Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Το νομοσχέδιο που θεραπεύει

Η Ελλάδα έχει ακόμα τις μεγαλύτερες ποινές όλης της Ευρώπης στα αδικήματα που αφορούν ναρκωτικά, ενώ οι ασθενείς εξαρτημένοι αποτελούν τον κύριο πληθυσμό των φυλακών.

Χιλιάδες οικογένειες περιμένουν να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά ώστε να οδηγηθούν τα εξαρτημένα παιδιά τους από τις φυλακές σε προγράμματα θεραπείας. Χιλιάδες οικογένειες περιμένουν να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά ώστε να οδηγηθούν τα εξαρτημένα παιδιά τους από τις φυλακές σε προγράμματα θεραπείας. Επιτέλους, όμως, ετοιμάστηκε ένας νόμος που προσπαθεί να ρυθμίσει με σύγχρονο τρόπο τις κατάφωρες αδικίες και να μειώσει την εγκληματικότητα και την κοινωνική απόρριψη των εξαρτημένων.

Επί δύο χρόνια και πρώτη φορά, μια νομοπαρασκευαστική επιτροπή συνέταξε με πολλή δουλειά και διάλογο ένα νομοσχέδιο που αντιμετωπίζει σύγχρονα, ανθρώπινα και κυρίως αποτελεσματικά τους εξαρτημένους ως προς την ποινική τους μεταχείριση και κυρίως ως προς το δικαίωμά τους στη θεραπεία. Με τα όποια αρνητικά, με τις όποιες στερεότυπες αντιρρήσεις, με όλους τους ειδικούς να συμφωνούν και κυρίως με τα φυλακισμένα παιδιά και τις οικογένειες να περιμένουν με κομμένη την ανάσα να περάσει επιτέλους αυτό το νομοσχέδιο στην ολομέλεια της Βουλής.

Στο πλαίσιο της αναμονής αυτής, κάναμε μια συζήτηση με τον πρόεδρο της 11μελούς νομοπαρασκευαστικής επιτροπής και καθηγητή Ποινικού Δικαίου στο ΑΠΘ Νίκο Παρασκευόπουλο.

Η συζήτηση ήταν αναλυτική και παρουσιάζονται εδώ οι κυριότερες επισημάνσεις του καθηγητή που αφορούν τους 3 βασικούς άξονες του νομοσχεδίου:

1Ο πρώτος και κυριότερος άξονας είναι ότι αναγνωρίζεται ένα δικαίωμα στη θεραπεία των εξαρτημένων που εμπλέκονται στο ποινικό σύστημα. Αυτό τυπικά προϋπήρχε με διατάξεις που σπάνια εφαρμόστηκαν. Το νομοσχέδιο προσπαθεί με διορθωτικές παρεμβάσεις να αναζωογονήσει και να αξιοποιήσει αυτές τις διατάξεις. Εδώ βρίσκεται το κύριο βάρος της επέμβασης που στηρίχτηκε στο εύρημα ότι όταν η απεξάρτηση από τα ναρκωτικά είναι πλήρης και συνοδεύεται με κοινωνικά μέτρα, δηλαδή με κοινωνική πολιτική και ψυχολογική προσέγγιση, τότε είναι αποτελεσματική.

Εχουμε πολλές αξιολογήσεις στο εξωτερικό αλλά και διεθνείς αξιολογήσεις για τη χώρα μας που επιβεβαιώνουν πλήρως το εύρημα. Οσοι απεξαρτήθηκαν ολοκληρώνοντας ένα πλήρες ψυχοθεραπευτικό πρόγραμμα, όχι μόνο έχουν απαλλαγεί από τα προβλήματα υγείας αλλά έχουν ξεφύγει από την εγκληματικότητα και τις πιάτσες. Δεν επαληθεύεται το λεγόμενο ότι η εξάρτηση είναι μια χρόνια υποτροπιάζουσα νόσος. Εάν ο εξαρτημένος κάνει πλήρες πρόγραμμα με ψυχολογική υποστήριξη και κοινωνική επανένταξη, τότε -κι εδώ έχουμε πλούσια εμπειρία- αποκόβεται οριστικά και από τα ναρκωτικά και από το έγκλημα.

Γι' αυτό, από μια επέμβαση η οποία θα εξασφαλίζει ότι αυτός που θα έρθει σε επαφή με το σωφρονιστικό σύστημα θα ωθηθεί και θα διευκολυνθεί να απεξαρτηθεί, ωφελείται όλη η κοινωνία. Απεξάρτηση δεν γίνεται ούτε μόνο με νουθεσίες τύπου «παιδί μου να αφήσεις τα ναρκωτικά» ούτε μόνο με υποκατάστατα, χωρίς φυσικά να υποτιμούμε τη σημασία τους. Προϋπόθεση για την απεξάρτηση είναι να βελτιωθούν οι σχέσεις του ατόμου με τους γύρω του, με την οικογένειά του, με τον εαυτό του και με το περιβάλλον.

Για κάποιον που έχει διαπράξει ένα αδίκημα λόγω της εξάρτησης (όχι τα βαριά αδικήματα) πρέπει μέσα στη φυλακή να υπάρχει μια διαδικασία προετοιμασίας και το κύριο μέρος της θεραπείας να γίνεται εκτός. Το είδος των προγραμμάτων προετοιμασίας μέσα στις φυλακές το αφήνει ο νόμος στα χέρια των ειδικών, μια και η επιλογή αυτή δεν είναι δουλειά του νομοθέτη.

Εκεί όπου υπάρχει θέμα προφυλάκισης, τότε ο νέος νόμος προβλέπει τη δυνατότητα όποιου το επιθυμεί, από την επόμενη κιόλας μέρα της φυλάκισής του, να υποβάλει αίτημα για θεραπεία. Για τρεις εβδομάδες θα γίνεται η πλήρης διάγνωση και σωματική απεξάρτηση και αμέσως μετά θα ακολουθεί η ένταξη σε συμβουλευτική ομάδα. Μόλις οι ειδικοί του προγράμματος διαπιστώσουν ειλικρίνεια στην πρόθεση θεραπείας, θα αποφυλακίζεται για να ολοκληρώσει οποιοδήποτε πλήρες πρόγραμμα.

Εξαιρούνται εδώ και πάλι οι βαριές περιπτώσεις που προβλέπονται από το νόμο. Μέχρι τώρα, αυτό προβλεπόταν μόνο με την προϋπόθεση να είχε αναγνωριστεί η ιδιότητα του εξαρτημένου μέσα στο δικαστήριο. Αυτό ήταν πολύ σπάνιο, διότι αφενός η υποδομή στη χώρα μας σε αυτό τον τομέα δεν είναι επαρκής και αφετέρου οι προβλεπόμενες μέθοδοι δεν ήταν ιδιαίτερα αξιόπιστες και οι δικαστές πολύ επιφυλακτικοί.

2Ο δεύτερος άξονας είναι η επέμβαση στις ποινές. Οι ποινές που προβλέπονται στη χώρα μας για εγκλήματα σχετικά με ναρκωτικά είναι ιδιαίτερα αυστηρές. Αυτό που επιδίωξε η επιτροπή δεν ήταν μια γενική ελάφρυνση αλλά μια ελαστικοποίησή τους. Σε γενικές γραμμές δεν έχουν θιγεί τα ανώτατα όρια, αλλά έχουμε χαμηλότερα κατώτατα όρια, ώστε ο δικαστής να έχει λυμένα τα χέρια του να επιβάλλει ποινές εξατομικευμένες και ανάλογες με τη βαρύτητα της κάθε περίπτωσης. Με την επέμβαση που γίνεται τώρα στις ποινές πολλές περιπτώσεις διαχωρίζονται και γίνονται πλημμεληματικές, άρα οι κατηγορούμενοι δεν προφυλακίζονται.

3Ο τρίτος άξονας, και κατά τη γνώμη μου και τρίτος σε σημασία, είναι η αποποινικοποίηση της χρήσης. Δεν το θεωρώ πρωτεύον, διότι από χρόνια στη χώρα μας η χρήση ναρκωτικών από εξαρτημένους είναι απολύτως ατιμώρητη. Γενικά δεν έχουμε φυλακισμένους μόνο για χρήση, γι' αυτό και νομίζω ότι δεν είναι αυτό το κυρίαρχο ζήτημα. Εχει κυρίως συμβολική σημασία.

Ρωτήσαμε για το «κομβικό», για όσους θέλουν να το βλέπουν έτσι, ζήτημα της αποποινικοποίησης με το παράδειγμα του πετυχημένου πορτογαλικού μοντέλου. Είναι άλλο η αποποινικοποίηση της χρήσης και άλλο η νομιμοποίηση που έγινε στην Ολλανδία.

Η διάκριση είναι σωστή και σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει διαφορετικός όρος για την αποποινικοποίηση και διαφορετικός για τη νομιμοποίηση. Νομιμοποίηση σημαίνει ότι μια ουσία κυκλοφορεί ελεύθερα. Αυτό δεν συμβαίνει και δεν θα συμβεί και τώρα στη χώρα μας. Αποποινικοποίηση σημαίνει ότι κάποιος, ακόμα κι αν βρει με οποιοδήποτε τρόπο την ουσία που κυκλοφορεί παράνομα, δεν θα τιμωρηθεί για τη χρήση της, αλλά θα τιμωρηθεί για οποιαδήποτε πράξη διακίνησής της. Αυτό το καθεστώς εισάγεται τώρα. Ο τρόπος αντιμετώπισης του ζητήματος των διακινητών ήταν ανέκαθεν το κυρίαρχο ζήτημα.

Διακινητές δεν είναι μόνο αυτοί που συνήθως ονομάζονται από την κοινή γνώμη έμποροι ή και μεγαλέμποροι αλλά και αυτοί που ονομάζονται βαποράκια, δηλαδή όσοι διακινούν ναρκωτικά για να συντηρήσουν τη δική τους δυνατότητα να παίρνουν τη δόση τους, δηλαδή η μεγάλη πλειονότητα των κρατουμένων. Αναστέλλονται και οι εξοντωτικές οικονομικές ποινές για τους εξαρτημένους που καλύπτονται από τις νέες ρυθμίσεις.

Μέχρι σήμερα, στη διάταξη των ισοβίων για τα ναρκωτικά υπήρχε και αυτός που ήταν καθ' έξιν διακινητής αλλά κι εκείνος που ήταν υπότροπος διακινητής και μάλιστα με πλημμελήματα. Αυτά ήταν σοβαρά λάθη του νόμου, διότι καθ' έξιν διακινητής σε πλείστες περιπτώσεις ήταν και το βαποράκι στο οποίο όμως υπερέχει η ιδιότητα του αρρώστου από εκείνη του εγκληματία. Αυτό τώρα διορθώνεται και στις βαρύτερες ποινές που προβλέπονται δεν περιέχονται οι παραπάνω κατηγορίες. Στην περίπτωση των υπότροπων, αυτοί τιμωρούνται μεν βαρύτερα, αλλά μόνο όταν οι πράξεις τους είναι σοβαρά κακουργήματα.

Ο νόμος λοιπόν ετοιμάστηκε, οι ποινές μειώθηκαν, οι εξαρτημένοι αποκτούν απόλυτο δικαίωμα στη θεραπεία, οι θεραπευτικές δομές σχεδιάστηκαν, η Βουλή θα ψηφίσει. Ο υπουργός Υγείας θα το υλοποιήσει ή θα το θεωρήσει άλλη μια δημόσια σπατάλη;

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Φυλακή - κολαστήριο στα Χανιά

Αναδημοσίευση από: www.ethnos.gr

ΕΚΘΕΣΗ-ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ

Ενα εφιαλτικό σκηνικό περιγράφουν στην έκθεση αυτοψίας που διενήργησαν οι ειδικοί επιστήμονες της Ανεξάρτητης Αρχής. Οι τουαλέτες και τα κρεβάτια δεν επαρκούν, ενώ ελλείψει νοσηλευτών τις σχετικές υπηρεσίες διεκπεραιώνουν σωφρονιστικοί υπάλληλοι.

"Εμφραγμα" στη φυλακή Χανίων, που χαρακτηρίζεται από την πλευρά των κρατουμένων ως "κολαστήριο". Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι της φυλακής έχουν ξεκινήσει μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων (στις 21 και 28/9, ενώ έχουν προηγηθεί και στάσεις εργασίας), διαμαρτυρόμενοι κυρίως για τις ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό αλλά και για οικονομικές διεκδικήσεις τους. Στο μεταξύ, στα αποτελέσματα της αυτοψίας που διενήργησε κλιμάκιο του Συνηγόρου του Πολίτη στο σωφρονιστικό κατάστημα των Χανίων περιγράφεται ένα εφιαλτικό σκηνικό, ενώ γίνεται λόγος για "αποθήκη ανθρώπων".

Οι ειδικοί επιστήμονες που διενήργησαν την αυτοψία (Ο. Λυσανδροπούλου, Φ. Παντελίδου και Ευτ. Φυτράκης), περιγράφοντας τις συνθήκες, κάνουν λόγο για "απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση" των κρατουμένων. Οπως αναφέρουν, για να περάσεις μέσα στον θάλαμο αναγκάζεσαι να πατήσεις πάνω στα στρώματα και να δρασκελίσεις ανθρώπινα κορμιά. Και αυτό διότι στους πλεονάζοντες έγκλειστους, για τους οποίους δεν υπήρχαν κρεβάτια, είχαν δοθεί στρώματα που τα είχαν τοποθετήσει στο πάτωμα παντού, ακόμα και μέσα στις τουαλέτες (!).

Σύμφωνα με την αυτοψία του Συνηγόρου (που είχε διενεργηθεί τον Αύγουστο του 2010) υπήρχαν κρατούμενοι που κοιμούνταν ανά δύο σε ένα κρεβάτι. Οι τουαλέτες δεν επαρκούν για τόσο μεγάλο αριθμό ατόμων και όταν κάποιος χρησιμοποιεί την τουαλέτα, το κάνει υπό την παρουσία άλλων ατόμων, τα οποία ξαπλώνουν στον ίδιο χώρο.

Οι τρεις ειδικοί επιστήμονες επισημαίνουν ευθέως ότι ο συνωστισμός και οι κακές συνθήκες υγιεινής στο κατάστημα των Χανίων δημιουργούν κίνδυνο εξάπλωσης μεταδοτικών νόσων. Οι κρατούμενοι από την πλευρά τους παραπονέθηκαν στο κλιμάκιο του "Συνηγόρου του Πολίτη" ότι ο συνωστισμός δημιουργεί μεταξύ τους κλίμα έντασης και νοσηρές καταστάσεις, ενώ παράλληλα ευνοεί την ανάπτυξη σεξουαλικών σχέσεων οι οποίες δεν διαμορφώνονται πάντα με βάση την ελεύθερη βούληση όλων των μερών.


Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη δικαστική φυλακή διαθέτει 120 κρεβάτια το ένα δίπλα στο άλλο, ενώ οι κρατούμενοι αυτήν τη στιγμή είναι 164. Ο αριθμός των κρατουμένων ανά θάλαμο κυμαίνεται μεταξύ είκοσι και σαράντα ατόμων. Το προαύλιο δεν διαθέτει πάγκους, δεν υπάρχουν δέντρα, ούτε επίσης υποδομές άθλησης παρά μόνο "βάρη" που έχουν κατασκευάσει οι κρατούμενοι με? μπουκάλια νερού. Ο ειδικός χώρος απομόνωσης δεν χρησιμοποιείται για πειθαρχικές ποινές, αλλά για την κράτηση ατόμων που πάσχουν από μολυσματικές νόσους ή άλλους λόγους. Ιατρικές υπηρεσίες προσφέρει ιατρός άνευ ειδικότητας. Νοσηλευτικό προσωπικό δεν υπάρχει και αυτές τις υπηρεσίες τις προσφέρουν δύο σωφρονιστικοί υπάλληλοι.

ΥΠ. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Τέλος Νοεμβρίου η νέα φυλακή

Ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, κ. Μαρίνος Σκανδάμης, δήλωσε στο "Εθνος": "Η νέα φυλακή στην Αγιά Χανίων παραδίδεται κατασκευαστικά τέλος Νοεμβρίου. Είναι χωρητικότητας 600 ατόμων και είναι προφανές ότι η υποδοχή των 160 έγκλειστων που βρίσκονται μέχρι τώρα στη φυλακή της πόλης θα γίνεται στο νέο σωφρονιστικό κατάστημα με αξιοπρεπή τρόπο. Παράλληλα, κύριο μέλημα του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι η ενίσχυση και άλλων φυλακών, γι' αυτό ο υπουργός Δικαιοσύνης ζήτησε να υπάρχει σχετική νομοθετική εξαίρεση για την πρόσληψη σωφρονιστικού προσωπικού".

ΓΚΕΛΥ ΑΛΜΑΛΙΩΤΟΥ-ΚΑΛΑΜΠΑΛΙΚΗ

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Η κυβέρνηση προωθεί τη ... ναρκω-καταστολή

Αναδημοσίευση από: www.rizospastis.gr

Mε τις παρεμβάσεις τους στη συζήτηση της Επερώτησης, οι βουλευτές του ΚΚΕ που πήραν το λόγο αποκάλυψαν τις προωθούμενες πολιτικές της «ναρκω-κουλτούρας» και τη γενική φιλοσοφία της κυβέρνησης, αλλά και των άλλων κομμάτων, που είναι μια λογική πολιτικής συμβιβασμού με τα ναρκωτικά.

Ο Α. Σκυλλάκος αναφέρθηκε στην προωθούμενη από την κυβέρνηση αποποινικοποίηση της χρήσης των ναρκωτικών, τονίζοντας ότι για την επιβολή της χρησιμοποιούνται ψεύτικα επιχειρήματα, όπως ότι μπαίνουν σήμερα φυλακή αυτοί που κάνουν χρήση, ότι είναι άρρωστοι και συνεπώς είναι άδικο να μπαίνουν άρρωστοι άνθρωποι στη φυλακή. Αυτό, είπε, είναι πολύ μεγάλο ψέμα, αφού μπορεί στις φυλακές το 40% να είναι χρήστες, αλλά βρίσκονται εκεί γιατί βαρύνονται με άλλα αδικήματα και όχι απλώς για χρήση. Σχεδόν κανένας φυλακισμένος δεν είναι στη φυλακή μόνο για χρήση και οι εκθέσεις των διάφορων ινστιτούτων λένε ότι το 97,5% βγαίνει με απαλλακτική απόφαση και άρα δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα εγκλεισμού αποκλειστικά χρηστών που το μόνο τους παράπτωμα ήταν η χρήση. Το χρησιμοποιείτε όμως, είπε ο βουλευτής, σαν επιχείρημα για να δικαιολογήσετε την πολιτική της αποποινικοποίησης και τόνισε ότι όπως δείχνει η εμπειρία από άλλες χώρες η αποποινικοποίηση οδηγεί στη διεύρυνση της χρήσης των ναρκωτικών.

Ο Ν. Παπακωνσταντίνου, σχολιάζοντας τους κομπασμούς του Α. Λοβέρδου ότι από χτες άρχισε η χορήγηση μεθαδόνης από τα νοσοκομεία, είπε ότι καυχιέται ο υπουργός ότι έφτασε στα κρατικά νοσοκομεία η νέα «θεά», η μεθαδόνη, αλλά παραγνωρίζει το γεγονός ότι η μεθαδόνη είναι ναρκωτικό, υποκατάστατο μεν της ηρωίνης, αλλά πάντα ναρκωτικό.

Τόνισε ότι από το κυβερνητικό λεξιλόγιο απουσιάζουν οι έννοιες και τα κριτήρια της πρόληψης, της απεξάρτησης και της επανένταξης και τόνισε ότι για το ΚΚΕ η πρόληψη, ο αγώνας ενάντια στην εξάπλωση της ναρκω-εξάρτησης και της ναρκω-κουλτούρας στη χώρα μας είναι ζωτική κοινωνική ανάγκη. Το ΚΚΕ, είπε, λέει ΟΧΙ σε όλα τα ναρκωτικά και αρνούμαστε τον παραπλανητικό διαχωρισμό σε σκληρά και μαλακά ναρκωτικά, λέμε ΟΧΙ στην υποκατάσταση και τη νομιμοποίηση. Κατηγόρησε και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει ψηφίσει τέτοια μέτρα, ενώ ξεκαθάρισε: «Διεκδικούμε ζωή ολόκληρη και προτείνουμε το δρόμο της λευτεριάς από την εξάρτηση».

Ο Χ. Χαραλάμπους στην τοποθέτησή του ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο ΟΚΑΝΑ σημαίνει Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών, αλλά οι διοικήσεις του με την κυβερνητική καθοδήγηση τον υποβίβασαν σε οργανισμό χορήγησης υποκατάστατων. Εχετε, είπε, σαν σήμα κατατεθέν τη μείωση της βλάβης μέσα από τα υποκατάστατα, τα οποία όμως δεν θεραπεύουν, αλλά συντηρούν το πρόβλημα και παράλληλα έχουν πολλές παράπλευρες επιπλοκές. Υπενθύμισε δε ότι και η ηρωίνη ξεκίνησε ως θεραπεία υποκατάστασης από όσους ήταν εξαρτημένοι από τη μορφίνη.

Το ερώτημα, τόνισε, είναι αν τα αντιλαϊκά μέτρα που παίρνονται βοηθούν τη νεολαία να αποφύγει τα ναρκωτικά ή ρίχνουν νερό στο μύλο των ναρκωτικών. Εάν, είπε, αύριο η ανεργία ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο και το 40% αυτών είναι νέοι, πολλοί από αυτούς δεν θα αντέξουν να μείνουν μακριά από τα ναρκωτικά.

Ο Θ. Ιγνατιάδης κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση πλάι στην καταστολή των λαϊκών αγώνων ρίχνει και τη ναρκω-καταστολή για να θολώσει το νου της νέας γενιάς. Οπως, τόνισε, υποκριτικά βαφτίζετε την ολομέτωπη επίθεση κατά των λαϊκών στρωμάτων με τα βάρβαρα οικονομικά μέτρα ως προσπάθεια για τη σωτηρία της χώρας, ενώ είναι για τη σωτηρία του κεφαλαίου, έτσι και τη ναρκω-καταστολή την βαφτίζετε πολιτική αντιμετώπισης του προβλήματος. Το ΚΚΕ, είπε, απέναντι στη ναρκω-κουλτούρα αντιπαραθέτει ένα ΟΧΙ σε όλα τα ναρκωτικά.

Τέλος, η Λ. Κανέλλη τόνισε ότι η υποκατάσταση μέσω της μεθαδόνης είναι η «συστηματικοποιημένη εξάρτηση των ανθρώπων οι οποίοι πρέπει να εκφεύγουν από την πραγματικότητα για να μην αντιδράσουν σε αυτήν». Είπε ότι η κυβέρνηση όπως έκανε στα σχολεία που ως υποκατάστατο των βιβλίων έφερε τις φωτοτυπίες, έτσι και στα ναρκωτικά όταν «δεν έχετε ηρωίνη να δώσετε δίνετε μεθαδόνη».

Φτιάχνετε, τόνισε, μια κοινωνία εξαρτημένων και στους νέους περνάτε ως μοντέλο ζωής το «χαλαρά και ήρεμα» και είπε αναφερόμενη στη στάση της κυβέρνησης απέναντι στους νέους: «Τι τους βάζετε; Το ρίσκο. Μα γιατί να μην πάρει το παιδί το ρίσκο με τα ναρκωτικά; Οταν του λέτε ότι είναι ρίσκο να βρει δουλειά, ρίσκο να τελειώσει το σχολείο, ρίσκο να σκεφθεί και να αντισταθεί, όλο αυτό το πράγμα είναι πάρα πολύ γοητευτικό όταν πηγαίνει στα ναρκωτικά».


ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ: Απαιτούμε την άμεση απόταξη των βασανιστών !!!!

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

Αναδημοσίευση από: www.keli.gr

Στις 12 Σεπτέμβρη οι προσωρινά κρατούμενοι στον Δομοκό Γεράσιμος Τσάκαλος και Παναγιώτης Αργυρού ήρθαν αντιμέτωποι με το πλέον βάναυσο και απάνθρωπο πρόσωπο της φυλακής.

Αφορμή στάθηκε, όπως επώνυμα καταγγέλλουν, η άρνησή τους να υποστούν τον εξευτελιστικό για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια ενδοσωματικό έλεγχο.

Θυμίζουμε εδώ πως σύμφωνα και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κατά των Βασανιστηρίων, η απαράδεκτη αυτή διαδικασία συνιστά βασανιστήριο για κάθε γυναίκα και άντρα κρατούμενο, γεγονός που, έπειτα από τις συνεχείς παρεμβάσεις της Πρωτοβουλίας, και άλλων ομάδων, φορέων, οργανώσεων και συλλογικότητων, αλλά κυρίως έπειτα από επίμονους και επίπονους αγώνες των ίδιων των εγκλείστων, το Υπουργείο Δικαιοσύνης αναγκάστηκε να παραδεχτεί. Δεσμεύτηκε μάλιστα δημόσια, μέσω του ειδικού γραμματέα Μάριου Σκανδάμη, πως τυχόν έλεγχοι -σε κρατούμενους για τους οποίους υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες- θα γίνονται με άλλους, μη ατιμωτικούς τρόπους και πως η άρνηση του κρατούμενου δεν θα γίνεται αντικείμενο εκδικητικότητας από τους υπαλλήλους των φυλακών μέσω πειθαρχικών διώξεων. Στην προκειμένη περίπτωση, το αυτονόητο αυτό δικαίωμα όχι μόνο παραβιάστηκε, αλλά έδωσε την ευκαιρία στους ανθρωποφύλακες Κλιάρη και Κοντοπούλη να επιδείξουν την πλέον κτηνώδη συμπεριφορά, απειλώντας, ξεγυμνώνοντας και ξυλοκοπώντας τους εν λόγω κρατούμενους.

Θέλουμε να προειδοποιήσουμε τόσο τους συγκεκριμένους σωφρονιστικούς υπάλληλους, όσο και στους πολιτικούς τους προϊστάμενους, πως όποιος σπέρνει οργή θερίζει θύελλες. Η επιλογή τους να επιβάλλουν μέσω γρονθοκοπημάτων αυτού του είδους την έρευνα σε ανθρώπους που καμία σχέση δεν έχουν με παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών, ενώ αντίθετα διώκονται για αδικήματα πολιτικής φύσης, φανερώνει την επιθυμία για επιστροφή σε παλαιότερους, σκοτεινούς χρόνους. Μολονότι δεν είχαμε ποτέ αυταπάτες για το σωφρονιστικό σύστημα, και παρότι γνωρίζουμε καλά πως τα βασανιστήρια ποτέ έλειψαν στις φυλακές, δεν πρόκειται να ανεχθούμε συμπεριφορές που στοχεύουν στη σωματική - ψυχολογική ισοπέδωση και τρομοκράτηση των κρατουμένων.

Απαιτούμε την άμεση απόταξη των Κλιάρη, Κοντοπούλη και όσων συμμετείχαν στο επεισόδιο του Δομοκού αλλά και την εξέταση όλων των καταγγελιών για ενδοσωματικούς ελέγχους και βασανιστήρια.

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

ΚΕΘΕΑ "Κόκκινη γραμμή" οι περικοπές για τη λειτουργία του

Αναδημοσίευση από: www.rizospastis.gr

Δραματικές οι επιπτώσεις στους χρήστες, στις οικογένειές τους, στους εργαζόμενους, αλλά και στην ουσία της δημόσιας και δωρεάν απεξάρτησης

Οι μακροχρόνιοι σχεδιασμοί της υποτιθέμενης «αντιναρκωτικής» πολιτικής που υλοποιούνται και ουσιαστικά σαρώνουν τις δημόσιες και δωρεάν δομές πρόληψης, θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης, αποτυπώθηκαν χθες στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ). Η συνέντευξη επικεντρώθηκε στις δραματικές επιπτώσεις της περικοπής κατά 51% της επιχορήγησης του ΚΕΘΕΑ, στους χρήστες ουσιών, στις οικογένειές τους, στους εργαζόμενους, αλλά και ευρύτερα στον τομέα αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, με κεντρικούς ομιλητές τον πρόεδρο του ΚΕΘΕΑ Γ. Νοταρά και τον διευθυντή του Οργανισμού Χ. Πουλόπουλο. Την ίδια στιγμή, στο ΚΕΘΕΑ εκκρεμούν 20 αιτήματα τοπικών κοινωνιών που ζητούν τη δημιουργία «στεγνών» προγραμμάτων.

Συγκεκριμένα, μειώθηκε η επιχορήγηση προς το ΚΕΘΕΑ από τα 23 εκατομμύρια ευρώ στα 11.270.000, περικοπή που αντιστοιχεί σε 51%. Τα 11.270.000 είναι το ποσό που έχει ήδη λάβει το ΚΕΘΕΑ φέτος μέχρι και τον Ιούλιο και αφορά τις ανάγκες του πρώτου εξαμήνου. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του ΚΕΘΕΑ, αυτό πρακτικά σημαίνει στάση πληρωμών, που, αν δεν ανακληθεί, θα στερήσει από τις υπηρεσίες του Οργανισμού χιλιάδες άτομα (15.000 άτομα εξυπηρετεί συνολικά), μεταξύ των οποίων και πολλοί άνθρωποι που θα βρεθούν κυριολεκτικά στο δρόμο. Παράλληλα, επισημάνθηκε ότι τα 23 εκατομμύρια ευρώ, που ήταν εγγεγραμμένα στον προϋπολογισμό του Οργανισμού για το 2011, αποτελούν την «κόκκινη γραμμή» για την εύρυθμη λειτουργία του και καλύπτουν πραγματικές και ανελαστικές δαπάνες, όπως: μισθοδοσία του προσωπικού, δαπάνες στέγασης, διατροφής και θέρμανσης στα θεραπευτικά προγράμματα, καθώς και δαπάνες για απολύτως απαραίτητα έργα ασφάλειας και υγιεινής.

«Δεν είμαστε απλοί τραυματιοφορείς των θυμάτων που σπέρνει πίσω του ένα σύστημα. Το διακύβευμα σήμερα είναι η απεξάρτηση να συνεχίσει να υπάρχει στη χώρα μας. Αν εγκαταλειφθεί το πεδίο της απεξάρτησης θα δούμε κοινωνικά προβλήματα να πολλαπλασιάζονται. Διαλέγουμε το δρόμο της κινητοποίησης, του αγώνα, της αντίστασης, τον οποίο θα πορευτούμε μαζί με τους γονείς και τους θεραπευόμενούς μας», υπογράμμισε ο Θανάσης Τζιούμπας, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ.

Δεν υποκύπτουμε σε μια «φτιαγμένη» κοινωνία

«Δεν έχουμε να κάνουμε με νούμερα, αλλά με ανθρώπους. Σε αυτές τις ανθρώπινες ζωές δεν μπορεί να μπει καμία τιμή, κανένας οικονομικός συσχετισμός, δεν μπορούν να γίνουν αντικείμενο οικονομικής συναλλαγής. Η ανθρώπινη ζωή είναι δική μας και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να την πάρει τη δική μας, των παιδιών μας. Από πείρα και εμπειρία δεν μπορούμε να επιλέξουμε και να υποκύψουμε να ζούμε σε μια "φτιαγμένη" κοινωνία», σημείωσε ο Δημήτρης Γεωργιάδης, εκ μέρους των Συλλόγων Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ.

Ξεκινώντας με τη διαπίστωση ότι όλα τα παραπάνω (περικοπές, ευρεία χορήγηση υποκατάστατων) συνθέτουν το παζλ συγκεκριμένης πολιτικής, η Λούλα Καρατζά, υπεύθυνη του Τμήματος Κατά των Ναρκωτικών της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφέρθηκε στην τελευταία νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Δικαιοσύνης για αποποινικοποίηση των ναρκωτικών: «Επιδιώκει να περάσει στη συνείδηση του κόσμου ότι "τα ναρκωτικά δεν είναι τίποτα, μπορείτε να τα πάρετε". Και επειδή η ελληνική κοινωνία αντιστέκεται, επιδιώκει να βάλει κάποιες διατάξεις που όφειλε να τις είχε περάσει εδώ και χρόνια, για βελτίωση των φυλακών και να μην μπαίνουν οι χρήστες φυλακή. Το ΚΚΕ έχει δώσει μάχες και εμείς έχουμε βρεθεί στο πλευρό όποιου έκανε αγώνα για όσα γίνονται μέσα στις φυλακές. Σε μια φυλακή ισχυρίζονται ότι έχει τοξικομανείς. Δεν πρέπει να έχει. Αν τον βάλεις στη φυλακή στις 20 μέρες έχει στερητικά σύνδρομα. Πού βρίσκει τα ναρκωτικά και συνεχίζει να είναι τοξικομανής; Ποιος βάζει ναρκωτικά μέσα στη φυλακή; Πού είναι οι υπηρεσίες που λένε ποιος θα είναι τοξικομανής και ποιος όχι, τόσα χρόνια; Τα ναρκωτικά είναι "όπλο" κοινωνικού ελέγχου. Αυτό το σύστημα τα θέλει τα ναρκωτικά. Το μόνο που ξέρουν είναι καταστολή και μάλιστα όχι της ουσίας, αλλά των χρηστών. Απαιτείται αντεπίθεση εφ' όλης της ύλης», τόνισε.

Τη συμπάραστασή τους εξέφρασαν, μεταξύ άλλων, οι εργαζόμενοι στο «18 ΑΝΩ» και εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών.

Φυλάκιο Έβρου: «Ξύλο και βασανιστήρια, αυτό είναι συνηθισμένο στην Ελλάδα»

Εκτυπώσιμη μορφήSend to friendPDF version
DSCN1631.jpg

Αναδημοσίευση από: www.alterthess.gr

Λίγες ημέρες μετά την εξέγερση των κρατούμενων μεταναστών στο Φυλάκιο του Έβρου, νέες καταγγελίες αποκαλύπτουν τις απάνθρωπες συνθήκες εγκλεισμού ανθρώπων που το μόνο τους έγκλημα είναι ότι προσπάθησαν να μεταναστεύσουν.

Οι συγγενείς κάποιων Σύριων προσφύγων που κρατούνται στο Φυλάκιο, επικοινώνησαν εχθές με τα μέλη του αντιρατσιστικού δικτυού “Welcome to Europe” στη Γερμανία, μεταφέροντας τις καταγγελίες των κρατουμένων.

«Μιλήσαμε σήμερα με κάποιον που αφέθηκε πριν από λίγες ημέρες από τη φυλακή στο Φυλάκιο», ανέφεραν. «Στην αρχή, δεν ήθελε να μιλήσει. Δεν ήθελε να μας στεναχωρήσει, εμένα και την οικογένεια μου, με όλα αυτά που του συνέβησαν. Εγώ όμως του είπα: "Πες μου όλη την αλήθεια. Οι άνθρωποι πρέπει να ξέρουν τι συμβαίνει εκεί μέσα!"

Παίρνουν φαγητό μια φορά την ημέρα. Το φαγητό είναι μετά βίας αρκετά για να επιβιώσουν. Το πόσιμο νερό είναι βρώμικο. Μέσα από τη βρύση βγαίνει χώμα. Οι τουαλέτες είναι βρώμικες. Δεν υπάρχει καθαρός αέρας. Δεν υπάρχει εξαερισμός.

Μία φορά το μήνα τους επιτρέπεται να βγουν έξω στην αυλή. Ποτέ δεν βλέπουν το φως του ήλιου και είναι πάντα κλειδωμένοι στο κελί τους. Στις 46 ημέρες που κρατήθηκε, βγήκε μόνο δύο φορές έξω για να αναπνεύσει. Η μία φορά, ήταν στην 3η Σεπτεμβρίου, όταν η φυλακή καιγόταν (σ.σ. η μέρα της εξέγερσης, βλ. παρακάτω). Εκείνη την ημέρα έπρεπε να σταθεί για τέσσερις ώρες στον ήλιο, χωρίς σκιά πουθενά. Συλλογική τιμωρία;

Ένας άντρας από τη Συρία ξεκίνησε απεργία πείνας. Κανείς δεν ενδιαφέρθηκε για τη διαμαρτυρία του. Έτσι τελικά ο ίδιος τραυμάτισε τον εαυτό του με ένα μαχαίρι. Η αστυνομία ήταν απλά εκεί και παρακολουθούσε. Αργότερα τον μετέφεραν σε άλλο κελί. Επτά μέρες απομόνωσης. Στη συνέχεια, τον έφεραν πίσω στο μεγάλο κελί, μαζί με όλους τους άλλους κρατούμενους. Το αίτημα της απεργίας του ήταν να αφεθεί ελεύθερος. Αλλά κανείς δεν άκουγε. Κανείς έξω από τη φυλακή δεν έμαθε για τη διαμαρτυρία του.

Κάτι ακόμα: η αστυνομία χτυπάει τους ανθρώπους. Σε χτυπάνε τόσο που κινδυνεύει η ζωή σου. Ξύλο και κακομεταχείριση, αυτό είναι συνηθισμένο στην Ελλάδα. Χτυπούν τον κόσμο εκεί, τον βασανίζουν.

Αν κάποιος αρρωστήσει, δεν υπάρχει γιατρός.»

Μου είπε ακόμα, συνεχίζει ο συγγενής του πρώην κρατούμενου:

«Δεν έκανα αίτηση ασύλου. Πήρα έναν ιδιώτη δικηγόρο ο οποίος μου είπε ότι αν το κάνω, θα μείνω για πολύ καιρό σε αυτή τη φυλακή και δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να πάρω άσυλο στην Ελλάδα έτσι κι αλλιώς. Οι δικηγόροι υπόσχονται πάντα κάποια πράγματα, αλλά λένε και λίγο ψέματα, σε σχέση με τις πιθανότητες να αφεθείς ελεύθερος.

Η κατάσταση μέσα στη φυλακή είναι φρικτή. Δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα. Τρεις άνθρωποι κοιμούνται σε ένα κρεβάτι. Αν κάποιος πέσει από το κρεβάτι, μπορεί να σπάσει τα χέρια του ή το κεφάλι του και κανείς δεν θα τον πάρει είδηση (σ.σ. τα κρεβάτια είναι σε ορόφους, ψηλά από το έδαφος). Μια φορά, ένας αφγανός έπεσε κάτω. Αιμορραγούσε πολύ αλλά κανείς δεν έκανε τίποτα για να βοηθήσει.

Υπάρχουν μετανάστες διαφορετικών καταγωγών σε ένα μικρό δωμάτιο. Αν ξεκινήσει κάποιος καυγάς, οι αστυνομικοί στέκονται από έξω και γελούν μέχρι να τελειώσει. Ή μέχρι κάποιος να τραυματιστεί. Δεν τους νοιάζει. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι σε ένα κελί και όλη την ώρα καινούργιοι άνθρωποι στριμώχνονται μέσα.

Μόνη επιθυμία μου ήταν να ξεφύγω από αυτή την κατάσταση. Να βγω μόνο έξω από εκεί. Ακόμα κι αν ήταν να απελαθώ. Οτιδήποτε θα ήταν καλύτερο από αυτή τη φυλακή. Γι 'αυτό κανείς δεν θέλει να υποβάλει αίτηση για άσυλο εδώ. Επειδή είναι τόσο φρικτά σε αυτή τη φυλακή και κανείς δεν θέλει να είναι υποχρεωμένος να παραμείνει εδώ για έξι ολόκληρους μήνες - ούτε καν για μια ημέρα παραπάνω!», καταλήγει ο πρόσφυγας, υποδεικνύοντας το «κλειδί» της ελληνικής μεταναστευτικής πολιτικής.

Η κατάσταση αυτή οδηγεί τακτικά τους κρατούμενους σε σύντομες εξεγέρσεις. Η τελευταία συνέβη στις 3 του Σεπτέμβρη, όταν οι πρόσφυγες έβαλαν φωτιά σε στρώματα, ζητώντας την ελευθερία τους. Τα ίδια ακριβώς έγιναν τον περασμένο Δεκέμβρη.

ΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ Α΄ΠΤΕΡΥΓΑ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ ΓΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΉ ΣΕ ΔΥΟ ΜΕΛΗ ΤΗΣ Σ.Π.Φ.

Αναδημοσίευση απο: Athens Indymedia
http://athens.indymedia.org/

Στις 12-9-2011 γίνεται μεταγωγή των κρατούμενων μελών της Αναρχικής Επαναστατικής Οργάνωσης Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς Τσάκαλου Γεράσιμου και Αργυρού Παναγιώτη από τον Κορυδαλλό στις φυλακές Δομοκού.

Οι δύο συγκρατούμενοί μας φτάνοντας εκεί αρνούνται να υποβληθούν στον εξευτελιστικό σωματικό έλεγχο που ήθελαν να τους επιβάλλουν οι δεσμοφύλακες. Καθώς περίμεναν στο κελί νεοεισερχομένων, τους επιτίθενται ο αρχιφύλακας Χρήστος Κλιάρης και ομάδα υπαλλήλων που τον συνόδευαν.

Ο Γεράσιμος Τσάκαλος και ο Παναγιώτης Αργυρού αντιστάθηκαν με αποτέλεσμα να οδηγηθεί ο ένας με χειροπέδες και ο άλλος σηκωτός στο χώρο της έρευνας που τα τσογλάνια – ανθρωποφύλακες τους σκίζουν τα ρούχα. Παράλληλα ο θρασύδειλος αρχιφύλακας Κλιάρης που διεύθυνε και συμμετείχε στην επίθεση, πούλαγε τον δήθεν τσαμπουκά του απειλώντας και λέγοντας: «Εγώ κάνω κουμάντο εδώ και δεν φοβάμαι κανέναν». «Κάθε φορά που θα έρχεστε εδώ το ίδιο θα συμβαίνει» κ.α.

Φυσικά οι συγκρατούμενοί μας του απάντησαν ανάλογα δείχνοντας ότι όλοι οι φυλακισμένοι δεν είναι πρόβατα και η φυλακή δεν είναι τσιφλίκι του κάθε αρχιφύλακα.

Για όσους δεν γνωρίζουν την πραγματικότητα , εδώ μέσα η σωματική έρευνα με τον τρόπο που γίνεται αποτελεί ένα ψυχολογικό βασανιστήριο για τους κρατούμενους που σκοπό έχει να τσαλακώσει την αξιοπρέπειά τους.

Απέναντι στον τσαμπουκά τους, μπορούμε να απαντήσουμε κι εμείς με τσαμπουκά. Γιατί το έργο παίζεται κι αλλιώς κι όλες οι φυλακές μπορούν να σηκωθούν στον αέρα.

Άλλωστε οι κομμένες άδειες και οι αναστολές, τα εκδικητικά πειθαρχικά, η έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, το άθλιο φαγητό και πολλά άλλα, κάνουν αυτή τη στιγμή τις φυλακές ένα καζάνι που βράζει. Αυτό που συνέβη στο Δομοκό ρίχνει περισσότερο λάδι στη φωτιά. Αρχιφύλακα Κλιάρη εσύ και τα πατσαβούρια σου μαζέψτε τα ξερά σας, γιατί θα σας τα κόψουμε από τη ρίζα. Φυλακή είναι και γυρίζει. Κι αν « έχουν γνώση οι φύλακες» έχουν γνώση και οι κρατούμενοι. Ο νοών νοείτω.

Γι’ αυτό σήμερα 13 του Σεπτέμβρη εμείς οι κρατούμενοι της Α΄ πτέρυγας Κορυδαλλού προχωράμε σε τρίωρη στάση και αρνούμαστε να μπούμε στα κελιά το μεσημέρι, σε ένδειξη αλληλεγγύης στον Γεράσιμο Τσάκαλο και στον Παναγιώτη Αργυρού, αλλά και σε όλους τους κρατούμενους που έχουν ταλαιπωρηθεί και βασανιστεί από τους ανθρωποφύλακες επειδή διεκδίκησαν την αξιοπρέπειά τους.

ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Υ.Γ. Κλιάρη να γνωρίζεις εσύ και ο μέντοράς σου, ότι έχετε ανοίξει κάρτα σε πολλές φυλακές και η μνήμη δεν είναι σκουπίδι.

Το παρόν κείμενο υπεγράφη από 275 κρατούμενους από την Α΄ πτέρυγα Κορυδαλλού

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Συνεργασία του ΙΕΚ Τρικάλων με τις …Φυλακές

Αναδημοσίευση από: www.trikalanews.gr

Από το Δημόσιο Ι.Ε.Κ. Τρικάλων ανακοινώθηκε η συνεργασία με το Σωφρονιστικό Κατάστημα Τρικάλων και θα λειτουργήσει η ειδικότητα ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ που θα αφορά τους τροφίμους των φυλακών.
Το προφίλ της ειδικότητας είναι το εξής :

1. ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
Οι δραστηριότητες, για την ειδικότητα «ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ» αφορούν σε επαγγέλματα των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών, όπως αυτά καθορίζονται από την Ε.Ε. Ο διπλωματούχος θα εργαστεί ως τεχνικός πληροφορικής στα πλαίσια δραστηριοτήτων του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα,.

Αναλυτικότερα, μπορεί να εργασθεί στην:

α) Εγκατάσταση, ρύθμιση, έλεγχο, χρήση εφαρμογών λογισμικού Η/Υ & δικτύων και υποστήριξη χρηστών. β) συντήρηση υπολογιστικών συστημάτων και δικτύων γ) πώληση προϊόντων συνδεδεμένων με την πληροφορική τεχνολογιών (hardware, software, προϊόντα ψηφιακών τεχνολογιών .δ) αξιολόγηση σε επίπεδο εφαρμογής - υλοποίηση - συντήρηση εφαρμογών λογισμικού εφαρμόζοντας υφιστάμενες αναλύσεις και σχέδια ανάπτυξης.

Παράλληλα συνεχίζονται οι αιτήσεις επιλογής καταρτιζομένων για τις ειδικότητες που θα λειτουργήσουν στο Α΄ ΕΞΑΜΗΝΟ στο ΙΕΚ ΤΡΙΚΑΛΩΝ:


1. ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

2. ΚΟΜΜΩΤΗΣ – ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗΣ ΚΟΜΗΣ

3. ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ INTERNET-INTRANET

Απελάσεις πριν τις δίκες για τους αλλοδαπούς


Αναδημοσίευση από: www.protothema.gr

Ψάχνουν λύση για τη συμφόρηση στις φυλακές ....

Αλλαγές στις απελάσεις αλλοδαπών κρατουμένων για να αποσυμφορηθούν οι φυλακές

Το δύσκολο πρόβλημα του υπερπληθωρισμού των ελληνικών φυλακών επιχειρεί να λύσει το υπουργείο Δικαιοσύνης, εξαγγέλλοντας αλλαγές στο νομοθετικό καθεστώς περί δικαστικής απέλασης αλλοδαπών που βρίσκονται παράνομα στη χώρα.

Σε μια προσπάθεια να αποσυμφορήσει τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, όπου κρατούμενοι στοιβάζονται κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλο, διαβιώντας σε εξαιρετικά σκληρές και απάνθρωπες συνθήκες, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, ανακοίνωσε ότι προχώρησε ήδη στη σύστασης ειδικής ομάδας εργασίας που θα έχει αντικείμενο «τη μελέτη και επεξεργασία τροποποιήσεων στο ισχύον νομικό καθεστώς δικαστικής απέλασης και εκτέλεσης ποινών αλλοδαπών υπό απομάκρυνση».

Η συγκρότηση της ομάδας (που θα πρέπει να έχει καταθέσει τις προτάσεις τις μέχρι τις 15-10-2011 χωρίς τα μέλη της να λάβουν κάποια αποζημίωση), κρίθηκε απαραίτητη δεδομένων που προβλημάτων διαπιστώνονται, στο ισχύον νομικό καθεστώς της δικαστικής απέλασης σε συνδυασμό με τα προσκόμματα που τίθενται στην απομάκρυνση αλλοδαπών που διαμένουν παράνομα στη χώρα όταν εκκρεμούν εναντίον τους ποινικές διώξεις ή εκτέλεση ποινών.

Την κατάσταση που επικρατεί, περιγράφουν ανάγλυφα τα στατιστικά στοιχεία για τις φυλακές της χώρας από το 2003 έως το 2009. Από αυτά προκύπτει ραγδαία αύξηση των αλλοδαπών κρατουμένων στις φυλακές της χώρας, οι οποίοι πριν από δυο περίπου χρόνια ξεπέρασαν το 50% του συνολικού αριθμού όσων είναι έγκλειστοι.

Πιο αναλυτικά, τα στοιχεία για τους κρατούμενους στις φυλακές της χώρας τα έτη 2003 έως 2009 έχουν ως εξής:

2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009
Αριθμός τωv κρατoυμέvωv 8418 8726 8722 9964 10370 11645 11736

Τα στοιχεία για τους αλλοδαπούς κρατουμένους στις ελληνικές φυλακές, κατά τα ίδια έτη, είναι τα εξής:

2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009
Αριθμός τωv αλλoδαπώv κρατ/μέvωv 3858 3708 3704 4281 4695 5622 6078


Με βάση τα στοιχεία αυτά αλλά και από υπολογισμούς για το 2010 αλλά και το 2011, φαίνεται ξεκάθαρα ότι το πρόβλημα γιγαντώνεται. Μάλιστα, το υπ. Δικαιοσύνης αναφέρει ενδεικτικά, αναφέρει περιπτώσεις αλλοδαπών για τους οποίους είναι εφικτή η απομάκρυνση αλλά εκκρεμεί εις βάρος τους ποινή για παράνομη είσοδο στη χώρα. Επίσης, επικαλείται περιπτώσεις αλλοδαπών που παραμένουν στα σωφρονιστικά καταστήματα γιατί δεν είναι εφικτή η απέλασή τους, επιδεινώνοντας έτσι το ήδη επιβαρυμένο σωφρονιστικό σύστημα της χώρας.

Ποιοι θα συμμετέχουν στην ομάδα


Στην ομάδα εργασίας, που θα επεξεργαστεί τις νέες ρυθμίσεις οι οποίες θα αναμένεται να απλοποιούν τις διαδικασίες δικαστικής απέλασης αλλοδαπών που βρίσκονται παράνομα στη χώρα, θα μετάσχουν:

1. Ιωάννης Ανδρουλάκης, λέκτορας Ποινικού Δικαίου και Ποινικής Δικονομίας στη Νομική Σχολή του Πανεπιστήμιου Αθηνών, Δικηγόρος, ως Πρόεδρος.
2. Βασίλης Παπαδόπουλος, δικηγόρος.
3. Μάριος Σακελλάριος, δικηγόρος, ειδικός σύμβουλος στο γραφείο του ειδικού γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης.
4. Ευτύχιος Φυτράκης, διδάκτωρ Νομικής, δικηγόρος, ειδικός επιστήμονας στο Συνήγορο του Πολίτη.
5. Μαρία Ρωμαντζά, προϊσταμένη της διεύθυνσης απονομής χάριτος και διεθνούς δικαστικής συνεργασίας της ΚΥΥΔΔΑΔ.
6. Μενέλαος Κωστάρης, αστυνομικός υποδιευθυντής στο αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
7. Γεώργιος Καραϊσκος, αστυνόμος Α΄ στο αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
8. Γρηγόρης Τσιούκας, συνεργάτης στο γραφείο του γενικού γραμματέα πληθυσμού και κοινωνικής συνοχής του υπουργείου Εσωτερικών.
9. Σταυρούλα Καρατζά, δικηγόρος.

Κρατούμενοι στο πάτωμα στη Δικαστική Φυλακή Χανίων!

Αναδημοσίευση από: www.goodnet.gr

Για «απαράδεκτες συνθήκες κράτησης» στη Δικαστική Φυλακή Χανίων κάνουν λόγο οι ίδιοι οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι καθώς οι κρατούμενοι δεν χωράνε με αποτέλεσμα κατά δεκάδες να κοιμούνται στο πάτωμα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Δικαστική Φυλακή διαθέτει 120 κρεβάτια, το ένα δίπλα στο άλλο και οι κρατούμενοι αυτή τη στιγμή είναι 164!

Με αφορμή και την κατάσταση αυτή, το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Υπαλλήλων Καταστήματος Κράτησης Χανίων αποφάσισε την πραγματοποίηση στάσης εργασίας αύριο, από τις 8 έως τις 11 το πρωί.

Εξηγώντας τους λόγους της κινητοποίησης αυτής, σε ανακοίνωσή του αναφέρει τη «μη καταβολή των νυχτερινών και εξαιρέσιμων ωρών από το τέλος του 2010 έως σήμερα καθώς και της εκλογικής αποζημίωσης των εθνικών εκλογών του 2009 με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να βρίσκονται μέρα με τη μέρα σε δεινότερη οικονομική θέση, συνυπολογίζοντας και τις μέχρι τώρα περικοπές, αλλά και αυτές που σύντομα έρχονται».

Παράλληλα, όμως, οι υπάλληλοι τονίζουν: «Έχει παγιωθεί η υπερπλήρωση του καταστήματός μας και αισθανόμαστε ιδιαιτέρως άσχημα με τις εικόνες που καθημερινά αντικρίζουμε (κρατούμενοι να διαμένουν στο πάτωμα σε ένα ακατάλληλο κτήριο). Οι σημερινές συνθήκες κράτησης είναι απαράδεκτες π.χ. για να γίνει καταμέτρηση κρατουμένων πρέπει να μαζευτούν τα απλωμένα στο πάτωμα στρώματα για να μπορέσουμε να διασχίσουμε τους διαδρόμους των θαλάμων με αποτέλεσμα να τίθεται θέμα ασφαλούς λειτουργίας της φυλακής».

Επίσης, επισημαίνουν την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης του νέου καταστήματος κράτησης Χανίων «που έχει καταντήσει 'γεφύρι της Άρτας' και όλο παρατείνεται ο χρόνος παράδοσής του παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις».

Τέλος, τονίζουν την «ανάγκη κάλυψης όλων των κενών οργανικών θέσεων σε όλους τους κλάδους και τις ειδικότητες, γιατί και αν ακόμα παραδοθεί το νέο κτήριο θα είναι αδύνατο να στελεχωθεί με το υπάρχον προσωπικό. Σε πλήρη λειτουργία το νέο κατάστημα χρειάζεται τουλάχιστον διπλάσιο από το υπάρχον προσωπικό».

Κατά τη διάρκεια της τρίωρης στάσης εργασίας δεν θα πραγματοποιούνται: Επισκεπτήρια συγγενών κρατουμένων, επισκεπτήρια συνηγόρων, παραλαβές και μεταγωγές κρατουμένων.

Αποφυλακίσεις, μεταγωγές των κρατουμένων από και προς τις Αρχές που εξετάζουν την παράταση ή μη της κράτησής τους, δικαστήρια που υπόκεινται σε παραγραφή ή συμπλήρωσης 18μήνου, τακτικές ή έκτακτες παραλαβές και μεταγωγές από και προς τα νοσηλευτικά και ψυχιατρικά Ιδρύματα καθώς και όλες οι εσωτερικές λειτουργίες των φυλακών θα γίνονται κανονικά. Για τον λόγο αυτό ορίζεται ως προσωπικό ασφαλείας το σύνολο του προσωπικού.

Έξω από τη φυλακή, αλλά πώς;


Αναδημοσίευση από: www.avgi.gr

Με καθυστέρηση πολλών χρόνων το ελληνικό κράτος κάνει ουσιαστικά βήματα στη στάση του απέναντι στους χρήστες ναρκωτικών. Η κατάργηση ορισμένων ποινών θα αποσυμφορήσει τις φυλακές που κατά 50% έχουν γεμίσει με χρήστες. Τα προγράμματα του ΟΚΑΝΑ που θα απλωθούν στα νοσοκομεία υλοποιούν ουσιαστική βοήθεια στους ανθρώπους που έχουν βουλιάξει στον αυτοκαταστροφικό δρόμο.

Τα μέτρα δεν είναι πλήρη, αλλά συμβάλλουν πραγματικά, όχι στα λόγια. Επιτέλους. Οι φυλακές δεν είναι η κατάλληλη τιμωρία ακόμη κι αν επιμείνουμε σε ποινές. Για τους εξαρτημένους προφανώς δεν είναι τόπος αναμόρφωσης. Είναι τόπος επιδείνωσης και μεγαλύτερου βουλιάγματος. Λέμε ότι ο χρήστης είναι ασθενής, όχι κακούργος. Ίσως και αυτό είναι υπερβολή. Μπορεί να έγινε πλέον ασθενής -από την παρατεταμένη χρήση- αλλά γενικά είναι εξαρτημένος και απειλούμενος, πολλαπλά. Η κοινωνία επομένως τη φροντίδα της θα πρέπει να την στρέψει προς την εξάρτηση και την προστασία από τις πολλαπλές απειλές - υγείας, κοινωνικές. Η υποκατάσταση με τη μεθαδόνη είναι μια προσπάθεια διαχείρισης της εξάρτησης για να μειωθούν οι κίνδυνοι και το κοινωνικό κόστος.

Ο ρεαλισμός απαιτεί να δεχθούμε την πραγματικότητα των χρηστών και να μειώσουμε τη ζημία. Συγχρόνως απαιτεί τη σταθερή επίμονη προσπάθεια κατά της εξάρτησης. Και για να μειωθεί ο ρυθμός αύξησης των εξαρτημένων και για να βοηθηθούν όσοι το παίρνουν απόφαση να ξεφύγουν και να ξαναβρούν τη ζωή τους. Βγάζουμε από τη φυλακή τους χρήστες για να δώσουμε δεύτερη και τρίτη ευκαιρία σε όσους -έστω λίγους- θέλουν να αποκοπούν από την εξάρτηση. Δεν τους ρίχνουμε στο “φροντιστήριο της πρέζας”. Τα νομοθετικά μέτρα και τα προγράμματα υποκατάστασης πρέπει να συνδυαστούν με ενεργητικά προγράμματα κοινωνικής στήριξης και τη σταθερή επίμονη, πειστική δράση κατά της χρήσης.

«Εμπαινα φυλακή και έβγαινα πιο εξαρτημένος»


Αναδημοσίευση από: www.tanea.gr
Αν το νομοσχέδιο για την αποποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών, που συζητήθηκε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο, είχε γίνει νωρίτερα νόμος, τα πράγματα για εκατοντάδες άλλους χρήστες που βρέθηκαν πίσω από τα κάγκελα ίσως ήταν διαφορετικά.

Στα 14 ξεκίνησε το χασίς, δύο χρόνια μετά τα χάπια, στα 17 γνώρισε την ηρωίνη. Και μετά ήρθε η παρανομία, οι κλοπές και οι διαρρήξεις μαγαζιών. «Το πιο σκληρό "έγκλημά" μου ήταν η αρπαγή τσαντών», λέει ο Μιχάλης Καλογεράς, καθαρός πλέον εδώ και τριάμισι χρόνια.
Από το 2002 έως σήμερα ο Καλογεράς μπήκε και βγήκε τέσσερις φορές στη φυλακή για μικροαδικήματα που διέπραξε επειδή είχε πέσει στα ναρκωτικά και έψαχνε χρήματα για τη δόση του. Πριν από τρεις μήνες και ενώ δεν έχει αποφοιτήσει από το πρόγραμμα απεξάρτησης στο οποίο συμμετέχει, βρέθηκε πάλι μέσα σε κελί εξαιτίας ενός εκκρεμούς εντάλματος από το 2009, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν να τιναχτούν στον αέρα όλες του οι προσπάθειες. Αν το νομοσχέδιο για την αποποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών, που συζητήθηκε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο, είχε γίνει νόμος του κράτους ήδη από τότε, τα πράγματα για τον Μιχάλη Καλογερά και εκατοντάδες άλλους χρήστες θα είχαν εξελιχθεί διαφορετικά.
«Το 95% των κρατουμένων στις φυλακές ανηλίκων και το 90% στις μεγάλες έκαναν χρήση. Ιδίως στους ανήλικους ένα πολύ μικρό ποσοστό ήταν αυτό που είχε μπει για άλλα αδικήματα πέρα από κλοπές και ναρκωτικά», λέει ο Μιχάλης Καλογεράς. «Το καλύτερο σενάριο για την περίπτωσή μου θα ήταν να υπάρχει παραπομπή σε κάποιο πρόγραμμα απεξάρτησης από την αρχή και όχι να μπαινοβγαίνω στη φυλακή - πράγμα που μου είχε γίνει συνήθεια. Ετσι θα είχα σωθεί πιο νωρίς και δεν θα δινόταν συνέχεια σε αυτή την κατάσταση παρανομίας».
Αυτό που θεωρεί ο Καλογεράς ως «το καλύτερο σενάριο», αναμένεται να ενταχθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τα ναρκωτικά, που παρουσιάζεται επισήμως σήμερα. Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ Μένη Μαλλιώρη, στόχος του νομοσχεδίου θα είναι ο εξαρτημένος χρήστης που έχει διαπράξει μικρές παραβάσεις να μη διώκεται ποινικά, να αξιολογείται η παραβατικότητά του και να οδηγείται σε θεραπευτικά προγράμματα. «Σύμφωνα με στοιχεία του Ιουλίου, 40% των κρατουμένων στις φυλακές είναι παραβάτες του νόμου περί ναρκωτικών. Βέβαια, αν κάποιος είναι εξαρτημένος και εμφανίζει μεγάλη παραβατικότητα δεν θα βαραίνει η έννοια του ασθενούς αλλά οι παραβάσεις του. Ανεξάρτητα από το αν είναι εξαρτημένος θα θεωρείται εγκληματίας και θα οδηγείται στην φυλακή», λέει στα «ΝΕΑ» η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ.
Εχοντας περάσει πάνω από τέσσερα χρόνια σε σωφρονιστικά καταστήματα για ανηλίκους και για ενηλίκους, ο Καλογεράς πιστεύει ότι η ένταξη των μικροπαραβατών σε προγράμματα απεξάρτησης είναι απαραίτητη για τη σωτηρία τους. «Πάρα πολλοί βρίσκονται φυλακή επειδή έχουν διαπράξει αδικήματα εξαιτίας του ότι έκαναν χρήση ναρκωτικών. Αν υπάρξει ο νόμος είμαι σίγουρος ότι ένα μεγάλο ποσοστό κρατουμένων θα μπορούσε να σωθεί, όπως συνέβη και με εμένα».
Για να σωθεί ο Μιχάλης Καλογεράς πήγε δύο φορές σε προγράμματα απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ εντός των φυλακών και μία εκτός. «Ηταν η τρίτη φορά που αποφυλακιζόμουν και είχα γίνει πολύ χάλια. Είχα πέσει με τα μούτρα στη χρήση και τρόμαξα για την ίδια μου τη ζωή. Και εισήχθηκα στο πρόγραμμα Ιθάκη με κατεπείγουσα διαδικασία, αυτή που ακολουθείται όταν κινδυνεύεις. Τον Αύγουστο του 2007 ξεκίνησε η ουσιαστική προσπάθειά μου. Από εκείνο το σημείο και μετά θα ένιωθα πρωτόγνωρα συναισθήματα, που δεν είχα μάθει μέχρι τότε αφού από τα 14 ήμουν στα ναρκωτικά».
Από τα στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης προκύπτει ότι οι κρατούμενοι παραβάτες του νόμου περί ναρκωτικών στις φυλακές παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση την τελευταία δεκαετία - συγκεκριμένα από 3.386 το 2003 έφτασαν τις 4.345 το 2010, ενώ το 2009 είχαν προσεγγίσει τις 5.000.
Οπως αναφέρει στα «ΝΕΑ» ο Φαίδων Καλοτεράκης, ειδικός βοηθός διευθυντή ΚΕΘΕΑ που έχει πολυετή παρουσία σε σωφρονιστικά καταστήματα, «υπάρχουν περιπτώσεις χρηστών με μικροπαραβατικότητα που έχουν καταδικαστεί για χρόνια. Η φυλακή δεν είναι ο χώρος για κάποιον απεξαρτημένο, η φυλακή επιδεινώνει την κατάστασή του. Ακόμα και παιδιά που έχουν επανενταχθεί, δικάζονται έπειτα από χρόνια και αντιμετωπίζονται αυστηρά». Η περίπτωση του Μιχάλη Καλογερά είναι μία από αυτές.
Πριν ακόμα ενταχθεί στο πρόγραμμα της Ιθάκης το 2007, ο πρώην χρήστης είχε κάποιες εκκρεμότητες για μικροαδικήματα. Δύο χρόνια μετά, τον Δεκέμβριο του 2009, δικάστηκε ερήμην καθώς δεν έγινε δεκτό το δικαιολογητικό που ανέφερε ότι ήταν εγγεγραμμένος σε πρόγραμμα απεξάρτησης. Αποτέλεσμα ήταν να καταδικαστεί σε επτά χρόνια κάθειρξη και να εκδοθεί ένταλμα σύλληψής του. Σημειώνεται δε πως ο ισχύων τότε νόμος ανέφερε πως όταν είναι κάποιος σε πρόγραμμα απεξάρτησης υπάρχει η δυνατότητα αναβολής της δίκης.
Ο Μιχάλης Καλογεράς τελικά συνελήφθη στις 2 Μαΐου 2011, κατά τη διάρκεια ελέγχων ρουτίνας στη Φλώρινα, μόλις 15 ημέρες πριν από την εκδίκαση της αίτησής του για αναστολή της ποινής του και έξι ολόκληρους μήνες αφού είχε τελειώσει τη θεραπεία του στο ΚΕΘΕΑ. Για την αποφοίτησή του από το πρόγραμμα απεξάρτησης έπρεπε αναγκαστικά να περάσουν άλλοι δεκαεπτά μήνες, χρονικό διάστημα-δοκιμασία για να μην ξαναπέσει στα ναρκωτικά. «Εμεινα στη φυλακή σχεδόν δύο μήνες. Την πρώτη ημέρα στα κρατητήρια μου προσέφεραν ηρεμιστικά αλλά δεν πήρα. Οι προσπάθειές μου να μείνω μακριά από τα ναρκωτικά τέθηκαν σε κίνδυνο πολλές φορές μέσα σε αυτό το δίμηνο. Κυρίως στην αρχή ένιωθα μία συναισθηματική απειλή. Οταν όμως μαθεύτηκε η ιστορία μου οι υπόλοιποι κρατούμενοι σεβάστηκαν τις προσπάθειές μου. Είχα την υποστήριξη από τους ανθρώπους του προγράμματος, την κοπέλα μου, τους δικούς μου. Και το σημαντικότερο: είχα την περηφάνια και την αξιοπρέπειά μου και ήξερα ότι κάποια στιγμή θα δικαιωθώ», λέει ο πρώην χρήστης.
Σήμερα ο Καλογεράς απασχολείται στον δήμο της περιοχής όπου κατοικεί στο πλαίσιο μίας εκκρεμότητας ποινής 10 μηνών που έχει μετατραπεί σε 200 ώρες κοινωφελούς εργασίας. «Ακόμα ζωγραφίζω και φτιάχνω κοσμήματα που σύντομα θα προσπαθήσω να πουλήσω. Τον Σεπτέμβριο θα εγγραφώ σε νυχτερινό λύκειο για να πάρω απολυτήριο - μου έχει μείνει η τελευταία τάξη - και θέλω να βρω και μία δουλειά». Κι όσο για την οικονομική κρίση, ο Καλογεράς δεν φαίνεται να φοβάται: «Επειδή έχω μάθει να ζω καλά και με λίγα, δεν με προβληματίζει».

Έκαναν το όνειρο πραγματικότητα μέσα από τη φυλακή

Αναδημοσίευση από: www.protothema.gr

Έσπασαν τα δεσμά και κατάφεραν να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα. Ανταγωνίστηκαν χιλιάδες άλλους συνυποψηφίους στις πανελλήνιες εξετάσεις, κάτω από αντίξοες συνθήκες αλλά δεν το έβαλαν κάτω. Ο λόγος για δύο κρατούμενες στις Φυλακές Ελεώνα Θηβών που κατάφεραν να εισαχθούν στα Πανεπιστήμια Αιγαίου και Κρήτης αντίστοιχα, μέσα από το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας που λειτουργεί στη φυλακή. Πλέον και οι δύο είναι φοιτήτριες και θα αρχίσουν να παρακολουθούν τα μαθήματά τους στις σχολές όπου πέτυχαν, λαμβάνοντας εκπαιδευτικές άδειες.

Με αφορμή την εισαγωγή των δύο κρατουμένων στα Πανεπιστήμια Αιγαίου και Κρήτης, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Γιώργος Πεταλωτής, απέστειλε στις δύο κρατούμενες συγχαρητήριες επιστολές:

«…Σε αντίξοες συνθήκες καταφέρατε να δοκιμαστείτε επί ίσοις όροις και να επιτύχετε κάτι που φαντάζει ακατόρθωτο: την εισαγωγή σας σε ένα πανεπιστημιακό τμήμα για τη συνέχιση των σπουδών σας. Αποδείξατε πως η δύναμη της ανθρώπινης θέλησης, η επιμονή, η υπομονή και η συγκέντρωση στον στόχο είναι στοιχεία ισχυρότερα από κάθε φυσικό εμπόδιο», αναφέρει ο κ. Πεταλωτής και σημειώνει:

«Αποδείξατε ότι ένα λάθος του παρελθόντος, μία άτυχη στιγμή, δεν μπορεί να περιορίσει τους ανθρώπινους ορίζοντες, δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο μπροστά στη θέληση για μια καλύτερη ζωή. Είμαι πεπεισμένος πως η επιτυχία σας, καθώς και η επιτυχία προηγουμένων μαθητών του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας, θα λειτουργήσει ως παράδειγμα προς μίμηση, προς τους υπόλοιπους κρατούμενους, ώστε να έχει συνέχεια η επιτυχία σας».

Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης επισημαίνει ακόμη ότι η επιτυχία των δύο κρατουμένων αποδεικνύει ότι «το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας και η σπουδαία δουλειά που διεξάγεται εκεί δεν είναι κάτι το τυπικό ή το διεκπεραιωτικό, αλλά είναι μια πραγματικά επιμορφωτική και βαθιά ουσιώδης εκπαιδευτική διαδικασία, που με την έντονη και μεθοδική προσπάθεια των εκπαιδευτικών και των μαθητών μπορεί να επιφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα».

Τέλος, ο κ. Πεταλωτής εκφράζει τα συγχαρητήριάα του και στους εκπαιδευτικούς του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας και όλους τους παράγοντες του Καταστήματος Κράτησης Ελεώνα για την επιτυχία τους.

Δημόσια διαβούλευση επι της νομοθετικής πρωτοβουλίας του Υπ. Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τον Κώδικα Ναρκωτικών


Αναδημοσίευση από: http://www.opengov.gr/ministryofjustice/?p=1333

Τίθεται από σήμερα Παρασκευή 09 Σεπτεμβρίου 2011 σε δημόσια διαβούλευση η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τον Κώδικα Ναρκωτικών.

Η μεταρρύθμιση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά έχει στόχο να συμβάλλει στον περιορισμό της παραβατικότητας των χρηστών ναρκωτικών ουσιών, εξαρτημένων ή μη, και στην, κατά τρόπο δικαιοκρατικά ορθό, καταστολή της διακίνησης των ουσιών αυτών. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου αποποινικοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα η χρήση ναρκωτικών καθώς και η προμήθεια και η κατοχή τους για προσωπική χρήση, ενώ εξορθολογίζονται οι προβλέψεις και οι ποινές για τη διακίνησή τους. Επιπλέον, με το προτεινόμενο νομοσχέδιο κατοχυρώνεται το δικαίωμα των εξαρτημένων χρηστών ναρκωτικών ουσιών στην πλήρη θεραπεία και συστηματοποιούνται οι ρυθμίσεις που αφορούν τα όργανα σχεδιασμού, συντονισμού και υλοποίησης της πολιτικής κατά των ναρκωτικών

Δεδομένης της σπουδαιότητας του προτεινόμενου νομοσχεδίου, σας καλώ να συμμετάσχετε στη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, διατυπώνοντας τις απόψεις και τις παρατηρήσεις σας.

Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί στις 25 Σεπτεμβρίου 2011 και, αφού ληφθούν υπ’ όψιν τα αποτελέσματά της, το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Μιλτιάδης Παπαϊωάννου

Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων