος στις φυλακές πρέπει και να βγει έξω. «Δεν μπορεί», είπε, «σε μία κοινωνία που πλήττεται από την εγκληματικότητα να λες ότι επειδή δεν έχω τις υλικές υποδομές ή φοβάμαι τις εξεγέρσεις στις φυλακές, μπαίνω στην λογική να βγαίνουν οι κρατούμενοι».

«Κρίσιμο» πάντως χαρακτήρισε το θέμα της αποσυμφόρησης των φυλακών ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, λέγοντας με νόημα: «Προτιμώ την οργανωμένη αποσυμφόρηση και όχι την αποσυμφόρηση που γίνεται με ελικόπτερα».

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

ΕΕ: Επικρίσεις για την κατάσταση στις ελληνικές φυλακές

Αναδημοσίευση από: www.kathimerini.gr

Σε συνέχεια της Δημόσιας Δήλωσης της, που αναγκάσθηκε να κάνει τον Μάρτιο του 2011 εναντίον της Ελλάδος, για την έλλειψη δράσης, στους τομείς βελτίωσης των συνθηκών κράτησης των μεταναστών και καλυτέρευσης της διαβίωσης των κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές, η Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης ή Ταπεινωτικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας (CPT), δίνει σήμερα στη δημοσιότητα, έκθεση 54 σελίδων, σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές και στα κέντρα κράτησης στην Ελλάδα.

Στην έκθεση αναφέρονται πολλές λεπτομέρειες για τις απαράδεκτες - όπως χαρακτηρίζονται - συνθήκες κράτησης και διαβίωσης των λαθρομεταναστών και των κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές και απευθύνονται προς τις ελληνικές αρχές, έντονες συστάσεις για την βελτίωση αυτής της κατάστασης που, όπως σημειώνεται, βρίσκεται σε επίπεδα χειρότερα απ' εκείνα του 1997.

Η Επιτροπή διαπιστώνει ότι, παράνομοι μετανάστες κρατούνται στην Ελλάδα για εβδομάδες ή και μήνες, σε πολύ κακώς επιπλωμένα, μη αεριζόμενα και μη διαθέτοντα επαρκή φωτισμό κελιά, χωρίς τη δυνατότητα προαυλισμού, ενώ τονίζει ότι, οι ελληνικές αρχές δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις τους, ότι θα βελτιώσουν τις συνθήκες κράτησης παράνομων μεταναστών και ότι, επιπλέον, οι παράνομοι μετανάστες δεν θα κρατούνται σε αστυνομικά τμήματα και συνοριακούς σταθμούς φύλαξης.

Ακόμη και σήμερα, υπογραμμίζεται, αστυνομία και μεθοριακοί σταθμοί φύλαξης εξακολουθούν να κρατούν όλο και μεγαλύτερο αριθμό παράνομων μεταναστών, σε ακόμη χειρότερες συνθήκες.

Για παράδειγμα, αναφέρει η Επιτροπή, στην αστυνομία του Σουφλίου και στους συνοριακούς σταθμούς στην περιοχή του Έβρου διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν 146 παράνομοι μετανάστες στριμωγμένοι σε ένα δωμάτιο 110 τ.μ., χωρίς να έχουν πρόσβαση σε υπαίθρια άσκηση ή οποιαδήποτε άλλη δυνατότητα να μετακινούνται και με μόνο μία τουαλέτα και ένα ντους. Γυναίκες κρατούνταν μαζί με τους άνδρες και οι κρατούμενοι δεν είχαν το δικαίωμα να αλλάξουν τα ρούχα τους.

Για την κατάσταση στις ελληνικές φυλακές τονίζει ότι, δεν υπάρχει στρατηγικό σχέδιο για τη διαχείρισή τους, με αποτέλεσμα οι κρατούμενοι να στερούνται της προσφοράς υπηρεσιών υγείας και υγιεινής.

Όπως λειτουργεί, το σωφρονιστικό σύστημα στην Ελλάδα δεν είναι σε θέση να παράσχει ασφαλή φύλαξη των κρατουμένων, ενώ στις φυλακές της χώρας εφαρμόζεται η πρακτική της «αποθήκευσης» κρατουμένων. Ιδιαίτερα ανησυχητικές βρίσκει η Επιτροπή τις συνθήκες στις φυλακές Άμφισσας και Κορυδαλλού αλλά και στην καινούργια φυλακή του Δομοκού.

Στη έκθεσή της, ωστόσο, η CPT αναγνωρίζει πλήρως την πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, με το να αντιμετωπίζει μια σταθερή εισροή παράνομων μεταναστών τα τελευταία χρόνια, και σημειώνει ότι είναι εξαιρετικά απίθανο αυτή η εισροή να μειωθεί στο εγγύς μέλλον.

Μαζί με την έκθεση της Επιτροπής, δίνεται στη δημοσιότητα και η απάντηση των ελληνικών αρχών, με την οποία απαριθμούνται τα μέτρα που λαμβάνει η Ελλάδα, για την εφαρμογή των συστάσεων της CPT και τονίζεται ιδιαίτερα η πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας.