Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Διαμαρτύρια για κατάχρηση εξουσίας σε βάρος κρατουμένου στις φυλακές Κορίνθου

Αναδημοσίευση από: www.tvxs.gr

Στο Κοινωνικό Φόρουμ Κορινθίας στάλθηκε η παρακάτω επιστολή, μας ζητήθηκε να την δημοσιοποιήσουμε και το κάνουμε, καθότι αφορα ένα ζήτημα που συχνά μας απασχολεί, δηλαδή τις συνθήκες κράτησης στις Φυλακές Κορίνθου. Παρακολουθούμε την εξέλιξη αυτής της υπόθεσης και φυσικά προσπαθούμε -όπως πάντα- να πιέζουμε για να μην καταπατούνται τα δικαιώματα των κρατουμένων.
Αν και η επιστολή είναι σχετικά μακροσκελής, παρακαλούμε να δοθεί η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη δημοσιότητα.

Λεγομαι Καρυδακη Αικατερινη, σπουδαζω νομικη στο πανεπιστημιο του Μοναχου. Ο πατερας μου, Καρυδακης Σπυριδων, βρισκεται εδω και 4 χρονια στις φυλακες Κορινθου, αφου πρωτα εμεινε για εναν χρονο στις φυλακες του Κορυδαλλου. Εχει αδικως καταδικαστει πρωτοδικα σε δις ισοβια για απατη εις βαρος της Κτηματικης τραπεζας στο υψος των 49.000.000 δραχμων, που διαπραχθηκε το 1989. Το πιο τραγικο στην ολη υποθεση ειναι ισως το οτι στην πραγματικοτητα ο ανθρωπος ειναι αθωος, οπως δειχνει και η κοινη λογικη, η οποια ομως δυστυχως στις μερες μας δεν χρησιμοποιειται συχνα.

Ειναι δυσκολο να περιγραψει κανεις τις δυσκολιες που συναντα ο ανθρωπος που προσπαθει να αποδειξει την αθωοτητα του. Ο κοσμος εχει την ταση να πιστευει μονο τα αρνητικα. Το πρωτοδικο δικαστηριο λοιπον εγινε το 2007, ενω το Εφετειο το οποιο εχει οριστει 3 φορες ως τωρα δεν εγινε ακομα λογω της μπερδεμενης καταστασης των πολιτικων πραγματων στην Ελλαδα. Καθε φορα που μας δινουν καποια ημερομηνια το Εφετειο οριζεται για μετα απο εναν χρονο και περασαν ετσι ηδη 4 χρονια. Μεσα στο χρονικο αυτο διαστημα ο πατερας μου παρουσιασε πολλα προβληματα υγειας, οπως καρκινο, υπνικη απνοια και προβληματα καρδιας.

Παρ’ολα αυτα ομως, καθ’ολη τη διαρκεια της κρατησης του ο πατερας μου εδειξε καλη διαγωγη και δεν αντιμετωπισε καποιο περαιτερω προβλημα με το νομο. Του εχει δοθει αρκετες φορες 24ωρη αδεια και ουδεποτε ακουστηκε καποιο παραπονο ή διαμαρτυρια για καταχρηση της αδειας αυτης απο μερους του. Τα τελευταια χρονια μαλιστα, του εχει χορηγηθει και εκπαιδευτικη αδεια για να σπουδασει πληροφορικη στα ΙΕΚ Κορινθου. Προφανως λοιπον ο ανθρωπος ουδεμια θεληση παρουσιασε τοσο καιρο να παραβει το νομο και η συμπεριφορα του ηταν κατι περισσοτερο απο υποδειγματικη αν λαβουμε υποψη το γεγονος οτι αδικηθηκε απο την ιδια του την πατριδα.

Καθε τρεις μηνες ο πατερας πρεπει να κανει ιατρικες εξετασεις για να παρακολουθειται το σταδιο του καρκινου. Οι τελευταιες εξετασεις εδειξαν οτι ο καρκινος αρχισε να παρουσιαζει μεταστασεις και για το λογο αυτο πρεπει να υποβληθει σε σημαντικες θεραπειες. Ο πατερας μου ομως αρνειται τις θεραπειες αυτες λογω της ψυχολογικης του καταστασης και δεν ξερουμε ποσο καιρο ειναι σε θεση να αντεξει ακομη. Η μοναδικη ελπιδα μας ειναι, οτι ισως κοντα στην οικογενεια του μπορεσουν να βρουν τοπο οι θεραπειες αυτες και ο ανθρωπος να σωθει.

Για το λογο αυτο, ο πατερας μου μαζεψε ολα τα ιατρικα χαρτια και τα παρεδωσε στην κ. Ζαφειρακη, την καινουργια διευθυντρια των φυλακων Κορινθου, ωστε εκεινη να τα προωθησει στους αρμοδιους και να του δωσει τον αριθμο πρωτοκολλου. Η κ. Ζαφειρακη ομως, δειχνοντας πρωτοφανη για τα εφηβικα μου ματια αδιαφορια, καθυστερει να προωθησει τα εγγραφα αυτα και ακομη δεν εχει δωσει στον πατερα μου τον αριθμο πρωτοκολλου, δινοντας του την εξηγηση οτι επιθυμει πρωτα να τα μελετησει. Και τωρα ρωτω, τι ακριβως ζητα να μελετησει η διευθυντρια των φυλακων στα ιατρικα εγγραφα απο τη στιγμη που δικη της αρμοδιοτητα ειναι να παραδωσει τα εγγραφα αυτα στους αρμοδιους και τιποτα παραπανω;; Και πως μπορει κανεις και με ποιο δικαιωμα να καθυστερει κατι απο το οποιο εξαρταται κυριολεκτικα η ζωη ενος ανθρωπου του οποιου η υγεια επιδεινωνεται τρομακτικα καθε μερα και πισω απο τον οποιο περιμενει μια ολοκληρη οικογενεια;;

Ομως η κ. Ζαφειρακη δε σταματησε μονο σε αυτο. Στις 16 Αυγουστου 2011 η διευθυντρια σταματησε την εκπαιδευτικη αδεια που ειχε δοθει στον πατερα μου, χωρις μαλιστα να του δωσει καποια σαφη εξηγηση για τους λογους που την οδηγησαν σε αυτην της την αποφαση. Κατα την τηλεφωνικη της συνομιλια με το δικηγορο μας, η διευθυντρια του ξεκαθαρισε πως ο πατερας μου με κανεναν τροπο δεν παραβιασε το νομο και οτι απλως δεχτηκε καποια ανωνυμα τηλεφωνηματα. Ο καθε σκεφτομενος λογικα ανθρωπος ειναι σε θεση να καταλαβει οτι τα ανωνυμα τηλεφωνηματα κατα πασα πιθανοτητα προερχονται απο καποιους που ειτε απο ζηλεια ειτε απλως απο κακια θελουν να βλαψουν τον πατερα μου και αυτην τη στιγμη μαλλον το γιορταζουν.

Επισης εφτασε στο σημειο να πει στον δικηγορο οτι αν εκεινη ηταν στη θεση του πρωην διευθυντη των φυλακων, η ιδια δε θα εδινε στον πατερα μου την εκπαιδευτικη αδεια. Για ποιο λογο ομως;; Φοβαται η κ. Ζαφειρακη να αναλαβει ευθυνες;; Φυσικα, ειναι προτιμοτερο για εκεινη ολοι να καθονται με σταυρωμενα τα χερια και να μην αναγκαζεται να παιρνει σοβαρες αποφασεις, ομως τα πραγματα δεν ειναι τοσο ευκολα.

Ολοι εχουν δικαιωματα και ο ρολος της διευθυντριας της φυλακης ειναι να προστατευει και να υπερασπιζεται τα δικαιωματα και της υποχρεωσεις του καθε κρατουμενου και οχι με το ετσι θελω να τους τα αφαιρει. Ο καθε κρατουμενος στις φυλακες εχει τη δικη του ιστορια και πρεπει ολοι να γινονται σεβαστοι. Ειδικοτερα μαλιστα αν η ενοχη ενος κρατουμενου δεν εχει αποδειχτει πληρως, δεν μπορει να θεωρειται εκατο τοις εκατο ενοχος για κανεναν λογο. Και δεν εννοω μονο να αποδειχτει στη γραπτη αποφαση ενος δικαστηριου, γιατι εκει πολλοι παραγοντες μπορει να παιξουν το ρολο τους, αλλα πολυ περισσοτερο στην κοινη λογικη, η οποια ειναι πολυ πιο δυνατη απο μια γραπτη αποφαση. Το κρατος εχει την αρμοδιοτητα να προστατευει τους πολιτες και αν δεν το κανει, τοτε δεν ειναι κρατος. Και πως γινεται στην Ελλαδα, που γεννησε τη δημοκρατια και η οποια ειναι πατριδα τοσων σοφων ανθρωπων, να καταπατειται ακαταπαυστα ο θεσμος της δημοκρατιας;; Κι ολα αυτα που συμβαινουν μας βεβαιωνουν για μια ακομα φορα οτι η εξουσια ειναι ο χειροτερος εχθρος του ανθρωπου, διοτι ειναι αχορταγη.

Αικατερίνη Καρυδάκη


Δευτέρα 15 Αυγούστου 2011

Οχι πια φυλακή για τους χρήστες

Αναδημοσίευση από: www.tanea.gr

Ριζική αναθεώρηση του νόμου προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης

Στη ζώνη της αποποινικοποίησης - για πρώτη φορά - της χρήσης ναρκωτικών ουσιών από εξαρτημένα άτομα, αλλά και της αυστηρότερης ποινικής μεταχείρισης μεγαλεμπόρων ναρκωτικών, ακόμα και στις περιπτώσεις που επιχειρούν να εμφανιστούν ως τοξικομανείς, κινείται το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τα ναρκωτικά.
Οι τολμηρές νομοθετικές μεταρρυθμίσεις στοχεύουν στη θεραπεία και στον περιορισμό της παραβατικότητας των χρηστών ναρκωτικών ουσιών, εξαρτημένων και μη, και στην καταστολή της διακίνησης των ουσιών αυτών με αυστηρά κριτήρια, αλλά και στον εξορθολογισμό της τιμωρίας που επιβάλλουν τα δικαστήρια.
Τις νέες ρυθμίσεις παρουσίασε χθες στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μιλτιάδης Παπαϊωάννου. Εξήγησε ότι η σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών είχε ως αφετηρία δύο δεδομένα: τον αριθμό των θανάτων, που επισήμως συνδέονται με την κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών και κυμαίνονται περί τους 300 ετησίως, και ότι περίπου το 40% των κρατουμένων στις φυλακές έχουν καταδικαστεί είτε για υποθέσεις ναρκωτικών είτε για εγκλήματα που συνδέονται με τη διακίνησή τους, όπως διακεκριμένες κλοπές και ληστείες.
Το νομοσχέδιο έχει τρεις βασικούς άξονες:

1Αποποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών. Oταν η ποσότητα προορίζεται αποκλειστικά προς ιδίαν χρήσιν του τοξικομανούς ο δράστης παραμένει ατιμώρητος. Είναι η πρώτη φορά που εισάγεται το μοντέλο της αποποινικοποίησης του συγκεκριμένου αδικήματος, το οποίο ώς σήμερα ήταν πλημμέλημα και η προβλεπόμενη ποινή για τους δράστες ήταν φυλάκιση μέχρι ενός έτους. Με το νέο νομοσχέδιο τιμωρείται αλλά ως πταίσμα, με φυλάκιση που φτάνει τους 3 μήνες, η καλλιέργεια ινδικής κάνναβης σε αριθμό δενδρυλλίων ή έκταση καλλιέργειάς τους που να δικαιολογούνται για αποκλειστική χρήση του δράστη. Η διαφορά αυτή έγκειται στο γεγονός ότι η χρήση δι' αυτής της οδού - όπως προκρίνει ο νομοθέτης - «ενέχει έστω και μικρή επικινδυνότητα για τρίτα πρόσωπα».

2 Εξορθολογισμός των ποινών για τους διακινητές ναρκωτικών ουσιών Το αδίκημα της διακίνησης ναρκωτικών εξακολουθεί να έχει κακουργηματικό χαρακτήρα, αλλά καθορίζονται αντικειμενικά κριτήρια για τη διάκριση ελαφρύτερων, βαρύτερων και ιδιαίτερα σοβαρών υποθέσεων διακίνησης. Με την κλιμακωτή ποινική μεταχείριση των δραστών επιχειρείται να εφαρμοστεί στην πράξη η δικαιότερη-ηπιότερη μεταχείριση για τους μικροδιακινητές και να μην εμφανίζονται φαινόμενα επιβολής δυσανάλογων ποινών για τις ίδιες πράξεις. Για τον λόγο αυτόν αλλάζει το προβλεπόμενο όριο ποινής και ενώ ως σήμερα ήταν από 10 ως 20 χρόνια κάθειρξη, τώρα γίνεται από 5 ως 20 χρόνια κάθειρξη.
Επιπλέον, για να μη γλιτώνουν, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν, μεγαλέμποροι ναρκωτικών από τα δίχτυα του νόμου, όσοι εντάσσονται στην τρίτη και βαρύτερη κατηγορία, της διακίνησης, δεν θα μπορούν να τύχουν ευνοϊκής μεταχείρισης, ακόμα και αν επικαλεστούν εξάρτηση.

3 Δικαίωμα στη θεραπεία. Η αντιμετώπιση του εξαρτημένου δράστη έχει ως σημείο εκκίνησης τη θεραπευτική προσέγγιση με τη δική του συναίνεση. Για τον λόγο αυτόν επεκτείνονται τα ευεργετικά μέτρα κατοχυρώνοντας το δικαίωμα στην πλήρη θεραπεία των εξαρτημένων ατόμων. Τα μέτρα αυτά για όσους δεχθούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα θεραπείας περιλαμβάνουν: εισαγωγή σε εγκεκριμένο θεραπευτικό πρόγραμμα απεξάρτησης, υποβολή σε πρόγραμμα σωματικής αποτοξίνωσης και παρακολούθηση συμβουλευτικού προγράμματος ψυχολογικής απεξάρτησης εντός καταστημάτων κράτησης, χορήγηση υφ' όρον απόλυσης για παρακολούθηση προγράμματος απεξάρτησης, αναβολή της άσκησης ποινικής δίωξης, αναστολή εκτέλεσης ποινής. Στις διατάξεις του ίδιου νομοσχεδίου περιλαμβάνονται ισχυρά κίνητρα και για όσους ενταχθούν σε πρόγραμμα απεξάρτησης και το ολοκληρώσουν με επιτυχία. Σε αυτές τις περιπτώσεις προβλέπονται: οριστική αποχή από την ποινική δίωξη, υποχρεωτική αναστολή της ποινής και υποχρεωτική αναγνώριση ελαφρυντικού.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τοξικομανείς που είχαν συλληφθεί την περίοδο που έκαναν χρήση για αδικήματα όπως ληστείες και κλοπές, εφόσον έχουν αποθεραπευθεί, εκ του νόμου έχουν τη «δεύτερη ευκαιρία».

Αποζημίωση για θάνατο από ναρκωτικά στη φυλακή

Αναδημοσίευση απο: www.tanea.gr

Αποζημίωση 440.000 ευρώ εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου επιδίκασε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών στους γονείς και στον αδερφό υπόδικης για ναρκωτικά η οποία απεβίωσε στις φυλακές Κορυδαλλού λόγω υπερβολικής δόσης. «Τα σωφρονιστικά όργανα δεν επέδειξαν την απαιτούμενη επιμέλεια και προσοχή ώστε να αποτρέψουν την εισαγωγή ναρκωτικών μέσα στο χώρο της φυλακής» αναφέρεται στην απόφαση, γεγονός που «στοιχειοθετεί παράνομη συμπεριφορά».
Στο κελί βρίσκονταν τέσσερις κοπέλες, όταν ξημερώματα της Πρωτοχρονιάς του 2003 μία από αυτές καλεί σε βοήθεια τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, οι οποίοι βρίσκουν σε κωματώδη κατάσταση κάποια από τις συγκρατούμενές της και τη μεταφέρουν στο νοσοκομείο Κορυδαλλού όπου αφήνει την τελευταία της πνοή. Ωστόσο, δεν εξετάζουν τις άλλες δύο συγκρατούμενες - οι γονείς και ο αδερφός μιας εκ των οποίων προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη - προκειμένου «να αναχαιτιστούν τα επιδεινούμενα προβλήματα υγείας τους», με αποτέλεσμα την επόμενη ημέρα να βρεθούν και αυτές νεκρές.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΣΤΕΛΝΕΙ 32ΧΡΟΝΟ ΠΡΩΗΝ ΧΡΗΣΤΗ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ

Αναδημοσίευση απο: www.tanea.gr

«Οι δικαστές βλέπουν ότι είμαι “καθαρός” αλλά μου λένε πήγαινε φυλακή»

«Η ελπίδα με κρατάει. Ονειρα δεν μπορώ να κάνω, έχοντας μπροστά μου τέσσερα χρόνια φυλακή. Η τελευταία απόφαση του Αρείου Πάγου ακυρώνει όλη την προσπάθειά μου. Οι δικαστές βλέπουν ότι είμαι πια "καθαρός", αλλά μου λένε πήγαινε φυλακή...».
Ο 32χρονος Κ.Ρ. είναι πρώην χρήστης ναρκωτικών. Τα τελευταία τριάμισι χρόνια έχει απεξαρτηθεί από τις ουσίες, ωστόσο τώρα καλείται να πληρώσει με την προσωπική του ελευθερία λάθη του παρελθόντος.
Ο 32χρονος είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση τεσσάρων ετών, χωρίς αναστολή, γιατί πριν από 13 χρόνια με την απειλή μαχαιριού έκλεψε ένα λάστιχο και μία ζάντα αυτοκινήτου. Το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών είχε αναστείλει την εκτέλεση της ποινής του, επιτρέποντάς του να παραμείνει ελεύθερος, μέχρις ότου η υπόθεσή του κριθεί από τον Αρειο Πάγο. Στο μεταξύ, ο Κ.Ρ. προσπάθησε και κατάφερε να ξαναφτιάξει τη ζωή του, μένοντας μακριά από τα ναρκωτικά.
Οι ανώτατοι δικαστές όμως, ακολουθώντας κατά γράμμα τον νόμο, επικύρωσαν την καταδίκη του 32χρονου, γεγονός που ισοδυναμεί με την επιστροφή του στη φυλακή. «Τα χρόνια αυτά δούλευα, πήγα σχολεία, έμαθα αγγλικά και κομπιούτερ», λέει στα «ΝΕΑ» ο 32χρονος, θέλοντας να δείξει ότι είναι αντάξιος της «δεύτερης ευκαιρίας» που ζητά από την Πολιτεία.
«Ο δικαστής δικάζει με βάση το Σύνταγμα και τους νόμους. Δεν έχει πάει όμως ποτέ σε ένα πρόγραμμα απεξάρτησης να δει από κοντά τον αγώνα που κάνουν οι χρήστες. Και ο υπουργός Δικαιοσύνης πρέπει να πάει μία μέρα στο Αυτόφωρο να δει πώς αντιμετωπίζονται οι χρήστες, οι οποίοι λόγω της κατάστασής τους δεν μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους», συμπληρώνει. Αυτό που περιμένει τώρα είναι νομοθετική ρύθμιση - λύση, όχι μόνο για τον ίδιο, αλλά και για όσους βρίσκονται στην ίδια θέση με αυτόν. Δεν αποποιείται τις ευθύνες για εκείνα που έκανε, αλλά στέλνοντας το δικό του μήνυμα αντιτείνει ότι «εγώ έχω κάνει τη θεραπεία μου. Γιατί να πάω στη φυλακή; Να με αλλάξει σε τι; Εχω πάρει πια τις αποφάσεις μου και σταμάτησα να πίνω».
Η Μονάδα Απεξάρτησης 18ΑΝΩ με ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει τη δικαστική απόφαση «δείγμα αναλγησίας» θέτοντας το ερώτημα: «Δεν γνωρίζει το δικαστικό σώμα τι γίνεται στις φυλακές και πόσο μεγάλη διακίνηση ουσιών υπάρχει εκεί μέσα;».