Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Ενα μπαζάρ για τις γυναικείες φυλακές Ελαιώνα αυτό το Σαββατοκύριακο στο Μεταξουργείο

Αναδημοσίευση από: www.tovima.gr

Xeblogarουν τις γυναικείες φυλακές Ελαιώνα

Ένα μπαζάρ που σκοπεύει να βοηθήσει τις περίπου 20 μητέρες και τις περίπου 90 άπορες γυναίκες που κρατούνται στις γυναικείες φυλακές Ελαιώνα στη Θήβα, φιλοξενείται αυτό το Σαββατοκύριακο στο Μεταξουργείο. Οργανωτής μια ομάδα νυν και πρώην μπλόγκερ με την επωνυμία xeblogarisma.

Όλα ξεκίνησαν πριν από τρεισήμισι χρόνια, όταν ο κ. Απόστολος Καρυδόγιαννης, ελεύθερος επαγγελματίας, ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με τον χώρο των φυλακών σε μια επίσκεψη του στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού. Είχε βρεθεί εκεί για να παρακολουθήσει μια θεατρική παράσταση που συμμετείχε μια φίλη του. «Σοκαρίστηκα πραγματικά από την εικόνα των παιδιών (ηλικίας έως 3 ετών) που μεγαλώνουν μαζί με τις μητέρες τους μέσα στις φυλακές. Έγραψα κάτι στο μπλογκ μου, ανάρτησα κάποια κείμενα για το θέμα, στην πορεία προστέθηκαν και άλλοι φίλοι και έτσι δημιουργήθηκε το http://xeblogarisma.blogspot.com, το οποίο λειτουργεί ακριβώς για να υποστηρίξει αυτές τις γυναίκες».

Το μπαζάρ θα πραγματοποιηθεί στο Cabaret Voltaire, Μαραθώνος 30, Μεταξουργείο *Ωρες λειτουργίας: Το Σάββατο από τις 11.30 το πρωί ως τις 8 το βράδυ και την Κυριακή από τις 11 το πρωί ως τις 5 το απόγευμα
Έτσι λοιπόν το Σάββατο 3 και την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου, το 4ο χριστουγεννιάτικου μπαζάρ του… Ξεμπλοκαρίσματος είναι γεγονός. Όσοι βρεθούν εκεί, θα μπορέσουν να αγοράσουν χριστουγεννιάτικα χειροποίητα είδη δώρων, παραδοσιακά προϊόντα, ρούχα, βιβλία και πολλά άλλα, σε συμβολικές τιμές Όσοι δεν θέλουν ή δεν μπορούν να αγοράσουν, μπορούν να συνεισφέρουν σε είδος. «Πάνω από όλα οι κρατούμενες-μητέρες χρειάζονται είδη όπως αφρόλουτρα, πάνες, οδοντόβουρτσες, χαρτί υγείας (το σωφρονιστικό κατάστημα δίνει δωρεάν…δύο ρολά το μήνα) και βέβαια τηλεκάρτες, απολύτως απαραίτητες για τη ζωή στη φυλακή» λέει η Μελίνα Κ. 43 ετών ένα άλλο μέλος της ομάδας. «Eπίσης άλλα είδη όπως βιβλία ή ακόμα και είδη καθαρισμού είναι απολύτως ευπρόσδεκτα» σχολιάζει η Μελίνα. «Μόνο μια παράκληση. Όχι ρούχα. Αφενός οι άνθρωποι έχουν την τάση να ξεφορτώνονται ρούχα και παπούτσια που για όσους ζουν στη φυλακή δεν είναι χρήσιμα, όπως π.χ. γόβες. Αφετέρου, τα ρούχα αν δεν είναι καλά πλυμένα μπορεί να είναι εστίες μικροβίων».

Τα μέλη της παρέας του xeblogarisma έχουν επισκεφθεί επανειλημμένως τις γυναικείες φυλακές του Ελαιώνα. «Ο συνήθης αριθμός των μητέρων-κρατουμένων είναι περίπου 20. Στην πλειοψηφία τους πρόκειται για γυναίκες που έχουν καταδικαστεί για παραβάσεις σχετικές με την νομοθεσία περί ναρκωτικών» λέει η Μελίνα. «Πάντως έχει σημασία να ειπωθεί ότι χάρη στις προσπάθειες της διεύθυνσης και ειδικά των κοινωνικών λειτουργών το συγκεκριμένο μέρος δεν μοιάζει με αυτό που έχει ο καθένας στο μυαλό του σαν φυλακή. Είναι πολύ συνεργάσιμοι όταν κάποιος θέλει να βοηθήσει».
Η κακή οικονομική συγκυρία όπως είναι λογικό επηρεάζει και την ζωή των φυλακών. «Οι φυλακές του Ελαιώνα, είναι σε ένα ιδιαιτέρως απομονωμένο σημείο το οποίο δεν προσεγγίζεται αν δεν έχεις δικό σου αυτοκίνητο. Επομένως για πάρα πολύ κόσμο το επισκεπτήριο δεν είναι καθόλου εύκολο» λέει η Μελίνα.

«Το βλέπω και από την συμμετοχή στις δικές μας επισκέψεις» σχολιάζει ο κ. Καρυδόγιαννης. «Το οικονομικό όμως δεν είναι το κύριο ζήτημα. Κακά τα ψέματα, το θέμα της φυλακής παραμένει ταμπού. Ακόμα στην περίπτωση των γυναικείων φυλακών όπου π.χ,. το 80% των καταδικασθέντων για ναρκωτικά λειτουργούσαν ως βαποράκι του συζύγου ή του συντρόφου τους, η προκατάληψη παραμένει», σχολιάζει ο κ. Καρυδόγιαννης ενώ από την πλευρά της η Μελίνα θεωρεί πως «μια επίσκεψη στη φυλακή, είναι μια γροθιά στο στομάχι. Στο παρελθόν, είχα δει μια γυναίκα από το Κουρδιστάν, που κρατούνταν μαζί με τα τρία παιδιά της, επειδή δεν είχε χρήματα να πληρώσει το πρόστιμο. Ακόμα και εμείς που επισκεπτόμαστε συχνά τις φυλακές Ελαιώνα, κάνουμε μέρες να ξεχάσουμε αυτό που είδαμε. Σε αυτή τη συγκυρία λοιπόν γίνεται όλο και πιο δύσκολο να πείσουμε κάποιον να βοηθήσει».
Στόχος της φετινής εκδήλωσης είναι «να μαζευτούν όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα και υλικά γίνεται» λέει ο κ. Καρυδόγιαννης. «Ο απώτερος στόχος μας είναι να δημιουργηθεί ένας στεγαζόμενος χώρος για παιχνίδι μέσα στη φυλακή».

Το μπαζάρ θα πραγματοποιηθεί στο Cabaret Voltaire, Μαραθώνος 30, Μεταξουργείο *Ωρες λειτουργίας: Το Σάββατο από τις 11.30 το πρωί ως τις 8 το βράδυ και την Κυριακή από τις 11 το πρωί ως τις 5 το απόγευμα

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Νομοσχέδιο για την αποσυμφόρηση των φυλακών

Αναδημοσίευση από: www.kathimerini.gr

Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γ. Πεταλωτής θα καταθέσει νομοσχέδιο για την αποσυμφόρηση των φυλακών.

Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Πεταλωτής, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, σχετικά με τον «υπερπληθυσμό» στις φυλακές της χώρας, τόνισε ότι θα καταθέσει τις επόμενες μέρες σχετική τροπολογία στη Βουλή.

Ειδικότερα, ο κ. Πεταλωτής υπογράμμισε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ήδη έτοιμη νομοθετική ρύθμιση, που θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες, με τροπολογία στη Βουλή και θα έχει ως αποτέλεσμα «την άμεση αποσυμφόρηση των καταστημάτων κράτησης, ώστε να αντιμετωπιστεί, εν μέρει, το ζήτημα του υπερπληθυσμού των καταστημάτων. Επακόλουθη συνέπεια βέβαια αυτού, θα είναι και η άμεση και σημαντική βελτίωση των συνθηκών κράτησης».

Ο υφυπουργός υπενθύμισε ότι με τις, ήδη, προγραμματισμένες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, θα υπάρξουν άμεσες και μόνιμες συνέπειες αποσυμφόρησης και στο σωφρονιστικό σύστημα της χώρας.

Προς απέλαση 315 αλλοδαποί κρατούμενοι


Αναδημοσίευση από: www.tanea.gr

Ενα βήμα πριν από την απέλαση βρίσκονται 315 κρατούμενοι στις ελληνικές φυλακές εάν το υπουργείο Δικαιοσύνης κάνει δεκτές τις προτάσεις ομάδας εργασίας που προβλέπουν αλλαγές στις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα, οι οποίες αφορούν το καθεστώς δικαστικής απέλασης. Στόχος των αλλαγών είναι να τεθούν συγκεκριμένοι κανόνες για τη δικαστική απέλαση και για την απαγόρευση επιστροφής των απελαθέντων στην Ελλάδα.

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Διεθνής διασυρμός για τις φυλακές της ντροπής

Αναδημοσίευση από: www.citypress.gr

Φέρτε στο μυαλό σας την παρακάτω εικόνα. Φυλακή χωρητικότητας 80 ατόμων, κυριολεκτικά «τίγκα», να φιλοξενεί έως και 220 κρατούμενους, δηλαδή σχεδόν υπερτριπλάσιο αριθμό ανθρώπων. Δύο τετραγωνικά μέτρα ανά θάλαμο. Ανύπαρκτος εξαερισμός. Κελιά χωρίς καρέκλες ή τραπέζια, με μόνο προσωπικό χώρο το ίδιο το κρεβάτι. Καμία δυνατότητα δημιουργικής αναψυχής και απασχόλησης. Σαράντα πέντε κρατούμενοι στοιβαγμένοι στους διαδρόμους ελλείψει άλλων χώρων. Καμία περίθαλψη για τους ασθενείς, ούτε πρόνοια για την υγεία των υπολοίπων.

Ακριβώς αυτές είναι οι συνθήκες διαβίωσης που περιγράφονται σε μια ακόμα καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κατά της Ελλάδας και του σωφρονιστικού της συστήματος. Με απόφαση της 11ης Οκτωβρίου (Taggatidis v. Greece – προσφυγή Νo 2889/09) το ΕΔΔΑ διαπίστωσε απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση σε βάρος τουλάχιστον 40 κρατουμένων στις φυλακές Ιωαννίνων για την περίοδο 2008-2009. Το δικαστήριο έκρινε ότι οι προσφεύγοντες υπέστησαν απάνθρωπη και ατιμωτική μεταχείριση, χωρίς σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για αντίστοιχες προσφυγές στο μέλλον.

Ανεκτέλεστες αποφάσεις
Χαρακτηριστικό είναι ότι σήμερα οι ανεκτέλεστες αποφάσεις του ΕΔΔΑ σε βάρος της ελληνικής πολιτείας υπερβαίνουν τις 400, σωρεύονται οι υποχρεώσεις καταβολής αποζημιώσεων και κωλυσιεργεί η λήψη μέτρων για συμμόρφωση της χώρας. Την τελευταία δεκαετία η πρακτική της ελληνικής πολιτείας ως προς τις καταδικαστικές αποφάσεις είναι κοινή και μπορεί να περιγραφεί λακωνικά με τη λέξη «αδράνεια». Την ίδια όμως πρακτική ακολουθούν κι άλλες χώρες, όπως η Ιταλία (με τις περισσότερες ανεκτέλεστες αποφάσεις – περίπου 2.500), η Τουρκία, η Πολωνία, η Ρωσία και αρκετές άλλες. Με άλλα λόγια, αν αυτό μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα, δεν είμαστε τα μόνα μαύρα πρόβατα της Ευρώπης. Αυτά είναι πολλά και είναι παντού.
Όμως το πρόβλημα των φυλακών στην Ελλάδα δεν είναι απλώς διαχειριστικό ή ζήτημα ακατάλληλων υποδομών. Είναι συνολικό και πολυεπίπεδο. Σχετίζεται άμεσα με την ανεξέλεγκτη λαθρομετανάστευση, τη μάστιγα των ναρκωτικών, την έλλειψη χώρων, την (αργή) απονομή δικαιοσύνης και κυρίως με το γνωστό, αν και πάντα εξόχως εντυπωσιακό, κοκτέιλ ανικανότητας και έλλειψης προγραμματισμού που χαρακτηρίζει την εκάστοτε πολιτική ελίτ που μας κυβερνά.

Η αλήθεια είναι ότι μέχρι και πριν από μερικά χρόνια το θέμα των φυλακών είχε μείνει κυριολεκτικά στο... αρχείο. Οι ολοένα αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές προς τη Δύση και ο ρόλος της Ελλάδας ως κεντρικού κόμβου αναδιανομής του όγκου αυτού στην ευρωπαϊκή ήπειρο, σε συνδυασμό με το γνωστό ελληνικό στρατήγημα περί κρυψίματος των προβλημάτων κάτω από το χαλί, έφτασαν την κατάσταση στο απροχώρητο.

Συνωστισμός και φρίκη
Ο υπερπληθυσμός αποτελεί διαχρονικό πρόβλημα του ελληνικού σωφρονιστικού συστήματος, όπως εξάλλου συμβαίνει στα περισσότερα κράτη της Ε.Ε. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η χώρα μας τη στιγμή αυτή έχει 12.500 κρατούμενους, με χωρητικότητα 9.100 θέσεων σε όλα τα καταστήματα κράτησης (3.400 υπεράριθμοι κρατούμενοι!).

Η κύρια αιτία του υπερπληθυσμού είναι πρωταρχικά οι μεταναστευτικές ροές, καθώς η Ελλάδα υποδέχεται το 90% των παράνομων μεταναστών που φτάνουν στην Ε.Ε. Κάποιοι από αυτούς, επειδή δεν έχουν πρόσβαση σε νόμιμη εργασία και σε υπηρεσίες πρόνοιας, οδηγούνται σε εγκληματικές πράξεις και καταλήγουν στη φυλακή. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε σύνολο 12.500 κρατουμένων οι περίπου 7.500 είναι αλλοδαποί.

Δεύτερη πηγή του υπερπληθυσμού των ελληνικών φυλακών είναι η μη εξορθολογισμένη νομοθεσία περί ναρκωτικών. Η χώρα μας φιλοξενεί τους περισσότερους «ισοβίτες» και «μεγαλοποινίτες» για υποθέσεις ναρκωτικών από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης, περίπου 4.400 είναι κρατούμενοι ως υπόδικοι και κατάδικοι για τέτοιες υποθέσεις.

«Είναι γνωστό ότι η φυλακή είναι σκληρός χώρος και ότι οι κρατούμενοι βιώνουν την κοινωνική απομόνωση. Είναι επίσης κατανοητό ότι ο υπερπληθυσμός υπονομεύει συχνά τις δράσεις μας υπέρ των κρατουμένων. Όμως είμαστε προσηλωμένοι στο να εμπεδώσουμε τον κοινωνικό έλεγχο στον φυλακτικό χώρο, στο να βοηθήσουμε όσους κρατούμενους ενδιαφέρονται να βρουν ένα στόχο στη ζωή και να σπάσουμε τα ταμπού του στιγματισμού και του κοινωνικού αποκλεισμού. Αυτό προσπαθούμε με τα πολυάριθμα προγράμματα και δράσεις που αναπτύξαμε αυτά τα δύο χρόνια», δήλωσε στο πλαίσιο της έρευνας της «F.S.» ο ειδικός γραμματέας Σωφρονιστικής Πολιτικής Μαρίνος Σκανδάμης.

Όντως, παρά τα προβλήματα του υπερπληθυσμού, τα δύο τελευταία έτη φαίνεται πως δίνεται έμφαση στην προώθηση ορισμένων εναλλακτικών δράσεων για τους κρατούμενους. Πρόκειται για πάνω από 100 προγράμματα, κυρίως εκπαιδευτικά και πολιτιστικά, μέσω των οποίων συντελείται η εκπαίδευση, η επιμόρφωση, η ψυχαγωγία και η καθημερινή απασχόληση των κρατουμένων, απορροφώνται οι εντάσεις και προετοιμάζεται η ομαλή κοινωνική επανένταξή τους.

Σύνθετο πρόβλημα
Η βελτίωση της κατάστασης στις ελληνικές φυλακές συνδέεται αναγκαστικά με την επίλυση των προαναφερθέντων δύο προβλημάτων. Σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση, αυτή συνδέεται κυρίως με την εξωτερική πολιτική της χώρας. Η αναθεώρηση του κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ και η τήρηση από την Τουρκία της συμφωνίας επαναπροώθησης μεταναστών που έχει υπογράψει από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, αλλά δεν τηρεί, αποτελούν σημαντικά βήματα. Σε ό,τι αφορά τα ναρκωτικά, ήδη ολοκληρώθηκε το έργο της σχετικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, με το οποίο εξορθολογίζεται το πλαίσιο ποινών και ο χρήστης αντιμετωπίζεται ως ασθενής. Επίσης ολοκληρώθηκε η διαβούλευση και το σχετικό νομοσχέδιο διαβιβάστηκε αρμοδίως από τον υπουργό Δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου, ενώ αυτή τη στιγμή πήγες του υπουργείου Δικαιοσύνης αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο νομοθέτημα βρίσκεται στο γραφείο της γενικής γραμματείας της Κυβέρνησης στη Β. Σοφίας 2, προκειμένου τις επόμενες μέρες να εισαχθεί στη Βουλή.

Περαιτέρω, συνοδευτικά μέτρα της αποσυμφόρησης είναι η κατασκευή νέων καταστημάτων κράτησης. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της Μεσογείων, ως τις αρχές του νέου έτους θα έχουν παραδοθεί δύο νέα καταστήματα κράτησης, στην Αγιά Χανίων 600 θέσεων και στον Νικηφόρο Δράμας επίσης 600 θέσεων, ενώ το νεόδμητο κατάστημα κράτησης της Νιγρίτας Σερρών φιλοξενεί μόνο 120 κρατούμενους, αντί 600, λόγω έλλειψης προσωπικού, και γι’ αυτό έχει ζητηθεί από τον κ. Παπαϊωάννου η κατ’ εξαίρεση πρόσληψη προσωπικού. Επίσης από τον ίδιο προωθείται τώρα στη Βουλή τροπολογία για την υπό όρους απόλυση πολλών κρατουμένων με ποινές έως 5 έτη.

Η ανθρωπογεωγραφία των ελληνικών φυλακών

❱❱❱ 12.500 κρατούμενοι
❱❱❱ Επίσημη χωρητικότητα 9.100 θέσεις
❱❱❱ Πάνω από το 60% των έγκλειστων είναι αλλοδαποί
❱❱❱ Περίπου 40% είναι παραβάτες
του νόμου περί ναρκωτικών
❱❱❱ Υπερπληθυσμός που σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζει ακόμα και το 50%
❱❱❱ Υποτροπή και εκ νέου φυλάκιση για 6 από τους 10 έγκλειστους

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Καμπάνα σε τρεις αστυνομικούς γιατί αντάλλασσαν πληροφορίες με ναρκωτικές ουσίες

Αναδημοσίευση από: www.enet.gr

Τρεις αστυνομικοί καταδικάστηκαν με την κατηγορία ότι έδιναν ναρκωτικές ουσίες σε χρήστες για να παίρνουν πληροφορίες και να οδηγούνται σε εμπόρους ναρκωτικών.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης χθες επέβαλε τέσσερα χρόνια φυλάκιση σε 47χρονο ανθυπαστυνόμο, τρία χρόνια σε 46χρονο αρχιφύλακα και δύο χρόνια σε 33χρονο αστυφύλακα ενώ αθώωσε άλλους τέσσερις αστυνομικούς για την ίδια υπόθεση.

Το δικαστήριο αποφάσισε και την επιβολή χρηματικών προστίμων ύψους 10.000, 5.000 και 3.000 ευρώ αντίστοιχα, ενώ ανέστειλε τις ποινές επί τριετία. Οι καταδικασθέντες αρνήθηκαν τις κατηγορίες και μίλησαν για πλεκτάνη που στήθηκε σε βάρος τους από αγνώστους που είχαν στόχο να τους βλάψουν.

Τον Φεβρουάριο του 2006, αστυνομικοί των Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. εντόπισαν μικροποσότητες ηρωίνης, χαπιών και χασίς στο γραφείο της Δίωξη Ναρκωτικών Κιλκίς, όπου υπηρετούσαν οι 7 κατηγορούμενοι.

Η αστυνομική έρευνα έγινε μετά την καταγγελία ενός τοξικομανή, ο οποίος συνελήφθη για κατοχή ναρκωτικών χαπιών και κατηγορήθηκε για κατοχή 0,5 γραμμαρίων ηρωίνης. Ο μάρτυρας κατηγορίας ανέφερε ότι, κατά την αποχώρησή του από τα κρατητήρια, ο επικεφαλής της Δίωξης Ναρκωτικών τού έδωσε ως δώρο ένα γραμμάριο ηρωίνης για τη μελλοντική τους συνεργασία χωρίς να του επιστρέψει τα χάπια ενώ τον προηγούμενο χρόνο του δώρισε μια καρτέλα με χάπια.

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Ποινική δίωξη σε σωφρονιστικό υπάλληλο για παθητική δωροδοκία

www.naftemporiki.gr
Ποινική δίωξη για παθητική δωροδοκία, κατοχή κινητών τηλεφώνων εντός καταστήματος κράτησης και απόπειρα προμήθειας κινητού τηλεφώνου σε κρατούμενο ασκήθηκε σε βάρος υπαλλήλου εξωτερικής φρούρησης καταστήματος κράτησης.

Ποινική δίωξη για παθητική δωροδοκία, κατοχή κινητών τηλεφώνων εντός καταστήματος κράτησης και απόπειρα προμήθειας κινητού τηλεφώνου σε κρατούμενο ασκήθηκε σε βάρος υπαλλήλου εξωτερικής φρούρησης καταστήματος κράτησης.

Με απόφαση του υφυπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Πεταλωτή, ο φρουρός τέθηκε επίσης σε αναστολή άσκησης των καθηκόντων του.

«Σε εποχές που οι πολίτες δοκιμάζονται σκληρά, λόγω της οικονομικής κρίσης, δεν είναι δυνατόν να ανεχόμαστε τέτοια περιστατικά, που θίγουν το κοινό περί δικαίου αίσθημα και μάλιστα από προσωπικό που ανήκει στο υπουργείο Δικαιοσύνης και έχει ταχθεί να υπηρετεί τη Δικαιοσύνη», ανέφερε με αφορμή το περιστατικό ο κ. Πεταλωτής.

Απάνθρωπες οι συνθήκες κράτησης στις φυλακές

Αναδημοσίευση από: www.zougla.gr

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2011, 18:26

Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Ακόμα μια δήλωση έρχεται να επιβεβαιώσει -το ήδη επιβεβαιωμένο γεγονός- ότι το σωφρονιστικό σύστημα της Ελλάδας δεν είναι σε θέση να προσφέρει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, καθιστώντας την ζωή των κρατουμένων μαρτύριο.

Αυτή τη φορά το -όχι και τόσο κολακευτικό- «ραβασάκι» έρχεται από την «Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης Μεταχείρισης του Συμβουλίου της Ευρώπης» στο οποίο αναγράφεται ότι «οι συνθήκες διαβίωσης στις ελληνικές φυλακές είναι κατάφωρα αντίθετες προς τις διατάξεις που απαγορεύουν την απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση».

Ταπεινωτικές οι συνθήκες κράτησης

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο πρόεδρος των σωφρονιστικών υπαλλήλων Ελλάδος, κ. Αντώνης Αραβαντινός, σε επικοινωνία του με τη zougla.gr επιβεβαίωσε τους παραπάνω ισχυρισμούς επισημαίνοντας πως το πρόβλημα εντοπίζεται στις επιλογές και τις προτεραιότητες των εκάστοτε κυβερνήσεων.

Τα κύρια προβλήματα των φυλακών είναι η υπερσυμφόρηση, η παλαιότητα των κτηριακών εγκαταστάσεων καθώς επίσης και οι τεράστιες ελλείψεις τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε υλικοτεχνική δομή.

«Εμείς μπορούμε να βεβαιώσουμε ότι όντως είναι έτσι οι συνθήκες κράτησης. Ο Κορυδαλλός είναι μια φυλακή για 1000 άτομα και έχει 2300 κρατουμένους. Υπάρχουν φυλακές που οι κρατούμενοι κοιμούνται κάτω γιατί δεν έχουμε κρεβάτια» αναφέρει χαρακτηριστικά πρόεδρος της Ο.Σ.Υ.Ε..

Το κράτος θα πρέπει να επέμβει

Όσον αφορά τη συμπεριφορά των σωφρονιστικών υπαλλήλων απέναντι στους φυλακισμένους, ο κ. Αραβαντινός σημειώνει πως δεν χαρακτηρίζεται από τίποτα το μεμπτό λέγοντας ωστόσο ότι μερικές φορές υπάρχουν μικροεντάσεις μεταξύ κρατουμένων και υπαλλήλων οι οποίες όμως αντιμετωπίζονται.

Αναφερόμενος μάλιστα στους αλλοδαπούς κρατούμενους, υπογραμμίζει ότι αυτό που δεν τους φέρεται με τον δέοντα τρόπο είναι πρώτο και κύριο το κράτος.

«Απέναντι στους αλλοδαπούς υπάρχει ειδική μεταχείριση από τον νόμο. Αυτοί δικάζονται έξι μήνες φυλακή και 3000 ευρώ πρόστιμο. Αυτοί δεν έχουν ψωμί να φάνε και λήγει η ποινή τους και τους κρατάμε μετά για το πρόστιμο», σημειώνει.

Ο Κορυδαλλός φυλάσσεται μόνο από οχτώ υπαλλήλους

Ο πρόεδρος της Ο.Σ.Υ.Ε. τονίζει πως ουκ ολίγες φορές η ομοσπονδία στην προσπάθειά της να επιτύχει βελτίωση των συνθηκών κράτησης, έχει ζητήσει από τους αρμόδιους φορείς τη δημιουργία καινούργιων φυλακών αλλά «φωνή βοώντος εν τη ερήμω».

Παράλληλα, επιτακτική φαντάζει πλέον η ανάγκη πρόσληψης επιπλέον προσωπικού καθώς μεγάλος αριθμός οργανικών θέσεων είναι κενές με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστια προβλήματα. Επίσης ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι μια από τις μεγαλύτερες φυλακές της Ελλάδας, ο Κορυδαλλός, μετά τις 12 τα ξημερώματα δεν έχει ούτε καν τα στοιχειώδη μέτρα φύλαξης.

«Είχαμε 40% κενές οργανικές θέσεις. Έχουμε τεράστιες ελλείψεις. Σας πληροφορώ ότι τον Κορυδαλλό μετά τις 12 το βράδυ τον φυλάνε 8 υπάλληλοι. 2.300 κρατούμενους τους φυλάνε οχτώ άτομα» λέει ο κ. Αραβαντινός κλείνοντας.

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθηση GRUNDTVIG – Εκπαιδευτικές συμπράξεις


GRUNDTVIG LEARNING PARTNERSHIP

“LEARNING AND HEALING THROUGH EXPRESSION”

ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕΣΩ ΕΚΦΡΑΣΗΣ “ΜΑ.ΘΕ.Μ.Ε.”

Η «Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα – Πλειάδες» συμμετέχει από τον Αύγουστο του 2011, μαζί με 5 άλλες Ευρωπαϊκές οργανώσεις, στο πρόγραμμα GRUNDTVIG LEARNING PARTNERSHIP (Δία Βίου Μάθησης / Εκπαιδευτικές συμπράξεις) με την ονομασία: Learning and Healing through Expression (Μάθηση και Θεραπεία μέσω Έκφρασης).

Οι υπόλοιποι εταίροι μας είναι:

  • FUNDAȚIA UMANITARA RESCUE (Rescue Ανθρωπιστικό Ίδρυμα) / ClujNapoca – Ρουμανία (Συντονιστική οργάνωση)
  • I.P.S.S.A.RK WOJTYLASEZIONE ASSOCIATA DI CATANIA BICOCCA (K Wojtila Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης φιλοξενίας και υπηρεσιών κέτερινγκ) / Catania – Ιταλία
  • CASA CIRCONDARIALE CATANIA BICOCCAAREA PEDAGOGICA (Τμήμα εκπαίδευσης του Καταστήματος Κράτησης Bicocca / Catania – Ιταλία)
  • KRIMINAALIHUOLLON TUKISÄÄTIÖ (Ίδρυμα Αναστολών της Φινλανδίας) / Helsinki – Φινλανδία
  • SIIKA- PYHÄJOKIALUEEN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ PIIPPOLAN KÄSI- JA TAIDETEOLLISUUSOPISTO (Εκπαιδευτική περιοχή της Siika Pyhäjoki Piippola Ινστιτούτο χειροτεχνίας και σχεδιασμού) / Piippola – Φινλανδία

Στα πλαίσια του προγράμματος, η ελληνική ομάδα θα είναι υπεύθυνη, μεταξύ άλλων, για τη διεξαγωγή βιωματικών και εικαστικών εργαστηρίων με θεραπευτικό χαρακτήρα, προκειμένου να βελτιώσει τα επίπεδα ψυχοσυναισθηματικής ισορροπίας των κρατουμένων καθώς και την ποιότητα των μεταξύ τους σχέσεων, να συμβάλλει στην καλύτερη αξιοποίηση του χρόνου κράτησης, να διευκολύνει την αποφόρτιση των σχέσεων μεταξύ κρατουμένων και σωφρονιστικών υπαλλήλων και τέλος να αυξήσει την κοινωνική ευαισθητοποίηση σε σχέση με τα ζητήματα που αφορούν τις ανάγκες όλων όσων εμπλέκονται με οποιονδήποτε τρόπο στη λειτουργία των ελληνικών σωφρονιστικών καταστημάτων.

Οι ομάδες εργασίας θα αποτελούνται από εθελοντές επαγγελματίες ψυχολόγους, κοινωνιολόγους, εκπαιδευτικούς διαφόρων ειδικοτήτων, όπως επίσης και από εικαστικούς θεραπευτές ως εξωτερικούς συνεργάτες.

Τα εργαστήρια θα αποτελούνται κατά προτίμηση από 8 – 10 κρατούμενους διαφορετικών ηλικιών και εθνικοτήτων, οι οποίοι θα ενθαρρύνονται να εμπλακούν ενεργά στη διεξαγωγή του συνολικού προγράμματος.

Το προσωπικό και οι εκπαιδευτές των φυλακών θα εμπλακούν στη φάση υλοποίησης του προγράμματος και θα συμμετέχουν και στις μετακινήσεις, όποτε αυτό είναι εφικτό.

Η Ελληνική ομάδα είναι υπεύθυνη επίσης για την δημιουργία δικτύου με οργανώσεις / φορείς / άτομα που ασχολούνται με την εκπαίδευση κρατούμενων, την οργάνωση ημερίδας / συνεδρίου με θέμα την εκπαίδευση ως Ανθρώπινο Δικαίωμα στο Ελληνικό σωφρονιστικό σύστημα. Θα οργανωθούν επίσης καμπάνιες ευαισθητοποίησης κοινού σχετικά με θέματα φυλακών, ιδίως σε ότι αφορά τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την εκπαίδευση των κρατουμένων. Τέλος, θα οργανωθεί από τις Πλειάδες έκθεση με τα «προϊόντα» των εργαστηρίων.

Πρόκειται για ένα διετές πιλοτικό πρόγραμμα, φιλοδοξούμε, όμως, τα αποτελέσματά του να το καταστήσουν εν συνεχεία μόνιμο.

«Εκπαίδευση είναι δύναμη που θεραπεύει τη ψυχή» - Πλάτωνας


«Εκπαιδευτική Σύμπραξη Grundtvig Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθηση» με τον αριθμό σύμβασης: 2011 – 1 RO1 – GRU06 – 14996 2 το οποίο έχει τίτλο: Learning and Healing through Expression το οποίο εγκρίθηκε στις 21/07/2011 με τον αριθμό πρωτοκόλλου 10288 από το Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων / Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.) / Διεύθυνση Ειδικών Προγραμμάτων Διεθνών Υποτροφιών / Τμήμα Προγραμμάτων Ευρωπαϊκής Ένωσης / Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθηση / Grundtvig με διάρκεια 24 μήνες και έναρξη από 01/08/2011.